Eiro fokusā

Daudzdzīvokļu ēku siltināšana: Liepājas pieredze

Eiro fokusā

Iedzīvotāji mājokļa izdevumiem vidēji tērē 12,2% no mājsaimniecības ienākumiem

Ar atbalsta programmu naudas piesaistei kapitāla tirgos cer uz 15 projektiem

Ar atbalsta programmu naudas piesaistei kapitāla tirgos cer uz 15 projektiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kamēr daļa sabiedrības ironizē, ka pat ar jaunā koronavīrusa inficēto statistiku igauņi turas priekšā Latvijai, nupat atklāta viena lieta, ar ko esam pirmie Baltijā. Proti, sākts pilotprojekts, kurā mazajiem un vidējiem uzņēmumiem konkurētspējas audzēšanai būs pieejams viens miljons eiro Eiropas Savienības fondu naudas. Ar to plānots atbalstīt līdz 20 uzņēmēju, kas izšķirsies startēt kapitāla tirgos, tādējādi piesaistot finansējumu attīstībai.

Par jauno atbalsta programmu Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) plašāk plāno interesentus informēt seminārā pēc nepilnas nedēļas, bet ar biržas "Nasdaq Riga" zvana ceremoniju jau sākusies iesniegumu pieņemšana  fondu finansējumam mazo un vidējo komersantu akciju un obligāciju emisijai.

Kas ir šī jaunā atbalsta programma, stāsta CFLA direktors Mārtiņš Brencis: "Pašreizējā birža ar sarakstu uzrāda nepietiekamus kapitāla tirgus rezultātus jeb, vienkāršiem vārdiem runājot, biržā ir pārāk maz apgrozījuma, mūsu kapitāla tirgus nauda ir par mazu, pat salīdzinot ar Baltijas valstu līmeni, nemaz nerunājot par Eiropas Savienības valstu līmeni. Līdz ar to šis instruments, ko valdība ir paredzējusi un ko aģentūra attiecīgi veiks, būs vērsts uz papildu privātās naudas piesaisti."

Programmas pirmajā atlases kārtā iesniegumus gaidīs līdz 5. maijam, bet turpmāk atlasi izsludinās reizi ceturksnī, kamēr beigsies nauda. Jaunajā programmā nākamo trīs gadu laikā aptuveni 20 mazie un vidējie uzņēmumi akciju vai parāda vērtspapīru emisijai biržā varēs saņemt līdzfinansējumu līdz 50% apjomā no sagatavošanās izmaksām. Tas būs līdz 100 000 eiro akciju emisijas gadījumā un 20 000 eiro parāda vērtspapīru emisijas gadījumā.

Kapitāla tirgū ir četri vaļi: uzņēmumi, investori, birža un konsultanti. Un atbalsta nauda paredzēta tieši konsultācijām jeb sagatavošanās procesam pirms starta biržā.

"Teiksim, tādiem uzņēmumiem "Hansa Matrix" vai "Madara Cosmetics", kas piesaistīja biržā apmēram trīs miljonus eiro, 10% no šīs naudas faktiski tika iztērēti uz sagatavošanu," stāsta biržas "Nasdaq Riga" valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne. "Šis faktiski ir šķērslis maziem un vidējiem uzņēmumiem nonākt biržā, tīri šīs konsultāciju izmaksas. Tādēļ arī šis instruments, lai veicinātu izmaksu samazināšanos. Protams, lai uzņēmums būtu veiksmīgs biržā, ir jābūt izaugsmes stratēģijai, ir jābūt spējai sagatavot finanšu pārskatus un tā tālāk."

Jaunais atbalsta veids būs impulss, lai vairāk mazo un vidējo uzņēmumu varētu tikt biržā, uzskata Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš. Viņš saredz vismaz divas pozitīvas lietas.

"Pirmā lieta. Protams, mēs zinām, ka ar banku sektoru mums iet, kā iet, un mēs redzam, ka kreditēšanas apjomi nav tik labi, kā varbūt gribētos. Šo virzienu lielais vairums līdz šim ir mazāk skatījies, un, es ceru, ka  šī programma iedos pozitīvu impulsu tam, lai arvien vairāk un vairāk uzņēmumu redzētu biržā dažādos formātos – vai nu tā ir obligāciju vai akciju kotācija. No vienas puses, tas ir lieliski kā papildu finanšu avots, bet tā otra lieta, kas varbūt ir svarīgāka, – izpildot visas prasības, lai vispār varētu kotēties, tas ir jauns briedums jebkuram uzņēmumam, kas pati par sevi jau ir vērtība," skaidro Endziņš.  

Brencis no CFLA atklāj, ka pirmā interese par biržu no uzņēmējiem jau manīta, kopumā cerot uz desmit, 15 projekta pieteikumiem.

" (..) Ja mēs raugāmies uz tiem sektoriem, kas tradicionāli ir bijuši aktīvi privātajā sektorā, mana cerība, ka tie varētu būt mežsaimniecības uzņēmumi, tradicionāli spēcīga nozare, informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumi, lai gan viena daļa IT uzņēmumu jau kotējas, kā "Hansa Matrix". Protams, gribētos lielos, TOP100 uzņēmumus (..)," atzina Brencis.

Atbalsta saņēmējiem būs jānodrošina sekmīga akciju vai parāda vērstpapīru iekļaušana biržā, un par sekmīgu akciju emisiju uzskata akciju izlaišanu vismaz 500 000 eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti