Panorāma

Skolotāju algas joprojām ārpus budžeta

Panorāma

Kādas reformas gaida Rīgas skolas?

Tiesībsargs kritizē nodokļu reformu

Tiesībsargs: Iedzīvotāji kļuvuši par nodokļu reformas ķīlniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas sabiedrība ir kļuvusi par nodokļu sistēmas reformas ķīlniekiem, un politiķi nebija līdz galam iedziļinājušies tajā, ko sagatavojuši, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" atzina tiesībsargs Juris Jansons. 

Otrdien Tiesībsarga birojā notiks pasākums, kurā Jansons informēs par secinājumiem, kas radušies, pētot nodokļa reformas ietekmi uz cilvēku ienākumiem un nevienlīdzības mazināšanos. Pētījuma rezultāti rāda, ka jauno neapliekamā minimuma piemērošanas kārtību par veiksmīgu uzskata 13% aptaujāto, bet par taisnīgu - vien 6,4% aptaujāto.

Nepiepildītas gaidas var būt kā pamats sabiedrības nākamajam neuzticēšanās un vilšanās sajūtu vilnim valstij, prognozē Tiesībsarga birojā. Tas ir ļoti bīstams pavērsiens, jo nodokļu maksātāju vilšanās palīdz tiem attaisnot nodokļu nemaksāšanu un līdz ar to veicina arī ēnu ekonomiku. Aptaujā 54% respondentu uzskata savu informētību par diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanu par pietiekamu. Savukārt tikai 35% respondentu norādīja, ka ir arī zinoši par to, bet 48% respondentu uzskata, ka viņu zināšanas šajā jautājumā nav pietiekamas. Šāda situācija nākotnē var novest pie problēmām, veidojot gada ienākumu deklarāciju, jo faktiskā izpratne par diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanu neatbilst iedomai par zināšanām, pauda birojā.

Jansons norādīja, ka nodokļu administrācijā strādājošiem cilvēkiem būs jāveic ļoti nopietna analīze. "Politiķi nebija līdz galam iedziļinājušies tajā, ko bija sagatavojuši. Sabiedrība ir nodokļu reformas ķīlnieks," teica Jansons. Birojs ir izveidojis priekšlikumus tam, kādā veidā notikušo vērst par labu. Jansons stāstīja, ka galvenais ir iedzīvotāju ienākumu nodokļu politikas padarīšana par caurspīdīgu. 

Savukārt prezentējot pašu pētījumu, Jansons trešdien žurnālistiem pauda, ka nodokļu reforma nenodrošina vienlīdzību, stabilitāti un neitralitāti. "Pētījuma rezultātā mēs jau varam teikt, ka veidosies nodokļu piemaksas un parādi, draudēs administratīvā atbildība.

Ar 1. martu var veidoties amizantas, dīvainas situācijas un diezgan nopietni parādi," teica Jansons. 

Tiesībsargs arī uzsvēra, ka nodokļu administrēšana kļuvusi sarežģītāka nekā iepriekš, kā arī prasa lielākus nodokļu maksātāju un VID resursus. "[Cilvēkiem] strādājot dažādos nodokļu režīmos būs džungļi. VID budžetā būtiski palielinājusies izdevumu sadaļa, nav sasniegts reformas mērķis - samazināt nevienlīdzību. Situācija ir diezgan dramatiska," pauda Jansons. "Kā pētnieki pierādīja - Latvija ne tikai turpina grimt nabadzībā, bet politiķi padarījuši vēl smagnējāku procesu, lai cilvēki nevarētu izrauties no [nabadzības] riska," teica Jansons. 

Apjomīgais pētījums ar vairāk nekā 200 lappusēm tapis Tiesībsarga biroja ekspertiem sadarbojoties ar Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes pētniecēm Līgu Leitāni, Larisu Buli un Kristīni Rozīti. Pētījuma secinājumi un priekšlikumi balstīti uz tiesībsarga veiktās iedzīvotāju aptaujas datiem un juridisku aspektu izpēti un ekonomisko analīzi, kur analizēti iedzīvotāju faktiskie ieņēmumi un normatīvais regulējums.

Pētnieki secinājuši, ka patlaban diferencētais neapliekamais minimums tiek piemērots katru mēnesi un cilvēks naudas izteiksmē to var izjust uzreiz. Taču, ja ienākumi ir palielinājušies, var izveidoties situācija, ka nodokļu maksātājs paliek parādā valstij iedzīvotāju ienākuma nodokli, jo neapliekamo minumu piemēro, pamatojoties uz novecojušiem datiem. Tādējādi cilvēkam ir pienākums sekot nodokļu nomaksai un iesniegt gada ienākumu deklarāciju, bet ja veidojas parāds, valsts to varēs piedzīt un sodīt par deklarācijas neiesniegšanu. 

Leitāne prezentācijā stāstīja, ka, iesniedzot nodokļu deklarācijas par 2018. gadu, cilvēkiem ir jāņem vērā, ka salīdzinoši nelielas summas, piemēram, 200 eiro būs jāatmaksā 15 dienu laikā, kā to pieprasa likums. Tikai, ja parādu summa ir virs 600 eiro, tos varēs atmaksāt ilgāka laika periodā. Leitāne aicināja likumdevēju steidzīgi risināt šo situāciju, jo runa tagad ir par cieņu pret cilvēkiem. Pētnieki norādīja arī uz nodokļu administrēšanas sistēmas sarežģītību un dārdzību. Savukārt nodokļu grozījumu ieviešana no 2015. gada līdz 2018. gadam izmaksājusi miljons eiro. 

Nodokļu reforma nav sasniegusi mērķi mazināt ienākumu nevienlīdzību
00:00 / 03:48
Lejuplādēt

Tāpat salīdzinājumā ar 2017. gadu, audzis tādu cilvēku skaits, kas tiem likumiski pienākošos nodokļu atvieglojumus nemaz nevar izmantot pilnā apmērā.

"Šos labumus šī persona vispār saņemt nevar, jo ienākumu līmenis ir par mazu.

Veidojas situācija, ka, lai saņemtu labumus, kas ir rakstīti likumā, lai tos varētu izmantot un izjust, ir vajadzīgi noteikta līmeņa ienākumi. Un, jo vairāk ir apgādājamo, jo lielāki ienākumi ir nepieciešami," stāstīja Leitāne.

Jansons uzsvēra, ka ikvienam Latvijas iedzīvotājam jābūt ļoti modram un atbildīgam, iestājoties par savām tiesībām. "Ja sabiedrība ļauj notikt šādiem procesiem, tad pieļauju, ka dinamika un tendences var novest tikai uz sliktāko. Šī reforma notika tā, ka institūcijas netika uzklausītas. Arī veselības finansēšanas reforma tika kritizēta - neieviesiet to absurdu. Ir jauna valdība, jauna Saeima un mēs reformējam reformas. Tas neliecina par tiesisku valsti, kur nu vēl par to, ka valsts vara ciena indivīdu," pauda tiesībsargs.

Viena no pētnieku rekomendācijām ir atteikties no prognozētā neapliekamā minimuma un diferencētā gada neapliekamā minimuma piemērošanas, tā vietā nosakot visiem vienādu neapliekamo minimumu.

Tiesībsarga biroja pārstāvis Raimonds Koņuševskis ir pārliecināts – nodokļu reformas autoru radītā sistēma ir pretrunā ar principiem, kas noteikti jāievēro, lemjot par izmaiņām nodokļos:

"Nodokļu tiesībās ir princips, ka nodokļu maksātājs, kas godīgi maksāt, nevar ciest no nodokļu sistēmas nepilnībām. Šī neapliekamā minimuma sistēma šim principam neatbilst."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti