Panorāma

Ielas un tilti: ko partijas sola rīdziniekiem?

Panorāma

TAUTAS PANORĀMA: Pļavnieki

"Rīgas satiksmei" vēl 900 000 kompensācija

Rīgas administrācija piešķirs dotācijas «Rīgas satiksmei» un aizņemsies vairāku projektu turpināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rīgas pagaidu administrācija ceturtdienas, 6.augusta, sēdē vienojās par aizdevumu prasīšanu Valsts kasei vairāku iesāktu projektu turpināšanai, kā arī nolēma kompensēt papildu izdevumus uzņēmumam "Rīgas satiksme".

Aizņēmums transporta infrastruktūras attīstībai

Rīgas pašvaldība Valsts kasē aizņemsies 1,4 miljonus eiro uz termiņu līdz 10 gadiem, ko paredzēts izmantot veloceliņa Krasta ielā izbūves turpināšanai, veloceliņa Rīgas centrs-Dārziņi turpināšanai posmā no Dienvidu tilta līdz Ķengaraga ielai, kā arī pārbūvēt Mežrozīšu ielu posmā no Stūrmaņu ielas līdz ielas galam.

Šogad plānots aizņemties līdz 421 153 eiro jeb 30% no kopējās aizņēmuma summas, bet 2021. gadā – līdz 982 690 eiro jeb 70% no kopējās aizņēmuma summas. Atmaksas termiņš noteikts līdz desmit gadiem, ar pamatsummas atlikto maksājumu līdz diviem gadiem.

Aizņēmums pašvaldības izglītības iestāžu energoefektivitātes uzlabošanai

Tāpat Rīgas pašvaldība Valsts kasē aizņemsies vēl 5,8 miljonus eiro kopumā 30 bērnudārzu un skolu ēku energoefektivitātes pasākumu īstenošanai. Paredzamais aizņēmuma termiņš ir plānots līdz desmit gadiem ar pamatsummas atlikto maksājumu līdz diviem gadiem. Atbildīgā institūcija par investīciju projektu īstenošanu būs Rīgas domes Īpašuma departaments.
 
Plānots veikt darbus 16 skolu ēkās – Rīgas Ostvalda vidusskolai, Rīgas Iļģuciema vidusskolai, Rīgas 47. vidusskolai, Rīgas 31. vidusskolai, Rīgas 93. vidusskolai, Rīgas 88. vidusskolai, Rīgas 75. vidusskolai, Rīgas 89. vidusskolai, Rīgas Imantas vidusskolai, Rīgas 84. vidusskolai, Rīgas Juglas vidusskolai, Rīgas 86. vidusskolai, Rīgas Rīnūžu vidusskolai,  Rīgas Valsts 3. ģimnāzijai, kā arī divām Rīgas 4. pamatskolas iestāžu ēkām. 
 
Tāpat energoefektiviātes uzlabošanas darbi plānoti 14 pirmsskolas izglītības iestādēm – bērnudārziem “Laimiņa”, “Zilbīte”, “Zvaigznīte”, “Mežrozīte”, “Bizmārītes”, kā arī Rīgas 252., 267., 232., 244., 233., 66., 123., 210. un 223. pirmsskolas izglītības iestādes.

“Rīgas satiksmei” kompensēs zaudējumus

Šajā, pēc skaita 23. Rīgas pagaidu administrācijas sēdē tika arī nolemts pašvaldības uzņēmumam "Rīgas satiksme" kompensācijās piešķirt vēl 906 705 eiro no izdevumu programmas neparedzētiem gadījumiem. Šie zaudējumi "Rīgas satiksmei" radušies sabiedriskajā transportā noteikto piesardzības pasākumu dēļ saistībā ar Covid-19 pandēmiju.

“Šie zaudējumi rodas no tā, ka mēs pārvadājām ļoti mazu pasažieru skaitu, nodrošinājām visus distancēšanās ierobežojumus un citu prasību izpildi, tai skaitā dezinfekciju,” skaidroja “Rīgas satiksmes” valdes priekšsēdētāja Džineta Innusa.

Iepriekš dažādās ar Covid-19 saistītās kompensācijās "Rīgas satiksme" jau saņēma 2,3 miljonus eiro. Līdz ar to kopējais pašvaldības šogad izsniegto kompensāciju apmērs šim uzņēmumam pārsniedz 3 miljonus eiro.

Rīgas domes pārstāvji norādīja, ka “Rīgas satiksmei” ārkārtas situācijas laikā būtiski samazinājās ieņēmumi no biļešu pārdošanas, jo pasažieru plūsma ierobežojumu dēļ nokritās par 75%, tāpat būtiski samazinājās ieņēmumi no autostāvvietu pakalpojumiem. Papildu izmaksas radīja arī nepieciešamība dezinficēt transportlīdzekļus un nodrošināt transportu repatriācijas reisu pasažieriem.

Rakstiņš: Par kompensācijām "Rīgas satiksmei"
00:00 / 00:59
Lejuplādēt

"Aprīlī, martā, kad bija Covid-19 uzliesmojums, šīs prognozes par ārkārtas situācijas ilgumu un zaudējumiem, kas radīsies "Rīgas satiksmei" pārvadājot salīdzinoši tukšus transporta līdzekļus, bija citādas un veidoja 2,2 – 2,5 miljonus eiro mēnesī. Tāpēc rezultāts, ka ir tikai 3,1 miljonu eiro liela kompensācija, tiek uzskatīts par salīdzinoši labu. Šī nauda viņiem tiek piešķirta, lai turpinātu darbību kopumā. "Rīgas satiksme" veica aprēķinus par biļešu ieņēmumu kritumiem šajā laikā, papildu izdevumiem, kas veidojās. Tas, ko mēs – finanšu departaments neakceptējām jau iepriekšējā reizē, ka ir jānodala zaudējumi, kas saistīti ar sabiedrisko transportu, no, piemēram, autostāvvietu darbības, kas arī viņiem radīja zaudējumus, bet pašvaldībai nav pienākums to kompensēt," skaidroja Rīgas domes Finanšu departamenta vadītājs Uldis Rakstiņš.

Domes administrācija cer, ka pagaidām jaunas kompensācijas “Rīgas satiksmei” nebūs jāmaksā, taču uzņēmuma vadība neizslēdz iespēju, ka nāksies lūgt pašvaldības palīdzību arī jūnija mēneša zaudējumu kompensēšanai.

“Jā, protams, arī par jūniju mēs aprēķināsim visas izmaksas. Jūnijs ir drusku savādāks, jo pasažieru skaits no maija beigām sāka celties. Taču tas apjoms vienalga ir ļoti mazs pret to, ko mēs ikdienā varētu pārvadāt ar šādu transporta apjomu,” atzina Innusa.

Rīgas domes pagaidu administrācija arī nolēma  Labklājības departamentam piešķirt 35 405 eiro, lai pašvaldības sociālās aprūpes iestādēm un līgumorganizācijām (sociālo pakalpojumu sniedzējiem) segtu izdevumus par iegādātajiem aizsardzības un dezinfekcijas līdzekļiem saistībā ar īstenotajiem slimību profilakses pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai ārkārtējās situācijas laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti