Panorāma

Ā. Stabiņa atbrīvota no apcietinājuma

Panorāma

Gulbenē vēlētājiem simpatizē visi

Lai nebūtu parādu, iesaka maksāt lielākus nodokļus

Kā sevi pasargāt no nodokļu parādiem? VID iesaka maksāt lielāku likmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lai nākamgad nodokļu maksātājiem, iesniedzot ikgadējās ienākumu deklarācijas, nerastos nepatīkami pārsteigumi un nodokļu parādi, neatliek nekas cits, kā vien maksāt lielāku iedzīvotāju ienākuma nodokli vai atteikties no diferencētā neapliekamā minimuma. Tā uzsver LTV “Panorāmas” aptaujātie eksperti.    

Valsts ieņēmumu dienests (VID) aizvien turpina pieņemt iedzīvotāju aizvadītā gada ienākumu deklarācijas. Daļai iesniedzēju aizvien sašutumu izraisa fakts, ka cerētās nodokļu atmaksas vietā kādam radies parāds.

“Neskatoties uz to, ka dažādos nodokļos katru mēnesi samaksāju vairākus simtus eiro, izrādās, ka esmu valstij parādā vēl,” sašutumu neslēpa Līva Ancāne.

“Nepagāja ne pāris stundas, kad VID jau atsūtījis e-pastu, ka mana deklarācija pieņemta. Kā tad nepieņems, ja esmu valstij parādā 68 eiro. Jāsaka gan, ka viņi neizrāda tādu sparu, kad paši ir parādā,” pauda Ina Barrons.

“Skatoties ciparus, cik citi ir parādā valstij, mēģinot saprast, kāpēc arī esmu šajā pulciņā, nonācu pie secinājuma, ka tas tādēļ, ka pagājušajā gadā izvēlējos strādāt labāk apmaksātu darbu un no savas algas maksāju lielākus nodokļus. Absurds un stulbums,” pauda Adrija Karīna Škapare.

Latvijas Grāmatvežu asociācijā atzīst – informācijas par izmaiņām diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanā bija daudz, taču ne visi to izpratuši.

“Jo vairāk mēs sarežģījam lietas, jo... palasot tos noteikumus par diferencēto neapliekamo minimumu, tas vienkāršais cilvēks to vispār saprast nevar! Un kā tas viss tiek rēķināts... Ir grūti,” atzina Latvijas Grāmatvežu asociācijas valdes locekle Lilita Beķere.

Šobrīd 20% iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme  tiek piemērota ienākumiem līdz 1667 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas. Ja tie ir augstāki vai ja gūti papildu ienākumi no autoratlīdzībām, tiem būtu piemērojama 23% nodokļa likme. Ja iedzīvotāji aizvien turpinās maksāt tikai 20% likmi, var rasties parāds.

Grāmatvežu ieskatā drošākais risinājums būtu atteikties no diferencētā neapliekamā minimuma, kā arī maksāt 23% iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi.

Risinājums, kā nodrošināties pret nodokļu parādiem, nebūt nav sarežģīts. Atliek vien ieiet VID Elektroniskajā deklarēšanās sistēmā, atvērt savu algas grāmatiņu un ieklikšķināt vajadzīgajā lauciņā – vai nu lai nepiemērotu prognozēto mēneša neapliekamo minimumu, vai lai iedzīvotāju ienākumu nodokļa likme būtu 23%, nevis 20% apmērā.

Šī informācija uzreiz nonāks arī pie jūsu grāmatveža, kas izmaksājot algu, vienlaikus veic nodokļu atskaitījumus.

Valsts ieņēmumu dienestā gan atzīst – šādi iedzīvotāji uz laiku iesaldē daļu sev pienākošā atalgojuma, taču to var atgūt.

“Šajā gadījumā, ja jūs būsiet atzīmējis savlaicīgi, lai neveidotos piemaksa, tad tā starpība, kas veidosies, jums tiks apmaksāta, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Tas tāpat kā šogad – no 1. marta jūs iesniedzat deklarāciju un tas tiek atmaksāts,”  skaidroja VID fizisko personu galvenais nodokļu inspektors Edmunds Sproģis.

Spēkā esošo diferencētā neapliekamā minimuma un iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmju sistēmu kritizējušas valdības partijas, solot to mainīt tuvāko gadu laikā.

Līdz izmaiņām VID pārstāvji iesaka cilvēkiem pašiem rūpīgi sekot pagājušā gada ienākumiem, no kuriem tiek aprēķinātas nodokļa likmes nākamajam gadam.

KONTEKSTS:

Gadu pēc nodokļu reformas nepatīkams pārsteigums var sagaidīt tos, kuri pērn atgriezušies darbā pēc ilgākas pauzes vai arī vairākos darbos kopā nopelnījuši virs 20 000 eiro. Neprecīzi prognozēta neapliekamā minimuma vai pilnībā nesamaksāta iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) dēļ var gadīties, ka VID jums drīzumā piestādīs rēķinu par nodokļu starpību.  

VID iepriekš nebija precīzas informācijas, cik cilvēkiem šāds nodokļa parāds varētu būt izveidojies. Dienestā gan atzina, ka saskaņā ar aptuvenām aplēsēm nodokļa parāds varētu būt aptuveni 60 000 cilvēku.

Otrdien, 5. martā, tie nodokļu maksātāji, kuri pirmie paspēja iesniegt aizvadītā gada ienākumu deklarācijas, savos kontos sāks saņemt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) daļu. Tikmēr citiem būs jādomā, kā valstij atmaksāt nodokļu parādu. 9273 cilvēkiem budžetā kopumā būs jāatmaksā 700 000 eiro liels nodokļa parāds, liecina dati par līdz šim izvērtētajām ienākumu deklarācijām.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) klientu apkalpošanas zāle aizvien ir stāvgrūdām pilna ar cilvēkiem, kuri nāk iesniegt aizvadītā gada ienākumu deklarācijas.  Kopš 1. marta VID saņēmis 230 000 deklarāciju, kas ir tikpat daudz, cik pērnā gada sešās dienās. No tām izvērtēti teju 150 000 deklarāciju. No budžeta atmaksājamā summa šobrīd sasniegusi vairāk nekā 26 miljonus eiro. Tik daudz kopumā sadalīs vairāk nekā 138 000 nodokļu maksātāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti