Kultūra / Mūzika
Vai zini, ka skaņuplašu ražošanā tiek izmantots vasks?
Vai zini, ka skaņuplašu ražošanā tiek izmantots vasks?
"Bellaccord Electro", plaši pazīstams kā "Bellaccord", ir skaņuplašu firma Latvijā, ko 1931. gadā dibināja Helmārs Rudzītis (1903–2001) – novatorisks, entuziastisks latviešu uzņēmējs. Savas dzīves dramatiskos un priecīgos mirkļus viņš apkopojis savos memuāros "Manas dzīves dēkas", un no šī darba mēs varam iegūt daudzas detaļas par "Bellaccord" radīšanu. Līdz 30. gadu sākumam latviešu mūziķiem savu mūziku Latvijā nebija iespēju ierakstīt.
Komponists Rihards Dubra: Visu lielo pasaules kataklizmu pamatā redzu melus
Komponists Rihards Dubra: Visu lielo pasaules kataklizmu pamatā redzu melus
"Būtu ļoti priecīgs, ja spētu uzrakstīt skaņdarbu, kas aptur karu. Bet – tā kā tas nav iespējams – es ar savu mūziku cenšos viest vismaz cerību." Tā sarunā ar Latvijas Radio atzīst šī gada jubilārs – izcilais komponists un pedagogs Rihards Dubra. 15. martā viņa 60. jubilejai veltīts koncerts notiks Rīgas Domā, un Valsts akadēmiskais koris "Latvija" tajā atskaņos viņa sakrālās mūzikas programmu septiņās valodās. 17. un 23. martā Rēzeknē un Jūrmalā savukārt izskanēs Dubras cikla klavierēm "Krustaceļa vīzijas. Gaisma" pasaules pirmatskaņojums Reiņa Zariņa izpildījumā.
Mīlestība slēpjas klusumā pirms aplausiem. Saruna ar Gada jauno mūziķi Katrīnu Paulu Felsbergu
Mīlestība slēpjas klusumā pirms aplausiem. Saruna ar Gada jauno mūziķi Katrīnu Paulu Felsbergu
"Mūzika var uzrunāt vai neuzrunāt, un abi rezultāti ir vienlīdz labi. Pat nepatika pret mūziku var vienot klausītājus. Ar saviem koncertiem gribētu arī iet ārpus elitārisma – no domas, ka mūzikai jābūt tikai koncertzālēs un ka konkrētos koncerta brīžos drīkst vai nedrīkst aplaudēt," saka dziedātāja Katrīna Paula Felsberga – Lielās mūzikas balvas 2023 laureāte kategorijā "Gada jaunais mūziķis".
Esmu trāpījis savā jomā. Lielās mūzikas balvas laureāts «Par mūža ieguldījumu» pianists Arnis Zandma...
Esmu trāpījis savā jomā. Lielās mūzikas balvas laureāts «Par mūža ieguldījumu» pianists Arnis Zandmanis
Studenti pianistu un profesoru Arni Zandmani raksturo kā "lielu personību". Arī pats mūziķis, atminoties savu studiju laiku pie izcilā pianista Jakova Fliēra Maskavas konservatorijā, kā svarīgāko min personības faktoru. Sveicot meistaru ar Lielās mūzikas balvas godinājumu par paveikto mūža garumā, Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījums "Benefice" iztaujā viņu par bērnības gaitām, studijām Maskavā, iepazīšanos ar Una Corda instrumentu un mīļāko mūziku.
Mūzikas akadēmijas rektors noliedz, ka zinājis par pasniedzēju iespējamo uzmākšanos; JVLMA padome ai...
Mūzikas akadēmijas rektors noliedz, ka zinājis par pasniedzēju iespējamo uzmākšanos; JVLMA padome aicina viņu atkāpties no amata
Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) rektors Guntars Prānis sarunā ar Latvijas Radio noliedz, ka būtu zinājis par iespējamiem pasniedzēju uzmākšanās gadījumiem, par ko 8. martā ziņoja LTV raidījums "Kultūršoks", publicējot septiņu akadēmijas studenšu liecības. Tikmēr JVLMA padome izplatījusi paziņojumu, ka aicina rektoru atkāpties no amata.
Bikibuka iedvesmota, uz bērnu dziesmu koncertiem aicina «BikiGrupa»
Bikibuka iedvesmota, uz bērnu dziesmu koncertiem aicina «BikiGrupa»
Sirsnīgs, uzmundrinošs un skaniski krāsains ir tikko klajā nākušais mūziķu apvienības "BikiGrupa" debijas albums "BikiDziesmas". Kā jau liecina nosaukums, mūziķu iedvesmas avots bijusi daudziem bērniem tik iemīļotā dzejas bilžu grāmatu sērija "Bikibuks".
Tehnoloģijas ikdienā un mūzikā. Saruna ar «Sudden Lights» vokālistu Andreju Reini Zitmani
Tehnoloģijas ikdienā un mūzikā. Saruna ar «Sudden Lights» vokālistu Andreju Reini Zitmani
"Mūzika nav tikai skaņu virkne, mūzika ir satikšanās, cilvēciskais kontakts un, kamēr mūzikas klausītāji nebūs roboti, tikmēr cilvēciskais kontakts nepazudīs un mākslīgais intelekts to neapdraudēs," Latvijas Radio 1 raidījumā "Digitālās brokastis" par tehnoloģiju ietekmi uz mūzikas radīšanu un klausīšanos stāsta grupas "Sudden Lights" vokālists Andrejs Reinis Zitmanis.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd