Par takšu biznesu nāksies skaidroties arī lidostas «Rīga» vadībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija) pieprasīs skaidrojumus no starptautiskās lidostas "Rīga" vadības par tās piesaistītās pilnsabiedrības "Lidostas satiksme" darbu. Tā nolemts, kad raidījumā "Aizliegtais paņēmiens" atklājās bijušā "Lidostas satiksmes" vadītāja kontaktēšanās ar personu, kura, iespējams, saistīta ar nelegālo taksometru rindu tirgošanu. 

Pie lidostas "Rīga" ielidošanas termināļa novietojušās divu taksometru rindas. Vienā – lielās kompānijas,  otrā – tuvāk terminālim – netrafarētie taksisti. Raidījums "Aizliegtais paņēmiens" secinājis – brauciens līdz centram netrafarētajos taksometros ir krietni dārgāks.

Problēmas ar taksometru pārvadājumiem ir ne tikai lejā, kur ir divas oficiālās rindas. Tās ir arī augšā pie izlidošanas termināļa. Proti, lai arī augšā ir aizliegumu zīmes, kas liedz stāvēt un gaidīt pasažierus, bet atļauj tos tikai izlaist, atsevišķas kompānijas, kurām neatrodas vieta lejā, pasažierus uzņem pat pie izlidošanas termināļa. Pasažieriem tikai atliek uzbraukt ar liftu vai uzkāpt pa kāpnēm augšā un iekāpt pasūtītajā vai gaidošajā taksometrā.

Kāpēc klienti jāgaida, pārkāpjot likumu, taksisti kameras priekšā nerunā, vien atzīst – lejā par rindu jāmaksā. Ievest kārtību grūti arī policijai. 

"Uzmanību viņi jau mums pievērš, bet pēc piecām minūtēm viņi jau ir atpakaļ, kad mēs izbraucam to apli. Tādā veidā tā ķēde turpinās," atzina Valsts policijas pārstāvis Rihards Laganovskis. Jautāts, kāds varētu būt risinājums, viņš ieteica: "Slēgt te visu ciet un laist tikai sabiedrisko transportu un operatīvo."

Sakārtot satiksmes plūsmu lidostā uzdots sakārtot pilnsabiedrībai "Lidostas satiksme", kas te darbojusies nepilnus trīs mēnešus. Pagājušajā nedēļā no tās vadītāja amata atkāpās Sergejs Boiko. Tas notika, kad LTV raidījumā "Aizliegtais  paņēmiens" atklājās viņa savstarpējie kontakti ar, iespējams, takšu rindu kārtošanā un nelikumīgo maksājumu iekasēšanā iesaistīto Genādiju Aksjonovu. Jaunā vadītāja uzņēmumā sola skrupulozu pārbaudi.

"Protams, mēs esam izvērtējuši visu, kas mums ir pieejams, izdarījuši secinājumus, lai nekas tāds nenotiktu. Ir dažādi rīkojumi, bet tie būs iekšējās kārtības dokumenti," sacīja "Lidostas satiksme" direktora amata pienākumu izpildītāja Iveta Vilka. Jautāta, vai ir aizdomas, ka bijušais kolēģis veicis ko nelikumīgu, Vilka sacīja: "Mums nekā tāda nav, lai mēs to apgalvotu."

Tikmēr satiksmes ministrs "Aizliegtajā paņēmienā" izskanējušos faktus par nelikumībām lūdzis vērtēt Valsts policijai. Skaidroties par notikušo nāksies arī lidostas vadībai.

"Tātad esam pieprasījuši paskaidrojumus no lidostas vadības. Kad tie būs, redzēsim, kurš tur būs vainīgs. (..) Pagaidām teikt, ka tur ir kaut kādas pozitīvas pārmaiņas, nevar un, manuprāt, nekas labāks neveidosies, kamēr nav izveidotas jaunas likumiskās prasības pakalpojuma sniedzējiem lidostā," uzskata ministrs.

Pašreiz noteiktos likuma ierobežojumus takšu biznesa sakārtošanā kā vienu no klupšanas akmeņiem min arī jaunā "Lidostas satiksmes" vadītāja.

Tikmēr satiksmes ministrs uzskata, ka Autopārvadājumu likuma grozījumus, kas noteiktu stingras prasības lidostās, stacijās un ostās strādājošajām taksometru kompānijām, varētu pieņemt līdz šā gada 1. maijam. Par Satiksmes ministrijas sagatavotajiem grozījumiem otrdien, 12. martā, varētu lemt valdība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti