Panorāma

Suni atdot saimniecei nesteidz

Panorāma

Mēģinās novērst nodokļu parādu rašanos

Nodokļu parādus varēs atmaksāt vēl divus gadus

Ienākumu deklarācijas: līdz šim parādnieku skaits pārsniedzis 9000

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Otrdien, 5. martā, tie nodokļu maksātāji, kuri pirmie paspēja iesniegt aizvadītā gada ienākumu deklarācijas, savos kontos sāks saņemt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) daļu. Tikmēr citiem būs jādomā, kā valstij atmaksāt nodokļu parādu. 9273 cilvēkiem budžetā kopumā būs jāatmaksā 700 000 eiro liels nodokļa parāds, liecina dati par līdz šim izvērtētajām ienākumu deklarācijām.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) klientu apkalpošanas zāle aizvien ir stāvgrūdām pilna ar cilvēkiem, kuri nāk iesniegt aizvadītā gada ienākumu deklarācijas.  Kopš 1. marta VID saņēmis 230 000 deklarāciju, kas ir tikpat daudz, cik pērnā gada sešās dienās. No tām izvērtēti teju 150 000 deklarāciju. No budžeta atmaksājamā summa šobrīd sasniegusi vairāk nekā 26 miljonus eiro. Tik daudz kopumā sadalīs vairāk nekā 138 000 nodokļu maksātāju.

Tikmēr 9273 cilvēkiem budžetā kopumā būs jāatmaksā 700 000 eiro liels nodokļu parāds. Kādas summas vairumā gadījumu atmaksājamas valsts budžetā, to VID vēl nav apkopojis.

"Ir fiksēti gadījumi, kad cilvēki, konstatējot, ka viņiem ir parāds, nolemj deklarāciju neiesniegt – iegāja, aplūkoja, izgāja. Taču tas nav risinājums, jo šī mēneša beigās visi, kam ir izveidojusies starpība, saņems VID informatīvo vēstuli, un daudz sašutumu par to ir sociālajos tīklos, tāpēc lūdzu – ar konkrētajiem jautājumiem vērsieties Elektroniskās deklarēšanas sistēmā, jo "Facebook" jums atbildi uz jautājumu nesniegs," teica VID vadītāja Ieva Jaunzeme.

VID vadītāja atzīst – pēdējā laikā dienests saņēmis daudzus pārmetumus, taču neuzskata, ka nodokļu maksātāji iepriekš būtu informēti par maz. Jaunzemes ieskatā, nodokļu maksātājiem pašiem rūpīgi jāseko līdzi izmaiņām.

"Panorāmas" uzrunātie nodokļu maksātāji gan atzīst, ka informācijas bijis par maz. "Es cerēju, ka nebūs jāmaksā, bet nav lielākā summa -  8,59 eiro. Būtu bijis labāk, ja ātro kredītu reklāmu vietā būtu vairāk VID reklāmas, ka šāda situācija varētu rasties," atzina viens no "Panorāmas" uzrunātajiem nodokļu maksātājiem Kalvis Kalniņš.

Iepriekš bija plānots, ka nodokļu parāds, kas būs mazāks par 640 eiro, iedzīvotājiem būs jāsamaksā līdz šā gada jūnija vidum. Tagad parādu atmaksas periodu plāno pagarināt.

"Pašlaik valdība ir iesniegusi Saeimā papildinājumus, grozījumus, kas paredz, ka šīs nodokļu saistības varēs pildīt līdz 2020. gada decembrim, vai arī, iesniedzot 2019. gada deklarāciju par ienākumiem, šo summu iespējams pat būtu norakstīt – šo iepriekš izveidojušos pārmaksu," skaidroja FM valsts sekretāra vietnieks Ilmārs Šņucins.

Ministrijas pārstāvis uzsver – ja nodokļu maksātāji parādu nolems dzēst šajā periodā, soda naudu nebūs.

KONTEKSTS:

Gadu pēc nodokļu reformas nepatīkams pārsteigums var sagaidīt tos, kuri pērn atgriezušies darbā pēc ilgākas pauzes vai arī vairākos darbos kopā nopelnījuši virs 20 000 eiro. Neprecīzi prognozēta neapliekamā minimuma vai pilnībā nesamaksāta IIN dēļ var gadīties, ka VID jums drīzumā piestādīs rēķinu par nodokļu starpību.  

VID iepriekš nebija precīzas informācijas, cik cilvēkiem šāds nodokļa parāds varētu būt izveidojies. Dienestā gan atzina, ka saskaņā ar aptuvenām aplēsēm nodokļa parāds varētu būt aptuveni 60 000 cilvēku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti