Vairāki vērienīgi investīciju projekti reģionos pēc novadu reformas un vēlēšanām – apturēti vai uz jautājuma zīmes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Daugavpils lidosta, Carnikavas jaunā mūzikas un mākslas skola, kā arī skola Pļavniekkalna apkārtnē ir tikai daži no projektiem, kas pēc pašvaldību vēlēšanām un administratīvo teritoriju reformas ir vai nu apturēti, vai arī to attīstība nākotnē ir neskaidra. Šīs pašvaldību vēlēšanas daudzos novados ienesa jaunas vēsmas, jo tagad zem viena jumta jāsadzīvo ar kaimiņu novadiem. Investīciju projekti iesākti, budžeta gads tikai pusē, bet ne visas ieceres jaunizveidotajām domēm ir pa prātam.

Vairāki vērienīgi investīciju projekti reģionos pēc novadu reformas un vēlēšanām - apturēti vai uz jautājuma zīmes
00:00 / 10:25
Lejuplādēt

Daugavpilī viens no pirmajiem jaunievēlētās domes lēmumiem bija apturēt 37 miljonus eiro vērto investīciju projektu Daugavpils lidlauka un pieguļošās teritorijas attīstībai. Ārkārtas sēdē jaunā sasaukuma deputāti projekta īstenošanu nolēma apturēt līdz 2025. gada vasaras izskaņai.

Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš ("Saskaņa") lēmumu skaidroja šādi: "Situācijā, kad domei nav šādu līdzekļu, atzīstam, ka šis projekts Daugavpilī nebūs, ja vien Daugavpils pilsētas dome, domē strādājošie politiķi neatradīs privāto investoru vai nevienosies ar valsti par kopīgu lidostas attīstību un kopīgu lidostas būvniecību."

"Nē" sen lolotam sapnim

Līdz ar Carnikavas un Ādažu apvienošanu vienā novadā par strīdus ābolu izvērties Carnikavas sen lolotais sapnis par jaunu mūzikas un mākslas skolu. Mēnesi pirms apvienošanās Ādažu vadītājs Māris Sprindžuks (Latvijas Reģionu apvienība), kurš patlaban ir arī apvienotā Ādažu novada domes priekšsēdētājs, pateica ''nē'' trīs miljonus eiro vērtajam projektam.

"Dome vēl nav lēmusi, bet šobrīd tajā pašā kvartālā blakus vietai, kur gribēja jauno māju vēlēšanu karstumā, top pamatskola ar 700 vietām. Tātad apmēram nākamā gada rudenī būs 250 brīvu vietu. Visi argumenti arī no pašas Carnikavas puses ir par labu tam, ka esošajā jaunajā Carnikavas pamatskolā, kura tiek būvēta, to visu var izdarīt un piecus gadus nekas jauns nebūtu jābūvē, jo ir brīvas telpas," sacīja Sprindžuks.

Carnikavas pamatskolas izmaksas ir 11 miljoni eiro. Turklāt mūzikas un mākslas skola sāk darbu pēcpusdienā, līdz ar to, ja tā ir zem viena jumta ar pamatskolu, telpu noslodze būtu no rīta līdz vakaram.

"Nevis bērni ir vienā mājā un pēc tam pa šauru gaiteni 50 metrus pāriet uz otru māju. Tad pirmā paliek tukša un otra piepildās. Tā vienkārši ir tāda muļķošanās," viņš uzskata.

Citi riskanti projekti

Izņemot Carnikavas mūzikas un mākslas skolu, par citiem projektiem apvienotajā novadā domstarpību nav. Tomēr izgaismojas projekti, kas ir riskanti un diskutabli.

Sprindžuks norādīja: "Piemēram, Carnikavā Mežgarciema projekts, kas tiek būvēts ražošanas vajadzībām ar Eiropas naudas piesaisti, un tur ir ļoti būtiski, ka ražotāji pērk tos gabalus, nāk iekšā un rada darbavietas un privātās investīcijas. Arī Carnikavas administrācija ir pasteigusies un nav līdz galam izdomājusi. Šobrīd deputāti lauza galvu, kā lai to paspēj. Ir palicis pusotrs gads, jo, ja to nerealizē, tad jāatgriež būs trīs miljoni eiro jau apvienotajam novadam. Mēs domājam, kā lai izglābj citu ātro ideju. Tur vienkārši ir kļūda. Un varbūt tajā vietā pat nevajadzēja likt ražošanas zonu, jo tur ir priežu mežs un vasarnīcu rajons. Nu kā ir, tā ir. Ir apvienoti novadi, un mēs skatāmies kā uz apvienotu problēmu."

Aizķeršanās ar "mantojumu" arī Ķekavas novadā

Skolu jautājums ir aktuāls arī Ķekavas novadā. Pēc novadu reformas Ķekavas novada teritorijā iekļaujas arī Baldones pilsētas un pagasta teritorijas. Ķekavas novads pēc pašvaldību vēlēšanām tika arī pie jauna domes priekšsēdētāja – Jura Žilko no partijas "Latvijas attīstībai" un partijas "Izaugsme" apvienotā saraksta.

Mantojumā no iepriekšējā novada domes sasaukuma saņemti vairāki iesākti projekti. Grandiozākie no tiem ir Baložu vidusskolas piebūve un sporta laukums. Tāpat ir noslēdzies iepirkuma konkurss par Pļavniekkalna sākumskolas jaunajiem moduļiem.

Nedaudz iekavējies jeb iestrēdzis bērnudārza projekts Titurgā, jo daļa iedzīvotāju iebilst pret izvēlēto vietu. Lauvas tiesa iesākto projektu tiks turpināti, bet liela neskaidrība ir par vērienīgo vismaz 22 miljonus eiro vērto projektu – jauno skolu Pļavniekkalna apkārtnē.

Žilko nenoliedza, ka šāds projekts ir nepieciešams, jo tas risinātu vietu trūkumu gan sākumskolā, gan pamatskolā. "Taču, sverot iedzīvotāju skaitu, kas ir šajā apkārtnē, un pretim liekot indikatīvās izmaksas, tas ir dārgs projekts, un mēs redzam, ka šo jautājumu tomēr varam risināt citādi. Ar iepriekš jau manis pieminēto Pļavniekkalna esošās skolas piebūves paplašināšanu vēl lielākā mērā un ar bērnudārzu Titurgā."

Latvijas Radio: Un tad šo projektu vispār neīstenot?

Žilko: "Šim projektam šobrīd ir uzlikta pauze. Mēs to neesam arī slēpuši priekšvēlēšanu periodā, un šī brīža domes vadība šo projektu šobrīd stingri pārskata."

Netālu no Ķekavas novada domes ēkas sastaptie iedzīvotāji Latvijas Radio akcentēja citas prioritātes, kas, viņuprāt, jaunajam novada domes sasaukumam būtu jārisina.

Iedzīvotāja: Aizgāju ar mazmazbērniem uz bērnu laukumiņu. Piecas minūtes, un viņi pateica: "Ejam projām. Nav ko darīt." Vēl no padomju laikiem tur stāv raķete, par kuru smejamies, ka nav nokrāsota. Bērniem pietrūkst jaunu, modernu rotaļu laukumu. Nav ko darīt. Visi sēž pie datoriem. Diemžēl.

Latvijas Radio: Skolu un bērnudārzu pietiek?

Iedzīvotāja: Nepietiek, protams.

Latvijas Radio: Un iesāktais veloceliņš?

Iedzīvotāja: Es nebraukāju. Nemāku pateikt. Tas arī nav pabeigts, cik es saprotu. Būtu labi, ja pabeigtu.

Žilko skaidroja, ka teju sešus kilometrus garā veloceliņa būvniecība noslēgsies nākamā gada beigās. Savukārt attiecībā uz bērnu laukumiem ir iecerēts tuvākajos gados veidot trīs lielus izklaides, atpūtas parkus – Baložos, Ķekavā un Baldonē.

Babītes projekti zem jautājuma zīmes

Mārupes novads pēc reformas apvienots ar Babītes novadu. Mārupes novada domes priekšsēdētājs ir Andrejs Ence no Latvijas Reģionu apvienības. Iepriekš viņš bija ilggadējs Babītes novada domes vadītājs. Ence atklāja, ka iesāktajiem projektiem, kas paredzēti vēl šī gada budžetā, nekādas izmaiņas neveiks. Lielākie no projektiem Mārupē ir ielu rekonstrukcijas, kā arī Mārupes Mūzikas un mākslas skolas pārbūve. Sliktāka situācija ir ar Babītes iecerētajiem projektiem.

"Babītē diemžēl lielie projekti dažādu iemeslu dēļ apstājās. Bija paredzēta jauna bērnudārza būvniecība. Tas ir apstājies. Bet izskatās, ka ielu projekti vismaz daļa aizies. Kāpēc neaiziet visi? Es uzskatu, ka tā bija pēdējā gada neveiksmīga budžeta plānošana. Godīgi sakot, nācās Babītē apstādināt vidusskolas sporta stadiona būvniecību. Nav skaidrs finansējums. Viss bija plānots uz aizņēmumiem. Izskatās, ka aizņēmumu nevar dabūt, un tas apstājas. Līdz jaunajam gadam jāiet visam, kā ir gājis. Nevar gada vidū kaut ko mainīt," viņš sacīja.

Tiesa, ja būtu iespēja, tad vērienīgo, 12 miljonus eiro vērto Jaunmārupes bērnudārza projektu, kas drīz tiks pabeigts, Ence būtu pārskatījis: "Varbūt nevajadzēja tik šiku būvēt, varbūt vajadzēja vairāk vietas. Tā bija iepriekšējo Mārupes deputātu vēlme, tad jāpabeidz. "Jānorij" un jāpieņem kā esošs. Tas būs ļoti skaists, moderns, ar jaunām tehnoloģijām. Latvijā pirmais tāds."

Mārupē uzrunātie iedzīvotāji Latvijas Radio par dzīvi jaunajā, paplašinātajā novadā kopumā nesūdzējās, tomēr dažas vēlmes izteica: "Es domāju, ka viss attīstās. Skatoties uz to, kā ceļus un kanalizāciju taisa, es domāju, arī bērnudārzus attīsta. Jauna slota tīri slauka. Ceru, ka kaut kas mainīsies par labu pensionāriem. Bērniem un jaunām ģimenēm ir viss – stadioni un bērnu rotaļu laukumi. Milzīga nauda ieguldīta. Vairāk vajadzēja domāt par kultūras dzīvi, baseiniem, sporta aktivitātēm šeit uz vietas, vecajā Mārupē."

Ropažos aizķeršanās ar vienu projektu

Ropažu novads izveidojies, apvienojot trīs novadus – Garkalnes, Stopiņu, Ropažu novadu, kā arī Vangažu pilsētu. Apvienotā novada domes priekšsēdētāja ir Vita Paulāne no "Latvijas attīstībai", viņa iepriekš bija Stopiņu novada domes vadītāja. Paulāne atklāja, ka visus iepriekš iecerētos projektus šajā budžeta gadā būs iespējams turpināt. Aizķeršanās ir tikai ar vienu ielu rekonstrukcijas projektu.

Paulāne sacīja: "Iepriekšējai novadu domei, tagad Ropažu pagastam, nebija apstiprināts iepirkuma plāns, tad šobrīd, apstiprinot iepirkumu plānu tieši Ropažu pagastam, mēs esam apturējuši gājēju celiņu gar stadionu un autoceļa V66 līdz kapiem izbūvi, jo projektā nav līdz galam veikti saskaņojumi. Esam šo projektu pārcēluši uz vēlāku termiņu un skatīsimies, vai mums izdosies vai ne, jo šobrīd projekts nav gatavs."

Bauskas novadā viss ir mierīgi

Līdzīga situācija ir arī apvienotajā Bauskas novadā, kurā pēc reformas apvienojās četri novadi – Bauskas, Rundāles, Vecumnieku un Iecavas novads. Vadības grožus tur iepriekšējais Rundāles novada domes priekšsēdis Aivars Okmanis no Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK.

Viņš norādīja, ka jaunais sasaukums kopā strādā nedaudz vairāk par mēnesi un vismaz pagaidām katrs deputāts deķīti uz savu pusi nevelk.

Visas piecas partijas ir vienojušās strādāt kopā, neskatoties uz to, ka Nacionālajai apvienībai ir 11 no 19 balsīm.

"Visus jautājumus [svarīgi] risināt kopīgi. Dalīt gan veiksmes, gan neveiksmes. Lielās lietās mums ir vienprātība. Protams, tas ir neizbēgami, ka katram deputātam ir tuvāki savi vēlētāji, kas ir tuvāk viņa dzīvesvietai. No tā izvairīties būs neiespējami. Pie tāda principa "tikai man un citiem neko" vēl mēs neesam nonākuši. Tas var būt vēl priekšā, kad mēs gatavosim nākamā gada budžetu," sacīja Okmanis.

Šo faktu kā izaicinājumu un īsto indikatoru spējai sastrādāties norāda arī citi novadu domes vadītāji. Ādažu novada domes priekšsēdētājs Sprindžuks uzsvēra, ka 2022. gada budžets būs īstais apvienotais budžets, kur būs jāsalāgo visu prioritātes, un tas no deputātiem prasīs briedumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti