Kristaps Feldmanis

LSM.lv autors un Latvijas Radio Ziņu dienesta programmu vadītājs

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Šogad mežu ugunsnedrošajā sezonā bijuši 363 mežu ugunsgrēki; izdeguši 167 hektāri
Šogad mežu ugunsnedrošajā sezonā bijuši 363 mežu ugunsgrēki; izdeguši 167 hektāri
Šodien noslēdzas ugunsnedrošā sezona mežos. Šajā sezonā, kas ilgst jau no aprīļa beigām, kopumā 363 mežu ugunsgrēkos izdeguši 167 hektāri mežu teritorijas. Valsts meža dienesta Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis Latvijas Radio skaidro – šogad bijusi nedaudz mierīgāka sezona, izdegušas mazākas platības, kā arī nav bijuši ļoti plaši mežu ugunsgrēki
Lietuva un Igaunija izsprūk no Covid-19 «dzeltenā saraksta»; nākotnē pierobežā - īpaši noteikumi
(pa...
Lietuva un Igaunija izsprūk no Covid-19 «dzeltenā saraksta»; nākotnē pierobežā - īpaši noteikumi (papildināts)
Pēc atgriešanās no Lietuvas un Igaunijas nākamnedēļ nebūs jāpaliek 14 dienu pašizolācijā, jo Covid-19 saslimstības rādītāji vēl neierindo tās "dzeltenajā sarakstā". Vienlaikus valdība lēma, ka pierobežā dzīvojošie varēs doties uz skolu un darbu Igaunijā un Lietuvā, arī saslimstībai ar Covid-19 kaimiņvalstīs pieaugot. Atgriežoties Latvijā gan viņiem būs jāievēro pašizolācijas principi.
Ko darīt, ja aizmirsti dzīvībai svarīgi medikamenti
Ko darīt, ja aizmirsti dzīvībai svarīgi medikamenti
Ir slimības, kuras prasa nepārtrauktu sekošanu līdzi saviem veselības rādītājiem un medikamentu lietošanu. Atsevišķos gadījumos tas pat var būt dzīvības un nāves jautājums. Kā rīkoties un kur meklēt palīdzību, ja, dodoties ārpus mājas, ir aizmirsti dzīvībai svarīgi medikamenti?
Universitāšu slimnīcas stiprinās sadarbību, veidojot integrētas veselības aprūpes sistēmu
Universitāšu slimnīcas stiprinās sadarbību, veidojot integrētas veselības aprūpes sistēmu
Lielajām universitāšu slimnīcām ir liela loma, un tās ir nozīmīgs resurss veselības nozarē. Šie izcilības centri, kuros strādā labākie mediķi, nereti savā starpā konkurē, bet turpmāk slimnīcas vienojušās spēkus likt kopā, lai nodrošinātu ātrāku un profesionālāku veselības aprūpi, kā arī organizētu vairāk uz pacientu orientētu ārstniecību.
Valsts galvenais infektologs: Augstskolu darbība klātienē – liels Covid-19 risks
(papildināts)
Valsts galvenais infektologs: Augstskolu darbība klātienē – liels Covid-19 risks (papildināts)
Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis paudis bažas, ka Covid-19 uzliesmojumu varētu veicināt mācību atsākšanās. Viņš īpaši izceļ tieši augstskolas, jo studenti ne tikai kopā mācās, bet ir aktīvi sabiedriskajā dzīvē, kopā atpūšoties, kā arī dejojot augstskolu deju ansambļos, dziedot koros un kopīgi darbojoties dažādos pulciņos.
Aptieku īpašnieki kritizē plānotos ierobežojumus
Aptieku īpašnieki kritizē plānotos ierobežojumus
Lai kontrolētu aptieku izvietojumu atbilstoši iedzīvotāju blīvumam un mazinātu aptieku skaitu, Veselības ministrija (VM) gatavo jaunus aptieku izvietojuma nosacījumus un ierobežojumus. Aptieku īpašniekus pārstāvošā asociācija norādīja – tas ierobežos konkurenci, kā arī mazinās iedzīvotāju iespējas saņemt farmaceitisko aprūpi. Atbildīgajā ministrijā tam nepiekrīt.
Eksperti: Pāragri meklēt vainīgo neapzīmogoto aplokšņu gadījumā
(papildināts)
Eksperti: Pāragri meklēt vainīgo neapzīmogoto aplokšņu gadījumā (papildināts)
Kārtīgi jāpārbauda apstākļi, kādēļ vēlēšanās vairāk nekā 600 vēlētāju aploksnes bijušas neapzīmogotas, tomēr konkrētus atbildīgos pāragri nosaukt. Šādu viedokli Latvijas Radio pauda dažādi eksperti – Saeimas atbildīgo komisiju vadītāji, nevalstisko organizāciju pārstāvji un pieredzējuši vēlēšanu novērotāji.
Epidemiologu viedokļi par «sarkano – dzelteno» valstu sarakstu objektivitāti atšķiras
Epidemiologu viedokļi par «sarkano – dzelteno» valstu sarakstu objektivitāti atšķiras
Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) pasaules karti iekrāsojis dzeltenā un sarkanā krāsā – Covid-19 smagāk skartās jeb sarkanās valstis ir tās, uz kurām nerekomendē doties, bet mazāk skartās jeb dzeltenā saraksta valstis ir tās, uz kurām braucot ir jāizvērtē brauciena nepieciešamība. Cik objektīvi ir šādi vērtējumi? Epidemiologi šādus sarakstus vērtē atšķirīgi –  vieni norāda, ka robežvērtības iekļaušanai katrā sarakstā ir pamatotas, tikmēr citi apšauba, vai ar šobrīd pieejamajiem datiem maz iespējams izveidot objektīvu valstu sarakstu.  
Priesteris Mediņš: Bruknā ir ļoti liela stingrība; konstatētos pārkāpumus sauc par meliem
(papildinā...
Priesteris Mediņš: Bruknā ir ļoti liela stingrība; konstatētos pārkāpumus sauc par meliem (papildināts)
Bauskas novada Bruknas muižā saimniekojošajā biedrībā "Kalna svētību kopienas" ir ļoti liela stingrība un kārtība, kas jāievēro  visiem kopienas locekļiem, tostarp šeit nonākušajiem bērniem. To preses konferencē paziņoja kopienas garīgais vadītājs, priesteris Andrejs Mediņš, pirmo reizi komentējot Valsts bērnu tiesību aizsardzības centra (VBTAI) un Tiesībsarga biroja pārstāvju kopienā konstatētos bērnu tiesību pārkāpumus. Tie, pēc mācītāja teiktā, ir meli.
Privātie uzņēmēji gatavi uzturēt valsts autoceļus. Monopols tuvojas beigām
Privātie uzņēmēji gatavi uzturēt valsts autoceļus. Monopols tuvojas beigām
Jau septiņus gadus Latvijas valsts autoceļu ikdienas uzturēšanas darbus veicis viens uzņēmums – valsts akciju sabiedrība "Latvijas autoceļu uzturētājs" (LAU). Bet drīzumā komersantam septiņi treknie gadi varētu beigties. Ministru kabinets otrdien vērtēs Satiksmes ministrijas ierosinājumu no nākamā gada atvērt valsts autoceļu ikdienas uzturēšanas tirgu un pretendentus šo darbu veikšanai izvēlēties atklātā konkursā. Uzņēmēji norāda, ka ir gatavi iesaistīties ceļu kopšanā.
Lietuvā cilvēki pulcējas Baltkrievijas atbalsta akcijā
(papildināts)
Lietuvā cilvēki pulcējas Baltkrievijas atbalsta akcijā (papildināts)
Latvijas kaimiņvalstī Lietuvā tūkstošiem cilvēku pulcējušies akcijā “Brīvības ceļš”, veidojot cilvēku ķēdi no Viļņas līdz Baltkrievijas robežai, tādējādi paužot atbalstu baltkrieviem cīņā par jaunām prezidenta vēlēšanām. Akcijā piedalās arī Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.
Baltijas ceļa gadadienā Rīgā cilvēki veido dzīvo ķēdi no Brīvības pieminekļa līdz Tautas frontes muz...
Baltijas ceļa gadadienā Rīgā cilvēki veido dzīvo ķēdi no Brīvības pieminekļa līdz Tautas frontes muzejam (papildināts)
1989. gada 23. augustā vairāk nekā 2 miljoni Baltijas valstu iedzīvotāju sastājās 600 kilometrus garā dzīvajā ķēdē caur visām Baltijas valstīm. Šodien, atceroties Baltijas ceļa akciju, visā Latvijā un arī ārpus tās notiek dažādi atceres pasākumi. Viens no tiem risinās Vecrīgā, kur no Brīvības pieminekļa līdz pat Tautas Frontes muzejam cilvēki veido dzīvo ķēdi.
Atbildību par notriektiem dzīvniekiem iestādes uzņemas nelabprāt
Atbildību par notriektiem dzīvniekiem iestādes uzņemas nelabprāt
Lielāku un mazāku ceļu malās notriekti dzīvnieki ir sastopami ik dienu. Tiek notriekti gan mājdzīvnieki, gan meža zvēri. Bieži vien par mazākajiem dzīvniekiem nemaz netiek ziņots, tādēļ tos pamana, vien veicot ceļu apsekošanu, bet par to, kas atbildīgs par notriekto dzīvnieku savākšanu, institūciju domas nedaudz atšķiras.
Servisa suņu biedrība dzīvnieku uzturēšanai lūdz sabiedrības atbalstu
Servisa suņu biedrība dzīvnieku uzturēšanai lūdz sabiedrības atbalstu
Bezpeļņas organizācija “Servisa suņu biedrība “Teodors”” šobrīd iegādājusies, apmācījusi un saviem jaunajiem saimniekiem – cilvēkiem ar redzes traucējumiem – nodevusi 11 suņus-pavadoņus un vienam saimniekam ar funkcionāliem traucējumiem suni-asistentu. Lai uzturētu esošos un spētu iegādāties jaunus suņus, biedrība šobrīd uzsākusi ziedojumu vākšanu.
Bērnu tiesību uzraugs: Par pārkāpumiem Bruknas muižā nav ziņojis dumpīgs pusaudzis (precizēts)
(papi...
Bērnu tiesību uzraugs: Par pārkāpumiem Bruknas muižā nav ziņojis dumpīgs pusaudzis (precizēts) (papildināts)
Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā (VBTAI) noliedz iepriekš izskanējušo informāciju, ka par bērnu tiesību pārkāpumiem Bruknas muižā esošajā biedrībā "Kalna svētību kopiena" ziņojis kāds dumpīgs pusaudzis. Iesniegumu rakstījusi pilngadīga persona, turklāt inspekcija pārbaudē apstiprinājusi iesniegumā minētos pārkāpumus, tādēļ lieta nodota policijai.
Bruknas muižā atklāj smagos apstākļos nodarbinātus bērnus; sodīti ar pārtikas ierobežošanu (precizēt...
Bruknas muižā atklāj smagos apstākļos nodarbinātus bērnus; sodīti ar pārtikas ierobežošanu (precizēts) (papildināts)
Veicot pārbaudi biedrībā "Kalna svētību kopiena", kas darbojas Bruknas muižā Bauskas novadā, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) kopā ar Tiesībsarga biroja pārstāvi konstatējuši, ka bērni tikuši nodarbināti lauku darbos no desmit līdz 12 stundām dienā bez iespējas saņemt medicīnisko palīdzību un pārkāpumu gadījumā tiekot sodīti ar pārtikas devu ierobežošanu, informēja VBTAI pārstāvis Taivo Trams. Pārbaude notikusi arī ar biedrību saistītā skolā.
Daļai diasporas mediķu vēl aizvien sarežģīti noteikumi darbam Latvijā
Daļai diasporas mediķu vēl aizvien sarežģīti noteikumi darbam Latvijā
Valdība šonedēļ lēmusi atvieglot prasības mediķiem, kuri dzīvo diasporā, bet vēlas pārcelties uz dzīvi Latvijā. Ir atvieglota kārtība reģistrācijai Ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu reģistrā. Tomēr atvieglotā kārtība neattiecas uz tādām valstīm kā ASV, Austrālija, Kanāda un citām, kurās strādājuši arī vairāki atzīti latviešu ārsti.
ES atbalstam ģimenes ārstu prakses uzlabošanai iesniegti 100 projekti
ES atbalstam ģimenes ārstu prakses uzlabošanai iesniegti 100 projekti
Eiropas Savienības (ES) fondu programmā ģimenes ārstu prakses vietu attīstībai saņemti 100 projektu iesniegumi, paredzot ieguldījumus vairāk nekā 160 ārstu praksēs visā Latvijā. Absolūto vairākumu projektu iesniegušas ārstniecības iestādes, savukārt 10 projektus iesniegušas pašvaldības vai to iestādes.
Bērnu slimnīcā vizīte pie acu ārsta jāgaida pat gadu
Bērnu slimnīcā vizīte pie acu ārsta jāgaida pat gadu
Covid-19 laikā radīto rindu apkalpošana Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) jau teju noslēgusies, tomēr garās rindās jāstāv, jo trūkst speciālistu. Kādai septiņus gadus vecai meitenei ar acu problēmām tūdaļ jāsāk skolas gaitas, bet rindā pie ārsta piedāvāja gaidīt pat gadu. Slimnīcā atzīst – speciālistu trūkst, tomēr pastāv veidi, kā speciālista palīdzību saņemt ātrāk, tostarp attālināti.
Privātpersona muzejam nodod Baldonē atrastas 17. gadsimta monētas
(papildināts)
Privātpersona muzejam nodod Baldonē atrastas 17. gadsimta monētas (papildināts)
Otrdien, 18. augustā, Nacionālajam Latvijas vēstures muzejam (LNVM) tika nodotas 17. gadsimta monētas, kuras atrastas Baldones apkārtnē. Depozīta atradējs Augusts Gerdts monētām uzgāja nejauši, pastaigājoties ar metāla detektoru pa vecākiem piederošo zemi. Pēc sazināšanās ar Arheologu biedrību, kopīgiem spēkiem tika atrasts aptuveni 300 monētu depozīts.
Eksperti: Izmaiņas nodokļos vajadzīgas, bet ar plānoto var nepietikt
(papildināts)
Eksperti: Izmaiņas nodokļos vajadzīgas, bet ar plānoto var nepietikt (papildināts)
Nenonākot pie vienota redzējuma par nodokļu reformas attīstību, valdību veidojošās partijas lēma turpināt diskusijas un pagaidām valdībā neskatīt Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto piedāvājumu nodokļu reformai. Eksperti tikmēr uzskata – izmaiņas ir vajadzīgas, tomēr ar plānoto izpildīt mērķi un pilnībā atrast naudu veselības apdrošināšanas ieviešanai nevarēs.
Rīgas svētku laikā Spilves lidlaukā atzīmēs Latvijas aviācijas svētku simtgadi
Rīgas svētku laikā Spilves lidlaukā atzīmēs Latvijas aviācijas svētku simtgadi
Teju pirms 100 gadiem, 1920. gada 25 jūlijā, notika pirmie Latvijas aviācijas svētki. Brīvvalsts laikā tie bijuši īpaši iespaidīgi un konkurējuši par ar dziesmu svētkiem. Tā norāda biedrības “Latvijas aviācijas muzejs “Spilve”” valdes priekšsēdētājs Roberts Klimovičs. Šogad jau simtie svētki norisinās sestdien, 15.augustā, no pulksten 12.00 dienā, Rīgas pilsētas svētku laikā, Spilves lidlaukā, Pārdaugavā.
Kalnmeieru pierādījumu trūkuma dēļ neapsūdz informācijas noplūdē Jelgavas prokurores kukuļošanas lie...
Kalnmeieru pierādījumu trūkuma dēļ neapsūdz informācijas noplūdē Jelgavas prokurores kukuļošanas lietā (papildināts)
Pierādījumu trūkuma dēļ prokuratūra pagaidām necels apsūdzību pret bijušo ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru par informācijas nopludināšanu Jelgavas prokurores kukuļošanas lietā. Tikmēr vēl divām kriminālprocesā figurējošām personām – Ģenerālprokuratūras Darbības analīzes un vadības departamenta Metodikas nodaļas virsprokurorei Elitai Jurkjānei un viņas dzīvesbiedram, advokātam Jurim Jurkjānam – izvirzītas apsūdzības. Elitu Jurkjāni apsūdz par neizpaužamu ziņu izpaušanu divos gadījumos, bet viņas dzīvesbiedru – par apzināti nepatiesu liecību sniegšanu, piektdien medijus informēja Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Māris Leja.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd