Kristaps Feldmanis

LSM.lv autors un Latvijas Radio Ziņu dienesta programmu vadītājs

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Modernās tehnoloģijas palīdz kaulu lūzumu ārstēšanā
Modernās tehnoloģijas palīdz kaulu lūzumu ārstēšanā
Ļoti ilgi lauztus kaulus fiksēja tikai ar ģipsi. Tomēr šobrīd šim materiālam uzradusies plaša un spēcīga konkurence. Visskaļāk izskanējis 3D printeru radīto fiksatoru uzvaras gājiens. Tomēr arī šī metode nebūt nav vienīgais jauninājums šajā jomā – attīstība notiek nepārtraukti. Jaunas metodes un pieejamie materiāli ir gan lūzumu fiksācijas jomā, gan arī diagnostikā. Tomēr, neskatoties uz visu, ārsti ir pārliecināti – vismaz tuvākajā nākotnē ierastais ģipsis traumatologu–ortopēdu darba kabinetus vēl nepametīs.
Dokumentu un karšu kārtošana attālināti – laikietilpīgāka
Dokumentu un karšu kārtošana attālināti – laikietilpīgāka
Jau labu laiku dzīvojam apstākļos, kad daudzas darīšanas jākārto attālināti. Arī dokumentu saņemšana. Liela daļa iestāžu, kuras iedzīvotājiem izsniedz dažādus dokumentus, neslēpa – šobrīd cilvēkiem jāgaida ilgāk nekā laikā, kad viss tika kārtots klātienē. Taču gan iestādes, gan arī paši iedzīvotāji uzskata, ka cilvēki aizvien vairāk pierod pie šādas kārtības un ar to vienkārši rēķinās.
Apmeklētāji pansionātos brīvāk var satikt tuviniekus; nevakcinētajiem vairāk ierobežojumu
Apmeklētāji pansionātos brīvāk var satikt tuviniekus; nevakcinētajiem vairāk ierobežojumu
Laiks, kad pansionāti apmeklētājiem ir slēgti un arī klienti nevar tikties un pārvietoties ārpus telpām, ir garām. Aprūpes namos dzīvojošie ir noilgojušies pēc pastaigām ārā un tuvinieku apskāvieniem, tomēr neskatoties uz to, apmeklētāju plūsma esot mērena un drūzmēšanās nenotiek. Lai arī vismaz šobrīd saslimstības rādītāji ļauj organizēt draugu un tuvinieku apciemojumus, tomēr vēl aizvien ir jāievēro dažādi piesardzības pasākumi. Kā šobrīd tiek organizēta tikšanās sociālās aprūpes centros?
Noslēgusies elektroniskā pieteikšanās pamatstudijām; populārākā programma aizvien – datorzinātne
(pa...
Noslēgusies elektroniskā pieteikšanās pamatstudijām; populārākā programma aizvien – datorzinātne (papildināts)
Šogad elektroniskajā vienotās pieteikšanās platformā pamatstudijām iesniegti vairāk nekā 10 000 studiju pieteikumi. Šajā pakalpojumā iespējams pieteikties pamatstudijām 12 Latvijas augstskolās. No lielajām augstākās izglītības iestādēm vienotajā platformā nav pievienojusies tikai Rīgas Stradiņa universitāte, kurā saņemti 6301 studiju pieteikums. Kā šī gada jauno studentu pieteikumus vērtē augstskolās – vai pieprasījums pēc studijām kopumā un pēc konkrētām studiju programmām ir mainījies?
Esmu atkarīgs no saziedotajām asinīm. Aicina donorus regulāri ziedot asinis
Esmu atkarīgs no saziedotajām asinīm. Aicina donorus regulāri ziedot asinis
Autoavārijas un sarežģījumi dzemdībās ir vien daļa no gadījumiem, kad akūti nepieciešama asins pārliešana. Ļoti daudz ir tādu hronisku pacientu, kuriem slimnīcā jāierodas ik pēc pāris nedēļām, jo pašu organisms dažādu slimību dēļ vienkārši neražo organismam derīgas asinis. Visiem šiem cilvēkiem aizvadītā nedēļa bijusi saspringta – pieprasījums pēc asinīm krietni pārsniedzis donoru aktivitāti un izskanēja arī bažas, ka tā turpinoties asiņu visiem var nepietikt. Latvijas Radio sarunājās ar Latvijas Onkoloģijas centra hematoloģijas nodaļas pacientiem, jo šie ir cilvēki, kuri vislabāk saprot asiņu nozīmi un to, cik svarīga ir līdzcilvēku gatavība tās ziedot. 
Darba inspekcija: Prasība vakcinēties pret Covid-19 ir pamatota
(papildināts)
Darba inspekcija: Prasība vakcinēties pret Covid-19 ir pamatota (papildināts)
Kamēr tiek gatavoti vajadzīgie grozījumi likumā, kas darba devējiem ļautu no amata atbrīvot darbiniekus, kas līdz septembra vidum nebūs ieguvuši derīgu Covid-19 sertifikātu, minēto nozaru arodbiedrības veic pārrunas ar saviem biedriem. Tās neizslēdz, ka daļa biedru būs neapmierināti ar prasību obligāti vakcinēties un darbu labprātāk pamestu. Tikmēr Valsts darba inspekcija atzinusi, ka tā neredz būtiskus šķēršļus šādas prasības ieviešanā.  
Dzimumā balstīta vardarbība Latvijai gadā izmaksā ap 1,6 miljardiem eiro
Dzimumā balstīta vardarbība Latvijai gadā izmaksā ap 1,6 miljardiem eiro
Personas dzimumā balstīta vardarbība Eiropas Savienībai (ES) gadā izmaksā 366 miljardus eiro, secinājis Eiropas Dzimumu vienlīdzības institūts, kurš veicis pētījumu, lai aprēķinātu, cik lielas ir gan tiešās, gan netiešās vardarbības izmaksas. Vardarbība pret sievietēm veido 79% no šīm izmaksām – 289 miljardus eiro katru gadu. Latvijā šāda vardarbība izmaksā 1,6 miljardus ik gadu. Vai Latvijas atbildīgajām iestādēm un nevalstiskajām organizācijām ir plāns, kā mazināt vardarbību, kas ne tikai glābtu līdzcilvēkus, bet palīdzētu arī valstij ietaupīt?
REPORTĀŽA: Vecrīgā pamazām atgriežas tūristi
REPORTĀŽA: Vecrīgā pamazām atgriežas tūristi
Vasarā mazinoties saslimstībai ar Covid-19, visā Eiropā atsākusies aktīvāka ceļošana. Daļa ceļotāju par savu galamērķi izvēlējusies arī Latviju un Baltijas valstis. Latvijas Radio devās Vecrīgas ielās, lai uzrunātu tūristus un uzzinātu, kādēļ viņi izvēlējušies apmeklēt tieši Latviju un vai nebaidās šajā Covid-19 pandēmijas laikā ceļot uz valsti, kurā saslimstība vēl aizvien ir viena no augstākajām Eiropā.
Gāzes un elektrības tarifi aug arī saistībā ar ekonomiskās aktivitātes kāpumu
(papildināts)
Gāzes un elektrības tarifi aug arī saistībā ar ekonomiskās aktivitātes kāpumu (papildināts)
No 1. jūlija palielinās dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām – no 25% līdz 43%, savukārt  elektroenerģijas tarifi, kas piesaistīti elektroenerģijas cenai biržā, pieaug jau no gada sākuma. Resursu cenu svārstības tirgū notiek  cikliski. Pērn cenas gan gāzei, gan elektroenerģijai samazinājās un bija reizes, kad elektrības cena pat bija negatīva, bet šobrīd cenas aug un viens no iemesliem – palielinās ekonomiskā aktivitāte. 
Pasta un kurjera pakalpojumi vēl aizvien pieprasītāki nekā pirms pandēmijas
Pasta un kurjera pakalpojumi vēl aizvien pieprasītāki nekā pirms pandēmijas
Lai arī pieprasījums pēc pasta un kurjera pakalpojumiem, salīdzinot ar ziemas periodu, ir ievērojami krities, tomēr tas vēl aizvien ir krietni augstāks nekā pirms pandēmijas. Kaut gan ierobežojumu mīkstināšana, tostarp veikalu atvēršana, mazina pasta un kurjera pakalpojumu izmantotāju skaitu, nozarē strādājošie uzņēmumi ir pārliecināti – pieprasījums vēl ilgi un varbūt pat nekad nenokritīs pirmspandēmijas līmenī, tādēļ ir vērts investēt attīstībā.
Uz viltus ziņām par Covid-19 uzķeras mazāk, valsts iestādes arvien gatavas reaģēt
Uz viltus ziņām par Covid-19 uzķeras mazāk, valsts iestādes arvien gatavas reaģēt
Gan Veselības ministrija, gan tās padotības iestādes tāpat kā armija, policija un vēl virkne citu iestāžu strādā, lai iespējami ātri izdotos vakcinēt cilvēkus, lai netiktu pārkāpti ierobežojumi un lai pandēmija iespējami drīz atkāptos. Tomēr ir gana daudz cilvēku, kuri izplata nepārbaudītu, nepatiesu vai tikai daļēji patiesu, no konteksta izņemtu informāciju. Un ir arī gana daudz cilvēku, kuri tam notic. 
Rīgas centra sporta kvartālā daudz bērnu gūst traumas
Rīgas centra sporta kvartālā daudz bērnu gūst traumas
Daudz bērnu gūst traumas Rīgas centra sporta kvartāla rotaļu laukumā Krišjāņa Barona ielā. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments situācijā vaino bezatbildīgus vecākus, taču redz arī kļūdas laukuma projektā.
Kā parūpēties par mājdzīvniekiem karstajā laikā?
Kā parūpēties par mājdzīvniekiem karstajā laikā?
Karstums visbīstamākais ir veciem, ar sirds slimībām sirgstošiem dzīvniekiem un tādiem, kuriem ir īsi purni, piemēram, Persijas kaķiem vai Franču buldogiem, Latvijas Radio norādīja veterinārārste Lita Konopore. Mājdzīvnieku saimniekiem ir ļoti svarīgi īpaši parūpēties par mīluļiem karstajā laikā.
«Covid-19 vakcīnas dodas pie cilvēkiem.» Tirdzniecības centros atklāj vakcinācijas punktus
(papildin...
«Covid-19 vakcīnas dodas pie cilvēkiem.» Tirdzniecības centros atklāj vakcinācijas punktus (papildināts)
“Ir beidzies laiks, kad cilvēkiem jāiet pie vakcīnām. No šī brīža vakcīnas nāk pie cilvēkiem.” Ar šādiem vārdiem piektdien veselības ministrs Daniels Pavļuts (“Attīstībai/Par!”) atklāja vakcinācijas punktu tirdzniecības centrā “Galerija Centrs”. Šodien darbu sāk trīs šādi punkti – jau minētajā centrā, kā arī “Galerija Rīga” un “Domina” lielveikalos. Kopumā paredzēts atvērt līdz 25 šādiem punktiem visā Latvijā. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd