Edgars Kupčs

Latvijas Radio Ziņu dienesta producents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Glābējsilītē atstātā mazuļa vecākus aicina pārdomāt; sabiedrība gatava palīdzēt
Glābējsilītē atstātā mazuļa vecākus aicina pārdomāt; sabiedrība gatava palīdzēt
Rezonansi sabiedrībā raisījusi šīs nedēļas nogales ziņa, ka Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas glābējsilītē atstāta aptuveni četrus mēnešus veca meitenīte. Speciālisti vērtē, ka tik ilgi audzināta bērniņa pamešanā cēloņi meklējami, visticamāk, vairākos apstākļos uzreiz, bet aicina mazuļa vecākus pārdomāt un mēģināt bērnu atgūt. Savukārt projektā «Glābējsilīte» saņemti vairāki palīdzības piedāvājumi.
Valdības apstiprinātās pamatnostādnes kūdras izstrādātājiem ļauj prognozēt darbu
Valdības apstiprinātās pamatnostādnes kūdras izstrādātājiem ļauj prognozēt darbu
Pirms gada Valsts kontrole nāca klajā ar kārtējo neglaimojošo revīzijas ziņojumu, ka Zemkopības ministrija gadu desmitiem tīši izsaimniekojusi Latvijas kūdras purvus. Proti, revidenti atklāja, ka mūsu valstī nav pienācīgas kūdras izstrādes politikas, ka neesam apjautuši kūdras resursu apjomu un līdz ar to nevaram jēdzīgi kontrolēt, cik šīs bagātības paliek, turklāt purvus uzņēmējiem atdodam par sviestmaizi. Tagad, pēc piecu gadu darba, valsts ir radījusi kūdras ilgtspējīgas izmantošanas pamatnostādnes nākamajiem desmit gadiem.
Rīga un Pierīgas pašvaldības interešu aizstāvībai veidos alternatīvu Lielo pilsētu asociācijai
Rīga un Pierīgas pašvaldības interešu aizstāvībai veidos alternatīvu Lielo pilsētu asociācijai
No divsimt metru gariem veloceliņu savienojumiem līdz ūdenssaimniecības problēmām, stāvparkiem un tramvaja līniju pagarinājumiem – tik plašs ir tematu loks, par ko jaunā Rīgas vadība intensīvās sarunās apspriežas ar Pierīgas pašvaldībām. Rīgas mērija atklāj, ka labākai sadarbībai ar valdību un likumdevēju plānots veidot jaunu metropoles pašvaldību organizāciju, kas būs konkurente vai alternatīva Latvijas Lielo pilsētu asociācijai.
Solītā Dienvidu tilta savienojuma ar Vienības gatvi nebūs ne šogad, ne arī nākamgad
Solītā Dienvidu tilta savienojuma ar Vienības gatvi nebūs ne šogad, ne arī nākamgad
Rīgas dome tuvākajā sēdē lems par kārtējo īpašumu atpirkšanu trasē, kur nākotnē plānots Dienvidu tilta un Vienības gatves savienojums jeb Jāņa Čakstes gatves izbūve. Zemju iegādei nepieciešams aptuveni viens miljons eiro, un dome paziņojumā medijiem norāda, ka maģistrāles izbūvi sāks nākamgad. Tiesa, tam vajadzīgos vairāk nekā simt miljonus eiro Rīga nav atradusi, tāpēc solījums par būvniecības sākumu paliks neīstenots.
Pašvaldību deputātu algas arvien atšķiras desmitiem reižu; pēc reformas varētu kāpināt
Pašvaldību deputātu algas arvien atšķiras desmitiem reižu; pēc reformas varētu kāpināt
Pašvaldību deputātu atalgojums ir no dažiem simboliskiem eiro mēnesī līdz vairākiem tūkstošiem, ja gadījies būt ievēlētam Rīgā vai Pierīgā un vadīt komitejas vai komisijas. Tik būtiskas atšķirības vietvaru domnieku atlīdzībā pirms vairākiem gadiem uzrādīja Latvijas Radio izpētītais. Vēlāk to apstiprināja arī Valsts kontroles revīzija, kas deputātu atalgojuma sistēmu nodēvēja par neskaidru, necaurspīdīgu un bieži pat slēptu no vietējiem iedzīvotājiem.
Lielās graudu ražas rudenī uzrāda augošu eksportu, bet tālākās prognozes nav tik rožainas
Lielās graudu ražas rudenī uzrāda augošu eksportu, bet tālākās prognozes nav tik rožainas
Latvijas preču eksports trešo ceturksni ir noslēdzis ļoti spēcīgi. Tā banku analītiķi raksturo eksporta vērtība septembra pieaugumu par 13%, salīdzinot ar to pašu periodu pērn. Taču optimismu varētu bremzēt atziņa, ka vairāk nekā pusi no kopējā preču eksporta kāpuma šoruden nodrošina lauksaimniecības produkti: kvieši un rapsis. Drīzumā zemnieki lauvastiesu ražas būs pārdevuši, un prognozes par eksportu pasliktina fakts, ka pandēmijas dēļ ar pakalpojumu pārdošanu uz āru mums nepavisam neveicas.
Vairākus gadus pēc nodokļu reformas desmitiem tūkstoši iedzīvotāju arvien parādā valstij
Vairākus gadus pēc nodokļu reformas desmitiem tūkstoši iedzīvotāju arvien parādā valstij
1. decembris ir pēdējais termiņš, kad vairāk nekā 40 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju aicināti atbrīvoties no nodokļa parāda, kas izveidojies par pērno un 2018. gadu. Tā dēvētā nodokļu piemaksa daļai iedzīvotāju izveidojās pēc neviennozīmīgi vērtētās nodokļu reformas ieviešanas. Vēlāk likumdevējs pagarināja parādu nomaksas termiņu, bet nu tuvojas tā izskaņa.
Bauskas novadā nesaskaņotajā koku ciršanā policija pārkāpumu nesaskata
Bauskas novadā nesaskaņotajā koku ciršanā policija pārkāpumu nesaskata
Ar Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) pakratītu pirkstu un izbeigtu lietu Valsts policijā ir noslēgusies pirms pusotra mēneša izgaismotā koku izciršanas sāga Bauskas novada Dāviņu pagastā. Tur grants ceļa atjaunošanas projektā nozāģēti veci koki, no kuriem daļa tuvojās dižkoku statusam. Savukārt vietējie iedzīvotāji sašutuši par divām lietām: pirmkārt, pašvaldība par atvēzēšanos ar cirvi neesot pienācīgi informējusi, bet, otrkārt, dome sev pievākusi koksni un vēlāk arī senās muižas sētas stabus, kas esot bijuši uz privātīpašnieku zemes.
Aizdomās par savas bijušās partijas nelikumīgu finansēšanu Rīgas domnieks Mičerevskis vērsies KNAB
Aizdomās par savas bijušās partijas nelikumīgu finansēšanu Rīgas domnieks Mičerevskis vērsies KNAB
Nu jau bezpartejiskais Rīgas domes deputāts Māris Mičerevskis, kas iepriekš izgaismoja iespējami prettiesisko bezmaksas stāvvietu izgādāšanas lietu, pēc kuras vēlāk demisionēja pašvaldību lietu ministrs Juris Pūce (Attīstībai/Par!"), tagad vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) par nelikumīgu savas bijušās partijas "Latvijas attīstībai" finansēšanu. To Mičerevskis atklāja otrdien, 17. novembrī, sasauktajā Rīgas domes Drošības komitejas sēdē.
«Rīgas ūdens» mainīs visu māju mēraparātus, lai izbeigtu strīdus par ūdens patēriņa uzskaiti
«Rīgas ūdens» mainīs visu māju mēraparātus, lai izbeigtu strīdus par ūdens patēriņa uzskaiti
Lai gan vēl vasaras beigās uzņēmums “Rīgas ūdens” skaidroja, ka patērētāju tiesību sargu atklātās neatbilstības māju ievadu ūdens skaitītāju darbībā ir nebūtiskas un to problemātiku vispirms noskaidros pētījumā, kompānija izšķīrusies nevilcināties un jau nākamajā gadā pret precīzākiem mainīt visu māju mēraparātus. Vispirms sāks ar daudzdzīvokļu mājām, kurās dzīvo vairums rīdzinieku, un izmaksas «Rīgas ūdens» segs no sava budžeta. Vēlāk gan netiek izslēgta tarifa celšana tieši dārgo skaitītāju dēļ.
Kolkas pagasta pārvaldnieku atlaida par spīti ministrijas brīdinājumiem; ar zaudējumu piedziņu gan n...
Kolkas pagasta pārvaldnieku atlaida par spīti ministrijas brīdinājumiem; ar zaudējumu piedziņu gan nesteidzas
Kad pērnā gada augustā Dundagas novada vadība izlēma patriekt Kolkas pagasta pārvaldnieku Aldi Pinkenu, pagasta iedzīvotāji un arī pašvaldību darbu uzraugošā ministrija brīdināja, ka tāda iecere ir prettiesiska. Taču domes vairākums ar mēru Aldi Feltu priekšgalā brīdinājumos neklausījās un pagasta pārvaldnieku atlaida. Tiesa šo lēmumu ir atzinusi par nelikumīgu, likusi izmaksāt kavēto algu un arī morālā kaitējuma kompensāciju. Taču ar kļūdas atzīšanu, atbildīgo meklēšanu un zaudējumu piedziņu gan Dundagas dome nesteidzas.
Pūce noliedz centienus iegūt Rīgas bezmaksas pašvaldību autostāvvietu caurlaidi
(papildināts)
Pūce noliedz centienus iegūt Rīgas bezmaksas pašvaldību autostāvvietu caurlaidi (papildināts)
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (“Attīstībai/Par!”) noliedz centienus iegūt Rīgas bezmaksas pašvaldību autostāvvietu caurlaidi. Tikmēr premjers pauda, ka sagaida Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vērtējumu šajā lietā. Bet Rīgas mērs sācis diskusiju par atteikšanos no deputātu privilēģijas par bezmaksas stāvvietām.
Pārmaiņas administrācijā Rīgas dome sāk ar izpilddirektora meklējumiem; citu amatpersonu drīzu nomai...
Pārmaiņas administrācijā Rīgas dome sāk ar izpilddirektora meklējumiem; citu amatpersonu drīzu nomaiņu nesola
Trešdienas, 11. novembra, pēcpusdienā gaidāma, kā izsakās pati Rātsnama vadība, vēsturiska Rīgas domes sēde, jo tā notiks attālināti. To diktē Covid-19 izplatība un valstī noteiktā ārkārtas situācija, turklāt domes namā konstatēts jau otrs saslimušais, bet mērs Mārtiņš Staķis (“Attīstībai/Par!”) kā kontaktpersona ar inficēto nolēmis uz laiku izolēties. Domes darbam tas gan netraucēšot, jo darbs jau līdz šim pielāgots attālinātai strādāšanai. Ne tik skaļi, kā varbūt solīts priekšvēlēšanu laikā, sāktas arī pārmaiņas Rīgas administrācijā.
Saeima «pieregulē» pašvaldību izvēršanos mediju tirgū; pēc būtības ierobežojumi simboliski
Saeima «pieregulē» pašvaldību izvēršanos mediju tirgū; pēc būtības ierobežojumi simboliski
Pēdējā mēneša laikā Saeima ir grozījusi divus likumus, tādējādi it kā ierobežojot pašvaldību iespējas izvērsties mediju jomā, savus oficiālos izdevumus saukt par avīzēm un tos izmantot politiskā kapitāla kaldināšanai. Paši Saeimas deputāti slavē sevi par drosmīgo veikumu, uz ko likumdevējs nav bijis spējīgs vismaz desmit gadu. Bet vai izmaiņas likumos nav pārāk simboliskas, lai patiešām iegrožotu pašvaldību vēlmi jaukties neatkarīgas drukātās preses lauciņā?
Mediju uzraugs ar nesekmīgo cīņu pret bijušo Latvijas Radio vadību pats iedzīvojies pamatīgos tēriņo...
Mediju uzraugs ar nesekmīgo cīņu pret bijušo Latvijas Radio vadību pats iedzīvojies pamatīgos tēriņos
Nu jau divās tiesu instancēs par sliktu pašam mediju uzraugam izvērtusies tā cīņa pret iepriekšējo Latvijas Radio valdi. Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) vērsās pret pašas atlaisto valdi ar apsūdzību, ka ar pārāk dāsnu atvaļinājuma piešķiršanas politiku tā medijam radījusi 33 tūkstošu eiro zaudējumus. Tiesa gan nostājusies bijušās valdes pusē, liekot arī kompensēt teju 10 tūkstošus eiro tiesvedības izdevumus. Taču radio uzraugs mierā nav licies, pēdējā cīņas posmā iesaistot arī tagadējo radio vadību un liekot pieļaut, ka tiesas izdevumus var nākties segt radio.
Valsts atbalsts viesnīcniekus neglābs, bet daļai ļaus iegūt laiku biznesa pārstrukturēšanai
Valsts atbalsts viesnīcniekus neglābs, bet daļai ļaus iegūt laiku biznesa pārstrukturēšanai
Valdības atbalstu guvušais Ekonomikas ministrijas (EM) plāns gandrīz piecus miljonus eiro budžeta naudas novirzīt ap 200 viesnīcu pabalstīšanai nenozīmē, ka visas varēs "pārziemot" vai pat noturēt darbiniekus. Taču tas ļaus segt nelielu daļu komunālo maksājumu, kā arī iegūt laiku, lai uzņēmēji domātu par pielāgošanos jaunajiem izaicinājumiem. Tā izriet no ekspertu vērtējuma, kurā var saklausīt arī norādes, ka šajā gadījumā pareizāk būtu ieguldīt strādājošajos, nevis viesnīcu infrastruktūrā.
Arhitekts Dripe saredz iespēju bijušās Centrālkomitejas ēku saglabāt, īstenojot ideju par koncertzāl...
Arhitekts Dripe saredz iespēju bijušās Centrālkomitejas ēku saglabāt, īstenojot ideju par koncertzāli
Nacionālās akustiskās koncertzāles projekta attīstības darba grupas vadītāja vietnieks arhitekts Jānis Dripe uzskata, ka, īstenojot koncertzāles ideju, ēku Elizabetes ielā 2, kur savulaik strādāja Latvijas Komunistiskās partijas Centrālā komiteja, varētu saglabāt. Par akustiskās koncertzāles risinājumiem forumā spriež arī arhitektūras studenti.
Pasažieru pārvadātāju izdzīvošanai SM prasa valdībai vairāk nekā 18 miljonus eiro
Pasažieru pārvadātāju izdzīvošanai SM prasa valdībai vairāk nekā 18 miljonus eiro
Līdzīgi kā katru rudeni arī pašlaik pasažieru pārvadātāji sāk celt trauksmi, brīdinot par bankrotiem un iedzīvotāju palikšanu bez sabiedriskā transporta. Iepriekšējos gados galvenais iemesls bija fakts, ka valsts gada sākumā zaudējumu segšanai ieplāno pārāk mazu summu. Tomēr šogad klāt nācis būtisks pasažieru skaita un līdz ar to arī ieņēmumu kritums. Tāpēc tuvākajā laikā valdībai būs jāizšķiras par papildu 18 miljonu eiro dotācijām.
Makšķernieki un pašvaldība grib aizliegt rūpniecisko zveju Burtnieka ezerā
Makšķernieki un pašvaldība grib aizliegt rūpniecisko zveju Burtnieka ezerā
Ceturtais lielākais Latvijas ezers Burtnieks aizaug, turklāt tajā strauji sarūk plēsīgo zivju īpatsvars. Tā secinājuši pētnieki, ļaujot makšķerniekiem ar vēl vienu trumpi vērsties pret rūpniecisko zveju ezerā. Pēc makšķernieku iniciatīvas portālā "Manabalss.lv" ir sākta un strauju atbalstu guvusi ideja par rūpnieciskās zvejas aizliegšanu Burtniekā. Otrdien novada kultūras centrā plānota konference "Burtnieks 2022", kuras laikā diskutēs par rūpnieciskās zvejas nākotni ezerā.
Pandēmijas sekas bremzēs Rīgas graustu sakārtošanu; jaunā dome cer vismaz uz vēl lietojamo īpašumu g...
Pandēmijas sekas bremzēs Rīgas graustu sakārtošanu; jaunā dome cer vismaz uz vēl lietojamo īpašumu glābšanu
Daļa nolaisto Rīgas namu saimnieku Covid-19 raisītās pandēmijas sekas izmanto kā iespēju savus īpašumus atjaunot, jo sabremzējušies citi plāni, bet citiem tieši pandēmija graustu sakārtošanas ideju īstenošanai aizliek priekšā kāju. Tā var secināt pēc jaunākajiem lēmumiem saistībā ar Rīgā zināmākajiem graustiem. Daži nami graustu sarakstos nonāk no jauna, citi pēc fasāžu atjaunošanas degradējošo būvju dokumentus pamet, bet vēl kāds saņēmis “zaļo gaismu” atjaunošanas plāniem, ko īstenot tik drīz nevarēs.
Rīgas brīvostas valde septiņas stundas ilgā sēdē par atbilstošu atzīst piestātņu iegādes aizdomīgo d...
Rīgas brīvostas valde septiņas stundas ilgā sēdē par atbilstošu atzīst piestātņu iegādes aizdomīgo darījumu
Rīgas brīvostas valde septiņu stundu ilgā sēdē līdz gandrīz pusnaktij vērtēja darījumu, kurā 2016. gadā brīvosta no kompānijas “Strek” atpirka piestātnes eksporta ostā par 18,2 miljoniem eiro. Par piestātnēm, iespējams, daudzkārt pārmaksāts. Turklāt darījuma slēdzējs tolaik bija ostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs, kas tagad kompānijā “Strek” ir padomnieks. Taču pēc ilgās sēdes tagadējā brīvostas vadība konstatējusi, ka tai darījumu nākas pieņemt kā likumīgu.
Iepirkumā par autobusu pārvadājumiem sešās daļās sludinās jaunu konkursu
(papildināts)
Iepirkumā par autobusu pārvadājumiem sešās daļās sludinās jaunu konkursu (papildināts)
Autotransporta direkcijas Iepirkumu komisija, izpildot Iepirkumu uzraudzības biroja lēmumā norādīto, ir pārvērtējusi rezultātus konkursam par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu ar autobusiem līdz 2030. gadam. Tādējādi maršrutu tīkla daļā “Ventspils” uzvarētājs ir mainījies, bet sešās daļās tiks sludināts atkārtots konkurss.
Pašvaldības domju darbs varēs būt atklātāks, bet sabiedrības interese par to arvien vāja
Pašvaldības domju darbs varēs būt atklātāks, bet sabiedrības interese par to arvien vāja
Izņemot dažas spītnieces, liela daļa pašvaldību Covid-19 izraisītās pandēmijas laikā pavasarī aktīvi pārgāja uz darbu attālinātā režīmā. Tas paģērēja arī domju un komiteju sēžu norisi digitāli. Tomēr līdz ar ārkārtējās situācijas beigām vietvaras atgriezušās ierastajā klātienes darba ritmā un uz interneta starpniecību lēmumu pieņemšanas procesā raugās negribīgi. Turklāt arī iedzīvotāju interese par vietējo lēmējvaru darbu būtiski neaug.
Stingrāk ierobežo pulcēšanos; masku lietošana – plašāka un uz nenoteiktu laiku
(papildināts)
Stingrāk ierobežo pulcēšanos; masku lietošana – plašāka un uz nenoteiktu laiku (papildināts)
Ministru kabinets piektdien, 23. oktobrī, attālinātajā ārkārtas sēdē paplašināja drošības pasākumu loku Covid-19 izplatības ierobežošanai Latvijā. Tostarp noteiktas stingrākas pulcēšanās prasības iekštelpās un ārtelpās, kā arī tas, ka sejas masku obligāta lietošana publiskās vietās būs obligāta arī pēc 6. novembra, proti, vairs nebūs terminēta. Savukārt pulcēšanās ierobežojumi būs spēkā līdz 15. novembrim.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd