Kārlis Roķis

LTV Ziņu dienesta korespondents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Ģimenes ārstus atbrīvo no pacientu kvīšu reģistrācijas
Ģimenes ārstus atbrīvo no pacientu kvīšu reģistrācijas
Ģimenes ārstiem vairs nevajadzēs reģistrēt pacientiem ar roku izrakstītās kvītis par sniegtajiem maksas medicīniskajiem pakalpojumiem Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskajā sistēmā. Tā otrdien, 9. aprīlī, izlēma Ministru kabinets. Tas gan nenozīmē, ka nākotnē dienestam šī informācija netiks sūtīta. Veselības ministrijā sola, ka šāda iespēja – papildus nenoslogot mediķus –  tiks paredzēta e-veselības uzlabojumos.
Vidzemes šosejas remonts – pēdējais ar ES Kohēzijas fonda līdzfinansējumu
Vidzemes šosejas remonts – pēdējais ar ES Kohēzijas fonda līdzfinansējumu
Vidzemes šosejas brauktuves kvalitāte bijusi viena sliktākajiem starp galvenajiem autoceļiem. Šajā pavasarī sākts tās remonts. Zīmīgs tas būs ne tikai ar darbu vērienīgumu, bet arī ar to, ka tas būs pēdējais, kam līdzfinansējums rasts Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fondā. Turpmāk ceļu remontus vajadzēs finansēt no valsts budžeta, taču cerēt, ka šim mērķim tiks atjaunots autoceļu fonds, nav pamata.
Policijas reids šoferus neattur no ātruma pārkāpumiem; varētu atteikties no tolerances robežas
(papi...
Policijas reids šoferus neattur no ātruma pārkāpumiem; varētu atteikties no tolerances robežas (papildināts)
Pārkāpts atļautais braukšanas ātrums bieži kļūst par iemeslu ceļu satiksmes negadījumiem ar traģiskām sekām ne tikai Latvijā, bet arī citviet Eiropā. Tāpēc trešdien, 3. aprīlī, Valsts policija līdz ar citu Eiropas valstu likumsargiem piedalās diennakts ātruma kontroles maratonā. Lai gan par kampaņu informācijas netrūkst, tas braucējus neattur no likumpārkāpumiem.
Vides dienests un «Latvijas pasts» nevēlas maksāt par iebraukšanu Jūrmalā
Vides dienests un «Latvijas pasts» nevēlas maksāt par iebraukšanu Jūrmalā
Nav taisnīgi, ka par valsts noteikto uzdevumu izpildi mums ir jāpiemaksā - tā, kārtējo gadu Jūrmalā sākoties maksas caurlaižu režīmam, uzsver Valsts vides dienesta un uzņēmuma “Latvijas pasts” pārstāvji. Gan vieniem, gan otriem iebraukšana nepieciešama darba vajadzībām, taču pašvaldība atļaujas nedod.
Mācībās pārbaudīs Baltijas gāzes pārvades sistēmu drošību
Mācībās pārbaudīs Baltijas gāzes pārvades sistēmu drošību
Kaut visās trīs Baltijas valstīs ir atvērts gāzes tirgus, aizvien vairums kurināmā tiek pirkts no viena piegādātāja. Lai gan līdz šim visi piegāžu līgumi tikuši izpildīti, risks ka vienu dienu vārsts varētu tikt aizgriezts nav zudis. Kā visām trim Baltijas valstīm rīkoties šādos gadījumos – to drīzumā plānots izspēlēt vērienīgās NATO enerģētiskās drošības ekselences centra rīkotās mācībās.
VID grib kritizēto kases aparātu reformu pabeigt šogad; uzņēmēji skeptiski
VID grib kritizēto kases aparātu reformu pabeigt šogad; uzņēmēji skeptiski
Ne konkrēta plāna, ne skaidrības par gala termiņu, ne laikus sasniegta rezultāta - šo iemeslu dēļ Valsts kontroles ieskatā aizvien nav pabeigta pirms astoņiem gadiem uzsāktā kases aparātu nomaiņa. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadība revidentu ieteikumus sola ņemt vērā un reformu pabeigt šā gada laikā. Paši uzņēmēji gan uzskata, ka reforma prasīs vēl divus līdz trīs gadus.  
Finanšu ministrs gatavs piekāpties skaidras naudas ierobežošanā
Finanšu ministrs gatavs piekāpties skaidras naudas ierobežošanā
Finanšu ministrija (FM) gatava piekāpties jautājumā par skaidras naudas darījumu ierobežošanu. Ministrija rosināja atļauto skaidras naudas darījumu slieksni samazināt vairāk nekā uz pusi – līdz 3000 eiro, taču Saeimas deputāti vēlas saglabāt esošo 7200 eiro slieksni. Finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība") gan uzsver, ka tādā gadījumā jāpastiprina iedzīvotāju atbildība naudas izcelsmes pierādīšanā.
Latvijas eksportētāji neziņā par «Brexit» ietekmi un gatavojas sliktākajam
Latvijas eksportētāji neziņā par «Brexit» ietekmi un gatavojas sliktākajam
Latvijas uzņēmumiem Lielbritānija ir nozīmīgs eksporta partneris ar lielu noieta tirgu. Tomēr britu nespēja vienoties par aiziešanas noteikumiem arvien vairāk tuvina scenāriju, ka pēc 29. marta tirdzniecības attiecības starp Eiropas Savienību (ES) un Apvienoto Karalisti nāksies veidot no nulles. Kamēr vieni, neraugoties uz klientu interesi, neskaidrā “Brexit” dēļ no eksporta uz Lielbritāniju izvairās, citi jau savlaicīgi informē klientus, ka tā sauktā “cietā Brexit” dēļ līgumus varētu arī neizpildīt.
«Rīgas satiksmes» nanoūdens lietā konkurences uzraugi uziet karteļa pazīmes
(papildināts)
«Rīgas satiksmes» nanoūdens lietā konkurences uzraugi uziet karteļa pazīmes (papildināts)
Pašvaldības uzņēmums "Rīgas satiksme" (RS) tā dēvētajā nanoūdens lietā piedalījies aizliegtas vienošanās īstenošanā, iesaistoties pretendentu iesniedzamo piedāvājumu saskaņošanā, kā arī bijis informēts par iepriekš noteiktu uzvarētāju, faktu vēstulē secinājusi Konkurences padome (KP). Savukārt «Rīgas satiksme» neatzīst konkurences uzraugu norādes par iespējamo karteli.
Jelgavā bijušās RAF rūpnīcas teritorijā izcēlies ugunsgrēks
Jelgavā bijušās RAF rūpnīcas teritorijā izcēlies ugunsgrēks
Jelgavā industriālajā parkā "NP Jelgavas biznesa parks", kas atrodas bijušās rūpnīcas RAF teritorijā, ceturtdienas, 14. marta, rītā izcēlās ugunsgrēks. Pēc aģentūras LETA informācijas, degšana notika uzņēmumā "Baltic Innovation Holding", kur ražotas iekārtas metāla griešanai glābšanas dienestu un bruņoto spēku vajadzībām.
Par takšu biznesu nāksies skaidroties arī lidostas «Rīga» vadībai
(papildināts)
Par takšu biznesu nāksies skaidroties arī lidostas «Rīga» vadībai (papildināts)
Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija) pieprasīs skaidrojumus no starptautiskās lidostas "Rīga" vadības par tās piesaistītās pilnsabiedrības "Lidostas satiksme" darbu. Tā nolemts, kad raidījumā "Aizliegtais paņēmiens" atklājās bijušā "Lidostas satiksmes" vadītāja kontaktēšanās ar personu, kura, iespējams, saistīta ar nelegālo taksometru rindu tirgošanu. 
Vai sapnis par eksportu uz Ķīnu ir izsapņots?
Vai sapnis par eksportu uz Ķīnu ir izsapņots?
Ieguldījumi eksporta veicināšanā uz Ķīnu bijuši lieli, taču kārotā rezultāta nav. Tā atzīst jaunais ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV"). Kaut pirms četriem gadiem daudzi Latvijas uzņēmumi ar šo valsti saistīja lielas cerības, nu daudzi sapratuši, ka viņu produktiem tur vietas veikalu plauktos nebūs. 
Rudenī sāks naudas atmaksu «ABLV Bank» kreditoriem
Rudenī sāks naudas atmaksu «ABLV Bank» kreditoriem
Vairāk nekā astoņus mēnešus pēc “ABLV Bank” lēmuma par pašlikvidāciju Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) saskaņojusi bankas kreditoru pārbaudes metodoloģiju. Bankas likvidatori skaidro – šis lēmums jau šogad daļai klientu ļaus atmaksāt bankā iesaldēto naudu.
Kā sevi pasargāt no nodokļu parādiem? VID iesaka maksāt lielāku likmi
Kā sevi pasargāt no nodokļu parādiem? VID iesaka maksāt lielāku likmi
Lai nākamgad nodokļu maksātājiem, iesniedzot ikgadējās ienākumu deklarācijas, nerastos nepatīkami pārsteigumi un nodokļu parādi, neatliek nekas cits, kā vien maksāt lielāku iedzīvotāju ienākuma nodokli vai atteikties no diferencētā neapliekamā minimuma. Tā uzsver LTV “Panorāmas” aptaujātie eksperti.    
Lai saņemtu aizdevumus, pašvaldībām vajadzēs līdzfinansējumu
(papildināts)
Lai saņemtu aizdevumus, pašvaldībām vajadzēs līdzfinansējumu (papildināts)
Pašvaldībām investīciju projektiem, kuru īstenošanai tiks ņemti aizņēmumi, būs jānodrošina 25% līdzfinansējums. Tiesa, prasības būs atvieglotākas gadījumā, ja uz parāda tiks renovētas izglītības iestādes – pašvaldības atbrīvos no līdzfinansējuma vai arī tam būs jābūt 10% apmērā. To paredz valdības pārstāvju un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) otrdien, 5. martā, panāktā vienošanās, kas vēl jāapstiprina valdībā.
Ienākumu deklarācijas: līdz šim parādnieku skaits pārsniedzis 9000
(papildināts)
Ienākumu deklarācijas: līdz šim parādnieku skaits pārsniedzis 9000 (papildināts)
Otrdien, 5. martā, tie nodokļu maksātāji, kuri pirmie paspēja iesniegt aizvadītā gada ienākumu deklarācijas, savos kontos sāks saņemt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) daļu. Tikmēr citiem būs jādomā, kā valstij atmaksāt nodokļu parādu. 9273 cilvēkiem budžetā kopumā būs jāatmaksā 700 000 eiro liels nodokļa parāds, liecina dati par līdz šim izvērtētajām ienākumu deklarācijām.
Kārlis Roķis: Svētākie karavīra vārdi
Kārlis Roķis: Svētākie karavīra vārdi
Latvijas karavīra zvēresta vārdi ir svēti, jo īpaši šie - “…netaupot spēku, veselību un dzīvību, sargāt Latvijas valsti un tās neatkarību…” Šos vārdus tāpat vien nevar teikt. Tos pasakot, iestājas pienākums. Pienākums, kura vārdā zvērestu devušais gatavs atdot visu.
Kārlis Roķis: «Kariņa spēlēšana», kas maina cilvēku
Kārlis Roķis: «Kariņa spēlēšana», kas maina cilvēku
Ja kādam šķiet, ka karavīra pamatapmācības kurss varētu būt tikai pieaugušo “kariņa spēlēšana”, tad visus, kuri tā domā, laipni aicinu šo programmu apgūt nākamgad! Patiesībā tā ir sviedru un pārguruma valstība, kuras laikā sevī nostiprini jaunas vērtības. Šādi bija arī ar mums – brīvprātīgajiem rezervistiem. Atnācām vieni, aizgājām jau pavisam citi cilvēki. Manuprāt, labāki.
Kārlis Roķis: Valsts jāsargā ne tikai vārdos, bet darbos
Kārlis Roķis: Valsts jāsargā ne tikai vārdos, bet darbos
Pēdējo gadu veiktajās socioloģiskajās aptaujās liela daļa sabiedrības paudusi gatavību kara gadījumā aizstāvēt Latviju ar ieročiem rokās. Tas priecē, taču te jānošķir divas lietas – anonīmā aptaujā pausts viedoklis vai paša cilvēka apzināti pūliņi, lai iegūtu prasmes, kā sekmīgi stāties pretī agresoram. Šovasar Nacionālie bruņotie spēki aizsāka brīvprātīgo rezervistu sagatavošanas programmu, kur šādas iemaņas varēja gūt iepriekš ar militāro jomu nesaistīti cilvēki. Interese bija liela, tomēr, lai sekmīgi pabeigtu mācību kursu, vairāk par fizisko sagatavotību bija vajadzīga motivācija.
Anulē OIK atļaujas divām Latgales koģenerācijas stacijām
Anulē OIK atļaujas divām Latgales koģenerācijas stacijām
Pārvilkta trekna svītra ne tikai atjaunojamās enerģijas ražošanai, bet arī virknei ar to saistīto biznesu, kas Latgales reģionā solīja radīt desmitiem jaunu darbavietu. Tā neseno ekonomikas ministrijas lēmumu par obligātās komponentes iepirkuma (OIK) atļaujas anulēšanu divām koģenerācijas stacijām vērtē  to attīstītāji. Ekonomikas ministrija (EM) gan ir nelokāma – stacijas noteiktajā laikā darbu nesāka, turklāt šis gadījums pierādot – biznesu uz OIK atļauju priekšrocībām balstīt nedrīkst.
Kritizē kompensāciju izmaksas kārtību likvidējamo internātskolu pedagogiem
Kritizē kompensāciju izmaksas kārtību likvidējamo internātskolu pedagogiem
Darba likuma pārkāpums. Tā Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) vērtē Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvājumu kompensāciju izmaksai likvidējamo internātskolu pedagogiem. Atlaišanas pabalstu varēšot saņemt tikai tie skolotāji, kuri vairs neturpinās darbu citās skolās. Ministrija gan uzskata, ka viss ir likumīgi, jo mainīšoties tikai iestāžu nosaukumi, kurās skolotāji varēs turpināt strādāt. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd