Madara Fridrihsone

LTV raidījuma “Kas notiek Latvijā?” redaktore

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
«Kurš šauj garām» – politiķi un mediķi par un pret Pavļuta un koalīcijas kopējo atbildību par Covid-...
«Kurš šauj garām» – politiķi un mediķi par un pret Pavļuta un koalīcijas kopējo atbildību par Covid-19 krīzi
Veselības ministrijas problēma ir tā, ka "nekas netiek modelēts" – tā esot bijis gan ar paziņojumu par antigēnu testiem kā priekšnosacījumu dažādu ārstniecības iestāžu apmeklēšanai, gan, piemēram, ar izziņoto ieceri iesaistīt vakcinācijā pret Covid-19 farmaceitus. Tā trešdienas vakarā raidījumā "Kas notiek Latvijā?" pauda Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece, neslēpjot, ka biedrībā apspriesta iespēja prasīt ne tikai veselības ministra Daniela Pavļuta, bet arīdzan visas valdības demisiju.
Pētīs iemeslus, kādēļ elektrības pārrāvuma dēļ ilgstoši nedarbojās VID IT sistēmas
Pētīs iemeslus, kādēļ elektrības pārrāvuma dēļ ilgstoši nedarbojās VID IT sistēmas
Šobrīd nav noteiktas nedz skaidras prasības informācijas un komunikāciju tehnoloģiju infrastruktūras fizikai un vides drošībai. Ar šādu secinājumu pagājušajā nedēļā klajā nāca Valsts kontrole. Dažas dienas pēc revīzijas ziņojuma publiskošanas pamatīga ķibele piemeklēja Valsts ieņēmumu dienestu (VID) – elektrības pārrāvuma dēļ kādu laiku nedarbojās Valsts ieņēmumu dienesta informācijas sistēmas, tajā skaitā elektroniskās deklarēšanas sistēma (EDS).
Restitūcijas atlīdzību ebreju kopienai izmaksātu pakāpeniski
Restitūcijas atlīdzību ebreju kopienai izmaksātu pakāpeniski
“Attīstībai/Par!” deputāti pārējām valdību veidojošajām partijām piedāvājuši pieņemt jaunu restitūcijas likumu. Piedāvājums paredz atlīdzināt ebreju kopienai holokaustā bojāgājušo Latvijas ebreju īpašumu vērtību. Atlīdzības aprēķināšanā gan izmantots samazinošs koeficients, tādēļ kopējā likumprojektā noteiktā kompensācijas summa ir 40 miljoni eiro.
Deputāti sāk vētīt idejas par OIK sloga atvieglošanu
Deputāti sāk vētīt idejas par OIK sloga atvieglošanu
Saeimas Tautsaimniecības komisija trešdien, 12. jūnijā, sāka izskatīt priekšlikumus Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumiem. Visvairāk priekšlikumu iesniegts saistībā ar obligātā iepirkuma komponentes (OIK) ietekmi uz elektrības rēķiniem. Tā kā trešdien komisija paspēja izskatīt vien aptuveni trešo daļu no kopumā 52 priekšlikumiem, kas iesniegti uz otro lasījumu, par grozījumu pieņemšanu trešajā, galīgajā lasījumā parlaments varētu lemt rudens pusē.
Valsts policijā plāno likvidēt vairāk nekā 600 amata vietas
Valsts policijā plāno likvidēt vairāk nekā 600 amata vietas
Iekšlietu ministrijas un Valsts policijas vadība otrdien, 11. jūnijā, iepazīstināja valdību ar iecerētajām izmaiņām Valsts policijas darba organizācijā un struktūrā. Līdz nākamā gada beigām Valsts policijā plānots likvidēt 632 amata vietas personām ar speciālajām dienesta pakāpēm, tomēr, kā uzsver policijas vadība, esošais policistu skaits netiks samazināts.
Valdība oficiāli apstiprina Dombrovska kandidatūru eirokomisāra amatam
Valdība oficiāli apstiprina Dombrovska kandidatūru eirokomisāra amatam
Valdība otrdien bez diskusijām apstiprināja Latvijas kandidātu nākamās Eiropas Komisijas locekļa amatam. Šim amatam izvirzīts bijušais premjerministrs, pašreizējais Eiropas Komisijas viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis ("Jaunā Vienotība").
Valsts kontrole kritizē IKT saimniecības politiku - iestādes rīkojas katra pēc savas sapratnes
(papi...
Valsts kontrole kritizē IKT saimniecības politiku - iestādes rīkojas katra pēc savas sapratnes (papildināts)
Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) saimniecības, kuru uzturēšana valstij 2018. gadā izmaksājusi 62 miljonus eiro,  pārvaldības politikas īstenošanā kopš 2012. gada faktiski nav nekāda progresa. Turklāt valsts iestādēs netiek veikti regulāri izvērtējumi par to, kas izmaksā lētāk – pašiem uzturēt IKT vai sadarboties ar citu iestādi IKT uzturēšanā, revīzijā secinājusi Valsts kontrole.
Latvijai nevedas ar enerģijas taupīšanu mājokļos. Valsts atbalsts – ne īpaši dāsns
Latvijai nevedas ar enerģijas taupīšanu mājokļos. Valsts atbalsts – ne īpaši dāsns
Latvijas politiķi pēdējā laikā nākuši klajā ar vairākiem apņēmīgiem paziņojumiem saistībā ar klimata izmaiņām. Tā valdības vadītājs Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”) pirms dažām nedēļām paziņoja, ka Latvijai jākļūst par aktīvu klimata politikas veidotāju. Ekonomikas ministrija turpina darbu pie Nacionālā enerģētikas un klimata plāna 2021.-2030. gadam. Tas paredz samazināt kopējo enerģijas patēriņu valstī un ik gadu nodrošināt jaunus ietaupījumus. Tikmēr Eiropas Komisijas ziņojumā par Latviju lasāms, ka šobrīd krietni atpaliekam no agrāk deklarēto enerģijas taupīšanas saistību izpildes grafika. Viens no būtiskiem iemesliem – ir pieaudzis enerģijas patēriņš mājokļu un transporta nozarēs.
Nacionālo attīstības plānu apspriešanai nodos augusta vidū
Nacionālo attīstības plānu apspriešanai nodos augusta vidū
Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisija šodien, 5. jūnijā, plāno spriest par informācijas un komunikāciju tehnoloģijas aktualitātēm un to sasaisti ar patlaban tapšanas stadijā esošo Nacionālās attīstības plānu 2021.- 2027. gadam. Šis plāns ir galvenais vidēja termiņa attīstības plānošanas dokuments un Eiropas Savienības struktūrfondu investīciju ceļa karte nākamajam plānošanas periodam.
Korupcijas aizdomu dēļ Ventspils Mūzikas skola var zaudēt ES un emisijas kvotu miljonus
(papildināts...
Korupcijas aizdomu dēļ Ventspils Mūzikas skola var zaudēt ES un emisijas kvotu miljonus (papildināts)
Korupcijas aizdomu ēnas dēļ var tikt zaudēts Ventspils Mūzikas skolas jaunajai ēkai piešķirtais Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums. Eiropas fondu izlietojuma uzraugs – Centrālā finanšu un līgumu aģentūra jau paziņojusi, ka aptur maksājumu veikšanu. Paskaidrojumus Ventspils pašvaldībai pieprasījis arī Vides investīciju fonds, no kura administrētās emisiju kvotu izsolēs iegūtās naudas ēkas būvniecībai bija paredzēti 15 miljoni eiro. Turklāt, atkārtoti novērtējot jauno ēku, ar negatīvu atzinumu klajā nācis arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).
Velo nedēļas ietvaros bez maksas var nokārtot velosipēda vadītāja eksāmenu
Velo nedēļas ietvaros bez maksas var nokārtot velosipēda vadītāja eksāmenu
Sākot no šodienas, 4. jūnija, līdz pat 7. jūnijam Rīgas Motormuzejā norisinās Velo nedēļa. Tās ietvaros bērni, jaunieši un arī pieaugušie bez maksas varēs nokārtot velosipēda vadītāja eksāmenu. Ik dienu notiks trīs teorētiskie eksāmeni, katrā no tiem varēs piedalīties līdz 15 cilvēkiem.
Valdības partiju politiķi vēl nevienojas par Dombrovska virzīšanu eirokomisāra amatam
Valdības partiju politiķi vēl nevienojas par Dombrovska virzīšanu eirokomisāra amatam
Valdību veidojošo partiju pārstāvji vēl uz nedēļu atlikuši izšķiršanos par to, vai darbam Eiropas Komisijā atkārtoti virzīs pašreizējo Eiropas Komisijas viceprezidentu Valdi Dombrovski. Viņa partijas biedrs, valdības vadītājs Krišjānis Kariņš pagājušajā nedēļā, kad kļuva zināmi Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultāti, paziņoja, ka tie nostiprinājuši viņa pārliecību, ka Latviju Eiropas Komisijā arī turpmāk ir jāpārstāv Dombrovskim.
FOTO: Tradicionālais Brīvdabas muzeja gadatirgus – plaši apmeklēts
FOTO: Tradicionālais Brīvdabas muzeja gadatirgus – plaši apmeklēts
Sestdien un svētdien, 1. un 2.jūnijā,  Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiek tradicionālais, nu jau 49. lietišķās mākslas darinājumu gadatirgus. Šogad tajā piedalās vairāk nekā 500 amatnieki, kā arī teju 200 pārtikas tirgotāji un ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji.
Bijušais diplomāts apsūdzēts 100 000 eiro izkrāpšanā; deputāti domā par vēstniecību izdevumu vētīšan...
Bijušais diplomāts apsūdzēts 100 000 eiro izkrāpšanā; deputāti domā par vēstniecību izdevumu vētīšanu
Šonedēļ kļuva zināms, ka Rīgas tiesu apgabala prokuratūra Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesai nosūtījusi krimināllietu, kurā apsūdzēts bijušais diplomāts Rūdolfs Brēmanis. Saskaņā ar apsūdzību viņš, ieņemot pilnvarotā lietveža amatu Latvijas vēstniecībā Apvienotajos Arābu Emirātos, izkrāpis un piesavinājies valsts budžeta līdzekļus vairāk nekā 100 000 eiro apmērā. Bijušo diplomātu apsūdz dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā, krāpšanā un par piesavināšanos lielā apmērā. Reaģējot uz šo gadījumu, Saeimas Ārlietu komisija varētu detalizētāk vērtēt Ārlietu ministrijas (ĀM) budžeta pieprasījumus.
ANO noteiktās sankcijas vēlas piemērot ātrākā termiņā
(papildināts)
ANO noteiktās sankcijas vēlas piemērot ātrākā termiņā (papildināts)
Saeimas deputāti ceturtdien, 30. maijā, pirmajā lasījumā atbalstīja par steidzamiem noteiktos grozījumus Starptautisko un Latvijas nacionālo sankciju likumā. Likumprojekts paredz ANO noteiktās finanšu un civiltiesiskās sankcijas piemērot ātrākā termiņā - 48 stundu laikā no to pieņemšanas, informēja parlamenta Preses dienestā.
Noraida pieprasījumu  Ģirgenam par iespējamu EP vēlēšanu sabotāžu
Noraida pieprasījumu Ģirgenam par iespējamu EP vēlēšanu sabotāžu
Informatīvo vēstuļu piegāde vēlētājiem pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām ir arī valsts drošības jautājums, tādēļ uz to nevajadzētu attiecināt ierastās Publisko iepirkumu likuma normas. Šādu viedokli, diskutējot par Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputātu pieprasījumu iekšlietu ministram Sandim Ģirģenam, pauda vairāki Saeimas deputāti.  
Par Valsts prezidentu ievēlēts Egils Levits
(papildināts)
Par Valsts prezidentu ievēlēts Egils Levits (papildināts)
Par nākamo Latvijas Valsts prezidentu kļūs Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits, kuru šim amatam virzīja valdošā koalīcija un par kura ievēlēšanu trešdien, 29. maijā, pirmajā balsošanas kārtā nobalsoja 61  Saeimas deputāts.
Dienesti atzīst - Krievijā izdoto drukāto mediju saturu sistemātiski neuzrauga
Dienesti atzīst - Krievijā izdoto drukāto mediju saturu sistemātiski neuzrauga
Latvijā ir brīvi nopērkams visai plašs Krievijā izdotas preses un grāmatu klāsts – vairāk nekā 200 dažādi Krievijā izdoti preses izdevumi. Pievienotās vērtības nodokļa likme un mazās tirāžas ir tikai daži no iemesliem, kādēļ Latvijas izdevēji nespēj piedāvāt konkurētspējīgas cenas.
Egils Levits – otrais oficiālais mēģinājums
Egils Levits – otrais oficiālais mēģinājums
Pirms četriem gadiem – 2014. gadā - Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits Valsts prezidenta vēlēšanu priekšpēdējā kārtā piekāpās Raimondam Vējonim. Šī ir otrā reize, kad Levits oficiāli nominēts Valsts prezidenta amatam. 
Didzis Šmits – jau ilgus gadus tuvu politikai
Didzis Šmits – jau ilgus gadus tuvu politikai
Saeimas deputāts Didzis Šmits, kuru Valsts prezidenta amatam izvirzījušas “KPV LV” Saeimas frakcijas deputātes Karīna Sprūde un Linda Liepiņa kopā ar pie frakcijām nepiederošajiem parlamentāriešiem Aldi Gobzemu un Jūliju Stepaņenko, tikai pirmajā mirklī var šķist politikas jaunpienācējs.
Prezidenta amata kandidāti Levits, Jansons un Šmits – kas viņi ir?
Prezidenta amata kandidāti Levits, Jansons un Šmits – kas viņi ir?
Lai gan sākotnēji Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits bija vienīgais kandidāts uz Valsts prezidenta amatu, tomēr, tuvojoties vēlēšanām, viņam parādījās  konkurenti – tiesībsargs Juris Jansons un Saeimas deputāts Didzis Šmits. Kas ir šie kandidāti, par kuriem Saeima balsos jau trešdien, 29.maijā.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd