Edgars Kupčs

Latvijas Radio Ziņu dienesta producents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Noraida bažas par NMPD darbinieku aizsardzības līdzekļiem pret Covid-19
Noraida bažas par NMPD darbinieku aizsardzības līdzekļiem pret Covid-19
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieku «Facebook» grupā diskusiju izraisījis jautājums par dienestā strādājošo aizsardzību, dodoties pie iespējamiem Covid-19 slimniekiem. Kāda grupas dalībniece vērš uzmanību, ka sākotnēji izsaukumos personāls devies īpašos aizsargtērpos pilnā komplektācijā, bet tagad pat neesot bahilu, ar ko nosegt darba apavus. Tos tikai apsmidzinot ar dezinfekcijas līdzekli. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša kolēģu bažas noraida.
Zemessardze turpina mācības un gatava sniegt palīdzību vīrusa ierobežošanai
Zemessardze turpina mācības un gatava sniegt palīdzību vīrusa ierobežošanai
Aizvadītajā nedēļas nogalē Zemessardzes bataljonos visā valsts teritorijā notika mācības ar mērķi pārbaudīt personāla gatavību nepieciešamības gadījumā sniegt atbalstu valsts un pašvaldību institūcijām Covid-19 izplatības ierobežošanā. Karavīru pulcēšanās mācībās, kādas paredzētas arī gaidāmajā nedēļas nogalē, daļā sabiedrības raisa jautājumus, vai Zemessardzei nav jāievēro sociālā distancēšanās un vai tas nevar par vīrusa izplatības perēkli padarīt pašus bruņotos spēkus.
Covid-19 laikā aktivizējas viltus sociālie darbinieki; Rīgā sociālajiem dienestiem palīdzēs brīvprāt...
Covid-19 laikā aktivizējas viltus sociālie darbinieki; Rīgā sociālajiem dienestiem palīdzēs brīvprātīgie
Līdz ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu jaunā koronavīrusa Covid-19 dēļ aktivizējušies viltus sociālie darbinieki. Tāpēc pašvaldības aicina iedzīvotājus nesniegt savus personas datus svešiniekiem, nepārbaudot atnācēju identitāti. Rīgā līdz ar daudzu cilvēku atrašanos pašizolācijā palielinājies gan zvanu skaits no cilvēkiem, kuri lūdz palīdzību pārtikas sagādē, gan arī brīvprātīgo interese palīdzēt.  
Vairums pašvaldību pārtraukušas darbu klātienē; dažviet par situāciju trūkstot ziņu
(papildināts)
Vairums pašvaldību pārtraukušas darbu klātienē; dažviet par situāciju trūkstot ziņu (papildināts)
Arī ārkārtējās situācijas apstākļos Latvijas pašvaldību darbs turpinās, bet vairums to nodrošina neklātienē, turklāt atliekot būtiskāko lēmumu pieņemšanu. Pašvaldību savienība norāda, ka vietējās varas paļaujas uz valsts institūciju sniegtajām norādēm un padomiem. Tomēr dažviet domnieki bažījas, ka pašvaldības vadība izliekas ārkārtējo situāciju nemanām.
Rīgas parkos slēdz desmitiem rotaļu laukumu
Rīgas parkos slēdz desmitiem rotaļu laukumu
Rīgas dārzu un parku apsaimniekotājs pašvaldības uzņēmums “Rīgas meži” līdz piektdienai, 20. martam, pie vairākiem desmitiem rotaļu laukumu izliks brīdinājumus, lūdzot neizmantot laukumus saistībā ar valstī noteikto ārkārtas stāvokli un mērķi ierobežot Covid-19 vīrusa izplatību.
Vairākas mājas Rīgas centrā uz diennakti paliek bez elektrības un apkures; palīdzības vietā dienesti...
Vairākas mājas Rīgas centrā uz diennakti paliek bez elektrības un apkures; palīdzības vietā dienesti atrunājas
Ārkārtas situācija divtik saspringta šonedēļ izvērtusies vairākās mājās Rīgas centrā, kur uz vismaz diennakti tikusi pārtraukta elektrības piegāde. Problēmas dēļ desmitiem cilvēku palikuši arī bez apkures, karstā ūdens un telefona sakariem. Savukārt sazvanītie dienesti bez elektrības palikušos sūtījuši no vienas iestādes uz citu.
Valsts atbalstam bērnam katru gadu no jauna jāpierāda, ka vajadzīgas ortozes; «Vaivaros» uzsver pārb...
Valsts atbalstam bērnam katru gadu no jauna jāpierāda, ka vajadzīgas ortozes; «Vaivaros» uzsver pārbaužu nepieciešamību
Sabiedrisko mediju projektā "Birokrātijas Balva 2020" Jānis Zemene ir uzticējis stāstu par savu sešus gadus veco bērnu, kam ikdienā nepieciešamas kāju ortozes, lai bērns varētu staigāt, iet bērnudārzā un dzīvot sociāli aktīvu dzīvi. Un katru reizi valsts atbalsta saņemšanai jāiesniedz jau reiz sniegtie papīri, elektroniski ieskanētie atzinumi netiek pieņemti, iestādes nespēj apmainīties ar informāciju, tāpēc tiek dzenāti vecāki. Rehabilitācijas centrā "Vaivari" vien skaidro, ka ārstu pārbaudes ir nepieciešamas pašu pacientu drošības dēļ.
Ar atbalsta programmu naudas piesaistei kapitāla tirgos cer uz 15 projektiem
Ar atbalsta programmu naudas piesaistei kapitāla tirgos cer uz 15 projektiem
Kamēr daļa sabiedrības ironizē, ka pat ar jaunā koronavīrusa inficēto statistiku igauņi turas priekšā Latvijai, nupat atklāta viena lieta, ar ko esam pirmie Baltijā. Proti, sākts pilotprojekts, kurā mazajiem un vidējiem uzņēmumiem konkurētspējas audzēšanai būs pieejams viens miljons eiro Eiropas Savienības fondu naudas. Ar to plānots atbalstīt līdz 20 uzņēmēju, kas izšķirsies startēt kapitāla tirgos, tādējādi piesaistot finansējumu attīstībai.
Lielā pieprasījuma dēļ par trim četrām dienām kavējas arī interneta veikalu piegādes
Lielā pieprasījuma dēļ par trim četrām dienām kavējas arī interneta veikalu piegādes
Ņemot vērā ārkārtas situāciju saistībā ar jauno koronavīrusu, būtiski audzis arī pieprasījums pēc preču piegādēm ar interneta veikalu starpniecību. Tāpēc pircējiem jārēķinās, ka pirkums tiks piegādāts ar trīs vai četru dienu kavēšanos. Tirgotāji norāda, ka līdzīgi kā veikalos klātienē arī internetā aug pieprasījums pēc precēm ar ilgu derīguma termiņu, higiēnas precēm un mājdzīvnieku barības.
Pašvaldības ceļ trauksmi par jaunā vietvaru likuma slēpšanu; VARAM norāda – darbs pie tā vēl priekšā
Pašvaldības ceļ trauksmi par jaunā vietvaru likuma slēpšanu; VARAM norāda – darbs pie tā vēl priekšā
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir sākusi darbu pie jauna pašvaldību likuma izstrādes. Pašreizējais likums esot novecojis, tajā ir pārāk nekonkrēti noteiktas pašvaldību funkcijas, kā arī nav definēta kārtība, kā savā darbā vietējās varas iesaista iedzīvotājus. Ministrija norādīja, ka pamatdarbs pie likuma gatavošanas vēl tikai priekšā, bet pašvaldības jau ceļ trauksmi, ka normatīvs no tām tiek slēpts.
Jaunā atkritumu izvešanas kārtība Rīgā sola zemākus tarifus un nebijušas šķirošanas iespējas
(papild...
Jaunā atkritumu izvešanas kārtība Rīgā sola zemākus tarifus un nebijušas šķirošanas iespējas (papildināts)
Atkritumus arī turpmāk Rīgā izvedīs tās pašas kompānijas, tikai nu tām mainīsies apkalpošanas zonas, un rīdzinieki vairs nevarēs līgumus slēgt pēc savas patikas. Tā paredz jaunā atkritumu apsaimniekošanas kārtība, kas galvaspilsētā mainīsies no 20. maija. Tāpēc iedzīvotāji aicināti nekavēties ar līgumu pārslēgšanu. No pavasara tiek solīti zemāki tarifi un nebijušas atkritumu šķirošanas iespējas.
ASV sankciju dēļ Lembergam mazāk naudas, bet ne ietekmes Ventspils domē
ASV sankciju dēļ Lembergam mazāk naudas, bet ne ietekmes Ventspils domē
Šonedēļ aprit trīs mēneši, kopš ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs par korupciju noteicis sankcijas no amata pienākumiem atstādinātajam Ventspils mēram un partijas "Latvijai un Ventspilij" līderim Aivaram Lembergam. ASV to darīja saskaņā ar tā saukto Magņitska likumu, kas paredz sankcijas pret ārvalstniekiem, kas saistīti ar liela apmēra korupciju. Sankcijas tika vērstas arī pret četrām ar Lembergu saistītām juridiskām personām.
Saeimas komisija izšķiras aizliegt bērnu adopciju uz ārvalstīm
(papildināts)
Saeimas komisija izšķiras aizliegt bērnu adopciju uz ārvalstīm (papildināts)
Lai katrs valsts iedzīvotājs Latvijā justos piederīgs un vērtīgs, tajā skaitā bez vecāku gādības palikušie bērni, pagaidām ir jāaizliedz bērnu adopcija uz ārvalstīm. Tā uzskata vairākums bērnu tiesību aizsardzības un aprūpes organizāciju, Tieslietu ministrija un arī Saeimas atbildīgās komisijas deputāti. Jautājumu apsprieda Cilvēktiesību komisijā, un tikai Labklājības ministrija pauda nostāju, ka adopcija uz ārvalstīm ir jāatļauj arī turpmāk.
Latvijas Radio raidīšanai arī militāra apdraudējuma gadījumā rosina prasīt naudu no aizsardzības bud...
Latvijas Radio raidīšanai arī militāra apdraudējuma gadījumā rosina prasīt naudu no aizsardzības budžeta
Kādi ir Latvijas Radio uzdevumi valsts apdraudējuma pārvarēšanā un sabiedriskā radio iesaiste kopīgā stratēģiskās komunikācijas mehānismā? Atbildes uz šiem jautājumiem Saeimas deputāti otrdien skaidroja, klātienē apmeklējot radiomāju. Paša medija, tā darba uzraugu un politiķu secinājumi ir reālistiski – kamēr radio ir iespēja raidīt no Doma laukuma, tikmēr klausītāji ir sasniedzami. Nopietnāku krīžu gadījumos ar apziņošanu gan būtu problēmas.
Uz varas maiņu Rīgā pašlaik bez spilgtiem līderiem; koalīcijai vismaz trīs varianti
Uz varas maiņu Rīgā pašlaik bez spilgtiem līderiem; koalīcijai vismaz trīs varianti
Līdz šim septiņi politiskie spēki ir atklājuši līderus gaidāmajās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās. Vairums no viņiem nav nedz jaunas sejas politikā, nedz arī spilgtas personības, ko varētu uzskatīt par sarakstu lokomotīvēm. Tāpēc vēlēšanu iznākumu lielā mērā noteiks kampaņas līdz 25. aprīlim, pēc kura arī tiks īstenots viens no vismaz trīs pašlaik iespējamajiem koalīcijas modeļiem. Tā vērtēja politologi.
Silstot ekonomikai, siltumnīcas ceļ vairāk un audzē apgrozījumu stādaudzētājiem
Silstot ekonomikai, siltumnīcas ceļ vairāk un audzē apgrozījumu stādaudzētājiem
Pateicoties netipiski siltajai ziemai, konteineros augušos āra augu dēstus stādīt varēja janvārī un var arī tagad. Savukārt sēklu veikalos un pie kolekcionāriem jau kopš mēneša sākuma veidojas rindas. Augot sabiedrības ienākumiem, vairojas arī interese par pagalmu apzaļumošanu un savu siltumnīcu, kur izauguši tikai no paša atkarīgi tomāti. Tā apliecina uzrunātie stādaudzētāji.
Slimnīcas pirmos jaunā koronavīrusa pacientus gaida ar stingri izstrādātu kārtību
Slimnīcas pirmos jaunā koronavīrusa pacientus gaida ar stingri izstrādātu kārtību
Pašlaik Latvijas slimnīcās satraucošas ir nevis bažas, ka varētu nespēt tikt galā ar jaunā koronavīrusa «Covid-19» upuriem, bet gan iespēja, ka neapdomīgāki vīrusa nēsātāji nezināšanas vai citu iemeslu dēļ to varētu izplatīt ārstniecības iestāžu uzgaidāmajās telpās. Sabiedrība gan satraukumam ļaujas visai viegli, secināms pēc daudzajiem telefona zvaniem slimnīcās un iedzīvotāju vēlmes pārbaudīties.
Arī reģionos rekonstruē tirdzniecības centrus un paplašina ar izklaides iespējām
Arī reģionos rekonstruē tirdzniecības centrus un paplašina ar izklaides iespējām
Veco lielveikalu un tirdzniecības centru pārbūve un paplašināšana – tā ir realitāte ne tikai Rīgā, bet arī reģionos. Tirgošanās platību saimnieki neslēpj, ka iemesli telpu atjaunošanai un piebūvju celšanai nav tikai vēlme pēc mūsdienīgāka dizaina, bet arī cīņa par klientiem. Līdz ar ekonomikas izaugsmi sabiedrība iepērkas vairāk, arī piedāvājums aug, tāpēc tirgotāji domā, kā pircējus noturēt un atņemt konkurentiem.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd