FKTK padome saskaņojusi «ABLV Bank» klientu pārbaudes metodoloģiju 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome trešdien ārkārtas sēdē ir pieņēmusi lēmumu saskaņot likvidējamās "ABLV Bank" likvidatoru iesniegto kreditoru pārbaudes metodoloģiju. Metodoloģija saskaņota ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestu un veikti attiecīgi papildinājumi, informēja FKTK.

FKTK saņēma bankas akcionāru sapulces lēmumu par pašlikvidācijas procesu, kā arī pašlikvidācijas plāna pieteikumu, savukārt pagājušā gada 12. jūnijā FKTK padome pieņēma lēmumu atļaut bankas pieteikto pašlikvidācijas procesu. Turpmāk saskaņā ar FKTK kontrolēto bankas pašlikvidācijas plānu starptautiska zvērinātu revidentu komanda no komercsabiedrības "Ernst&Young" bankas likvidatoru uzdevumā izstrādāja metodoloģiju noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas un sankciju atbilstības kontrolei.

Tas notika, lai novērstu iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un sankciju prasību pārkāpšanu vai apiešanu finanšu līdzekļu izmaksu procesā bankas kreditoriem.

FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš norādīja, ka jāatrod līdzsvars starp bankas noguldītāju interešu aizsardzību, nodrošinot viņu līdzekļu izmaksu, un aizdomīgas naudas kontroli.

"Šīm abām lietām jābūt līdzsvarā, un to nodrošinās nule saskaņotā metodoloģija.

Viedokļi ir bijuši dažādi, strīdi bijuši karsti, tāpēc arī process bija ieildzis, tomēr tagad pirms gada sāktais bankas pašlikvidācijas process FKTK kontrolē var virzīties tālāk," stāstīja Putniņš.

Lai sāktu metodoloģijas piemērošanu un izmaksu mehānisma ieviešanu, bija jāizstrādā pati metodoloģija un jāsaņem arī Kontroles dienesta atbalsts, skaidroja FKTK vadītājs. 

Viņš norādīja, ka saskaņošanas process tika pabeigts šonedēļ, un tālāk tika pieņemts FKTK padomes lēmums.

Metodoloģijā esot iekļauti vairāk nekā 1000 FKTK labojumi un priekšlikumi.

"Šādā veidā īstenota bankas likvidācija Latvijā notiek pirmo reizi, tāpēc visiem pieņemama optimālā risinājuma sasniegšana, protams, prasīja laiku. Vēlos uzsvērt, ka tieši pašlikvidācija, kuru cieši un īpašā veidā uzrauga FKTK, ir tas ceļš, kurā varam vispilnīgāk īstenot kreditoru naudas papildu kontroli, lai novērstu noziedzīgā ceļā iegūtu naudas līdzekļu atgriešanos Latvijas finanšu sistēmā," norādīja Putniņš.

FKTK pilnvaroto personu grupa "ABLV Bank" uzraudzībai tuvākajā laikā veiks klātienes uzraudzību bankā metodoloģijas ieviešanas fāzē, lai pārliecinātos, ka tās ieviešana un piemērošana notiek atbilstoši metodoloģijā paredzētajam.

Turpmāk atbilstoši kontrolētā likvidācijas procesa posmiem regulāri tiks sagatavoti veicamo izmaksu saraksti ar tiem kreditoriem, par kuriem jau veiktas atbilstības pārbaudes un kas atbilst metodoloģijā definētajām prasībām. FKTK turpinās uzraudzīt izmaksu norisi un veiks pārbaudes par to, kā tiek ievērota saskaņotā metodoloģija. Arī izmaksu procesa gaitā FKTK turpinās uzraudzīt likvidatoru darbību aktīvu pārvaldīšanā, to saglabāšanā, lai aizsargātu bankas kreditoru intereses.

KONTEKSTS:

"ABLV Bank" bankas klientu pārbaužu metodoloģija, vienkārši sakot, ir siets, kas ļauj atsijāt godīgos klientus no naudas atmazgātājiem un izlemt, kuram naudu atgriezt un kuram – iesaldēt. Kā pārbaudīt šos klientus, finanšu jomas uzraugi un bankas likvidators mēģina vienoties kopš pagājušā gada vasaras. Lielākie iebildumi bija radušies Kontroles dienestam.

Aizpagājušajā nedēļā atbildīgās iestādes konceptuāli vienojās par veidu, kā pārbaudīt bankas klientus, pirms izmaksāt viņiem naudu, taču galīgo instrukciju izstrādāja pagājušajā nedēļā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti