Madara Fridrihsone

LTV raidījuma “Kas notiek Latvijā?” redaktore

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Piespiedu nomas maksas apmēru, visticamāk, regulēs jaunajā likumā
Piespiedu nomas maksas apmēru, visticamāk, regulēs jaunajā likumā
Pēc nepilna mēneša – 1. maijā - stāsies spēkā Satversmes tiesas pērn pieņemtais spriedums, ar kuru atceltas likuma normas, kas ierobežoja nomas maksas apmēru zemes piespiedu nomas gadījumos. Šo datumu ar bažām gaida daudzu daudzdzīvokļu namos esošu dzīvokļu īpašnieki, kas baidās, ka pēc 1. maija strauji pieaugs nomas maksa par zemi.
Ekonomikas ministrijas pakļautības iestāžu vadītāju vērtēšanai veidos komisiju
Ekonomikas ministrijas pakļautības iestāžu vadītāju vērtēšanai veidos komisiju
Tuvākā mēneša laikā Ekonomikas ministrijā (EM) plānots izveidot īpašu komisiju, kam būs jāizvērtē ministrijas pakļautībā esošo iestāžu un to vadītāju darbs. Izvērtējamo vidū būs arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) vadītājs Andris Ozols, kura pilnvaru termiņš beidzas šā gada novembrī. Komisijas sastāvs vēl nav zināms, taču tajā iecerēts iekļaut ne tikai ierēdņus, bet arī nevalstisko organizāciju deleģētus pārstāvjus.
Pret savu gribu par nodokļu parādniekiem kļuvuši 57 000, galvenais iemesls – neapliekamais minimums
Pret savu gribu par nodokļu parādniekiem kļuvuši 57 000, galvenais iemesls – neapliekamais minimums
Jau četras nedēļas pagājušas kopš 1. marta, kad Valsts ieņēmumu dienests (VID) sāka pieņemt iedzīvotāju gada ienākuma deklarācijas. Par vienu no visbiežāk apspriestajām tēmām kļuvuši nodokļu parādi jeb piemaksas, kā tās dēvē amatpersonu valodā. Tās ir nodokļu reformas sekas. Līdz šīs nedēļas vidum VID iesniegts vairāk nekā pusmiljons deklarāciju, tajā skaitā vairāk nekā 430 000 deklarāciju par aizvadīto gadu. Nodokļu piemaksas jāveic vairāk nekā desmitajai daļai deklarāciju iesniedzēju. VID lēš, ka lauvastiesa parādnieku par tādiem kļuvuši, jo viņiem piemērotais prognozētais neapliekamais minimums ir izrādījies pārlieku liels.
Valsts kontrole: Kases aparātu nomaiņai nav ne izsvērta rīcības plāna, ne skaidrības par termiņu
(pa...
Valsts kontrole: Kases aparātu nomaiņai nav ne izsvērta rīcības plāna, ne skaidrības par termiņu (papildināts)
Piecus gadus ilgstošajai kases aparātu nomaiņai nav ne izsvērta rīcības plāna, ne skaidrības par nomaiņas galīgo termiņu, secināts Valsts kontroles (VK) veiktajā likumības un lietderības revīzijā par kases aparātu reformu. Revīzijā VK konstatējusi vairākus trūkumus, kas  bremzējuši veiksmīgu reformas īstenošanu. VK revīzijā arī secinājusi: kaut gan ēnu ekonomikas ierobežošana ir bijusi valdības prioritāte kopš 2010. gada, ne Finanšu ministrijai, ne Valsts ieņēmumu dienestā (VID) nav bijusi pietiekama kapacitāte kvalitatīva normatīvā regulēja izstrādei un reformas īstenošanai.
Veselības apdrošināšanas platformu izmantos arī pēc atteikšanās no divu grozu sistēmas
Veselības apdrošināšanas platformu izmantos arī pēc atteikšanās no divu grozu sistēmas
Nodoms atteikties no Veselības aprūpes finansēšanas likumā paredzētās "šķirošanas” divos atšķirīgos pakalpojumu grozos vēl nenozīmē, ka valsts budžeta nauda, kas tika iztērēta divu grozu sistēmas ieviešanai, ir tērēta nelietderīgi. Tā uzskata veselības ministre Ilze Viņķele ("Attīstībai"/Par!"). Informācijas sistēma, kuras izveide izmaksājusi aptuveni pusotru miljonu eiro tikšot izmantota arī turpmāk. 
LIAA vadītājs: Ministra pārsteidzīgie paziņojumi kaitē ne tikai LIAA, bet valstij
LIAA vadītājs: Ministra pārsteidzīgie paziņojumi kaitē ne tikai LIAA, bet valstij
Ekonomikas ministra Ralfa Nemiro publiskais paziņojums par Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) darbinieku iesaisti kriminālprocesā par Eiropas Savienības (ES) fondu izkrāpšanu ir nodarījis kaitējumu ne tikai aģentūras, bet arī Latvijas valsts reputācijai. To šodien sasauktā preses konferencē paziņoja LIAA direktors Andris Ozols, no kura teiktā izriet, ka tieši LIAA darbinieki bijuši tie, kas pamanījuši iespējamo krāpšanu. Saistībā ar to ir ierosināts kriminālprocess, kura ietvaros Valsts policija šīs nedēļas sākumā aizturēja piecas personas.
Tieslietu ministrija rosina noteikt zemes piespiedu nomas «griestus» 4% apmērā
Tieslietu ministrija rosina noteikt zemes piespiedu nomas «griestus» 4% apmērā
Patlaban uz citam īpašniekam piederošas zemes atrodas aptuveni 200 tūkstoši dažādu būvju visā Latvijā. Šādos gadījumos starp zemes un ēku īpašniekiem veidojas tā dēvētās piespiedu nomas attiecības. Risinājums šai problēmai tiek meklēts jau ilgāku laiku, taču – bez īpašiem panākumiem. Šodien ar savu piedāvājumu piespiedu nomas regulējuma sakārtošanai iepazīstināja Tieslietu ministrija.
Jaunais skolu tīkla optimizācijas modelis būs gatavs aprīļa vidū
Jaunais skolu tīkla optimizācijas modelis būs gatavs aprīļa vidū
Aprīļa vidū Izglītības un zinātnes ministrija plāno nākt klajā ar savu skolu tīkla optimizācijas piedāvājumu. To otrdien Saeimas Budžeta komisijā, kur tika apspriests ministrijas 2019. gada valsts budžets, pavēstīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (Jaunā konservatīvā partija). No viņas teiktā izriet, ka par vienu no risinājumiem tiek uzskatīta saimes skolu izveide.
Saeima ķeras pie 2019.gada budžeta - izskan brīdinājumi neaudzēt tēriņus
Saeima ķeras pie 2019.gada budžeta - izskan brīdinājumi neaudzēt tēriņus
Saeimas Budžeta komisija pirmdien, 18. martā, sāka darbu pie 2019.  gada valsts budžeta likumprojektu paketes izskatīšanas pirmajā lasījumā. Deputātiem priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam tiks dota viena diena, taču valdības vadītājs un Finanšu ministrijas vadība jau tagad brīdina – naudas papildu tēriņiem šajā budžetā nav.
«Akropoles» ienākšana saasinās cīņu par pircējiem
«Akropoles» ienākšana saasinās cīņu par pircējiem
Pēc dažām nedēļām durvis apmeklētājiem vērs tirdzniecības centrs „Akropole” – viens no lielākajiem pēdējo gadu būvobjektiem Latvijā. Kopējās investīcijas bijušās Kuzņecova porcelāna un fajansa rūpnīcas teritorijas pārveidē sasniedz teju 180 miljonus eiro.
VID nesodīs pret savu gribu par parādniekiem kļuvušos strādājošos
VID nesodīs pret savu gribu par parādniekiem kļuvušos strādājošos
Saskaņā ar svaigākajiem Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datiem nodokļu parāds ir izveidojies vairāk nekā 35 000 iedzīvotāju un tā summa pārsniedz 3 miljonus eiro. VID vietniece Dace Pelēkā iepriekš solīja, ka iedzīvotāji, kas pret savu gribu kļuvuši par nodokļu parādniekiem, par to netiks sodīti.
Latvijas bankas mudina Eiropā ieviest vienotas prasības cīņai pret netīro naudu
Latvijas bankas mudina Eiropā ieviest vienotas prasības cīņai pret netīro naudu
Eiropas Parlamenta īpašā komiteja finanšu noziegumu un nodokļu apiešanas jautājumos ''TAX 3'' šomēnes nāks klajā ar galaziņojumu par nepieciešamajiem uzlabojumiem cīņai pret naudas atmazgāšanu Eiropas bankās. Latvijas Finanšu nozares asociācija ir pārliecināta, ka vienīgais efektīvais veids, kā apkarot naudas atmazgāšanu, ir vienota regulējuma ieviešana visās Eiropas Savienības dalībvalstīs.
Brīvostas pārvaldnieks sola: Rīdziniekiem vairs nebūs jāelpo ogļu putekļi
Brīvostas pārvaldnieks sola: Rīdziniekiem vairs nebūs jāelpo ogļu putekļi
Noslēgumam tuvojas teju desmit gadus ilgušais stāsts par ogļu pārkraušanas termināļu pārcelšanu prom no pilsētas centra. Pirms dažām nedēļām ilgi tapušajā Krievu salas terminālī uzkrauta pirmā ogļu krava, intervijā Latvijas Radio stāsta Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš.
Lembergam prasa piemērot 8 gadus cietumā un mantas konfiskāciju
(papildināts)
Lembergam prasa piemērot 8 gadus cietumā un mantas konfiskāciju (papildināts)
Smagos noziegumos apsūdzētajam un no amata pienākumu pildīšanas atstādinātajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") krimināllietā tiesu debatēs apsūdzības uzturētāji pieprasīja piemērot 8 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un 150 minimālo mēnešalgu sodu. Lemergam prasīts piemērot arī drošības līdzekli – apcietinājumu.  
EK saskaņojusi Latvijas šā gada budžeta projektu; nākamgad jāmeklē papildu līdzekļi veselībai
(papil...
EK saskaņojusi Latvijas šā gada budžeta projektu; nākamgad jāmeklē papildu līdzekļi veselībai (papildināts)
Izvērtējot Latvijas valdības sagatavoto 2019. gada valsts budžeta likumprojektu, Eiropas Komisija (EK) secinājusi, ka, salīdzinājumā ar budžeta projektu, kuru pērnruden iesniedza Māra Kučinska (Zaļo un Zemnieku savienība) valdība, plānotais deficīts ir pat nedaudz samazināts. Tādējādi budžeta projekts, kura izdevumi par vairāk nekā 200 miljoniem eiro pārsniedz plānotos ieņēmumus, kopumā atbilst Stabilitātes un izaugsmes pakta noteikumiem.
Skolotāju arodbiedrība grasās 20. martā piketēt pie Saeimas nama
(papildināts)
Skolotāju arodbiedrība grasās 20. martā piketēt pie Saeimas nama (papildināts)
Tā kā valdība otrdien, 5. martā, izskatot šā gada valsts budžetu, neatrada finansējumu minimālās pedagogu darba samaksas likmes celšanai, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) trešdien, 6. martā, iesniegs pieteikumu piketam, kas notiks šā gada 20. martā, Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" teica arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga.
Grasās ierobežot pašvaldību aizņemšanās iespējas
(papildināts)
Grasās ierobežot pašvaldību aizņemšanās iespējas (papildināts)
Pašvaldības šogad saņems ne mazāk kā 19,6% no kopējiem nodokļu ieņēmumiem. Tas izriet no Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vienošanās un domstarpību protokola, kuru pirmdien, 4. martā, apsprieda paplašinātā valdības komitejas sēdē. Visasākās diskusijas izraisīja Finanšu ministrijas (FM) piedāvājums – no šā gada paģērēt 25% lielu pašvaldības budžeta līdzfinansējumu projektiem, kuru īstenošanai tiek ņemti aizņēmumi.
Atklāti mēģinājumi izplatīt internetā nopirktu viltoto naudu
Atklāti mēģinājumi izplatīt internetā nopirktu viltoto naudu
Aizvadītajā gadā strauji pieaudzis kriminālprocesu skaits, kas ierosināts par narkotiku nosūtīšanu pa pastu. Galvenokārt šie sūtījumi nāk no Nīderlandes. Taču izrādās, no Nīderlandes pa pastu uz Latviju sūta ne tikai narkotikas, bet arīdzan viltotu naudu.
Paredz finanšu sektora lejupslīdi arī šogad
Paredz finanšu sektora lejupslīdi arī šogad
Saskaņā ar šonedēļ publiskotajiem Centrālās statistikas pārvaldes datiem, finanšu un apdrošināšanas nozare pērn bijusi teju vienīgā, kur vērojams kritums. Tas galvenokārt saistīts ar komisijas naudas ienākumu samazināšanos visās apakšnozarēs, bet, jo īpaši – banku sektorā. Un prognozējams, ka sektorā lejupslīde turpināsies arī šogad.  
Top regulējums kolektīvās finansēšanas platformām
Top regulējums kolektīvās finansēšanas platformām
Ministru kabineta komitejas atbalstu pirmdien, 25. februārī, guva iecere tā dēvētā pūļa finansējuma jeb kopfinansējuma platformu darbību regulēt ar īpašu likumu. Likumprojekts paredz, ka kopfinansējuma pakalpojumu sniedzējiem būs jāreģistrējas Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK), kā arī jāievēro nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas likuma normas.  
Egils Levits. Kas viņš ir?
Egils Levits. Kas viņš ir?
Tuvojoties  Valsts prezidenta vēlēšanām, kurās par augstāko amatpersonu Saeima pirmo reizi balsos atklāti,  vispirms izskanējis Egila Levita vārds. Viņš ir Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis, un Levits ne reizi vien minēts kā iespējamais kandidāts un arī oficiāli virzīts šim amatam.
Plāno stingrākus noteikumus bērnu rotaļlaukumiem
Plāno stingrākus noteikumus bērnu rotaļlaukumiem
Pirms dažiem gadiem, apsekojot vairāk nekā 180 rotaļlaukumus, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) lielākajā daļā rotaļlaukumu atklāja dažādas nebūšanas. Vairāk nekā 60% apsekoto rotaļlaukumu bija salauzti un bojāti elementi, vēl biežāk laukuma pārklājums neatbilda prasībām. Šādas neatbilstības konstatētas arī atkārtotās pārbaudēs. Tādēļ Ekonomikas ministrija (EM) sākusi darbu pie noteikumiem, kas regulētu ne tikai drošuma prasības, bet arīdzan noteiktu atbildīgos par šo prasību ievērošanu.
«Talgo» tiesā apstrīd IUB lēmumu par vilcienu iepirkuma pārvērtēšanu
«Talgo» tiesā apstrīd IUB lēmumu par vilcienu iepirkuma pārvērtēšanu
Spānijas vilcienu ražotājs "Talgo" Administratīvajā tiesā apstrīdējis Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) lēmumu par "Pasažieru vilciena" elektrovilcienu iepirkuma pārvērtēšanu. "Talgo" uzskata, ka IUB ir pieļāvis būtiskas un rupjas kļūdas, izdarījis aplamus secinājumus, kā rezultātā pieņēmis prettiesisku lēmumu, liecina uzņēmuma paziņojums.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd