Kristaps Feldmanis

LSM.lv autors un Latvijas Radio Ziņu dienesta programmu vadītājs

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Karantīnas dienasgrāmata: Kukaiņu ģimenei pašizolācija ļāvusi pārdomāt savu devumu sabiedrībai
Karantīnas dienasgrāmata: Kukaiņu ģimenei pašizolācija ļāvusi pārdomāt savu devumu sabiedrībai
Visiem, kas atgriezušies no ārzemēm, 14 dienas jāievēro pašizolācija. Tas ir svarīgi, lai cīnītos pret Covid-19 uzliesmojumu. Diemžēl nākas arī dzirdēt par bezatbildīgiem līdzpilsoņiem, kuri no veselības aprūpes darbiniekiem slēpj savus nesenos ceļojumus vai to, ka ir tikušies ar kādu, kurš ir Covid-19 pozitīvs. Tāpat daudzi neievēro karantīnu vai pašizolāciju. Latvijas Radio veidotajā rubrikā “Karantīnas dienasgrāmatas” iedvesmojam cilvēkus ar stāstiem par atbildīgiem cilvēkiem, kuri rūpēs par līdzcilvēkiem paliek mājās. Pašizolāciju nu jau aizvadījusi ir Kukaiņu ģimene, bet dienasgrāmatas "lapaspuses" par otro karantīnas nedēļu uzticējusi Katrīna Kukaine.
Mainās kārtība kompensējamo zāļu izsniegšanai; ģimenes ārsti uzskata, ka ir tam nepiemērots laiks
(p...
Mainās kārtība kompensējamo zāļu izsniegšanai; ģimenes ārsti uzskata, ka ir tam nepiemērots laiks (papildināts)
No trešdienas, 1. aprīļa, ārsti izrakstīs lētāko kompensējamo medikamentu ar tādu pašu aktīvo vielu, tāpēc aptiekā izsniegto zāļu iepakojums var atšķirties. Taču pacientam nav jāšaubās, ka izsniegts pareizais medikaments, intervijā Latvijas Radio un arī Latvijas Televīzijā mierināja Zāļu valsts aģentūras direktors Svens Henkuzens. Vienlaikus ģimenes ārstu asociācija uzskata, ka pašlaik šādām izmaiņām nav piemērots laiks.
Covid-19 ietekmē arī būvniecību un tās uzraudzību
Covid-19 ietekmē arī būvniecību un tās uzraudzību
Covid-19 krīzi būvniecība izjūt tāpat kā citas nozares. Dažiem uzņēmumiem nekas daudz nemainās, bet citi darbus uz laiku pārtrauc, stāsta Latvijas Būvnieku asociācijas vadītājs Normunds Grīnbergs. Viņš gan norāda, ka arī būvnieki ievēro pastiprinātu piesardzību darba vietās. Tikmēr Valsts darba inspekcija būvobjektos pārbauda to, vai tiek ievēroti Covid-19 izplatības ierobežošanas pasākumi.
Slimnīcas saņem maskas; uzsver sabiedrības lomu cīņā ar Covid-19
(papildināts)
Slimnīcas saņem maskas; uzsver sabiedrības lomu cīņā ar Covid-19 (papildināts)
Apjomīgas un ļoti gaidītas kravas pirmdienas rītā ieripoja lielo Rīgas un arī reģionālo slimnīcu pagalmos. Gandrīz miljons svētdien no Ķīnas atvesto sejas masku, respiratoru un aizsargbriļļu nodotas mediķiem. Vienlaikus Latvijas Lielo slimnīcu asociācija sarunā ar prezidentu uzsvēra sabiedrības lomu cīņā ar Covid-19.
Linkaits neizslēdz papildu atbalstu «airBaltic» un citiem nozares uzņēmumiem
Linkaits neizslēdz papildu atbalstu «airBaltic» un citiem nozares uzņēmumiem
Lai nacionālajai aviokompānijai “airBaltic” palīdzētu pārvarēt Covid-19 izraisīto krīzi, Ministru kabinets konceptuāli solījis 150 miljonu eiro lielu atbalstu. Tas tiek darīts, lai nodrošinātu krīzes pārvarēšanu un situācijas stabilizēšanu nozarē. Tāpat lemts atbalstīt “airBaltic” pamatkapitāla palielināšanu par vairāk nekā 36 miljoniem eiro. Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JAunā konservatīvā partija) Latvijas Radio skaidroja, ka, iespējams, gaidāmi vēl papildu lēmumi nozares atbalstam.
Slēgtās durvis nenozīmē nestrādāšanu. Kā krīzes laikā klājas ģimenes ārstiem?
Slēgtās durvis nenozīmē nestrādāšanu. Kā krīzes laikā klājas ģimenes ārstiem?
Ģimenes ārsti līdz ar citiem veselības aprūpes speciālistiem ir frontes pirmajā līnijā cīņā pret Covid-19. Pašlaik nav novērojamas situācijas, kad ģimenes ārsti bailēs no vīrusa izplatības  prakses slēgtu. Tā vēsta Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska. To, ka prakses tiktu slēgtas, nerāda arī Nacionālā veselības dienesta (NVD) pieejamā informācija. Tajā pašā laikā iedzīvotājiem jāsaprot, ka virkne prakšu pārgājušas uz īpašu darba režīmu, lai būtu pēc iespējas mazāka nepieciešamība kontaktēties ar pacientiem.
Kalderauska: Lēmums par «Panorāmas» raidlaika pārcelšanu būs vērtējams vien pēc laika
Kalderauska: Lēmums par «Panorāmas» raidlaika pārcelšanu būs vērtējams vien pēc laika
Nacionālās elektronisko plassaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) valdes locekle, par sabiedrisko televīziju atbildīgā Ieva Kalderauska uzskata, ka Latvijas Televīzijas (LTV) lēmums pārcelt “Panorāmas” laiku par pusstundu ātrāk, tādējādi to pārklājot ar konkurenta – TV 3 ziņu laiku, ir vērtējams vien pēc laika, kad būs skaidrs, vai šis solis ir panācis to, ka ārkārtējās situācijas laikā iespējami liela auditorija tiek piesaistīta sabiedriskajai televīzijai.
Zāļu valsts aģentūra: Arī Covid-19 pacienti var lietot ibuprofēnu
Zāļu valsts aģentūra: Arī Covid-19 pacienti var lietot ibuprofēnu
Aizvadītajā nedēļā Pasaules Veselības organizācija norādīja, ka Covid-19 saslimšanas laikā nevajadzētu lietot nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus, piemēram, ibuprofēnu. Tad šīs ziņas tomēr tika atsauktas. Notikušais radīja virkni neskaidrību.  Zāļu valsts aģentūras Farmakovigilances nodaļas vecākā eksperte Zane Neikena Latvijas Radio skaidroja – nav pamata uzskatīt, ka Covid-19 saslimšanas gadījumā būtu jāievēro īpaša piesardzība šo pretiekaisuma līdzekļu lietošanā.
Kā viltus ziņu izplatītāji cenšas apmānīt iedzīvotājus, un kā situācijai līdzi seko drošībsargi?
Kā viltus ziņu izplatītāji cenšas apmānīt iedzīvotājus, un kā situācijai līdzi seko drošībsargi?
Ārkārtas situācija, strauja notikumu attīstība un jau pieņemtie ierobežojumi ir laba augsne, lai izplatītu viltus ziņas – gan sazvērestības teorijas, gan pseidomediķu rekomendācijas, gan arī ziņas par medikamentiem, kas it kā palīdz ārstēt jauno vīrusu. Pēdējās dienās populāra kļuvusi kāda ziņa par it kā slepeniem valdības plāniem ieviest vēl krietni stingrākus ierobežojumus. Kā viltus ziņu izplatītāji cenšas apmānīt iedzīvotājus, un kā situācijai līdzi seko drošībsargi?
Mediķiem aizsarglīdzekļu pret Covid-19 pietiek, robežsargiem - trūkst
(papildināts)
Mediķiem aizsarglīdzekļu pret Covid-19 pietiek, robežsargiem - trūkst (papildināts)
Pašlaik dažādās iestādēs, kas nodrošina darbu ārkārtas situācijas laikā, piemēram, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD) un iekšlietu struktūrās, ļoti daudz tiek patērēti individuālās aizsardzības līdzekļi, lai neinficētos ar Covid-19. NMPD to pietiek, bet Valsts robežsardzē - trūkst. Vienlaikus tiek meklēti risinājumi medicīnas deficīta preču un papildu analīžu nodrošināšanai.
Invaliditātes apliecības saņemšana - birokrātijas labirintos
Invaliditātes apliecības saņemšana - birokrātijas labirintos
Raitis Zajančkausks uzticējis stāstu par savu mammu, kurai vajadzējis atjaunot invaliditātes apliecību, bet procedūra Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā bijusi ļoti sarežģīta un savāda. Neviens no invaliditātes apliecības saņemšanas veidiem nav bijis iespējams vai nu Zajančkausku ģimenei, vai arī nav bijis iespējams no komisijas puses.
VID vadītāja: Ar tranzītu saistītā ekonomiskā aktivitāte šobrīd saglabājas
VID vadītāja: Ar tranzītu saistītā ekonomiskā aktivitāte šobrīd saglabājas
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja Ieva Jaunzeme ar muitas vadību otrdien, 17. martā, apmeklēja Terehovas un Grebņevas robežkontroles punktus, lai noskaidrotu, kā pēc ārkārtas situācijas noteikšanas darbu organizē muitnieki uz Eiropas Savienības ārējām robežām. Noskaidrots, ka robežkontroles punktos šobrīd trūkst individuālo aizsarglīdzekļu, bet kravu samazinājums nav novērojams.
Latvijā ieceļojošajiem jāievēro 14 dienu pašizolācija. Ko tas nozīmē?
Latvijā ieceļojošajiem jāievēro 14 dienu pašizolācija. Ko tas nozīmē?
Latvijas iedzīvotājiem, kuri atgriežas mājās no ārzemēm, svarīgi ievērot 14 dienu pašizolāciju. Latvijā ieceļojošie tiek informēti uz visām valsts robežām, tomēr potenciāli saslimušo ieceļojošo rīcība, lai maksimāli izvairītos no iespējamas vīrusa tālākas izplatīšanas, ir uz pašu goda prāta. Atsevišķi gadījumi liecina – cilvēki neizprot pašizolēšanās nozīmi. 
Samazinājusies pasažieru plūsma Rīgas sabiedriskajā transportā
Samazinājusies pasažieru plūsma Rīgas sabiedriskajā transportā
''Rīgas satiksme'' (RS) šajās brīvdienās novērojusi pasažieru plūsmas samazinājumu, tomēr saglabās ierasto reisu skaitu arī gaidāmajās darba dienās. Vaicāta par to, vai uzņēmums nav domājis atcelt maksu stāvvietām Rīgā, lai cilvēki mazāk pārvietotos cieši kopā, sabiedriskajā transportā, ''Rīgas satiksmes'' pārstāve Baiba Bartaševiča-Feldmane norāda, ka, sekojot līdzi situācijai, šāda jautājuma izskatīšana nav neiespējama, tomēr jāsaprot, ka šāds risinājums nepalīdzētu sasniegt mērķi – cilvēku pārvietošanās samazināšanu.
Zemkopības ministrs: Latvijai pārtikas trūkums nedraud
(papildināts)
Zemkopības ministrs: Latvijai pārtikas trūkums nedraud (papildināts)
Saistībā ar ceturtdien piedzīvoto iedzīvotāju pastiprināto lielveikalu izpirkšanu, piektdien Zemkopības ministrijā nozares pārstāvji skaidroja, kādas ir valsts pārtikas rezerves. Secinājums - Latvija saražo vairāk pārtikas, nekā spēj apēst tās iedzīvotāji.
Ārkārtējā situācija valstī ietekmēs arī slimnīcu darbu
(papildināts)
Ārkārtējā situācija valstī ietekmēs arī slimnīcu darbu (papildināts)
Valstī izsludinātā ārkārtējā situācija ietekmēs arī slimnīcu darbu. Dažviet ierobežos cilvēku uzņemšanu un stingrāk uzraudzīs, vai pacientiem nav bijuši kontakti ar cilvēkiem, kas atgriezušies no ārzemēm. Tāpat ierobežojumi gaidāmi arī pacientu apmeklētājiem, lai arī lielākajā daļā slimnīcu norāda – apmeklētāju ierobežojumi ir jau mēnešiem, jo slimnīcas izsludinājušas piesardzības pasākumus saistībā ar gripu. Savukārt Dzemdību namā dzemdībās aizliegs piedalīties partneriem un dūlām.
Koronavīrusa dēļ kultūras iestādes atceļ pasākumus
(papildināts)
Koronavīrusa dēļ kultūras iestādes atceļ pasākumus (papildināts)
Ministru kabinets ārkārtas sēdē ceturtdien, 12. martā, nolēma līdz 14. aprīlim valstī izsludināt ārkārtas situāciju. Lai ierobežotu koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" izplatību, Latvijā no piektdienas, 13. marta, būs aizliegti lielie masu pasākumi, kur vienkopus pulcējas vairāk par 200 cilvēkiem.
Populārajā homeopātiskajā līdzeklī zinātnieks neatrod aktīvās vielas molekulas
(papildināts)
Populārajā homeopātiskajā līdzeklī zinātnieks neatrod aktīvās vielas molekulas (papildināts)
Ar modernām tehnoloģijām pētot vairākus Krievijā populārus homeopātiskos līdzekļus, Krievijas akadēmiķis tajās nav atradis aktīvās vielas. Viens no tiem arī Latvijā populārs homeopātiskais līdzeklis – “Oscillococcinum”. Akadēmiķis norāda – saturs gan atbilst aprakstam, bet viņš ir neizpratnē, kā līdzeklis, kurā nevar atrast aktīvo vielu, var atstāt jebkādu efektu uz tā lietotāju.
RSU uz nenoteiktu laiku pārtrauc klātienes lekcijas
(papildināts)
RSU uz nenoteiktu laiku pārtrauc klātienes lekcijas (papildināts)
“Covid-19” vīrusa izplatības riska dēļ Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) uz nenoteiktu laiku pārtrauc klātienes lekcijas; tās tiks nodrošinātas e-vidē. Tikmēr Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija uz laiku atcēlusi visus akadēmijā plānotos masu pasākumus.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd