Kristaps Feldmanis

LSM.lv autors un Latvijas Radio Ziņu dienesta programmu vadītājs

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Simtiem mediķu pie Saeimas piketēja par algām nozarē; protesti turpināsies
(papildināts)
Simtiem mediķu pie Saeimas piketēja par algām nozarē; protesti turpināsies (papildināts)
Ceturtdien, 7. novembrī, simtiem veselības aprūpes darbinieku pie Saeimas pulcējās protesta akcijas "Viena diena bez ārstniecības personas" un  sapulcē – piketā,  pieprasot palielināt finansējumu veselības aprūpei un mediķu algām atbilstoši iepriekš solītajam un likumā ierakstītajam. Lai gan protesta laikā medicīnas darbinieku pārstāvji tika uzaicināti uz tikšanos ar politiķiem, pēc sarunām arodbiedrību pārstāvji atzina, ka vienošanās nav panākta un protesta akcijas turpināsies.
Ārstu piketa laikā medicīniskā palīdzība Latvijā būs ierobežota. Kādas būs iespējas to saņemt?
(papi...
Ārstu piketa laikā medicīniskā palīdzība Latvijā būs ierobežota. Kādas būs iespējas to saņemt? (papildināts)
7. novembrī, kad vismaz 2000 mediķu plāno doties bezalgas atvaļinājumā un piketēt pie Saeimas, atsevišķās ārstniecības iestādēs varētu netikt nodrošināti plānveida veselības aprūpes pakalpojumi, piemēram, ārstu speciālistu, ģimenes ārstu konsultācijas, procedūras dienas stacionāros, informēja Nacionālais veselības dienests (NVD), vienlaikus norādot uz medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējām.
Premjers mediķiem piedāvā pusi no solītās naudas; viņi nav gatavi kompromisiem
(papildināts)
Premjers mediķiem piedāvā pusi no solītās naudas; viņi nav gatavi kompromisiem (papildināts)
Risinājums nav panākts, un ārstniecības personas vēl aizvien gatavojas protesta akcijām. Tā pēc tikšanās ar premjerministru, veselības un finanšu ministriem paziņoja Latvijas Jauno ārstu asociācijas vadītājs Kārlis Rācenis. Atbildi nedeva arī tikšanās ar prezidentu. Tikmēr veselības ministre Ilze Viņķele ("Attīstībai/Par!") pēc tikšanās norādīja, ka ir jādomā par veselības aprūpes finansēšanas likuma grozījumiem, jo solītos 20% pie algas ārstniecības personām pielikt nav iespējams.
Mediķu piketam pie Saeimas gatavojas 2000 cilvēku
(papildināts)
Mediķu piketam pie Saeimas gatavojas 2000 cilvēku (papildināts)
Šonedēļ, 7. novembrī, plānotajā veselības aprūpes darbinieku protesta akcijā pie Saeimas kopumā no visām iesaistītajām organizācijām varētu piedalīties aptuveni divi tūkstoši cilvēku. Tikmēr valdība pirms tikšanās ar mediķu organizācijām vēl neatklāj, vai algām atrasta kāda papildu nauda.
Ministrija trūkstošo naudu rezidentu apmācībai šī gada nogalei jau atradusi
Ministrija trūkstošo naudu rezidentu apmācībai šī gada nogalei jau atradusi
Balstoties šī gada rezidentūras uzņemšanas rezultātos, Rīgas Stradiņa universitāte konstatējusi, ka rezidentu apmācībai šī gada decembrim trūkst aptuveni 1 miljons eiro. Veselības ministrija šo naudu esot parādā universitātei. Raugoties nākamajā gadā – ja rezidentūras vietu skaits netiks mainīts, tad arī nākamajā gadā paredzētais finansējums ir nepietiekams. Veselības ministrija gan mierina – nākamajam gadam finansējumu rast izdosies, savukārt par decembrī nepieciešamo summu saistības esot jau nosegtas.
Aicina pieteikt pretendentus pieaugušo neformālās izglītības balvai
Aicina pieteikt pretendentus pieaugušo neformālās izglītības balvai
Izglītības un zinātnes ministrija līdz 1. decembrim aicina pieteikt pretendentus pieaugušo neformālās izglītības balvai “Saules laiva”. Aicināts pieteikt pretendentus, kas strādā pieaugušo neformālās izglītības jomā, nodrošina augstas kvalitātes mācību procesu un veicina pieaugušo neformālās izglītības attīstību.
Mediķi vēlas vienlīdzību algu pielikumā; ministrija izskata divus scenārijus
Mediķi vēlas vienlīdzību algu pielikumā; ministrija izskata divus scenārijus
Veselības ministrija aizvien cer, ka nozarei nākamā gada budžetā varēs piesaistīt vairāk nekā pašlaik paredzēto 42,1 miljonu eiro mediķu algu celšanai, kas ir tikai trešdaļa no iepriekš solītā. Bet pašlaik atvēlēto naudu veselības ministre piedāvā sadalīt, ceļot algas tiem speciālistiem, kas strādā augstākas intensitātes apstākļos. Mediķi savukārt pieprasa vienlīdzīgu attieksmi pret visiem.  
Autovadītāji aicināti ziņot par slideniem autoceļu posmiem
Autovadītāji aicināti ziņot par slideniem autoceļu posmiem
Arī turpmākajās dienās iespējams sniegs, slapjš sniegs un lietus, kā arī gaisa temperatūra var noslīdēt zem nulles grādu atzīmes. Tādēļ gadījumos, ja autovadītāji novēro slidenu ceļa segumu, tie aicināti zvanīt uz Latvijas Valsts ceļu diennakts informatīvo bezmaksas tālruni 80005555.
Mediķi 7.novembrī piketēs un dosies vienas dienas atvaļinājumā
(papildināts)
Mediķi 7.novembrī piketēs un dosies vienas dienas atvaļinājumā (papildināts)
Cerībā panākt lielāku finansējumu medicīnas nozarē strādājošajiem veselības aprūpes darbinieki 7. novembrī rīkos sapulci – piketu pie Saeimas, žurnālistus informēja mediķu organizāciju pārstāvji. Tādējādi daudzviet pacientiem 7. novembrī būs pieejama vienīgi neatliekamā medicīniskā palīdzība.
Arvien vairāk cilvēku ierodas universitāšu slimnīcu neatliekamās medicīnas centros ar maznozīmīgām k...
Arvien vairāk cilvēku ierodas universitāšu slimnīcu neatliekamās medicīnas centros ar maznozīmīgām kaitēm (papildināts)
Universitātes slimnīcās strādā profesionālākie mediķi, un šīm slimnīcām būtu jāstrādā ar nopietnākajiem un sarežģītākajiem saslimšanu gadījumiem, savukārt, universitāšu slimnīcu neatliekamās medicīnas centri paredzēti pacientiem, kurus teju vienmēr vajadzētu atvest neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnām dzīvībai bīstamā stāvoklī. Tomēr tā nenotiek. Šīs slimnīcas norāda, ka arvien vairāk neatliekamās medicīnas centru darbu noslogo cilvēki, kas paši atnāk uz šo centru un nereti viņu veselības problēmas nevar saukt par dzīvībai bīstamām.
Stradiņa slimnīcas insulta vienība svin 10 gadus. Kā tā strādā?
Stradiņa slimnīcas insulta vienība svin 10 gadus. Kā tā strādā?
Šomēnes savas  pastāvēšanas desmito gadadienu atzīmē Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas insulta vienība. Tā ir plaša komanda, kuras uzdevums ir nodrošināt iespējami operatīvu un kvalitatīvu palīdzību pacientiem, kas saslimuši ar insultu. Stradiņa slimnīcas komandai tas izdodas labi – jau vairākkārt ir saņemti starptautiski izcilības atzinumi komandas darbam. Kā strādā Stradiņa slimnīcas insulta vienība, un kas ir tās izcili novērtētā darba pamatā?
LIAA: Tūristi no ASV un Āzijas vēlas apmeklēt visas trīs Baltijas valstis vienā ceļojumā
LIAA: Tūristi no ASV un Āzijas vēlas apmeklēt visas trīs Baltijas valstis vienā ceļojumā
Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) šajā nedēļā organizē ikgadējo starptautisko tūrisma profesionāļu forumu „Baltic Connecting”. Šo forumu rīko visas trīs Baltijas valstis, un šoreiz tas norisinās Rīgā. Foruma laikā Baltijas valstis apmeklē tūrisma jomas pārstāvji no Japānas, Ķīnas, Korejas, Singapūras un ASV, lai iepazītos ar Baltijas valstu tūrisma piedāvājumu.
Veselības dienests: E-veselības attīstībai traucējusi lielā kadru mainība
Veselības dienests: E-veselības attīstībai traucējusi lielā kadru mainība
E-veselības projekts turpina virzīties uz priekšu, un jau tuvāko gadu laikā gaidāma projekta trešā kārta. „Dienestā neuzskata, ka e-veselība ir izgāzies projekts,” tā norāda Nacionālā veselības dienesta (NVD) direktors Edgars Labsvīrs, tomēr atzīst, ka lielā mērā pie dažādām projekta likstām vainojama straujā kadru mainība un darbinieku trūkums dienestā.
Izmeklējot masveida saslimšanas Siguldā un Rīgā, uziet salmonellas putnu gaļā no Polijas
(papildināt...
Izmeklējot masveida saslimšanas Siguldā un Rīgā, uziet salmonellas putnu gaļā no Polijas (papildināts)
Vairāki desmiti izglītības iestāžu, kā arī ēdnīcas oktobra sākumā saņēmušas un jau izlietojušas vairākas tonnas ar Salmonella enteritidis baktēriju inficētu vistas gaļu. Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) oktobra sākumā ņemtās analīzes baktērijas klātbūtni apstiprinājušas vistas gaļā, ko Latvijā izplatījuši vairāki vairumtirdzniecības uzņēmumi. 
Ministrija konstatējusi trūkumus mamogrāfijas pakalpojuma sniegšanā; darbu sola uzlabot
(papildināts...
Ministrija konstatējusi trūkumus mamogrāfijas pakalpojuma sniegšanā; darbu sola uzlabot (papildināts)
Apjomīgā projektā Veselības ministrija plāno uzlabot mamogrāfijas pakalpojuma kvalitāti. Veselības ministre Ilze Viņķele no "Attīstībai/Par!" Latvijas Radio informēja, ka jau pērn Veselības inspekcija veikusi valsts apmaksātā skrīninga – mamogrāfijas - snieguma pārbaudi. Kopumā tika pārbaudītas 26 ārstniecības iestādes. Secināts, ka virknē iestāžu ir problēmas - Mamogrāfijas attēli veidoti nekvalitatīvi.
Svarīgākais šobrīd