Kristaps Feldmanis

LSM.lv autors un Latvijas Radio Ziņu dienesta programmu vadītājs

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Valmierā no dzelzceļa cisternas notikusi naftas produktu noplūde
(papildināts)
Valmierā no dzelzceļa cisternas notikusi naftas produktu noplūde (papildināts)
Uzņēmuma "East-West Transit" naftas bāzē Valmierā, Mūrmuižas ielā 15B, no dzelzceļa cisternas notikusi dīzeļdegvielas noplūde, informēja Valsts vides dienestā (VVD). Pēc sākotnējām aplēsēm no cisternas noplūdušas aptuveni 30 tonnas dīzeļdegvielas. Notikuma vietā veikti neatliekamie pasākumi piesārņojuma ierobežošanai.
Šajā vasarā traumas guvuši par 12% vairāk bērnu nekā pērn
Šajā vasarā traumas guvuši par 12% vairāk bērnu nekā pērn
Statistika rāda – dažādas kampaņas un atgādinājumi par izvairīšanos no bērnu traumatisma ilgtermiņā nestrādā. Šīs vasaras trijos mēnešos traumas guvuši vairāk nekā 6000 bērni un vēl aptuveni tikpat traumējušies gada pirmajos sešos mēnešos. Turklāt salīdzinot ar pagājušā gada vasaru, šajā vasarā bērnu traumatisms audzis teju par 12%.
No nākamā gada jūlija paaugstinās «mūžīgo bērnu» asistentu algas; arī vieglāka atskaitīšanās
(papild...
No nākamā gada jūlija paaugstinās «mūžīgo bērnu» asistentu algas; arī vieglāka atskaitīšanās (papildināts)
No 2021. gada 1. jūlija asistenta pakalpojuma vienas stundas izmaksas (bruto) būs 4,50 eiro līdzšinējo 3,62 eiro vietā, informēja Labklājības ministrijā. Tāpat būs vienkāršota atskaitīšanās kārtība par pakalpojuma sniegšanu un tiks piešķirts konstants stundu apjoms mēnesī, ko cilvēks, kas saņem asistenta pakalpojumu, tiesīgs izmantot pēc saviem ieskatiem. Tiks ieviesta arī vienota anketa pakalpojuma nepieciešamības izvērtēšanai un apjoma noteikšanas kārtība pilngadīgām personām. 
Ministrijām dažādi viedokļi par Covid-19 ierobežojumu nākotni
(papildināts)
Ministrijām dažādi viedokļi par Covid-19 ierobežojumu nākotni (papildināts)
Jau ilgu laiku cīņā ar Covid-19 Latvija ik pa laikam lēmusi mīkstināt dažādus noteikumus un ierobežojumus. Par spīti tam – Latvija, līdzās Vatikānam, ir vienīgās Eiropas valstis, kuras nav iekļuvušas saslimstības rādītāju dzeltenajā vai sarkanajā sarakstā. Tajā pašā laikā saslimstība Latvijā pēdējā laikā aug. Vai varam atļauties arī nākotnē ierobežojumus atstāt esošajā līmenī vai pat mazināt, lai attīstītu ekonomiku, vai tomēr jāraugās stingrāku noteikumu ieviešanas virzienā. Atbildīgo ministriju redzējumi atsevišķās jomās atšķiras.
Eiropas latviešu apvienības gadskārtējā biedru sapulcē izceļ diasporas likuma nepieciešamību
Eiropas latviešu apvienības gadskārtējā biedru sapulcē izceļ diasporas likuma nepieciešamību
Sestdien, 26.septembrī, virtuālajā vidē aizvadīta gadskārtējā Eiropas latviešu apvienības biedru sapulce. Tā pulcējusi 26 biedrības no 19 Eiropas valstīm, kā arī sadarbības partnerus no Turcijas, Izraēlas un citām ārvalstīm. Eiropas Latviešu apvienības vadītāja Elīna Pinto skaidroja, ka sapulcē pārrunāti dažādi aktuāli jautājumi, tostarp uzsvērta nepieciešamība aktīvi strādāt pie diasporas likuma izveidošanas.
Vētrās apgāztās miskastes pludmalēs piegružo jūru un krastu; vietvaras jautājumu risina atšķirīgi
Vētrās apgāztās miskastes pludmalēs piegružo jūru un krastu; vietvaras jautājumu risina atšķirīgi
Rudens stipro vēju sezona jau aizvadītajā nedēļā iesākusies ar pamatīgām vēja brāzmām. Jūras viļņi daudzviet krastā iesniedzās kāpās un pat piejūras mežos. Savā ceļā ūdens vietām sagāzis pludmales infrastruktūru, tostarp atkritumu tvertnes un tualetes, netīrumus ieskalojot jūrā un izkliedējot krastā. Valsts vides dienests gan mierina – uz kopējā fona nav nodarīts liels piegružojums, tomēr piejūras pašvaldības skaidro – tās cenšas darīt visu, lai šādās situācijās atkritumu tvertņu saturs nenonāktu dabā.  
Mediķu algu pieaugumam iezīmēto naudu nozare sliecas nesaskaldīt
Mediķu algu pieaugumam iezīmēto naudu nozare sliecas nesaskaldīt
183 miljonu eiro piešķiršana medicīnas darbiniekiem to algu palielināšanai nākamgad izraisīja plašas diskusijas, jo savā ziņā uz pašu mediķu pleciem gūlās neapskaužams uzdevums – visu naudu paturēt sev, beidzot nodrošinot solīto atalgojumu nozarē, vai tomēr dalīties ar citām nozares vajadzībām. Atsevišķas nozares asociācijas jautājumu pārrunājušas Veselības ministrijas (VM) stratēģiskajā darba grupā, sliecoties, ka mediķu algām atvēlētā nauda šim mērķim arī jāatstāj.
Skolas piesardzība pret vecāku rakstītiem kavējuma attaisnojumiem Covid-19 laikā ģimenes ārstiem rad...
Skolas piesardzība pret vecāku rakstītiem kavējuma attaisnojumiem Covid-19 laikā ģimenes ārstiem rada papildu slodzi
Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) noteiktā norma paredz, ka vecāku rakstīts attaisnojums par mācību stundu kavēšanu skolā pieņemams līdz trīs dienu ilgam kavējumam. Arī šobrīd, Covid-19 izplatības laikā, norma saglabāta nemainīga, taču skolas gan pašas, gan sekojot epidemioloģiskās piesardzības noteikumiem nereti kļuvušas krietni striktākas un ārsta zīmi pieprasa jau pēc pirmās kavējuma dienas. Tas rada sarežģījumus gan ģimenes ārstiem, gan vecākiem, tomēr kārtību, kad pieņemamas vecāku zīmes, var noteikt katra skola pati.
«Mūžīgos bērnus» iekļaujoša izglītība – nekas neiespējams. Ozolnieku vidusskolas pieredze
«Mūžīgos bērnus» iekļaujoša izglītība – nekas neiespējams. Ozolnieku vidusskolas pieredze
Sadarbojoties pašvaldībai ar ģimeni, skolu, asistentiem, ir iespējams arī bērnam ar smagiem funkcionāliem traucējumiem nodrošināt vietu vispārizglītojošā skolā, lai mācītos kopā ar citiem vienaudžiem un piedalītos ārpusstundu aktivitātēs. Tāpat iekļaujošā skolā smagi fiziski traucējumi neliedz doties klases ekskursijās. Par to liecina Ozolnieku vidusskolas pieredze.
«Mūžīgie bērni» – iekļaujošā izglītība ne vienmēr iekļaujoša
«Mūžīgie bērni» – iekļaujošā izglītība ne vienmēr iekļaujoša
Caur tiesu panākta bērna iekļaušana vispārizglītojošā skolā vai situācija, kad bērnam bērnudārzā nerod iespēju mācīties, jo laikus neatrod asistentu, iesakot rindā stāties no jauna. Tās ir situācijas, ar kurām nākas saskarties "mūžīgo bērnu" vecākiem. Kad ceļš uz vispārizglītojošu mācību iestādi bijis ļoti sarežģīts vai pat neiespējams, kas ir "iekļaujošā izglītība" un cik tā ir attīstīta Latvijā?
Amatpersona: Čaka ielas remontdarbi rit pēc plāna; tos varētu pabeigt novembra beigās
Amatpersona: Čaka ielas remontdarbi rit pēc plāna; tos varētu pabeigt novembra beigās
Šobrīd Čaka ielā norisinās brauktuves un ietvju seguma nomaiņa, tādēļ vietām satiksme ir ierobežota un gājēju plūsma tiek novirzīta pa speciāli veiotiem koridoriem. Rīgas domes Satiksmes departamenta par ielu remontdarbiem atbildīgais Gatis Uzeliņš skaidro – jau novembra beigās Čaka ielas remontdarbi varētu tikt beigti, jo šobrīd paveikta liela daļa darbu un kopumā darbi rit atbilstoši paredzētajam grafikam.
Rīgas transportā atgriežas pie pārvadājumu noteikumiem, kādi bija pirms Covid-19 laika
Rīgas transportā atgriežas pie pārvadājumu noteikumiem, kādi bija pirms Covid-19 laika
Iestājoties ārkārtas situācijai valstī, “Rīgas satiksmes” sabiedriskajā transportā tika pārtraukta biļešu tirdzniecība pie transporta vadītāja, tāpat tika pārtraukta prakse atsevišķos transporta maršrutos organizēt iekāpšanu pa priekšējām durvīm. Covid-19 krīzes laikā arī durvju atvēršanas pogām jāpieskaras nebija, jo durvis vēra vadītājs.
Saeima virza tālāk sabiedrisko mediju pārvaldības likumu
(papildināts)
Saeima virza tālāk sabiedrisko mediju pārvaldības likumu (papildināts)
Saeima sēdē ceturtdien, 10. septembrī, pēc piecu stundu ilga darba 2. lasījumā atbalstīja Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu (sabiedrisko mediju) un to pārvaldības likumprojektu. Lielākās diskusijas bija par jau iepriekš daudz kritizēto normu saistībā ar "leģitīmo" ietekmi, sabiedriskā medija galvenā redaktora apstiprināšanu, arī sabiedrisko mediju finansēšanu. Kopumā vērtēti 107 priekšlikumi. 
Rīgā mainot pieturu nojumes, uz ietves paliek bīstami šķēršļi; sola labot nepilnības
Rīgā mainot pieturu nojumes, uz ietves paliek bīstami šķēršļi; sola labot nepilnības
“Rīgas satiksmes” sabiedriskā transporta pieturvietas visā galvaspilsētā pamazām tiek mainītas pret jaunām. Par to uzstādīšanu pēc īpašas vienošanās atbild vides reklāmas kompānija “JCDecaux”, pretī saņemot īpašus noteikumus reklāmas laukumu izmantošanai transporta pieturvietās. Tomēr atsevišķās pieturās veco nojumju pamata stabi nav noņemti pilnībā vai izrakti, atstājot nelielas bedrītes. Tajās var paklupt transporta gaidītāji. Bet nojumju uzstādītāji pēc Latvijas Radio intereses jau šajā nedēļā sola nepilnības labot.
Segta lielākā daļa Covid-19 radīto izdevumu slimnīcās
Segta lielākā daļa Covid-19 radīto izdevumu slimnīcās
Covid-19 izplatības dēļ veselības aprūpes nozarei, tostarp slimnīcām, radās papildu izdevumi, nodrošinot individuālos aizsardzības līdzekļus, pārkārtojot veselības aprūpes iestādes plūsmu, strādājot virsstundas un citādi pielāgojoties situācijai. Tāpat mediķiem solītas piemaksas par darbu krīzes apstākļos.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd