Kārlis Roķis

LTV Ziņu dienesta korespondents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
«RB Rail» akcionāri izteikuši neuzticību valdes priekšsēdētājai Baibai Rubesai
(papildināts)
«RB Rail» akcionāri izteikuši neuzticību valdes priekšsēdētājai Baibai Rubesai (papildināts)
Baltijas valstu kopuzņēmuma "RB Rail" akcionāri ceturtdien, 1.februārī, izteikuši neuzticību uzņēmuma izpilddirektorei un valdes priekšsēdētājai Baibai Rubesai, kas uzņēmumu vada kopš 2015. gada rudens. To Latvijas Radio apstiprināja satiksmes ministrs Uldis Augulis (Zaļo un Zemnieku savienība). Tālāk par Rubesas likteni lems uzņēmuma uzraudzības padome, kas ceturtdien šo jautājumu neskatīja.
Aicina ļaunprātīgi neizmantot sakaru viesabonēšanu
Aicina ļaunprātīgi neizmantot sakaru viesabonēšanu
Jau vairāk nekā pusgadu arī Latvijā ir spēkā Eiropas viesabonēšanas regula, kas nosaka, ka jebkuras Eiropas Savienības (ES) valsts, to skaitā Latvijas iedzīvotāji, atrodoties citās Eiropas Savienības valstīs, mobilos sakarus var lietot par tādu pašu maksu kā Latvijā. Tomēr daži klienti saņēmuši uzrēķinus par pārāk aktīvu vai biežu sakaru lietošanu. Uzraugi gan uzsver – operatoru pārkāpumi nav konstatēti, turklāt viņiem ir tiesības sekot, vai klienti ievēro godprātīgu sakaru lietošanas praksi.   
Revīzija: aizsardzības jomā iepirkumu sistēma - neefektīva un bez stratēģiskā plāna
(papildināts)
Revīzija: aizsardzības jomā iepirkumu sistēma - neefektīva un bez stratēģiskā plāna (papildināts)
Latvijas aizsardzības jomas iepirkumu sistēma darbojas neefektīvi un bez stratēģiskā redzējuma par kopējām armijas vajadzīgām. Iepirkumi plānoti gada un pieejamā finansējuma ietvaros, nereti trūkst kompetences efektīvai armijas apgādei un iestāžu sliktas sadarbības dēļ iepirkumi ieilgst, secināts Valsts kontroles revīzijā par armijas nodrošinājuma un apgādes sistēmas darbības efektivitāti.
«Krabju kuģa» aresta izraisīto zaudējumu dēļ sāk izpārdot floti
«Krabju kuģa» aresta izraisīto zaudējumu dēļ sāk izpārdot floti
Ieilgušais strīds ar Norvēģiju, kura dēļ Latvijas kompānijām liegta sniega krabju zveja Svalbāras arhipelāgā rada aizvien dziļākas problēmas. Kuģi dīkā spiesti stāvēt vairāk nekā gadu, tāpēc nu rēķinu segšanai jāsāk izpārdot flote. Amatpersonas atzīst, ka līdzšinējie mēģinājumi rast risinājumu arestētā zvejas kuģa lietā nav devuši vēlamos rezultātus. 
«Latvijas dzelzceļš» optimizē darbību, masveida atlaišanas noliedz
«Latvijas dzelzceļš» optimizē darbību, masveida atlaišanas noliedz
Pa dzelzceļu pārvadāto kravu apjoms sarucis arī pagājušajā gadā. Tas ienesis mazākus ienākumus koncernam “Latvijas dzelzceļš”. Šīs situācijas dēļ pēdējo trīs gadu laikā tajā jau iesaldētas darbinieku algas. Neraugoties uz kritisko situāciju, uzņēmumā aizvien uzsver – masveida darbinieku atlaišana nav plānota. Tikmēr bijušie koncerna darbinieki stāsta ko citu – štatu samazināšana reģionos tomēr esot sākta.  
«Latvenergo» korupcijas lietas iztiesāšanas sākumā apsūdzētie nerunīgi
«Latvenergo» korupcijas lietas iztiesāšanas sākumā apsūdzētie nerunīgi
Pēc vairāku gadu sagatavošanas Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa sāka skatīt vērienīgo “Latvenergo” Rīgas 2.termoelektrostacijas pārbūves kukuļošanas un naudas legalizācijas lietu. Šajā procesā uz apsūdzēto sola sēdās kopumā 12 cilvēki, tostarp tā laika “Latvenergo” augstākā vadība. Taču lietā iesaistītie medijiem plašus komentārus nesniedz.
Satversmes tiesā gatavi visvairāk risināt ekonomiskus strīdus
Satversmes tiesā gatavi visvairāk risināt ekonomiskus strīdus
Atšķirībā no citām Eiropas valstīm, kur konstitucionālajās tiesās iedzīvotāji vēršas, lai aizstāvētu pamattiesības, Latvijā vairākums Satversmes tiesā izskatāmo lietu saistītas ar ekonomiskajām interesēm. Tā, iepazīstinot ar pērnā gada darbu, norādīja Satversmes tiesas vadība.
Latvija negrasās atteikties no reversā PVN darījumos ar sadzīves elektroniku
Latvija negrasās atteikties no reversā PVN darījumos ar sadzīves elektroniku
Eiropas Komisija (EK) nav saskaņojusi Latvijas prasīto reversā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) iekasēšanas kārtību sadzīves elektronikai. Šī norma Latvijā jau stājusies spēkā no 1.janvāra. Neraugoties uz Briseles iebildumiem, Finanšu ministrija (FM) to atcelt neplāno un sola EK pierādīt savu taisnību.
Valsts kontrole kritiski novērtē valsts budžeta plānošanas tradīcijas
(papildināts)
Valsts kontrole kritiski novērtē valsts budžeta plānošanas tradīcijas (papildināts)
Latvija valsts budžeta izstrādes procesā tikai daļēji ievērotas Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) izstrādātās vadlīnijas, revīzijā secinājusi Valsts kontrole. Klibo fiskālās disciplīnas ievērošana, pietrūkst ilgtermiņa domāšanas, ir liels politiskais spiediens palielināt budžeta izdevumus. Tie ir tikai daži Valsts kontroles no pārmetumiem.
Valdība skeptiska par «Liepājas metalurga» atdzimšanu
(papildināts)
Valdība skeptiska par «Liepājas metalurga» atdzimšanu (papildināts)
Visticamāk, "Liepājas metalurgā" vairs nenotiks liela mēroga ražošana. Tā otrdien, 16. janvārī, iepazīstoties ar ziņojumu par maksātnespējīgā uzņēmuma pārdošanu, secināja premjers Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība). Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība") gan uzsver – iespējas piesaistīt investoru pilnībā nav izsmeltas. Tikmēr kreditoru pārstāvji atzīst – ja reāli investori nav pieteikušies gadu kopš pārdošanas sākšanas, tas, visticamāk, nenotiks.
«Liepājas metalurgam» investoru neatrod un mantu pārdos izsolē
(papildināts)
«Liepājas metalurgam» investoru neatrod un mantu pārdos izsolē (papildināts)
Maksātnespējīgā un pēdējos gadus dīkā stāvošā uzņēmuma “KVV Liepājas metalurgs” ražotne vairs netiks tirgota kā vienots veselums, bet gan sadalīta vairākos īpašumos un pārdota izsolēs. Tā nolēmis uzņēmuma maksātnespējas administrators Guntars Koris. Neviens no pretendentiem uz "Metalurgs” iegādi nav izpildījis nodrošināto kreditoru izvirzītos nosacījumus.
Latgales speciālā ekonomiskā zona lielu interesi neraisa
Latgales speciālā ekonomiskā zona lielu interesi neraisa
Ar mērķi veicināt Latgales reģiona attīstību, piesaistot ieguldījumus ražošanas un infrastruktūras attīstīšanai un jaunu darba vietu radīšanai, jau pirms gada spēkā stājās Saeimā pieņemtais likums par Latgales speciālo ekonomisko zonu (SEZ). Tā darbojas pēc nedaudz cita principa kā pārējās speciālās ekonomiskās zonas Latvijā, taču pagaidām potenciālie investori rindā nestāv - noslēgti līgumi vien ar septiņiem uzņēmumiem. 
Apstiprina jaunu «Conexus Baltic Grid» padomi
Apstiprina jaunu «Conexus Baltic Grid» padomi
Nepilna mēneša laikā jau otro reizi gāzes pārvades un uzglabāšanas uzņēmuma "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") akcionāri pulcējās, lai ieceltu jaunu uzņēmuma padomi. Atšķirībā no iepriekšējās reizes, šajā sapulcē balsot un izvirzīt savus kandidātus nevarēja viens no lielākajiem līdzīpašniekiem – Krievijas gāzes milzis "Gazprom", kas ir pēdējais “Conexus” akcionārs, kuram drīzumā jāpārdod savas akcijas uzņēmumā "Conexus".
Degviela nākamgad kļūs dārgāka
Degviela nākamgad kļūs dārgāka
No nākamā gada spēkā stāsies šogad pieņemtā nodokļu reforma, ar kuru samazināti darbaspēka nodokļi. Vairākām iedzīvotāju grupām ienākumi pieaugs, taču jārēķinās arī ar jauniem izdevumiem. Tā autobraucējiem jārēķinās, ka dārgāka kļūs degviela. Pieaugs ne tikai akcīzes nodoklis degvielai, bet arī pievienotās vērtības nodoklis (PVN) par tās uzpildi.
Svētku laikā uz ceļiem pieķerti 16 dzērājšoferi
Svētku laikā uz ceļiem pieķerti 16 dzērājšoferi
Jau tradicionāli svētku brīvdienas uz valsts autoceļiem ir spraigākais darba laiks Valsts policijas darbiniekiem. Neraugoties uz to, ka par gaidāmajiem masveida reidiem tiek brīdināts iepriekš, aizvien atrodas braucēji, kuri pie stūres sēžas pat pamatīgā reibumā.
Pētnieki: Latvijas pašvaldībām jāuzmanās sadarbībā ar Krievijas vietvarām
Pētnieki: Latvijas pašvaldībām jāuzmanās sadarbībā ar Krievijas vietvarām
Krievija arī turpmāk attiecību veidošanā ar Rietumiem ies konfrontācijas ceļu, nereti dodot priekšroku destruktīvām rīcībām. Tā ceturtdien, 21. decembrī, savā ikgadējā ziņojumā uzsvēra ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ("Vienotība"). Tikmēr Austrumeiropas politisko pētījumu centra pārstāvji, iepazīstinot ar savu jaunāko pētījumu, uzsver – uzmanīgām attiecību veidošanā ar Krievijas vietvarām jābūt arī Latvijas pašvaldībām.
Latvijas sportisti cīnās par olimpiskajām ceļazīmēm, valsts amatpersonām sava kvota
Latvijas sportisti cīnās par olimpiskajām ceļazīmēm, valsts amatpersonām sava kvota
Līdz Phjončhanas ziemas olimpiskajām spēlēm atlikuši divi mēneši, un sākušās diskusijas par to, kuras Latvijas amatpersonas turp dosies. Pēc Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm lielu sabiedrības sašutumu raisīja fakts, ka Latvijas peldētājas trenerim vieta delegācijā neatradās, bet federācijas vadītājam – gan. Delegācijā, kas dosies uz Phjončhanu, valsts amatpersonām atvēlētas 14 vietas. 
Rīgas dome neatstādina Barona ielas krimināllietā iesaistīto darbinieku
Rīgas dome neatstādina Barona ielas krimināllietā iesaistīto darbinieku
Nedēļas beigās Ģenerālprokuratūra lems, vai sākt kriminālvajāšanu pret sešām personām saistībā ar dokumentu viltošanu Krišjāņa Barona ielas seguma atjaunošanas lietā. Viena no amatpersonām, kas iesaistīta šajā kriminālprocesā, joprojām strādā Rīgas domes Satiksmes departamentā un uzrauga būvdarbus.
Premjeru satrauc pētījums par korupciju tiesās; Rasnačs to vērtē skeptiski
Premjeru satrauc pētījums par korupciju tiesās; Rasnačs to vērtē skeptiski
No 500 Latvijā aptaujātajiem mazo, vidējo kā arī lielo uzņēmumu vadītājiem un īpašniekiem vismaz 16% jeb katrs sestais, būdams tiesā, saskāries ar korupcijas pazīmēm, liecina Rīgas Ekonomikas augstskolas un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras ēnu ekonomikas pētījums. Premjers sola situāciju apspriest ar tieslietu ministru, kurš savukārt pētījumu uztver skeptiski.
Latvijā ēnu ekonomika gada laikā samazinājusies par 1%
Latvijā ēnu ekonomika gada laikā samazinājusies par 1%
Šogad ēnu ekonomikas īpatsvars salīdzinājumā ar pagājušo gadu Latvijā samazinājies par 1%, taču joprojām tā veido 20% līdz 23% no iekšzemes kopprodukta. Tā liecina jaunākais Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Rīgas Ekonomikas augstskolas pētījums par ēnu ekonomikas apmēru Latvijā.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd