Kristaps Feldmanis

LSM.lv autors un Latvijas Radio Ziņu dienesta programmu vadītājs

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Rīcības komitejas šefs: Latvija nevarētu viena sarīkot 2021.gada pasaules hokeja čempionātu
Rīcības komitejas šefs: Latvija nevarētu viena sarīkot 2021.gada pasaules hokeja čempionātu
Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF) varētu izskatīt Baltkrievijas atbilstību 2021.gada pasaules čempionāta uzņemšanai Minskā, kur paredzēts aizvadīt turnīra lielāko daļu, bet pārējās spēles ieplānotas Rīgā. Latvijas puses čempionāta orgkomitejas vadītājs Edgars Buncis Latvijas Radio paskaidroja, ka atļaut vai aizliegt Baltkrievijai hokeja svētku uzņemšanu ir IIHF lēmums, kas Latviju tieši neskars. Tomēr aizlieguma gadījumā Latvija viena čempionātu sarīkot nevar.
Latvijas zinātnieki par Krievijas Covid-19 vakcīnu: Tik īsā laikā nevar pārliecināties par efektivit...
Latvijas zinātnieki par Krievijas Covid-19 vakcīnu: Tik īsā laikā nevar pārliecināties par efektivitāti (papildināts)
Krievija otrdien, 11. augustā, paziņojusi, ka tā reģistrējusi pasaulē pirmo vakcīnu pret koronavīrusu Covid-19. Jau septembrī sola tās ražošanas uzsākšanu un piegādi pasūtītājiem. Latvijas Radio uzrunātie eksperti uz šādu paziņojumu raugās visnotaļ skeptiski. Vakcīnas izstrādes laiks esot krietni par mazu, lai varētu reģistrēt vakcīnu, par kuras noturību un efektivitāti nebūtu šaubu.
Rīgu piesārņo priekšvēlēšanu aģitācijas materiāli
Rīgu piesārņo priekšvēlēšanu aģitācijas materiāli
Tuvojoties Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām, aizvien aktīvāk par sevi atgādina dažādi politiskie spēki un deputāta amata kandidāti. Priekšvēlēšanu aģitācija ir daļa no procesa, tomēr izdalītie reklāmas materiāli ne vienmēr nonāk, kur paredzēts. Labākajā gadījumā tos izmet mēslainē, bet lielāka problēma ir ar dažādām uzlīmēm. Tās iedzīvotāji salīmē, kur pagadās. Aplīmētās infrastruktūras īpašnieki atgādina – uzlīmju noņemšana ne vien maksā naudu, bet piemēram, ar uzlīmēm aizsedzot ceļa zīmes, var rasties arī bīstamas situācijas.
Šoferi sūdzas par saīsinātu termiņu sodu nomaksai
Šoferi sūdzas par saīsinātu termiņu sodu nomaksai
Jau nedaudz vairāk kā mēnesi administratīvo pārkāpumu kodeksu nomainījis administratīvās atbildības likums. Viens no galvenajiem jaunumiem – tas mainījis kārtību, kādā iedzīvotāji saņem un nomaksā sodus par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Policija skaidro – gan iedzīvotājiem, gan kārtībsargiem pie jaunās sistēmas jāpierod. Tikmēr tiesu izpildītāji mierina – neviens jau nākamajā dienā pēc soda nomaksas termiņa beigām pie iedzīvotāju durvīm nestāvēs.
Ar balto karogu izkāršanu uzņēmēji norāda uz NĪN iespējamā pieauguma ietekmi
(papildināts)
Ar balto karogu izkāršanu uzņēmēji norāda uz NĪN iespējamā pieauguma ietekmi (papildināts)
Plānotās kadastrālās vērtības aizbaidīs investorus un atstās postošu iespaidu uz ekonomiku. Šādu ainu iezīmē Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera. Lai vērstu lēmumu pieņēmēju uzmanību plānoto kadastra vērtību izmaiņām un to radītajām sekām uz Latvijas nekustamo īpašumu tirgu, vairāk nekā 50 uzņēmumi pie savām ēkām izkāruši baltos karogus.
Veselības inspekcijas izvērtējums: Slimnīcu darba sistēma rada aprūpes kvalitātes riskus
(papildināt...
Veselības inspekcijas izvērtējums: Slimnīcu darba sistēma rada aprūpes kvalitātes riskus (papildināts)
Esošā slimnīcu darba sistēma rada aprūpes kvalitātes riskus. Tāds ir viens no secinājumiem pēc slimnīcu izvērtējuma, kuru no pērnā gada septembra līdz šī gada janvārim veica Veselības ministrijas (VM) padotībā esošā Veselības inspekcija. Slimnīcu izvērtējuma mērķis ir optimizēt visu līmeņošanai pakļauto slimnīcu darbu, starp slimnīcām sadalot to pienākumus. Trešdien, 5.augustā, ar slimnīcu līmeņošanas projekta attīstību ministrija iepazīstināja Saeimas deputātus un slimnīcu vadītājus.
Ģimenes ārsti Latvijā: nomaiņa gausa, kvalitāte atkarīga no ārsta degsmes
Ģimenes ārsti Latvijā: nomaiņa gausa, kvalitāte atkarīga no ārsta degsmes
Atrast jaunus ģimenes ārstus ir liels izaicinājums, īpaši lauku reģionos. To palīdz darīt dažādi Eiropas Savienības sniegtie labumi, tomēr tas tāpat nenodrošina drošu un pastāvīgu ārstu nomaiņu. Riski ir arī kvalitātes jomā. Ārstus pārstāvošās asociācijās min – ārsta darba kvalitāte ir atkarīga no speciālista intereses par savu darbu un cītības apgūstot jauno.
Vai ģimenes ārsts pieejams ikvienam? Vietām prakses pārpildītas; mediķi – noveco
Vai ģimenes ārsts pieejams ikvienam? Vietām prakses pārpildītas; mediķi – noveco
Uz šī gada 1.aprīli Latvijā ar Nacionālo veselības dienestu līgumi noslēgti 1275 ģimenes ārstiem. Teju trešdaļai šo ārstu ir jau sasniegts pensijas vecums, bet gandrīz katram desmitajam - vairāk nekā 70 gadu. Līdz ar to šie mediķi jebkurā brīdī var pārtraukt praksi, un tiks zaudēti daudzi speciālisti. Piemēram, Skrīveru novadā ir divi ģimenes ārsti – vienam ir jau vismaz 63 gadi, otram - vismaz 70. Bet Kandavas novadā visiem četriem ģimenes ārstiem ir vismaz 63 gadu.
Vienota ārkārtas palīdzības tālruņa platforma gaidāma nākamā gada vidū
Vienota ārkārtas palīdzības tālruņa platforma gaidāma nākamā gada vidū
Iekšlietu ministrija paredz, ka vienotās ārkārtas tālruņa platformas projekts varētu tikt realizēts nākamā gada maijā. Projekta lielākie ieguvumi būs daudzkārt ātrāka operatīvo dienestu rīcība, saņemot izsaukumus, jo nebūs nepieciešama zvanu pāradresēšana konkrētiem dispečeriem, kā arī daudz precīzāk būs nosakāma iedzīvotāja atrašanās vieta.
Infektoloģe: C hepatīta analīzes jāveic ikvienam
Infektoloģe: C hepatīta analīzes jāveic ikvienam
C hepatīts ir aptuveni 1,7% Latvijas iedzīvotāju. Tomēr Latvijā šobrīd pieejama laba un efektīva ārstēšana. Tādēļ 95% pacientu, kuri laikus saņem ārstēšanu, šo slimību izārstē. Tā norāda infektoloģe hepatoloģe, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Infektoloģijas centra Aknu slimību nodaļas vadītāja Ieva Tolmane.
Bērnu slimnīcā 5 pacientiem nodrošina imūnterapiju pret bišu vai lapseņu kodumiem
Bērnu slimnīcā 5 pacientiem nodrošina imūnterapiju pret bišu vai lapseņu kodumiem
Jau gadu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) bērniem ir iespējams veikt speciālu imūnterapiju, kura palīdz aizsargāt bērnu pret sekām, ko rada smaga alerģiska reakcija uz bišu, lapseņu, kameņu un sirseņu kodumiem. Pašlaik četri bērni iziet imūnterapijas kursu pret lapseņu, bet viens pret bišu kodumiem.
Ārstu algu palielinājumam 2021.gadā prasa 211 miljonus eiro; šogad FM naudu nesola
Ārstu algu palielinājumam 2021.gadā prasa 211 miljonus eiro; šogad FM naudu nesola
Veselības ministrija kā vienu no prioritātēm, iesniedzot politikas iniciatīvas finanšu ministrijai, veidojot nākamā gada budžetu, norādījusi līdzekļu pieprasījumu mediķu darba algas palielināšanai - nākamgad tam prasa 211 miljonus eiro. Tikmēr, Saeimas sociālo un darba lietu komisijas sēdē, runājot par iespējām rast mediķu algu pieaugumam nepieciešamos līdzekļus arī šajā gadā, Finanšu ministrija ir skeptiska.
Rīgā vēlēšanas varēs notikt arī tad, ja Covid-19 saslimušo dēļ slēgs līdz 50% iecirkņu
(papildināts)
Rīgā vēlēšanas varēs notikt arī tad, ja Covid-19 saslimušo dēļ slēgs līdz 50% iecirkņu (papildināts)
Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās vēlēšanu komisiju saslimšanas gadījumā var atļauties slēgt līdz pusei vēlēšanu iecirkņu. Tas gan būtu sliktākais scenārijs, norādīja Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK). Tikmēr Rīgas pilsētas vēlēšanu komisija aprēķinājusi – papildu izdevumi, lai nodrošinātu vēlēšanas Covid-19 apstākļos, lēšami 440 000 eiro apmērā.
Noslēdzot sēriju «Mūžīgie bērni», sabiedriskie mediji iesniedz politiķiem atklātu vēstuli; sekos līd...
Noslēdzot sēriju «Mūžīgie bērni», sabiedriskie mediji iesniedz politiķiem atklātu vēstuli; sekos līdzi risinājumu meklēšanai (papildināts)
Nedaudz vairāk kā divas nedēļas Latvijas Radio, Latvijas Televīzija un pētnieciskās žurnālistikas centrs „Re:Baltica” organizēja sižetu sēriju „Mūžīgie bērni”. Tajā pievērsāmies un stāstījām par problēmām, ar kurām saskaras ģimenes, kurās aug bērni ar smagiem funkcionāliem traucējumiem. Par bērniem, kuri nevarēs dzīvot patstāvīgi. Šodien sižetu sērija noslēdzas, tomēr tas nenozīmē, ka neturpināsim sekot līdzi tam, lai šīs ģimenes saņemtu lielāku atbalstu un to dzīves kļūtu vieglākas. Projektā atklātas daudzas nepilnības gan atbalsta personu pieejamībā, gan arī birokrātijas labirinti un vēl virkne citu problēmu. Ar aicinājumu labot esošās nepilnības sabiedriskie mediji atbildīgajām amatpersonām iesnieguši atklātu vēstuli.
Iedzīvotāji aizvien atbildīgāk novieto uz ietvēm skrejriteņus, tomēr problēmas joprojām ir
Iedzīvotāji aizvien atbildīgāk novieto uz ietvēm skrejriteņus, tomēr problēmas joprojām ir
Iedzīvotāji aizvien retāk uz ietvēm īrētos elektroskrejriteņus, riteņus un citus transportlīdzekļus novieto tā, ka tie traucē pārvietoties gājējiem, tomēr vēl aizvien ir gadījumi, kad iedzīvotāji par šādiem pārkāpumiem ziņo policijai. Tāpat uzņēmumi, kas piedāvā transportlīdzekļu īres pakalpojumus, atsevišķos gadījumos ir spiesti bloķēt negodprātīgus lietotājus. 
Mūžīgie bērni: Kādu atbalstu šobrīd var saņemt no valsts un pašvaldības
Mūžīgie bērni: Kādu atbalstu šobrīd var saņemt no valsts un pašvaldības
Ģimenes, kurās aug bērni ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, var saņemt atbalstu gan no valsts, gan pašvaldības. Tieši pakalpojumu un individuālo palīglīdzekļu pieejamība un iespēja tos individuāli pielāgot, nevis nauda un pabalsti, ir tas, ko nereti lūdz ģimenes, kurās aug bērni ar funkcionāliem traucējumiem. Šobrīd ģimenes nereti norāda uz to, ka, piemēram, kāds pakalpojums ir, bet ar piešķirto summu nepietiek tā pilnvērtīgai izmantošanai, tāpat ir problēmas ar kādu līdzekļu vai pakalpojumu individualizēšanu.
Asinsdonoru centrs pēc Jāņu brīvdienām aicina ziedot asinis
Asinsdonoru centrs pēc Jāņu brīvdienām aicina ziedot asinis
Jāņu brīvdienās patukšoti Valsts asinsdonoru centra (VADC) asins krājumi, tādēļ iedzīvotāji aicināti ziedot asinis. To būs iespējams izdarīt gan kādā no pastāvīgajām asins ziedošanas vietām, gan arī specializētā autobusa izbraukumos.
Aicina ar «virtuālo klasi» neatkārtot e-veselības kļūdas
Aicina ar «virtuālo klasi» neatkārtot e-veselības kļūdas
Lai novērstu to, ka mācību process notiek ļoti daudz dažādās platformās, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) kopā ar Valsts izglītības satura centru (VISC) iecerējusi veidot vienotu "virtuālās klases" platformu. Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas jomas eksperti Latvijas Radio norādīja, ka, lai ideja izdotos un neietu "e-veselības ceļu", ir virkne aspektu, kam jāpievērš uzmanība jau tagad – vēl pirms plānošanas sākuma.
Vasara pieņemas spēkā - sevi jāsargā no saules kaitīgā starojuma
Vasara pieņemas spēkā - sevi jāsargā no saules kaitīgā starojuma
Vasarai iesilstot, saules aktivitāte turpina pieaugt. Gan strādājot, gan atpūšoties jācenšas ilgstoši neatrasties atklātā saulē. Rīgas Stradiņa universitātes darba drošības un vides veselības institūta direktors Ivars Vanadziņš norāda uz divu veidu riskiem – īstermiņa, piemēram, dehidratēšanos, kā arī uz ilgtermiņa riskiem, proti, ilgstoša sevis pakļaušana ultravioletajam starojumam rada ādas vēža, kā arī kataraktas draudus.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd