Edgars Kupčs

Latvijas Radio Ziņu dienesta producents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Centrāltirgus «cigarešu mafijas» apsēstās teritorijas kiosku nojaukšana aizkavējusies dokumentu kārt...
Centrāltirgus «cigarešu mafijas» apsēstās teritorijas kiosku nojaukšana aizkavējusies dokumentu kārtošanas dēļ
Janvāra vidū, kameru priekšā un ar buldozeriem fonā pozējot Rīgas vadībai un iekšlietu ministram, ar vērienu tika sākts nojaukt ilggadējā nomnieka "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsēta" kioskus. Tajos jau gadiem bija ieperinājusies visiem labi zināmā tā dēvētā cigarešu mafija, kam Rātsnams pieteica karu pēc problēmas izgaismošanas Latvijas Televīzijā. Taču nu jau apaļu nedēļu kiosku nojaukšanas darbi ir apstājušies.
ZZS sola nosaukt atbildīgos par OIK sāgu
ZZS sola nosaukt atbildīgos par OIK sāgu
Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcija ir apkopojusi secinājumus par obligātās iepirkuma komponentes jeb OIK ieviešanu un tās ietekmi uz tautsaimniecību, tai skaitā izvērtējot amatpersonu atbildību. Frakcija savas domas sola iesniegt kā alternatīvu vai papildinājumu OIK parlamentārās izmeklēšanas komisijas gala ziņojumam.
Akcīzes celšanas dēļ ražotāji dzērieniem varētu pievienot mazāk cukura
Akcīzes celšanas dēļ ražotāji dzērieniem varētu pievienot mazāk cukura
Pēc nepilniem diviem gadiem īpaši saldo limonāžu cenām veikalos būtu jākļūst pamanāmi lielākām nekā, ja tā var teikt, liesajiem dzērieniem. Tas izriet no Saeimas lēmuma dubultot akcīzes nodokļa likmi dzērieniem, kuros uz 100 mililitriem pievienots vairāk nekā astoņi grami cukura. Kā nodokļa kāpums ietekmēs mūsu paradumus? Nepirksim saldās limonādes un tievēsim vai makus vērsim plašāk, lai turpinātu baudīt cukurotos dzērienus?
Ventspils plāno aizliegt spēļu zāles
Ventspils plāno aizliegt spēļu zāles
Pēc pieciem gadiem Ventspilī varētu tikt slēgtas visas 11 spēļu zāles. Tā izriet no domes izspriešanai sagatavotā lēmumprojekta, ko deputāti vētīs piektdien. Ventspils neslēpj, ka azartspēles vēlas aizliegt, jo valsts ir lēmusi gandrīz visus no šā biznesa iekasētos nodokļus paņemt sev. Nozare vērtē – tas bija sagaidāms, tam sekos arī citas pašvaldības, radot risku uzplaukt nelegālajam spēļu zāļu rūpalam.
Siltās ziemas dēļ labāk turas asfaltētie ceļi, vairāk dangājas grantētie
Siltās ziemas dēļ labāk turas asfaltētie ceļi, vairāk dangājas grantētie
Netipiski siltās ziemas dēļ gan valsts, gan pašvaldības spējušas ietaupīt uz ceļu kopšanas rēķina, jo sniegs tikpat kā nav bijis jāšķūrē, arī sāli nācies kaisīt mazāk. Taču izdevumus nācies palielināt brauktuvju uzturēšanas darbiem, jo, kaut arī asfaltā bedres rodas mazāk, grantētie ceļi mitruma iespaidā ļogās vairāk, tāpēc tie biežāk jāgreiderē un jāplanē.
Lai ieviestu kārtību kapu nozarē, VARAM piedāvā jaunu Apbedīšanas likumu
Lai ieviestu kārtību kapu nozarē, VARAM piedāvā jaunu Apbedīšanas likumu
Valdība otrdien, 11. februārī, sēdē iecerējusi pieņemt zināšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto informatīvo ziņojumu “Par apbedīšanas nozares regulējuma pilnveidošanu”, kurā analizēta pašreizējā situācija, tajā skaitā trūkumi, ko iepriekš ir izgaismojis tiesībsargs, Konkurences padome un arī Valsts kontrole. Ņemot vērā daudzās problēmas, valdība uzdos līdz 2023. gada 1. martam izstrādāt Apbedīšanas likuma projektu, tajā nosakot kapu saimniecību principus.
44% Latvijas iedzīvotāju sevi uzskata par vidusslāni
44% Latvijas iedzīvotāju sevi uzskata par vidusslāni
44% Latvijas iedzīvotāju sevi uzskata par vidusslāni, bet pēc pašu definētajiem kritērijiem tam pieskaitāma tikai nepilna desmitā daļa mūsu sabiedrības. Tā izriet no “Swedbank” izpētītā par iedzīvotāju piederību vidusslānim un to raksturojošiem kritērijiem.
Dānija īslaicīgi atlikusi Kristīnes Misānes izdošanu Dienvidāfrikai
(papildināts)
Dānija īslaicīgi atlikusi Kristīnes Misānes izdošanu Dienvidāfrikai (papildināts)
Par bērna nolaupīšanu, dokumentu viltošanu un citiem pārkāpumiem aizdomās turētā Latvijas valstspiederīgā Kristīne Misāne, kam Dienvidāfrikā draud līdz 15 gadu ilgs cietumsods, trešdien, 12. februārī, vēl netikšot izdota Dienvidāfrikas Republikai. Dānija īslaicīgi atlikusi Misānes izdošanu, tādējādi ļaujot viņai piedalīties piektdien, 14. februārī, Kopenhāgenā paredzētajā tiesas sēdē.
Burovs izdevis rīkojumu īstenot prioritātes bez budžeta pieņemšanas
(papildināts)
Burovs izdevis rīkojumu īstenot prioritātes bez budžeta pieņemšanas (papildināts)
Lai nodrošinātu Rīgas pašvaldības iestāžu darbību un iedzīvotājiem sniedzamos pakalpojumus laikā, kamēr nav pieņemts galvaspilsētas budžets, Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs ("Gods kalpot Rīgai") pirmdien, 10. februārī, izdevis rīkojumu par Rīgas pilsētas pašvaldības finanšu resursu vadību 2020. gadā, informēja domē. Tādējādi varētu nodrošināt vismaz daļu no šā gada plāniem, kas ir vērtējami kā jaunas programmas un tādēļ nepieņemta budžeta apstākļos nebūtu īstenojami.
Pretēji likumam zemju īpašnieki Lielā Baltezera ūdenī ceļ žogus un aizšķērso tauvas joslu
(papildinā...
Pretēji likumam zemju īpašnieki Lielā Baltezera ūdenī ceļ žogus un aizšķērso tauvas joslu (papildināts)
Zvejniecības likumā ir nepārprotami noteikts, ka gar publisku ezeru krastiem ir desmit metru tauvas josla, kas jāatstāj brīvai piekļuvei ikvienam interesentam. Turklāt likums arī paskaidro, ka tauvas josla mainās, ja dabiski mainās ūdenslīnija. Taču Lielā Baltezera krastos zemju īpašniekiem ir cits viedoklis, un ar Garkalnes domes svētību viņi ezera krastā sacēluši žogus, būtībā liedzot gar ezeru pārvietoties sausām kājām.
Rīgas domes vairākums izšķīries palīdzēt ar domes atlaišanu
Rīgas domes vairākums izšķīries palīdzēt ar domes atlaišanu
Līdzšinējā varas partija "Gods kalpot Rīgai" (GKR) vienojusies ar opozīciju izbeigt ieilgušās varas kolīzijas Rātsnamā. To domāts panākt, sasaucot trīs domes sēdes, kas kvoruma dēļ nebūs lemtspējīgas. Tas savukārt būs iemesls, lai Saeima Rīgas domi atbrīvotu kā rīcībnespējīgu.
Mediju uzraugā ar reformām un savējo algošanu nostiprinās Nacionālā apvienība
Mediju uzraugā ar reformām un savējo algošanu nostiprinās Nacionālā apvienība
Pretēji sākotnējai iecerei Saeima šonedēļ vēl nelems par diviem Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) jaunpienācējiem. Balsojums pārcelts uz citu sēdi, jo frakcijas vēlas tikties ar amatu pretendentiem. Lai gan politiķi it kā pilda solījumu mediju padomē atrast ar konkrētām partijām nesaistītus pārstāvjus, deputātu interese par uzrauga personālijām ir liela. Taču, kamēr Saeima nesteidzīgi komplektē padomi, ar pēkšņām reformām un savējo algošanu tajā nostiprinās Nacionālā apvienība.
FOTO: Blaumaņa ielas atvēršana gājējiem – svētku atmosfēra; mērs sola tradīciju turpināt
(papildināt...
FOTO: Blaumaņa ielas atvēršana gājējiem – svētku atmosfēra; mērs sola tradīciju turpināt (papildināts)
Turpinot mobilitātes eksperimentu, Blaumaņa iela Rīgā sestdien, 1. februārī, ir atvēlēta tikai gājējiem, velobraucējiem un dažādām uzņēmējdarbību veicinošām iecerēm. Šī domes iniciatīva seko eksperimentam Tērbatas ielā, ko gada sākumā uz vienu dienu slēdza automašīnām. Rīgas mērs Oļegs Burovs (“Gods kalpot Rīgai”) sola šo tradīciju turpināt.
Asociācija bažīga par pasažieru pārvadātāju konkursā piedāvātajām zemajām cenām
Asociācija bažīga par pasažieru pārvadātāju konkursā piedāvātajām zemajām cenām
Jaunāki autobusi, iespēja tajos tikt ar ratiņkrēslu vai pārvadāt velosipēdu, bezskaidras naudas norēķinu iespējas - šie ir daži no labumiem, ko ar nākamo gadu pasažieriem sola valsts tās organizētajos sabiedriskā transporta pakalpojumos. Pusgadu pēc konkursa izsludināšanas valsts SIA "Autotransporta direkcija" lepojas, ka visas pretendentu sūdzības par iepirkumu ir noraidītas, tāpēc nu var vērtēt konkursa pieteikumus, lai jau no nākamā gada ieviestu vienotu un mūsdienīgāku kārtību. Tomēr pati pārvadātāju nozare tik optimistiski noskaņota nav. 
Mūžībā devies dzejnieks Leons Briedis
Mūžībā devies dzejnieks Leons Briedis
Naktī uz sestdienu, 1. februāri, pēc grūtas slimības slimnīcā mūžībā aizgājis izcilais dzejnieks un atdzejas virtuozs Leons Briedis, sociālajā tīklā “Facebook” informēja Rakstnieku savienība.
«Rīgas namu pārvaldnieka» lieta: Izmeklē krāpšanu un naudas atmazgāšanu; divi aizturētie
(papildināt...
«Rīgas namu pārvaldnieka» lieta: Izmeklē krāpšanu un naudas atmazgāšanu; divi aizturētie (papildināts)
Kriminālprocess, kura izmeklēšanā Valsts policija veikusi kratīšanas Rīgas pašvaldības uzņēmumā “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP), sākts par krāpšanu lielā apmērā organizētā grupā un arī par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Lietā aizturētas divas personas, tostarp firmas “Liftu alianse” īpašnieks Igors Babkins, ziņoja LTV.
Rīga nevar pierunāt domniekus iedziļināties budžetā; citviet mērus par budžeta slēpšanu bar ministrs
Rīga nevar pierunāt domniekus iedziļināties budžetā; citviet mērus par budžeta slēpšanu bar ministrs
Piektdien Rīgas domes Finanšu komiteja ir plānojusi galīgajā versijā skatīt galvaspilsētas šā gada budžeta dokumentu. Šī ar naudas maka vētīšanu ir vēl nepieredzēta situācija – no vienas puses, mērs iet demokrātisku ceļu un budžetu domniekiem ir ļāvis apspriest plaši un ilgi, bet, no otras puses, gan opozīcija, gan pajukušās koalīcijas partneri miljarda eiro lielajos tēriņos nemaz negrib iedziļināties. Arī citās pašvaldības budžetu pieņemšanas lietas pavada skaļi skandāli, liekot pat nozares ministram rokās ņemt siksnu.
Sabiedrības apspriešanai nodos ideju par iespaidīgu vēja parku Jelgavas novadā; līdz šim vietējie na...
Sabiedrības apspriešanai nodos ideju par iespaidīgu vēja parku Jelgavas novadā; līdz šim vietējie nav iebilduši
Februāra beigās vai marta sākumā sabiedrības galīgā sprieduma teikšanai tiks rīkota apspriede par kūdras ieguves un pārstrādes uzņēmuma "Laflora" ieceri būvēt vēja elektrostaciju parku Kaigu purvā Jelgavas novadā. Idejas ir līdz šim Latvijā nebijušas un iespaidīgas – izstrādātajā purvā uzcelt 22 ap divsimt metru augstus vēja ģeneratorus, kuru jauda būtu saražot aptuveni desmito daļu no valsts mērķos noteiktās tā dēvētās zaļās enerģijas. Tāpat domāts enerģiju izmantot ievērojama siltumnīcu kompleksa izveidē purva teritorijās.
Kvoruma trūkuma dēļ Rīgas šāgada budžets paliek neizskatīts attīstības komitejā
Kvoruma trūkuma dēļ Rīgas šāgada budžets paliek neizskatīts attīstības komitejā
Sēdi neapmeklējot Rīgas domes koalīciju savā ziņā pametušajiem “Saskaņas” deputātiem un daļai opozīcijas, nepietika kvoruma, lai pirmdien, 27.janvārī, notiktu Pilsētas attīstības komitejas sēde. Līdz ar to galvaspilsētas budžets pirms domes sēdes ir palicis neizskatīts par pilsētas attīstību politiski atbildīgajā komitejā.
Jūrmalas Aizsardzības biedrībai aizdomas par krāpšanos ar jaunceļamas viesnīcas augstumu
Jūrmalas Aizsardzības biedrībai aizdomas par krāpšanos ar jaunceļamas viesnīcas augstumu
Jūrmalas Aizsardzības biedrību atkal nokaitinājis uzņēmēju mēģinājums ar domes vadības rokām izkārtot ieceri par kādas viesnīcas celtniecību. Biedrība uzskata, ka šoreiz rīcība bijusi sevišķi ciniska, jo aizdomas ir ne tikai par to, vai uzcelta tiešām tiks viesnīca, bet galvenokārt par iespējamu mānīšanos ar sabiedrības apspriešanai nododamās būves augstumu.
Daudzdzīvokļu nami briesmās īpašnieku vienaldzības un nabadzības dēļ; valstiski nav bijis arī politi...
Daudzdzīvokļu nami briesmās īpašnieku vienaldzības un nabadzības dēļ; valstiski nav bijis arī politiskās gribas
Valsts kontroles jaunākais revīzijas ziņojums skaļi pasaka to, kas ir bijis zināms jau daudzus gadus - tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju nākas mitināties pašvaldību apsaimniekotos daudzdzīvokļu namos, kas ir bīstami veselībai un pat dzīvībai. Revidenti, pabijuši desmit pašvaldībās, atklāj vairākus problēmu aspektus: pirmkārt, ļoti daudzi dzīvokļu īpašnieki 30 gadu pēc privatizācijas arvien nesaprot vai izliekas nesaprotam, ka viņiem pieder ne tikai miteklis, bet daļēji arī visa māja ar tam sekojošu atbildību par tās stāvokli. Otrkārt, pašvaldības nespēj vai negrib tikt galā ar pienākumu kontrolēt ēku drošumu un piedalīties briesmu novēršanā. Bet, treškārt, arī valsts, lai gan radījusi virkni normatīvu, līdz šim ir visai vienaldzīgi izturējusies pret problēmu, ka dzīvojamais fonds ir krīzes priekšvakarā.
Vai Rīgā ir vajadzība pēc ekskluzīviem dzīvokļiem? Eksperti vērtē ieceres Lucavsalā
Vai Rīgā ir vajadzība pēc ekskluzīviem dzīvokļiem? Eksperti vērtē ieceres Lucavsalā
Būvniecības un nekustamo īpašumu attīstīšanas uzņēmums “Merks” vairākus gadus pēc idejas izskanēšanas nu ir konkretizējis savus plānus par Zaķusalas un Lucavsalas attīstību. Pirmie darbi varētu sākties pēc gada. Kā plānus vērtē nekustamā īpašuma tirgus eksperti, un vai pēc jauniem dzīvokļiem ekskluzīvās vietās maz ir pieprasījums?
Rīgas domes opozīcijai ieņemot nogaidošu pozu, Burovam izredzes ilgāk palikt mēra amatā
Rīgas domes opozīcijai ieņemot nogaidošu pozu, Burovam izredzes ilgāk palikt mēra amatā
Kamēr “Saskaņa” ar otro piegājienu apņēmusies savākt 20 parakstu Rīgas mēra, “Gods kalpot Rīgai” politiķa Oļega Burova gāšanai, galvaspilsētas klasiskā opozīcija izlēmusi pagaidām ieturēt nogaidošu pozīciju un parakstu vākšanā nepiedalīties. Tādējādi Burovam ir izredzes saglabāt priekšsēdētāja amatu līdz pat iespējamajam Saeimas lēmumam par visas Rīgas domes atlaišanu. Šā gada budžeta pieņemšanu gan tas nenozīmē.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd