Kristaps Feldmanis

LSM.lv autors un Latvijas Radio Ziņu dienesta programmu vadītājs

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Reorganizēs Vakcinācijas projekta biroju
(papildināts)
Reorganizēs Vakcinācijas projekta biroju (papildināts)
Vakcinācijas projekta biroju kā Veselības ministrijas (VM) strukturvienību likvidēs. Vienlaikus Nacionālajā veselības dienestā (NVD) tiks izveidota jauna struktūvienība vakcinācijas projekta koordinācijai,  informēja VM.
Mākslīgais intelekts jau gandrīz gatavs pārbaudīt valsts himnas zināšanas
Mākslīgais intelekts jau gandrīz gatavs pārbaudīt valsts himnas zināšanas
Tiem, kuri vēlas kļūt par Latvijas pilsoņiem, jākārto naturalizācijas eksāmens. Viena no tā sadāļam ir himna. Proti, jāmāk nodziedāt vai norunāt himnas vārdus. Lai arī to nenovēro kā galveno pilsonības gribētāju klupšanas akmeni, tomēr Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde sadarbībā ar uzņēmumiem šobrīd aktīvi strādā pie tā, lai izvedotu mākslīgā intelekta rīku, kura pamatā ir daudzu, tostarp cittautiešu iedziedāta himna. Iegūtie dati apmācījuši mākslīgo intelektu, kurš drīzumā būs gatavs labot citu kļūdas pirms došanās uz lielo pārbaudi. Tāpat kopīgajā rīkā būs iespējams pārbaudīt arī citas eksāmenam nepieciešamās zināšanas. Kad sagaidāms jaunais palīgs, un cik grūti iemācīties himnu, ja neesi ar to uzaudzis? 
Skultes pievienošana Saulkrastiem neatbilst Satversmei; Ikšķiles iekļaušana Ogres novadā – atbilst
(...
Skultes pievienošana Saulkrastiem neatbilst Satversmei; Ikšķiles iekļaušana Ogres novadā – atbilst (papildināts)
Skultes pagasta atdalīšana no Limbažu novada, pievienojot to Saulkrastu novadam, neatbilst Satversmei. To atzīst piektdien, 12. martā, pasludinātais Satversmes tiesas (ST) spriedums pirmajā lietā par sūdzībām saistībā ar administratīvi teritoriālo reformu. Vienlaikus ST nosprieda, ka Ikšķiles pilsētas un Tīnūžu pagasta pievienošanu Ogres novadam ir atzīstama par atbilstošu Satversmei.
Bažas par «AstraZeneca» vakcīnas iespējām iegūt plašu sabiedrības uzticību
Bažas par «AstraZeneca» vakcīnas iespējām iegūt plašu sabiedrības uzticību
Atsevišķu valstu valdību lēmumi, dezinformācija un arī nesen pieņemtais lēmums uz laiku pārtraukt konkrētas "AstraZeneca" vakcīnas sērijas izmantošanu starp Latvijas iedzīvotājiem ir radījis bažas par šī ražotāja vakcīnām. To izjūt arī vakcinēšanas organizatori un veicēji. Lai arī atgādina – vakcīna ir droša, jo to tāpat kā citas izmantotās vakcīnas pret Covid-19 ir apstiprinājusi Eiropas Zāļu aģentūra, tomēr liela daļa neslēpj, ka, visticamāk, iegūt plašu sabiedrības uzticību šai vakcīnai var arī neizdoties.
Drīzumā varētu sakārtot pacienta gribas izteikšanu ārstniecības procesā
(papildināts)
Drīzumā varētu sakārtot pacienta gribas izteikšanu ārstniecības procesā (papildināts)
Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) jau ilgāku laiku īpašā darba grupā strādā pie tā, lai sakārtotu regulējumu, kas pacientam skaidri ļautu noteikt savu ārstēšanas gribu un noteikt apstākļus, pie kādiem cilvēks vairs nevēlas tikt reanimēts. Ar līdzīgiem likuma grozījumiem šobrīd strādā arī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītājs un, iespējams, ka gan šis, gan LĀB piedāvājums, kura izstrāde pandēmijas dēļ gan bija aizkavējusies, pavisam drīz varētu tikt nodots plašākām diskusijām.
Latvijā sievietes tehnoloģiju pasaulei cer piesaistīt ar sadarbības memorandu
Latvijā sievietes tehnoloģiju pasaulei cer piesaistīt ar sadarbības memorandu
8. martā, sieviešu dienā, Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācija jeb LIKTA un biedrība “Riga TechGirls” parakstīs sadarbības memorandu. Biedrības “Riga TechGirls” vadītāja Anna Andersone “Latvijas Radio” skaidroja, ka memorands ir beztermiņa sadarbības noruna ar mērķi veidot virkni izglītojošu pasākumu un iniciatīvu, lai tehnoloģiju jomā iesaistītu arvien vairāk sieviešu.
Sniegputenis apgrūtina braukšanu Latgalē un Vidzemē
Sniegputenis apgrūtina braukšanu Latgalē un Vidzemē
Sniegputeņa dēļ braukšanas apstākļi ir apgrūtināti praktiski visā Vidzemē un Latgalē, informēja Latvijas Valsts ceļu pārstāve Anna Kononova. Pašlaik ceļus apkopj 60 ziemas uzturēšanas tehnikas.
Pāvesta Franciska vizīte Irākā: Terorisms ļaunprātīgi izmanto reliģiju
Pāvesta Franciska vizīte Irākā: Terorisms ļaunprātīgi izmanto reliģiju
Romas katoļu baznīcas pāvests Francisks svētdien, 7. martā, turpina savu vizīti Irākā. Tā ir pirmā reize, kad katoļu baznīcas galva ir ieradies oficiālajā vizītē šajā Tuvo Austrumu zemē. Kristieši ir pamatīgi cietuši no ilgstošas karadarbības šajā reģionā. Tādēļ Franciska galvenais mērķis ir pievērst uzmanību šīs kopienas situācijai.
Pandēmijas laikā Latvijas žurnālisti saņem draudus
Pandēmijas laikā Latvijas žurnālisti saņem draudus
Nogurums no ilgstošajiem Covid-19 ierobežojumiem un aktīvais dezinformatoru darbs veicinājis izteiktu Covid-19 pandēmijas noliedzēju iedzīvotāju grupas rašanos. Tādēļ arī pieaudzis gadījumu skaits, kad žurnālisti pēc to materiālu publicēšanas, kas saistīti ar Covid-19, saņēmuši draudus un citādi aizskarti, norādīja Latvijas Žurnālistu asociācijas valdes locekle, Latvijas Radio žurnāliste Zane Mače.
Bijušie pacienti sūdzas par pārkāpumiem Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā
Bijušie pacienti sūdzas par pārkāpumiem Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā
Pieredzē, apmeklējot Rīgas Psihiatrija un narkoloģijas centru, ar Latvijas Radio dalījušies trīs cilvēki. Lai arī pieredzes ir dažādas, tomēr skaidri saprotams, ka šie cilvēki atsevišķos gadījumos saskārušies arī ar nepatīkamām situācijām, apmeklējot šo ārstniecības iestādi – tiekot atņemtas personīgās mantas, netiekot skaidrots, kādi medikamenti pacientam tiek doti, kā arī personāla attieksme ir nepamatoti stingra un nejauka. Slimnīcā gan skaidroja, ka neviens apzināti aizskarts netiekot, bet ārstēšanās procesu ietekmē Covid-19 dēļ noteiktās epidemioloģiskās prasības.
Puisim ar smagu un neatgriezenisku mentālu atpalicību nepiešķir invaliditāti uz mūžu
Puisim ar smagu un neatgriezenisku mentālu atpalicību nepiešķir invaliditāti uz mūžu
23 gadus vecajam Dāvidam ir Dauna sindroms un smaga invaliditāte. Par spīti ekspertu atzītajam, ka situācija uzlaboties nevar, viņam tomēr nepiešķir invaliditāti uz mūžu. Puiša māte ir neizpratnē par to, kādēļ nevar visu sakārtot tā, lai viņiem invaliditāte nebūtu jāpierāda ik pēc pāris gadiem. To, ka atsevišķas diagnozes būtu jāsavieno ar mūža invaliditāti, uzsver arī personu ar funkcionāliem traucējumiem pārstāvošā organizācija. Atbildīgā iestāde tikmēr neizslēdz, ka konkrētais gadījums ir pārskatāms.
Lauku ģimenes ārstu gatavība savā praksē vakcinēt pret Covid-19 atšķirīga
Lauku ģimenes ārstu gatavība savā praksē vakcinēt pret Covid-19 atšķirīga
Iedzīvotāju vakcinēšanai pret Covid -19 gatavojas arī ģimenes ārsti. Šobrīd gan vakcinēšanas tempi ir visnotaļ zemi un plaša potēšanas kampaņa visā Latvijā nav izvēršama. Neskatoties uz to, tiek gatavots viss, lai brīdī, kad vakcīnu būs vairāk, varētu sākt straujāku vakcinēšanu, iesaistot arī ģimenes ārstus. Lai arī aptaujātie ģimenes ārsti ir gatavi vakcinēt lauku teritorijās dzīvojošos, Lauku ģimenes ārstu asociācijā stāsta – ir arī kolēģi, kas atsakās. Kādēļ tā?
Latvijā aizvien nav pieejami HIV eksprestesti; vēl daudz mājasdarbu
Latvijā aizvien nav pieejami HIV eksprestesti; vēl daudz mājasdarbu
Latvijā vēl aizvien nav pieejami HIV eksprestesti, kurus varētu nopirkt aptiekā un veikt mājās. Aptieku īpašnieki un atbildīgās organizācijas gan nav pārliecinātas, vai to cena, kas pārsniedz 10 eiro, spēs raisīt pieprasījumu, pat ja testi būs pieejami. Tāpat ļoti svarīgi pirms testu pieejamības nodrošināšanas, nodrošināt arī plašas, tostarp psiholoģiskas palīdzības iespējas cilvēkam, kurš uzzinātu par to, ka tests ir pozitīvs. Neskatoties uz daudzajiem mājasdarbiem, šādi testi nākotnē varētu parādīties arī Latvijas aptiekās.
Vai vakcinācijai pret Covid-19 veidojas vairākas pieteikumu rindas? Mudina reģistrēties individuāli
Vai vakcinācijai pret Covid-19 veidojas vairākas pieteikumu rindas? Mudina reģistrēties individuāli
Solīts, ka Covid-19 vakcīnai varēs pieteikties četros veidos. Tad vēl ir cilvēki, kuri tiek prioritāri vakcinēti, piemēram, seniori vai cilvēki ar hroniskām saslimšanām. Tāpat ir prioritāri vakcinējamie, vadoties pēc amata. Šajās paralēlajās rindās ir viegli apjukt. Apjukuši ir arī darba devēji, kuri gatavi darba vietā vakcinēt darbiniekus, kuri to vēlas, bet nesaprot, kad pieteikties un vai aicināt savus darbiniekus pieteikties arī atsevišķi vai tomēr nogaidīt.
Pacienti slimnīcām parādā miljoniem eiro; piesaista parādu piedzinējus un lūdz VM atbalstu
Pacienti slimnīcām parādā miljoniem eiro; piesaista parādu piedzinējus un lūdz VM atbalstu
Pacienti, saņemot veselības aprūpes pakalpojumus, mēdz par tiem nesamaksāt. Reizēm iemesls ir objektīvs, piemēram, pacienta nāve, tomēr ir arī gadījumi, kad negodprātīgi pacienti izvairās no parādu nomaksas. Bieži pacientu finansiālais stāvoklis neļauj nomaksāt saistības, bet tad slimnīcas nāk pretī un piedāvā maksājumu dalīt. Šie parādi kopumā mērāmi miljonos, un slimnīcas nereti lūdz Veselības ministrijas atbalstu šo parādu kompensēšanā, tomēr ne vienmēr saņem palīdzību.  
Līdz Latvijai «AstraZeneca» vakcīnas ceļoja vēsākā režīmā par ieteikto; gaida lēmumu par izmantošanu...
Līdz Latvijai «AstraZeneca» vakcīnas ceļoja vēsākā režīmā par ieteikto; gaida lēmumu par izmantošanu (papildināts)
Svētdien, 7. februārī, Latvijā tika piegādāta pirmā “AstraZeneca” Covid-19 vakcīnu krava, kas nonāca loģistikas pakalpojuma sniedzēja SIA “Vakcīna” noliktavās. Izrādījās, ka tās glabātas vēsākā režīmā, un tagad tiek gaidīts ražotāja atzinums par vakcīnu izmantošanu, paziņojumā medijiem informēja Zāļu valsts aģentūra.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd