Kārlis Roķis

LTV Ziņu dienesta korespondents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Latvijas darba devēji nespēj pievilināt vietējos darba meklētājus
Latvijas darba devēji nespēj pievilināt vietējos darba meklētājus
Tūkstošiem bezdarbnieku un tūkstošiem vakanču. Tāda ir realitāte Latvijas darba tirgū. Vietējie uzņēmēji pēdējā laikā arvien vairāk sūdzas par darbaspēka trūkumu, un arī valdības darba kārtībā ir lemšana par atvieglotiem nosacījumiem ārvalstu darbaspēka piesaistei Latvijā. Tikmēr Latvijā darbiniekus meklē citu Eiropas valstu kompānijas.
VID piesaka karu nereģistrētiem auto tirgotājiem
VID piesaka karu nereģistrētiem auto tirgotājiem
Gandrīz katra otrā Latvijā ievestā lietotā mašīna tiek pārdota, nenomaksājot  nodokļus. Šādi valsts ik gadu zaudē no 49 līdz pat 70 miljoniem eiro. Lai jautājumu atrisinātu, Valsts ieņēmumu dienests (VID) nolēmis ciešāk sadarboties ar Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD) nereģistrēto auto tirgotāju atklāšanā. Piesardzīgiem šādos darījumos jābūt arī auto pircējiem.
Pagarina Latvijas dalību cīņā pret «Daīš»
Pagarina Latvijas dalību cīņā pret «Daīš»

Otrdien, 28. novembrī, valdība atbalstījusi lēmumprojektu, kas paredz pagarināt Latvijas karavīru dalību starptautiskajā misijā pret teroristisko organizāciju “Daīš” līdz pat 2020.gada februāra sākumam, kā arī palielināt iesaistīto militārpersonu skaitu.

Latvijā vēl neatteiksies no «sarkanajiem» gāzes baloniem
(papildināts)
Latvijā vēl neatteiksies no «sarkanajiem» gāzes baloniem (papildināts)

Strauja pāreja uz jaunā tipa propāna gāzes balonu izmantošanu Latvijā tomēr nebūs, izlēmusi  valdība. Tas nozīmē, ka arī nākamgad patērētāji varēs lietot padomju laikā ražotos sarkanos gāzes balonus, ko iepriekš no aprites bija plānots izņemt. Vienlaikus gan to izmantošana tiks stingrāk regulēta.

Āgenskalna tirgum nepieciešami 10 miljonu eiro ieguldījumi; Rīgas dome gaidīs investoru
(papildināts...
Āgenskalna tirgum nepieciešami 10 miljonu eiro ieguldījumi; Rīgas dome gaidīs investoru (papildināts)

Āgenskalna tirgū, ko no nākamā gada plānots slēgt uz nezināmu laiku, darba atsākšanai vajadzīgas ap desmit miljonu eiro investīcijas. Tā pēc tikšanās ar "Rīgas centrāltirgus" ("Centrāltirgus") valdes priekšsēdētāju Arti Druvinieku un Rīgas domes Īpašuma komitejas vadītāju Oļegu Burovu ("Gods kalpot Rīgai") pirmdien, 27. novembrī, paziņoja Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņa").

Tiesa atzīst – reklāmas pašvaldības «avīzē» radīja zaudējumus «Bauskas Dzīvei»
(papildināts)
Tiesa atzīst – reklāmas pašvaldības «avīzē» radīja zaudējumus «Bauskas Dzīvei» (papildināts)

Reģionālajam laikrakstam „Bauskas Dzīve” ir tiesības saņemt sešus tūkstošus eiro lielu zaudējumu atlīdzību par zaudējumiem, kas radušies tādēļ, ka Iecavas novada dome pašvaldības finansētajā laikrakstā „Iecavas Ziņas” publicē komercreklāmu. Šādu spriedumu, izskatot „Bauskas Dzīves” prasību pret pašvaldību, pieņēmusi Administratīvā rajona tiesa.

Cenšoties izskaust PVN shēmas, plašāk piemēros apgriezto nodokļa maksāšanu
Cenšoties izskaust PVN shēmas, plašāk piemēros apgriezto nodokļa maksāšanu

Ēnu ekonomikas samazināšanas vārdā nākamgad plānots būtiski samazināt slieksni, no kura uzņēmējiem un privātpersonām obligāti jāreģistrējas pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāju reģistrā. Vienlaikus no nākamā gada plānots krietni paplašināt to nozaru loku, kurās strādājošajiem uzņēmējiem nodoklis jāmaksā tā dēvētajā apgrieztajā jeb reversajā kārtībā.

Ponomarenko ģimenē ieaudzināta vērtība – kalpot valstij
Ponomarenko ģimenē ieaudzināta vērtība – kalpot valstij

No Ponomarenko ģimenes valsts svētku parādē soļojuši teju visi – tēvs, dēls un meita. Tēva dienests Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS) iedvesmojis arī bērnus, kuri arī uzsākuši karjeru dienestā. Šogad valsts svētkos ģimene sākusi arī jaunu tradīciju – Latvijas karoga uzvilkšanu jaunbūvētajā karoga mastā ģimenes mājās.

VIDEO: Pasniedz valsts augstākos apbalvojumus
(papildināts)
VIDEO: Pasniedz valsts augstākos apbalvojumus (papildināts)
Rīgas pilī svinīgā ceremonijā sestdien, 18. novembrī, pasniegti valsts augstākie apbalvojumi – Triju Zvaigžņu ordenis, Viestura ordenis un Atzinības krusts. Valsts augstākos apbalvojumus par īpašiem nopelniem Latvijas labā šogad saņēma kopumā 71 izcila personība.
Ekonomikas izaugsme iedzīvotāju maciņos būs jūtama ar novēlošanos
Ekonomikas izaugsme iedzīvotāju maciņos būs jūtama ar novēlošanos

Eiropas Komisijas (EK) šonedēļ publicētie dati liecina, ka Latvijas ekonomikas izaugsme šogad izrādīsies straujāka, nekā cerēts. Savu iekšzemes kopprodukta (IKP) prognozi uzlabojusi arī Latvijas Banka, par vienu no argumentiem minot pozitīvo izaugsmi pasaulē. Tikmēr iedzīvotāju viedoklis par ekonomikā notiekošo aizvien ir kritisks. Kurš un kad reāli savā maciņā iegūs no izaugsmes?

Deputāti tomēr kāro pārdalīt budžeta naudu; valdība visu noraida
(papildināts)
Deputāti tomēr kāro pārdalīt budžeta naudu; valdība visu noraida (papildināts)

Neraugoties uz vairākkārt izskanējušiem brīdinājumiem, ka, gatavojot nākamā gada valsts budžeta likumu galīgajam lasījumam, netiks atbalstīti finansiāli nepamatoti deputātu priekšlikumi par papildu līdzekļu piešķiršanu kādiem konkrētiem mērķiem, Saeimas deputātu iesniegtajos pieprasījumos kopumā piedāvāts pārdalīt vairāk nekā 220 miljonus eiro.

IT jomas eksperti: Koncernam «Telia» būs grūti pārdot «Lattelecom» un «LMT» daļas
IT jomas eksperti: Koncernam «Telia» būs grūti pārdot «Lattelecom» un «LMT» daļas

Skandināvu telekomunikāciju koncerna “Telia” draudi par aiziešanu no Latvijas tirgus ir pārspīlēti, uzskata jomas eksperti. Viņuprāt saasinātā koncerna reakcija uz  valdības lēmumu neapvienot skandināviem daļēji piederošos “Latvijas Mobilo telefonu” un “Lattelecom” drīzāk saistīta ar paša koncerna problēmām – uzņēmumam par korupcijas skandāliem jāmaksā ievērojami sodi, bet skandāla dēļ akciju vērtība samazinās.

Valdība noraida «Lattelecom» un LMT apvienošanu; «Telia» šo lēmumu sauc par kaitīgu
(papildināts)
Valdība noraida «Lattelecom» un LMT apvienošanu; «Telia» šo lēmumu sauc par kaitīgu (papildināts)

Reaģējot uz Latvijas valdības lēmumu tomēr neapvienot telekomunikāciju uzņēmumus „Lattelecom” un „Latvijas Mobilais telefons” (LMT), abu uzņēmumu līdzīpašnieks – skandināvu koncerns „Telia” – varētu aiziet no Latvijas tirgus. „Telia” mājaslapā publicētajā paziņojumā valdības otrdien, 7. novembrī, pieņemtais lēmums nodēvēts par kaitīgu, norādot, ka Latvijas valdība nav spējusi piedāvāt alternatīvu „Lattelecom” un LMT attīstības stratēģiju.

ES budžeta komisārs: Tiešmaksājumi zemniekiem vienādā līmenī būs pēc 2030.gada
ES budžeta komisārs: Tiešmaksājumi zemniekiem vienādā līmenī būs pēc 2030.gada

Kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) aizritējuši jau 13 gadi, taču Latvijas lauksaimnieki aizvien saņem vienus no mazākajiem tiešmaksājumiem ES. Uz to trešdien, 1.novembrī, tiekoties ar ES budžeta komisāru Ginteru Etingeru, norādīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un Zemnieku savienība). Kad tiešmaksājumi beidzot varētu izlīdzināties un cik ilgtspējīgs var būt Latvijas budžets, kas pēdējos gadus allaž bijis ar deficītu? Par to komisāru izvaicāja LTV žurnālists Kārlis Roķis.

Reitingi: NA sasniedz labāko rezultātu gada laikā, Saeimā iekļūtu 6 spēki
Reitingi: NA sasniedz labāko rezultātu gada laikā, Saeimā iekļūtu 6 spēki

Ja 13.Saeimas vēlēšanas notiktu oktobrī, parlamentā iekļūtu sešas partijas, liecina SKDS aptauja, kas tapusi pēc LTV pasūtījuma. Labāku reitingu gada laikā sasniegusi Nacionālā apvienība, un Saeimā iekļūtu arī šobrīd parlamentā nepārstāvētā Jaunā konservatīva partija un Latvijas Reģionu apvienība.

Eksperti kritiski vērtē Nacionālā attīstības plāna izpildi
Eksperti kritiski vērtē Nacionālā attīstības plāna izpildi

Ekonomikas izrāviens, kas bijis Nacionālā attīstības plāna galvenais mērķis, iespējams, sasniegts tikai uz papīra - šādas atziņas piektdien, 27.oktobrī, eksperti un politiķi pauda Pārresoru koordinācijas centra rīkotajā diskusijā par Nacionālā attīstības plāna sasniegtajiem mērķiem.  

Krabju zvejas kuģu dīkstāve radījusi vairāk nekā 100 miljonu eiro zaudējumus
Krabju zvejas kuģu dīkstāve radījusi vairāk nekā 100 miljonu eiro zaudējumus

Ar kuģa arestu pie Norvēģijas krastiem šā gada janvārī sākās divu Latvijas uzņēmumu sniega krabju zvejas sezona. Latvija uzskatīja, ka Norvēģija ierobežo zvejas iespējas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, pārkāpj starptautiskos līgumus un nosūtīja uz Oslo notu. Pašlaik zvejnieki savus zaudējumus lēš vairāk nekā 100 miljonu eiro vērtībā un ir noskaņoti kareivīgi – kopā ar valsti ir gatavi ne tikai aizstāvēt zvejas tiesības, bet arī piedzīt kompensācijas.

Pieļauj pilnīgu «airBaltic» privatizāciju
(papildināts)
Pieļauj pilnīgu «airBaltic» privatizāciju (papildināts)

Satiksmes ministrija (SM) patlaban izskata jau konkrētus piedāvājumus Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" investora piesaistē un nav izslēgta arī uzņēmuma pilnīga privatizācija, aģentūrai LETA  pastāstīja ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš.

Lietuva vēl neatklāj Reņģes dzelzceļa līnijas atjaunošanas termiņus
Lietuva vēl neatklāj Reņģes dzelzceļa līnijas atjaunošanas termiņus

Nesen Eiropas Komisijas uzliktais sods Lietuvas dzelzceļa kompānijai par konkurences ierobežojumiem vienlaikus licis arī risināt konkurences ierobežošanu, viens no veidiem ir atjaunot nojaukto Mažeiķu-Reņģes sliežu ceļu. Kaimiņvalsts dzelzceļa kompānija pagaidām gan neatklāj savus plānus.

FOTO: Rīgas ostā sagaida otro kravu vilcienu no Ķīnas
(papildināts)
FOTO: Rīgas ostā sagaida otro kravu vilcienu no Ķīnas (papildināts)

Pēc nepilna gada Rīgas brīvostā svinīgi sagaidīts jau otrais konteineru vilciens no Ķīnas. Šoreiz tas ir Ziemeļrietumu pilsētas Urmurči, kurš caur Rīgas ostu nogādās kravas Roterdamas ostā Nīderlandē. Lai gan amatpersonas uzsver tā potenciālos ieguvumus, tagad tās savos solījumos par pārvadājumu regularitāti ir krietni skopākas.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd