Dzīve & stils / Virtuve
14 idejas gardākai un interesantākai dārzeņu ēšanai
Rudens ir īstais gadalaiks, kad savā ēdienkartē iekļaut pēc iespējas vairāk dažādu dārzeņu – tagad tie ir pieejami svaigi un vietējas izcelsmes. Knifus, kā interesantāk, garšīgāk un daudzveidīgāk izmantot dārzeņus, Latvijas Radio raidījumā “Kā labāk dzīvot” atklāja veģetārās uztura skolas “Vegus” vadītāja Dita Lase un bioloģe, dabas pētniece un topošā uztura zinātniece Kristīne Štikāne.
Sēņu mērce ar vārītiem kartupeļiem un īpašajiem gurķīšiem
Lai gan sēņu mērce ir Latvijas vasarai un rudenim raksturīgs ēdiens, to var celt galdā visu gadu, ja vien pieliekamajā ir sālītas sēnes. Izmēģini pagatavot sēņu mērci ar vārītiem kartupeļiem un īpašajiem gurķīšiem pēc Apes saimnieču Anitas Harju un Sanas Raipalas receptes, kuru viņas atklāja Latvijas Televīzijas raidījuma "Iekodies Vidzemē" trešajā sērijā! Klāt sātīgājam ēdienam piedzeriet atspirdzinošo rabarberu dzērienu!
Saldie pīrādziņi asuškas «Īsto latvju saimnieču» gaumē
Tradicionālie Latgales saldie ēdieni ir bezgala gardi un sātīgi. To pagatavošanas nianses zina tikai īstās latgaļu saimnieces vai Latgales kulinārā mantojuma pētnieki. Kļockas – ar biezpienu pildīti, aizdarīti un krējuma, sviesta un cukura mērcē sautēti rauga mīklas pīrādziņi. Sirņiki – pannā cepti biezpiena plācenīši. Blīņi – pankūkas, kas katrā mājā garšo citādāk. Jobiki – pienā izmērcēti un sviestā un saldajā krējumā sutināti rauga mīklas plācenīši.
Guļbešņīki «Īsto latvju saimnieču» gaumē
Guļbešņīki – arī guļbešnieki, guļbešnīki, buļbešnīki – ir Latgales vecmāmiņu recepte, ko gatavo no vārītu kartupeļu masas (guļbiem), un tas ir viens no Latgales kulinārā mantojuma ēdieniem. Nav noslēpums, ka Zilo ezeru jeb Māras zemes kulinārās tradīcijas veidojušās krievu un baltkrievu ietekmē, un rīvētu vai vārītu kartupeļu plācenīšus jeb veltnīšus ar dažādiem pildījumiem var atrast ne vienas vien slāvu tautas ēdienkartē. Izmēģini pagatavot guļbešņīkus pēc Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībnieces Sandras Višas receptes. Viņa dzīvo Rēzeknes novada Čornajas pagastā Rāznas ezera krastā, kur dzīvesbiedrs Ēriks 90. gados atguva vectēva zemi.
Rāznas ezera zivju zupa «Īsto latvju saimnieču» gaumē
Kulinārijā zuti tā unikālo garšas īpašību dēļ uzskata par delikatesi, tiesa, vienmēr ir jāatceras, ka šīs delikateses garšu un arī izskatu var sabojāt gļotas, kas klāj zuša ādu. Tāpēc pirms gatavošanas gļotas ar nazi, avīzi, smiltīm vai rupjo sāli ir jānoberž. Zuti kā galveno sastāvdaļu savā zivju zupas receptē izmanto Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībniece Sandra Viša. Viņa dzīvo Rēzeknes novada Čornajas pagastā Rāznas ezera krastā, kur dzīvesbiedrs Ēriks 90. gados atguva vectēva zemi.
Braslas forele zaļajos salātos «Īsto latvju saimnieču» gaumē
Izmēģini pagatavot foreli zaļajos salātos pēc Latvijas Televīzijas raidījuma „Īstās latvju saimnieces” dalībnieces Daces Reiziņas receptes! Viņa kopā ar vīru Arti, meitu Beatrisi un dēlu Rolandu dzīvo Pārgaujas novada Stalbes pagasta „Dimdās”. Pārējās saimnieces Dace cienāja ar Gaujas pietekā Braslā noķertu foreli.
Grilēta jēra karbonāde ar krāsnī ceptiem dārzeņiem «Īsto latvju saimnieču» gaumē
Izmēģini pagatavot jēra karbonādi ar krāsnī ceptiem dārzeņiem pēc Latvijas Televīzijas raidījuma „Īstās latvju saimnieces” dalībnieces Daces Reiziņas receptes! Viņa kopā ar vīru Arti, meitu Beatrisi un dēlu Rolandu dzīvo Pārgaujas novada Stalbes pagasta „Dimdās”. Izvēle cienāt pārējās saimnieces ar jēra karbonādi nav nejauša – Daces vīrs nodarbojas ar graudkopību un rūpējas par nelielo aitu ganāmpulku.
Deserts ar brauniju un zefīru «Īsto latvju saimnieču» gaumē
Izmēģini saldo ēdienu “Pacieties” pēc Latvijas Televīzijas raidījuma „Īstās latvju saimnieces” dalībnieces Daces Reiziņas receptes! Viņa kopā ar vīru Arti, meitu Beatrisi un dēlu Rolandu dzīvo Pārgaujas novada Stalbes pagasta „Dimdās”. Šis deserts ir Daces pašas izdomāts un tapis kā drosmīgs eksperiments viesību priekšvakarā.
Vai sviesta sastāvā pieļaujami konservanti un krāsvielas?
Veikalos ir plaša sviesta dažādība – ar dažādām piedevām un sastāvu, dažādām norādēm par konservantiem, ekoloģiskumu un citām lietām. Bet sviesta cienītājiem nav jāsatraucas, ja sviesta paciņu rotā slavinoši uzraksti par kādu vielu neesamību, tas uzreiz nenozīmē, ka pārējos tās noteikti ir atrodamas, jo sviestam nemaz nevar izmantot konservantus, noskaidroja LTV raidījums “4. studija”.
Kazas siera bumbu uzkoda ar zāļu pesto
Garda uzkoda ir lieliskas maltītes ievads – tās nozīmi nedrīkst novērtēt par zemu. Īpašs gastronomiskais piedzīvojums izvērtīsies tad, ja gatavosiet uzkodu, savām rokām meistarojot pilnīgi visas sastāvdaļas un neko nepērkot veikalā gatavu. Izmēģini pagatavot kazas siera bumbu uzkodu ar zāļu pesto, sekojot līdz receptei, ko zāļu sieva Agrita Gailīte no Rankas atklāja Latvijas Televīzijas raidījuma "Iekodies Vidzemē" otrajā sērijā!
Jaunākie
Interesanti