Kristaps Feldmanis

LSM.lv autors un Latvijas Radio Ziņu dienesta programmu vadītājs

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Solīto paliatīvās aprūpes gultu Rīgā vēl nav
Solīto paliatīvās aprūpes gultu Rīgā vēl nav
Neārstējami slimiem pacientiem palīdzība dzīves beigās bieži vien ir nesasniedzama, un rūpes par šiem pacientiem gulstas uz līdzcilvēku pleciem. Pēc sabiedrisko mediju labdarības maratona "Dod pieci!" un LTV projekta "Diagnoze – vēzis" pērnā gada nogalē bija cerības, ka politiķi izprot problēmas nopietnību un paliatīvā aprūpe kļūs sabiedrībai pieejamāka, bet cik drīz?
Valsts kontrole: Ģimenes ārstu darbā un pieejamībā trūkumi aizvien nav novērsti
(papildināts)
Valsts kontrole: Ģimenes ārstu darbā un pieejamībā trūkumi aizvien nav novērsti (papildināts)
Veselības ministrija (VM) nav ieviesusi nevienu no ieteikumiem, ko jau 2017. gadā ierosinājusi mainīt Valsts kontrole (VK), lai uzlabotu ģimenes ārstu komandas darbu un veselības aprūpes teritoriālo pieejamību, starpziņojumā par rezultātiem pēc 2017. gadā veiktās revīzijas par ambulatorās sistēmas stāvokli Latvijā secinājusi Valsts kontrole. Tikmēr ministrijā norāda, ka šādam apgalvojumam piekrist nevar un neesot izprotams, kādus rezultātus VK sagaida.
LM trīs gadu laikā nav parūpējusies par dūmu detektoriem nedzirdīgajiem
LM trīs gadu laikā nav parūpējusies par dūmu detektoriem nedzirdīgajiem
Saeimas sociālo un darba lietu komisijā asas un skaļas diskusijas izraisīja jautājums par dūmu detektoriem cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem. No šī gada dūmu detektori mājokļos ir obligāti, bet nedzirdīgajiem ir nepieciešamas īpašas iekārtas, kuras ir ļoti dārgās un, pērkot tās atsevišķi, var izmaksāt pat līdz 300 eiro. Izrādās, trīs gadu pārejas posmā Labklājības ministrija (LM) nebija atradusi risinājumu šai problēmai. 
Kā Ķīnas koronavīruss ietekmē Latvijas tūroperatoru darbu?
Kā Ķīnas koronavīruss ietekmē Latvijas tūroperatoru darbu?
Šobrīd Ķīnā un arī ārpus tās aizvien izplatās jaunais koronavīruss.  Dažas Latvijas tūrisma kompānijas ļoti negribīgi komentē notiekošā ietekmi uz savu darbību, bet citas apliecina, ka nogaida notikumu attīstību un atsevišķus ceļojumus ir gatavas arī atcelt. Tikmēr Ārlietu ministrija neiesaka apmeklēt vīrusa izcelsmes reģionu - Hubejas provinci Ķīnā.
Pērn pārliešanai nederīgi bijuši 0,42% donoru asiņu; donorus vai ģimenes ārstus informē vienmēr
Pērn pārliešanai nederīgi bijuši 0,42% donoru asiņu; donorus vai ģimenes ārstus informē vienmēr
Pērn, valsts asinsdonoru centrā, asinis nodotas teju 54 000 reižu. Pārbaudot, vai asinīs nav antivielas pret kādu no četrām biežākajām infekcijām – b vai c hepatītu, HIV vai sifilisu, 227 gadījumos analīzes šīs antivielas ir uzrādījušas. Tie ir 0,42% no kopējā donāciju skaita. Šādas asinis vienmēr tiek utilizētas atbilstoši medicīnisko atkritumu iznīcināšanas kārtībai.
Stradiņa slimnīcu vadīs Rinalds Muciņš
(papildināts)
Stradiņa slimnīcu vadīs Rinalds Muciņš (papildināts)
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) dalībnieku sapulcē valdes priekšsēdētāja amatā apstiprināts Rinalds Muciņš, kurš darbu uzsāks šā gada 10. februārī, informēja Veselības ministrija.
«Dod pieci» savāktā nauda arī pēc tam, kad šķidro pārtiku apmaksās valsts, būs noderīga paliatīvās a...
«Dod pieci» savāktā nauda arī pēc tam, kad šķidro pārtiku apmaksās valsts, būs noderīga paliatīvās aprūpes pacientiem
Latvijas Radio paliatīvās aprūpes sistēmas sakārtošanai veltītais projekts "Izmisuma zonā" un arī aizvadītā gada nogalē šim mērķim veltītais sabiedrisko mediju labdarības maratons "Dod pieci!” ir nesis augļus. Par šo problēmu vairs nevar nerunāt politikas veidotāji, tāpat jau jūtams praktisks pienesums – Veselības ministrija un Labklājības ministrija kopā ar Nacionālo veselības dienestu ir izstrādājušas paliatīvās aprūpes pakalpojumu ceļvedi pieaugušajiem. Bet nedēļas sākumā kļuva zināms – no gada vidus paliatīvās aprūpes pacientiem tiks apmaksāta šķidrā pārtika. "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta gan skaidro – ziedotie līdzekļi arī pēc tam, kad šķidro pārtiku apmaksās valsts, paliatīvās aprūpes pacientiem būs ļoti noderīgi.
Pērn teju par desmito daļu audzis slimības pabalstu saņēmēju skaits
Pērn teju par desmito daļu audzis slimības pabalstu saņēmēju skaits
Pērn audzis darba nespējas lapu izsniegšanas gadījumu skaits - tās izsniegtas vairāk personām, un arī izmaksas ir bijušas par 21% lielākas nekā 2018. gadā. Pieaugošās izmaksas gan nenozīmē vien to, ka slimojam vairāk. Tas saistīts arī ar algu kāpumu valstī un citiem faktoriem. Vēl aizvien arī ģimenes ārsti reizēm ir negodprātīgi un slimības lapas izsniedz bez pamata.
Valsts apmaksās šķidro ēdināšanu neārstējamiem pacientiem
(papildināts)
Valsts apmaksās šķidro ēdināšanu neārstējamiem pacientiem (papildināts)
No šā gada otras puses neārstējami slimu pacientu šķidro ēdināšanu apmaksās valsts. Tas nozīmē, ka sabiedrisko mediju labdarības maratonam “Dod pieci” ir ne vien izdevies savākt līdzekļus nedziedināmi slimu pacientu ēdināšanai šogad, bet arī, aktualizējot paliatīvās aprūpes pieejamības jautājumus, mainīt valstī ierasto kārtību.
Veselības aprūpi uzraugošajās iestādēs pērn bijusi viena disciplinārlieta
Veselības aprūpi uzraugošajās iestādēs pērn bijusi viena disciplinārlieta
Aizvadītajā gadā veselības aprūpi uzraugošajās iestādēs bijusi viena disciplinārlieta. Veselības ministrijā skaidro, ka tas nav daudz. Citos gados to parasti ir vairāk. Pērn vienīgā disciplinārlieta tika rosināta pret tā brīža Nacionālā veselības dienesta vadītāju Ingu Milaševiču. Pēc disciplinārlietas izbeigšanas Milaševiča ieņēma zemāku amatu dienestā, tāpat viņa saņēma disciplinārsodu – mēnešalgas samazinājumu.
Sarunās par aprūpes slimnīcu izveidi Rīgā ministrija un dome kopīgu valodu vēl nerod
Sarunās par aprūpes slimnīcu izveidi Rīgā ministrija un dome kopīgu valodu vēl nerod
Rīgā šobrīd ir trīs universitātes slimnīcas, no tām divas ir pieaugušajiem – Rīgas Austrumu un Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas. Universitātes slimnīca ir augstākā līmeņa veselības aprūpes ekselences centrs, kurā būtu jāizmeklē un jāārstē paši sarežģītākie un retākie gadījumi. Tomēr šobrīd Rīgā nav zemāku līmeņu slimnīcu, tādēļ universitātes slimnīcām jāuzņemas visu rīdzinieku aprūpe. Veselības ministrija kopā ar Rīgas Domi turpina sarunas par aprūpes slimnīcu izveidi, tomēr absolūtas vienprātības šajā jautājumā abām pusēm pagaidām vēl nav.
Operatīvie dienesti zvanītāja atrašanās vietu nākotnē varēs noteikt precīzāk un ātrāk
Operatīvie dienesti zvanītāja atrašanās vietu nākotnē varēs noteikt precīzāk un ātrāk
Apritējuši pieci gadi, kopš neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu var sazvanīt, ne tikai zvanot uz 113. To iespējams izdarīt arī caur lietotni „E-veselības punkts”. Zvanot caur šo lietotni, dispečeram būs redzama precīza zvanītāja atrašanās vieta. Tāpat lietotnē redzama medpunktu karte un iespējams sazvanīt ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni un pievienot ģimenes ārsta kontaktus.
Ministrs: Rīgas dome nonākusi dziļā darbības krīzē
Ministrs: Rīgas dome nonākusi dziļā darbības krīzē
Rīgas dome ir nonākusi dziļā darbības krīzē. To vēl vairāk apliecina šonedēļ aizvadītā ārkārtas sēde, kurā atstādināti vicemēri. Tā domes darbu šobrīd vērtē vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (“Attīstībai/Par!”).
Valsts turpmāk apmaksās imūnterapiju visiem melanomas pacientiem
Valsts turpmāk apmaksās imūnterapiju visiem melanomas pacientiem
No š.g. 20. janvāra visiem pacientiem ar metastātisku ādas melanomu - iepriekš neārstētiem pacientiem ar BRAF gēna pozitīvu un negatīvu mutāciju, kā arī pacientiem ar BRAF pozitīvu mutāciju, kuri progresējuši pēc iepriekš saņemtas mērķterapijas, tiks nodrošināta valsts apmaksāta ārstēšana ar imūnterapiju, informēja Nacionālais veselības dienests (NVD).
Bijušie Rīgas mēri: galvaspilsētā notiekošais neliecina par labu pārvaldību
Bijušie Rīgas mēri: galvaspilsētā notiekošais neliecina par labu pārvaldību
Rīgas domē nav kārtīgas pozīcijas un opozīcijas, pašvaldībā pēdējos desmit gadus bijis autoratīvs vadības stils, bet deputāti strādā tā, it kā jau būtu atlaisti, uzskata Latvijas Radio aptaujātie Rīgas mēri. Kopumā bijušie Rīgas domes priekšsēdētāji atzīst, ka notiekošais neliecina par labu pārvaldību.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd