Panorāma

Dailes teātrī top Ž.Ženē luga "Kalpones"

Panorāma

Deportācijas piemin arī Igaunijā un Lietuvā

VK kritizē kases aparātu nomaiņu

VID grib kritizēto kases aparātu reformu pabeigt šogad; uzņēmēji skeptiski

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ne konkrēta plāna, ne skaidrības par gala termiņu, ne laikus sasniegta rezultāta - šo iemeslu dēļ Valsts kontroles ieskatā aizvien nav pabeigta pirms astoņiem gadiem uzsāktā kases aparātu nomaiņa. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadība revidentu ieteikumus sola ņemt vērā un reformu pabeigt šā gada laikā. Paši uzņēmēji gan uzskata, ka reforma prasīs vēl divus līdz trīs gadus.  

Kases aparātu nomaiņa Latvijā tika sākta 2011. gadā. Tā mērķis – mazināt ēnu ekonomiku, liekot tirgotājiem izmantot iekārtas, kuras būtu drošākas pret iejaukšanos kases aparāta datos.

Gan Finanšu ministrija, gan VID sākotnēji plānoja, ka ar aparātu nomaiņu jau 2017.gadā valsts budžets tiktu pie vairāk nekā 18 miljoniem eiro, bet pērn - vēl 17 miljoniem. Neraugoties uz to, kases aparātu nomaiņa aizvien nav pabeigta.

“Ja mēs tā bezkaislīgi paskatāmies, nomainīti ir 59% no kases aparātiem. Laikam runāt par to, ka mums ir izdevies pabeigt šo nomaiņas procesu, nav pamata,” norādīja valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Valsts kontrole konstatējusi, ka nedz VID, nedz Finanšu ministrija nav spējusi izstrādāt kvalitatīvu regulējumu reformas veikšanai. Tāpat kavējusies kases aparātu atbilstības kontroles sistēmas izveide. Tādēļ par neatbilstošiem atzīti 18 000 kases aparātu, ar kuriem reformas gaitā uzņēmēji bija aizstājuši vecos.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes locekle Katrīna Zariņa stāstīja: “Tagad saņēmām pēdējo vēstuli no uzņēmuma, kam ir tirdzniecības iekārtas. Jā, viņiem būs jānomaina esošās, un nav skaidrs, kā valsts budžets no tā iegūs, vai viņi ir krāpnieki un vai mēs visās nozarēs pasakām – dariet, un nerēķināmies ar rezultātu.”

Uzņēmēji atzīst – vēl aizvien kases aparātus nav nomainījuši lielie komersanti, kuriem nepieciešamas iekārtas ar sarežģītāku programmatūru.  Tikmēr VID noskaņots reformu pabeigt pēc iespējas ātrāk.

“ Ir jānosaka skaidrs datums, kad tas varētu beigties,” uzsvēra VID vadītāja Ieva Jaunzeme.

“Es domāju, ka tam būtu šogad jābūt, jo ir sertifikācijas institūcijās iesniegta šī informācija. Citreiz nav iesniegta, bet tiek pateikts, ka ir iesniegts. [..] konkrētam pakalpojuma sniedzējam ir jāizdara savi mājasdarbi un jāpabeidz,” sacīja Jaunzeme.

Paši uzņēmēji gan uzskata, ka kases aparātu nomaiņa prasīs ilgāku laiku – divus līdz trīs gadus.

Tikmēr Jaunzeme neizslēdz, ka būs nepieciešama jauna reforma, paredzot kases aparātos tādu programmatūru, kura jau tiešsaistē nogādātu datus par reģistrētajiem darījumiem VID sistēmās.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti