Kristaps Feldmanis

LSM.lv autors un Latvijas Radio Ziņu dienesta programmu vadītājs

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Austrumu slimnīcā veikta unikāla zemmēles kaula operācija – nav ziņu par līdzīgiem gadījumiem pasaul...
Austrumu slimnīcā veikta unikāla zemmēles kaula operācija – nav ziņu par līdzīgiem gadījumiem pasaulē
Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) veikta unikāla operācija. Pacientei tika saīsināts zemmēles kaula rags, kas bija nospiedis iekšējo miega artēriju, radījis asinsvadu sašaurinājumu 70% apmērā, būtiski ietekmējot gan pašsajūtu, gan arī kopējo dzīves kvalitāti. Zinātniskajā literatūrā nav ziņu par līdzīgiem gadījumiem pasaulē, informēja slimnīcā.
Eksperti: Saeimas uzdevums valdībai saistībā ar hokeju daļai ministru liks domāt par tālāko darbu ka...
Eksperti: Saeimas uzdevums valdībai saistībā ar hokeju daļai ministru liks domāt par tālāko darbu kabinetā
Šāda koalīcijas un opozīcijas apvienošanās prasītu, ja ne valdības demisiju, tad vismaz daļēju Ministru kabineta nomaiņu. Savukārt iedzīvotāju attieksme pret Saeimu un valdību krasi nemainīsies. Tā Saeimas lēmumu, uzdot valdībai lemt par atļauju daļai sabiedrības klātienē vērot pasaules čempionātu hokejā vērtē eksperti. Galvenās diskusijas rada gan tas, ka lēmumā apvienojusies daļa koalīcijas un opozīcijas, gan arī tas, ka lēmums ļaut klātienē apmeklēt hokeja mačus liek uzdot jautājumus par iedzīvotāju dalīšanu, jo tiem, kuri vēlētos apmeklēt citas izklaides, tas vēl aizvien ir liegts. Tomēr politiķi problēmu šeit nesaskata. 
Cilvēkiem ar invaliditāti bažas par izmaiņām asistenta pakalpojumos
Cilvēkiem ar invaliditāti bažas par izmaiņām asistenta pakalpojumos
No 1. jūlija spēkā stāsies jaunā asistentu pakalpojuma kārtība cilvēkiem ar invaliditāti. Lai arī tā mazina birokrātiskos šķēršļus, jo vairs nebūs atskaitīšanās par katru veikto darbību, tomēr tāpat saglabā virkni nepilnību. Labklājības ministrija gan skaidro, ka jaunais modelis ir labākais, ko par pieejamo finansējumu bija iespējams izveidot. Tomēr vairākas personas ar invaliditāti pārstāvošās organizācijas norāda, ka sistēma vēl aizvien neatrisina visas problēmas.
Izmaiņās asistentu pakalpojumu pieejamībā cilvēkiem ar invaliditāti saskata arī diskriminācijas risk...
Izmaiņās asistentu pakalpojumu pieejamībā cilvēkiem ar invaliditāti saskata arī diskriminācijas risku
Valdība sniegusi atbalstu tam, lai no 1. jūlija stātos spēkā jaunais asistentu pakalpojuma modelis cilvēkiem ar invaliditāti. Tas guvis daudz atzinīgu vārdu, piemēram, par to, ka turpmāk personām ar invaliditāti un viņu asistentiem nebūs jāatskaitās par katru veikto darbību, tomēr ir virkne risku, kuri uztrauc gan nevalstiskās organizācijas, gan arī tiesībsargu. Viens no tiem – diskriminācijas risks.
Labumi pret Covid-19 vakcinētajiem – slavējama iniciatīva vai uzpirkšanas mēģinājums?
(papildināts)
Labumi pret Covid-19 vakcinētajiem – slavējama iniciatīva vai uzpirkšanas mēģinājums? (papildināts)
Valdība otrdien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) rosinājumu pret Covid-19 vakcinētajiem vai pārslimojušajiem sniegt plašākas iespējas pulcēties, apmeklēt pasākumus, sportot un saņemt pakalpojumus. Vienlaikus VM aicinājumu nevakcinējušos mudināt potēties ar loteriju un naudas balvām Latvijas Radio aptaujātie eksperti un uzņēmēji vērtē gan atzinīgi, gan kā uzpirkšanu, kā vietā vajadzētu vakcīnas nozīmi skaidrot plašāk un aktīvāk veicināt tās pieejamību. 
Patversmju uzturētāji vēl cer uz nevakcinēto klientu atsaucību potei pret Covid-19
Patversmju uzturētāji vēl cer uz nevakcinēto klientu atsaucību potei pret Covid-19
Aptuveni 48% jeb 326 no vairāk nekā 670 nakts patversmes pakalpojumu izmantotājiem Latvijā pieteikušies vakcīnai pret Covid-19. Un teju visi interesenti jau saņēmuši savu vakcīnu. Patversmju vadītāji paļaujas uz ļoti strauju informācijas plūsmu bezpajumtnieku kopienā, cerot, ka tādējādi labā pieredze pēc vakcinēšanās varētu radīt vēl lielāku interesi.
Pievienojamie novadi bažīgi par veselības aprūpes pieejamību pēc reformas
Pievienojamie novadi bažīgi par veselības aprūpes pieejamību pēc reformas
Daudzi eksperti norāda – administratīvi teritoriālā reforma tiešā veidā veselības aprūpi neietekmē. Tas gan nemazina iedzīvotāju un mediķu, kā arī pievienojamo pašvaldību bažas par to, ka pēc reformas novadi, kuri tiks pievienoti kādam citam, kļūs par nomali un tas atsauksies arī veselības aprūpes pieejamībā. Tāpat veselības aprūpi ietekmē arī ar to tieši nesaistīti jautājumi – piemēram, vai līdz novada centram, kurā ir slimnīcas un speciālisti, vispār ved sabiedriskais transports un cik kvalitatīvi ir ceļi?
Mediķi brīdina – situācija saistībā ar Covid-19 saslimstību pasliktinās
(papildināts)
Mediķi brīdina – situācija saistībā ar Covid-19 saslimstību pasliktinās (papildināts)
Viens no iemesliem epidemioloģiskās situācijas pasliktinājumam ir arī lipīgākā vīrusa Lielbritānijas varianta izplatība. Tā ir gandrīz pilnībā pārņēmusi Latviju, Lielbritānijas varianta izplatība šobrīd pārsniedz 90% no analizētajiem paraugiem. Mediķi brīdina, ka situācija ir satraucoša un noteikumu atvieglošana šobrīd būtu neprātīga.
FOTO: Rīgas Sporta pils dārzos jau dīgst dārzeņi un zaļo košumkrūmi
FOTO: Rīgas Sporta pils dārzos jau dīgst dārzeņi un zaļo košumkrūmi
Rīgā, pie nojauktās Sporta pils teritorijas dzīvojošā Renāte Prancāne jau sen vēlējusies sev kādu mazdārziņu. Pilsētas centrā šādu sapni īstenot grūti, taču viņai tas izdevies. Ar Sporta pils teritorijas īpašniekiem vienojušies ka pašlaik, kamēr teritorijā nekādi būvdarbi nenotiek, tajā savus mazdārziņus var iekārtot pilsētas iedzīvotāji. Ideja guvusi milzu atsaucību, dārznieku interese bijusi liela un šobrīd visi mazdārziņi jau aizņemti. Tur zaļo garšaugi, rabarberi, atraitnītes un daudz kas cits. Jau drīzumā zaļā teritorija pilsētas centrā vērs durvis apmeklētājiem.
Ledus saldēšana «Daugavas» hallē turpināsies neatkarīgi no ēkas nodošanas ekspluatācijā
Ledus saldēšana «Daugavas» hallē turpināsies neatkarīgi no ēkas nodošanas ekspluatācijā
Pēc vairākkārtējas termiņa pārcelšanas piektdien paredzēts nodot ekspluatācijā "Daugavas" stadiona ledus halli – būve būs nepieciešama pasaules čempionātam hokejā, kas sāksies jau pēc pāris nedēļām. Par ēkas nodošanu ekspluatācijā piektdien lems Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Veselības inspekcijas, kā arī Būvniecības valsts kontroles biroja pārstāvji.
Mediķi atbilstošu finansējumu nozarei gaidīs līdz vasarai; pieļauj protestus ielās
(papildināts)
Mediķi atbilstošu finansējumu nozarei gaidīs līdz vasarai; pieļauj protestus ielās (papildināts)
Veselības aprūpes speciālisti – gan māsas, gan ārsti – vēlas redzēt, ka valdībai rūp iedzīvotāju veselība un arī mediķu labklājība. Tas panākams vien piešķirot atbilstošu finansējumu šai nozarei – gan algām, gan zālēm, gan diagnostikai. Tiks gaidīts budžeta plānošanas process un, ja tajā vēlamais atbalsts netiks gūts, mediķi ir gatavi kopīgi pieprasīt valdības demisiju un līdzīgi kā 2019. gadā – doties ielās.
Netipiski aukstais un sniegotais pavasaris augļu un ogu audzētājus nebiedē; cer uz siltu vasaru
Netipiski aukstais un sniegotais pavasaris augļu un ogu audzētājus nebiedē; cer uz siltu vasaru
Šis pavasaris nav pārāk dāsns ar sauli un siltumu. Maija sākumā vietām Latvijā pat bija manāma sniega kārta, un tas liek vaicāt, vai drēgnais laiks nekaitēs augļiem un ogām, to pumpurus nosaldējot un neļaujot gana ātri attīstīties. Augļu un ogu audzētāji gan pagaidām nav satraukti – lielākajai daļai kultūru pumpuri vēl ir tik nelieli, ka aukstums tos neskar. Citi gan bažījās – aukstums aizkavēs ražas nogatavošanos. Tādēļ jācer uz siltu vasaru, lai līdz rudenim raža būtu novācama.
Mediķi prasa īstenot algu reformu; pretējā gadījumā neizslēdz valdības demisijas prasīšanu
Mediķi prasa īstenot algu reformu; pretējā gadījumā neizslēdz valdības demisijas prasīšanu
Veselības nozares diskusijās ar premjerministru Krišjāni Kariņu (“Jaunā Vienotība”) un citiem ministriem par mediķu atalgojumu nav gūts nekāds rezultāts, tādēļ nozarei kārtējo reizi ir jālūdz prezidenta iesaistīšanās. Tā pēc Latvijas Ārstu biedrības, Māsu asociācijas un Jauno ārstu asociācijas vadītāju tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu sacīja Latvijas Jauno ārstu asociācijas priekšsēdētājs Arturs Šilovs.
Zobārste: Pandēmijas laikā uzlabojusies zobu kopšana mājās
Zobārste: Pandēmijas laikā uzlabojusies zobu kopšana mājās
Pandēmija lielu ietekmi uz cilvēku paradumiem, apmeklējot zobārstus, atstājusi nav. Diemžēl pie zobārsta iedzīvotāji vērsušies novēloti gan pirms Covid pandēmijas, gan arī tagad, tomēr labā ziņa – iespējams, pavadot vairāk laika mājās, ir arī vairāk laika, lai rūpētos par zobiem, jo zobu higiēna gan kļuvusi manāmi labāka, vērtēja Rīgas Stradiņa universitātes stomatoloģijas institūta zobārste Simona Skrīvele.
Kiberdrošības eksperts: Uzņēmums nekad pats no sevis neaicinās klientu sūtīt savus datus
Kiberdrošības eksperts: Uzņēmums nekad pats no sevis neaicinās klientu sūtīt savus datus
Nevarētu teikt, ka krāpniecība internetā strauji kļūtu izplatītāka un slīpētāka, tomēr atsevišķos gadījumos krāpniekiem izdodas radīt ļoti ticamas platformas iedzīvotāju apkrāpšanai, norādīja informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas CERT.LV kiberdrošības eksperts Gints Mālkalnietis. Galvenais atcerēties, ka uzņēmums pats nekad nepieprasīs kādu privāto datu ievadi.
Vakcinācijas birojs nākotnē varētu parūpēties par ērtāku gaidīšanu rindās
Vakcinācijas birojs nākotnē varētu parūpēties par ērtāku gaidīšanu rindās
No 3. maija vakcīnu pret Covid-19 saņemt varēs ikviens, kurš to vēlēsies. Vakcinācijas birojā gan norāda, ka šajā reizē lielu rindu nebūs, jo vakcinācijai jāpiesakās iepriekš. Tomēr Vakcinācijas biroja pārstāve Agnese Strazda mudināja cilvēkus sagatavoties iespējai, ka rindas tomēr var veidoties un pašiem arīdzan nodrošināties ar ūdeni un kādu uzkodu. Nākotnē vakcinēšanas organizatori gatavi apdomāt, kas darāms, lai vakcīnas gaidīšana būtu ērtāka.
LIZDA piesardzīga par ministres ideju ļaut mācības klātienē sākumskolās visā Latvijā
LIZDA piesardzīga par ministres ideju ļaut mācības klātienē sākumskolās visā Latvijā
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) ir piesardzīga par nozares ministres otrdien valdībā pausto ierosinājumu apsvērt iespēju uz trīs nedēļām atļaut klātienes mācības sākumskolai visā Latvijā. Ministre to pamatoja ar nepieciešamību ļaut bērniem apgūt to, ko nav izdevies iemācīties attālinātajās mācībās, kā arī ar nepieciešamību ļaut bērniem pierast pie skolas vides un mazināt slodzi vecākiem. Arodbiedrība kopumā ideju nesauc par sliktu, tomēr ir piesardzīga, jo gana daudz pedagogu vēl aizvien nav vakcinēti.
Mediķu algu reforma – iesprūdusi politikas veidotāju gaiteņos
(papildināts)
Mediķu algu reforma – iesprūdusi politikas veidotāju gaiteņos (papildināts)
Par mediķu algu reformu, kas sakārtos nozari, radīs caurspīdīgāku algu aprēķināšanas mehānismu un veidos patīkamāku darba vidi, runā jau kopš aizvadītā gada. Reformu īpašās domnīcās veidojuši dažādu ar veselības aprūpi saistītu organizāciju pārstāvji, un vairums ar rezultātu ir apmierināti. Tomēr reforma prasa līdzekļus, un ar šādiem noteikumiem valdības atbalstu iegūt ir grūti. Mediķi ir pacietīgi, tomēr neizslēdz, ka atkal nāksies par sevi atgādināt, kā to darīja 2019. gada protestos. Kāda ir mediķu algu reformas būtība, potenciālie ieguvumi un riski?

Vairāk

Svarīgākais šobrīd