Kultūras rondo

Brīvība smagajā rokā un piemērītas identitātes: "Jelgava '94" Leļļu teātrī

Kultūras rondo

Sērijā „Audiovizuālās īsmetrāžas”: sporta filmas "Dzelzs tvēriens" un "Sāncenši"

Uz katru stundu ar 110 procentiem, citādi simts nebūs. Rīgas Doma kora skolai – 30

Uz katru stundu ar 110 procentiem. Rīgas Doma kora skolai – 30

Sakausējot labāko no pasaules kora skolu tradīcijām un Latvijas kultūrizglītības, pirms apaļiem trīsdesmit gadiem tika dibināta Rīgas Doma kora skola. Ar Rīgas doma zēnu kori kā pamatu tā savulaik atdalījās no Emīla Dārziņa mūzikas skolas un šais gados izaudzinājusi daudzus desmitus diriģentu, dziedātāju un citu jomu profesionāļu, laika gaitā paplašinot izglītību arī mūziklu un džeza mūzikas virzienā. 30. aprīlī skola svinēs apaļo dzimšanas dienu ar koncertu Dailes teātrī.

Brīdī, kad ciemojos Rīgas Doma kora skolā, nupat sācies skolas meiteņu kora "Tiara" mēģinājums. Lai gan skola savulaik tika veidota uz Rīgas Doma zēnu kora bāzes, jau dažus gadus vēlāk dzima arī meiteņu koris. Jau vairāk nekā divas desmitgades to vada Aira Birziņa. Viņa stāsta: "Ar Rīgas Doma kora skolu kļuvu saistīta 1997. gadā, kad mana meita te sāka mācīties 1. klasē, bet kā skolotāja es sāku strādāt 2000. gadā." Kora vadību Birziņa savulaik pārņēma no savas māsas, kura pārcēlās uz ārzemēm, un pašlaik Rīgas Doma kora skolā pasniedz arī kora mācību.

"Tikko pirms kora man bija kora mācības stunda 1. kursam, un mums bija tēma "Ansamblis". Šajā tēmā ir visvairāk apskatāmi komponenti no kora ikdienas darba procesa, kad mēs veidojam vokālo kultūru, intonēšanu, ritmisko ansambli, visa kora ansambli, katras grupas ansambli… Kad pēc šīm kormācības stundām es eju vadīt kori, man šīs lekcijas ļoti sasaucas pašai ar savu darbu korī. Katrā mēģinājumā ir viss –  gan radošs darbs pie skaņdarba, gan pie nošu materiāla apguves, satura sapratnes, iedziļināšanās un reizē arī pie līdzatbildības.

Diriģents viens pats nav nekas, ja pretī nav dziedātāju vai orķestra. Imanta Kokara vārdiem runājot, mēģinājuma process ir 90 procenti no 100.

Pārējais, kas notiek koncertā vai izrādē, tā ir tā mazā daļa. Un uz to katru mēģinājumu ir jāiet ar 110 procentiem, jo citādi simts nebūs," Aira Birziņa trāpīgi rezumē Rīgas Doma kora skolai specifisko pedagoga darbu. Līdzās citiem priekšmetiem šeit jāapgūst arī specialitāte, un, kā jau liecina skolas nosaukums, koris ir tās centrā.

Kā ir būt daļai no Rīgas Doma kora skolas, īsā sarunā jautāju Katrīnai no septītās klases un Martai, Tīnai un Annai, kuras šogad beigs devīto klasi. "Mēs esam ļoti, ļoti saliedēti," saka Marta. "Jo mēs skolā esam maz cilvēku, tāpēc visi visus pazīst, visiem ir labas attiecības. Visu laiku kā skola kopā uzstājamies, un tas saliedē."

"Visu laiku ir komandas darbs," piebilst Anna. "Mēs viens otram uzticamies, īpaši koncertos, ka viss būs kārtībā. Visiem ir atbildība."

"Arī visi skolotāji ir atbalstoši. Arī, piemēram, latviešu valodas skolotājai ir vislielākā izpratne, ka mēs kā mūziķi piedalāmies koncertos, ka mums ir mēģinājumi…" uzsver Tīna.

"Un arī tas, ka visi ir muzikāli. Mēs esam uz viena viļņa," papildina Katrīna.

Mācības šādā skolā nozīmē krietnu papildu slodzi, tomēr meitenes teic: jo vairāk dara, jo vairāk var izdarīt. Trim no viņām šis būs pēdējais gads Rīgas Doma kora skolā, jo nolēmušas profesionālo dzīvi ar mūziku tomēr nesaistīt un turpināt mācības citur, apliecinot arī seno patiesību, ka mūzika un matemātika ir tuvāk, nekā šķiet.

"Jā, mēs ar Martu iesim uz 1. ģimnāziju," nosmejas Tīna. "Tāpēc mums šis koncerts būs ļoti īpašs, jo tas būs pēdējais."

"Tagad visu, ko agrāk negribēju, es daudz vairāk izbaudu, zinot, ka tie ir pēdējie mēneši," pasmaida Anna. 

"Es ticu, ka tas būs ļoti emocionāli, jo mēs dziedāsim visa skola kopā. Nevaru sagaidīt! Mēs dziedam arī kolosālu repertuāru. Piemēram, [Raimonda Tigula dziesma] "Mīlestības jūra" ir sirdij ļoti tuva," saka Marta.

"Šis būs ļoti īpašs koncerts, jo mums nekad nav bijis tā, ka visi skolas kori pavada veselu koncerta daļu uz skatuves vienlaicīgi. Un būs ļoti daudz interesantu viesu, mūsu skolas absolventu, kuri ir ļoti atpazīstami cilvēki," pastāsta Tīna.

Un patiesi – pārlūkojot koncerta dalībniekus, līdzās četrsimtgalvīgajam korim uzskaitīto solistu un diriģentu skaits ir uz desmit rindiņām. "Latvian Voices", "Framest", Krista Audere, Kaspars Ādamsons, Jēkabs Jančevskis, Asnate Rancāne, Jolanta Strikaite-Lapiņa un vēl, un vēl.

"Tas lielākais izaicinājums, kas pie šādām brieduma jubilejām nāk – mēs esam tik bagāti un ar tik krāšņu absolventu saimi, ka mēs vairs nevaram likt par mērķi pušķoties ar pilnīgi visiem. Tas jau kļūst neiespējami!" Tā saka diriģents Gints Ceplenieks, kurš jau astoņus gadus ir arī Rīgas Doma kora skolas (RDKS) direktors.

"Kad man uzticēja veidot šo koncertu, es no sākuma pats sev mēģināju atbildēt, kas tad ir šī skola," sarunai pievienojas Kārlis Krūmiņš – skolas aktiermeistarības pedagogs un gaidāmā jubilejas koncerta režisors. Atbildi viņš radis pedagogu un audzēkņu īpašajā simbiozē: "Tādā veidā arī risinām šo stāstu: koncerts ir divās daļās, kur pirmā daļa ir veltīta pedagogiem, bet otrā – audzēkņiem.

Vienā daļā mazliet pietuvināmies pedagoga darbam un viņu domām par to, kas ir šis darbs, viņu atmiņām arī par saviem pedagogiem, bet otrā daļā kopkora izskatā redzam, ar ko šis darbs vainagojas."

Režisoram šķitis īpaši svarīgi priekšplānā izcelt domskolas pedagogu veikumu, kas nereti paliek otrajā plānā aiz solistu panākumiem. Tāpēc viņi būs redzami gan uz skatuves, gan nelielās video intervijās.

"Protams, vairāki pedagogi šeit nodarbojas arī ar savu māksliniecisko praksi, bet ne visi ir solisti. Ir cilvēki, kas šeit strādā 30 gadus un ir ļoti daudz ieguldījuši konkrētu mākslinieku izaugsmē, bet uz skatuves jau mēs redzam šos māksliniekus, neredzam šo aizmugurē veikto darbu. Skola ir tieši par to – ir ļoti daudz ieguldīts, un gribas kaut kā pateikt paldies tiem ieguldītājiem," skaidro Krūmiņš.

Šai kontekstā par savu pedagoga darbu daudz domājis arī pats Krūmiņš, kurš ir diplomēts teātra režisors, bet sevi arvien vairāk izjūt tieši kā pedagogu. Doma kora skolā viņš strādā kopš mūziklu specialitātes izveides 2016. gadā, bet pats nav šīs skolas absolvents. Kā viņš redz RDKS vietu Latvijas skolu saimē? "Šī ir ļoti laba skola, un tā ir brīnišķīga iespēja gan šiem jauniešiem, gan mums kā sabiedrībai, ka ir tāda vieta, kur tik augstā līmenī var sagatavot cilvēkus, kuri, pabeidzot šo skolu, var ar ļoti labiem rezultātiem startēt gan vietējā, gan pasaules mērogā."

Savas pastāvēšanas trīsdesmit gados Rīgas Doma kora skola ir izaugusi līdz maksimālajam skolēnu skaitam, ko pieļauj telpas – no pirmās līdz 13. klasei (jo vidusskolā ir četri kursi) te mācās apmēram trīssimt bērnu, un konkurss pirmajā klasē ir trīs līdz četri bērni uz vienu vietu. Jautāju skolas direktoram Gintam Cepleniekam, kas ir tie pamatakmeņi, uz kā šodien balstās Rīgas Doma kora skola.

"Skola ir dzimusi ar mazāk nekā 100 bērniem kopskaitā pirmajā gadā, sākotnēji tikai ar zēnu kori, kam tagad līdzās ir arī meiteņu koris, 1.–2. klašu koris, vidusskolas koris, nu jau arī gospeļu koris, un visi vienlīdz augstā kvalitātē. Bet droši vien vislielākais skolas "pamatakmens", balsts un vērtība ir skolas dibinātājs Jānis Erenštreits, kurš skolas pamatos ir ielicis šīs skolai nozīmīgās vērtības – gan profesionālās, gan cilvēku saskarsmes, gan tādas ideālās skolas un vides apvienojumu," teic direktors. "Mūsu uzdevums un svēts pienākums ir to turpināt, jo tā ir liela vērtība, ko bērni šeit iegūst, savstarpējā saskarsme visos kolektīvos. Pats vērtīgākais, kas ir kolektīvajā muzicēšanā, ir šī saskarsme, kur viņi mācās socializēšanos ne tikai starp klasesbiedriem, bet vairāku klašu vecumposmā. Kolektīvā muzicēšana visus bērnus saliek vienā komandā, vienā mērķī un izpratnē par to, kāds ir process un mērķis.

Tas veido harmoniski un sociāli stabilu personību katrā mazā ķiparā no pirmās klases līdz pat trīspadsmitajai."

Rīgas Doma kora skolas izpārdotais 30 gadu jubilejas koncerts 30. aprīļa vakarā būs klausāms tiešraidē Latvijas Radio 3 "Klasika" ēterā un dienu vēlāk būs skatāms arī Latvijas Televīzijā. Bet drīz pēc tam skolu gaida jurģi – jau šovasar tā uz vairākiem gadiem pārcelsies uz citām telpām, jo skolas ēkā gaidāms pamatīgs remonts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti