Zanda Ozola-Balode

Panorāma

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Vecāki neziņā par īpašo bērnu iespējām atsākt mācības klātienē
Vecāki neziņā par īpašo bērnu iespējām atsākt mācības klātienē
Solījums speciālo skolu audzēkņiem,  kuri veselības stāvokļa dēļ nevar nodot siekalu testu, atrast alternatīvu šobrīd izčākstējis. Gan vecāki, gan skolas daudzviet ir neziņā, vai 2. septembrī, kad sāksies mācības, viņi drīkstēs piedalīties klātienes nodarbībās. Tiesībsarga birojā norādīja – trešdienas, 1. septembra, laikā ir jāatrod risinājums.
LTV: VID atkārtoti aptur «aplokšņu algu» izmaksu skaistumkopšanas uzņēmumā «Kolonna»
LTV: VID atkārtoti aptur «aplokšņu algu» izmaksu skaistumkopšanas uzņēmumā «Kolonna»
Jau otro reizi divu gadu laikā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policija aplokšņu algu izmaksā pieķērusi vienu no lielākajiem skaistumkopšanas salonu tīkliem Latvijā – “Kolonna”, liecina Latvijas Televīzijas (LTV) rīcībā esošā informācija. Uzņēmumā veiktas 20 kratīšanas, tiek lēsts, ka kopš 2019. gada beigām nodokļos nav samaksāti vairāk nekā 844 000 eiro. Uzņēmums saņēmis arī dīkstāves pabalstu, kas tagad būs jāatmaksā. 
Latvijā daudzviet trūkst «Janssen» vakcīnu pret Covid-19
Latvijā daudzviet trūkst «Janssen» vakcīnu pret Covid-19
Lai gan Covid-19 vakcīnu šobrīd netrūkst un iedzīvotājiem neliedz izvēlēties tās ražotāju, daudzos vakcinācijas centros par deficītu kļuvusi "Janssen" vakcīna. Piemēram, Daugavpilī tā rezervēta tikai atsevišķām iedzīvotāju grupām, kuras aicina iepriekš pieteikties, ja ir vajadzība saņemt tieši šo vakcīnu.
Saeima lems par kompensācijām ebreju kopienai
Saeima lems par kompensācijām ebreju kopienai
Likumprojekts, kas 10 gadu laikā paredz ebreju kopienai izmaksāt 40 miljonu eiro kompensāciju par holokausta dēļ zaudētajiem īpašumiem, tiks skatīts Saeimā pirmajā lasījumā. Par to trešdien, 25. augustā, konceptuāli vienojās atbildīgā Saeimas Budžeta un finanšu komisija.
Valdība papildina valstu sarakstu, kuru izsniegtie Covid-19 sertifikāti atbilst ieceļošanas prasībām...
Valdība papildina valstu sarakstu, kuru izsniegtie Covid-19 sertifikāti atbilst ieceļošanas prasībām Latvijā (papildināts)
Sākot ar 1. septembri, Latvijā tiks atzīti Covid-19 vakcinācijas un pārslimošanas sertifikāti ieceļotājiem no ASV, Austrālijas, Izraēlas, Jaunzēlandes un Kanādas. Šo valstu izsniegtos vakcinācijas apliecinājumus uzskatīs par derīgiem, un to uzrādītāji varēs ieceļot bez papildu ierobežojumiem. Tiks pieņemti arī apliecinājumi, kas nebūs digitālā formā.  
Pret Covid-19 nepotēti deputāti Saeimā klātienē varēs strādāt ar negatīvu Covid-19 testu
(papildināt...
Pret Covid-19 nepotēti deputāti Saeimā klātienē varēs strādāt ar negatīvu Covid-19 testu (papildināts)
Saeimas Prezidijs un Frakciju padome šodien vienbalsīgi vienojās, ka nevakcinēti vai Covid-19 nepārslimojuši deputāti Saeimas klātienes sēdēs varēs piedalīties ar negatīvu Covid-19 testu. Pašlaik plānots, ka testi būs jāveic par pašu deputātu, ne Saeimas budžeta naudu. Latvijas Televīzija noskaidroja, ka testēšana vismaz sākotnēji varētu būt nepieciešama 15 tautas priekšstāvjiem.
Covid-19 vakcinācijas pretinieki rīko savu «Baltijas ceļu»
Covid-19 vakcinācijas pretinieki rīko savu «Baltijas ceļu»
"Baltijas ceļa" nosaukumu šogad izmanto vakcinācijas pret Covid-19 pretinieki, kuri protestē pret vakcināciju, kas vairāku profesiju pārstāvjiem būs obligāta. Organizētāji iepriekš plaši reklamēja pasākumu vairākos plašsaziņas līdzekļos, kā arī ir izveidojuši mājaslapu piecās valodās.
Valodas pamatnostādnēs izcelta katra iedzīvotāja atbildība par to, kā raksta un runā
Valodas pamatnostādnēs izcelta katra iedzīvotāja atbildība par to, kā raksta un runā
Ar Valsts valodas pamatnostādnēm nākamajiem septiņiem gadiem vēlas sekmēt valodas izpēti, valodas resursu attīstību un digitalizāciju, kā arī stiprināt katra iedzīvotāja līdzdalību un individuālo atbildību par to, kā rakstām, runājam un kādu valodu atstāsim nākamajām paaudzēm. Otrdien, 24. augustā, pamatnostādnes plāno skatīt valdībā.
Vai Covid-19 lipīgāka varianta dēļ jāmaina drošības noteikumi?
Vai Covid-19 lipīgāka varianta dēļ jāmaina drošības noteikumi?
Covid-19 izplatībā satraucošas tendences – Latvijā divu nedēļu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju ir nedaudz virs 39, bet tieši pirms nedēļas bija 30,7. Tas lielā mērā ir vīrusa delta varianta dēļ, kurš ir divreiz lipīgāks par iepriekšējiem Covid-19 variantiem. Tāpēc rodas jautājums, vai pietiek ar pašreizējiem drošības noteikumiem sabiedriskās vietās, vai arī tie būtu jāpārskata.
Latvijā viens cilvēks prasījis kompensēt vakcīnas pret Covid-19 radītās blaknes
Latvijā viens cilvēks prasījis kompensēt vakcīnas pret Covid-19 radītās blaknes
Valdības apņemšanās kompensēt iespējamās Covid-19 vakcīnu blakusparādības iekļauta tajā pašā likumprojektā, kas paredz obligātu vakcināciju vairāku profesiju pārstāvjiem. Kamēr nav skaidrības, ko Saeimas deputāti lems par šo likumprojektu, nav arī apstiprināta mehānisma un kārtības, kā kompensēt blakusparādības. Šobrīd Veselības inspekcijā reģistrēts viens gadījums, kad cilvēks vērsies Ārstniecības riska fondā ar lūgumu atlīdzināt iespējamos Covid-19 vakcīnas radītos sarežģījumus veselībai.
Levits aicina FM darba grupā vērtēt jaunākās izmaiņas nodokļos
Levits aicina FM darba grupā vērtēt jaunākās izmaiņas nodokļos
Valsts prezidents Egils Levits aicina Finanšu ministriju veidot darba grupu, lai vērtētu izmaiņas nodokļu sistēmā attiecībā pret pašnodarbinātajiem un tiem, kas strādā nepilnu slodzi, norādot, ka būtiski, lai neciestu cilvēki un neapsīktu viņu ienākumi.
Rīgā rinda pases maiņai – pusotrs mēnesis; PMLP pagarinās darbalaiku
Rīgā rinda pases maiņai – pusotrs mēnesis; PMLP pagarinās darbalaiku
Pusotrs mēnesis rindā pēc jauniem dokumentiem Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) – ar šādu gaidīšanas laiku saskaras galvaspilsētas iedzīvotāji, kam radusies vajadzība tos mainīt. Runa ir ne vien par beigušos derīguma termiņu, zādzību vai nozaudēšanu, bet arī pases maiņu pēc laulībām. PMLP, reaģējot uz garajām rindām, no nākamās nedēļas pagarinās nodaļu darba laiku.
Policija: Covid-19 sertifikātu viltošana – sodāms noziegums
(papildināts)
Policija: Covid-19 sertifikātu viltošana – sodāms noziegums (papildināts)
Pieaugot interesei par Covid-19 sertifikāta iegūšanu dažādu ikdienas gaitu atvieglojumu dēļ, palielinājusies arī interese no cilvēkiem, kas vēlas apiet tā iegūšanas kārtību. Valsts policijā (VP) uzsvēra, ka cilvēki līdz galam vēl nesaprot, – apiešana ir noziegums, tāpēc ir jāinformē sabiedrība par šādas rīcības sekām.
Visām skolām pirks gaisa kvalitātes mērītājus
Visām skolām pirks gaisa kvalitātes mērītājus
Drošas mācības klātienē lielā mērā atkarīgas no gaisa kvalitātes mācību telpā. Taču mērījumi līdz šim atklājuši, ka lielākajā daļā klašu ogļskābās gāzes (CO2) piesātinājums pārsniedz Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteikumu un tas liecina par sliktu ventilāciju. Lai varētu uzmanīt gaisa kvalitāti telpā, valsts plāno apmaksāt mērierīču iegādi. Tam plānots tērēt 3,7 miljonus eiro.
REPORTĀŽA: Kurzemes sirdī Kuldīgā sākas skolēnu dziesmu un deju svētki
REPORTĀŽA: Kurzemes sirdī Kuldīgā sākas skolēnu dziesmu un deju svētki
12. jūlijā ar pirmo norisi “Saulesvija” pašvaldībās sākušies Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. “Saulesvija” ir kā simbolisks svētku gājiens, kad saposties, satikties un uzgavilēt. Divu nedēļu laikā svētku organizatori ciemosies 43 jaunizveidotajos novados, lai sasveicinātos klātienē un pateiktos ikvienam dalībniekam. Pirmajā notikuma dienā “Saulesvija” ievijās Kurzemē, un pati pirmā pieturas vieta bija Kuldīga.
Uga Dumpis: Šobrīd vajadzības pēc trešās Covid-19 vakcīnas nav
Uga Dumpis: Šobrīd vajadzības pēc trešās Covid-19 vakcīnas nav
Vai būs nepieciešama trešā Covid-19 vakcīnas deva, vai nākotnē vajadzēs vēl revakcinēties? Šie ir tikai daži no jautājumiem, ko pašlaik apspriež zinātnieki. Uz lielu daļu atbilžu vēl nav. Tikmēr farmācijas uzņēmumi veic pētījumus un drīzumā plāno vērsties pie regulatoriem, lai panāktu apstiprinājumu trešās devas izmantošanai. Speciālisti Latvijā norāda, ka pašlaik izmantotais vakcīnu devu skaits labi aizsargā pret esošajiem Covid-19 paveidiem.
Rīgas dome ņems 3,9 miljonu eiro aizņēmumu divu bērnudārzu ierīkošanai
Rīgas dome ņems 3,9 miljonu eiro aizņēmumu divu bērnudārzu ierīkošanai
Lai izveidotu divus jaunus bērnudārzus, Rīgas dome rekonstruēs divas pašvaldībai piederošas ēkas. Lai to paveiktu, nepieciešami 4,4 miljoni eiro. Lielāko daļu summas dome aizņemsies no valsts. Tas ļaus 300 bērniem aptuveni pēc gada sākt mācības pašvaldības bērnudārzā, tomēr atrisinās tikai daļu no gadiem samilzušā bērnudārza vietu deficīta. 
Drīkstēs atlaist darbiniekus bez Covid-19 sertifikāta
(papildināts)
Drīkstēs atlaist darbiniekus bez Covid-19 sertifikāta (papildināts)
Valdība otrdien, 6. jūlijā, konceptuāli vienojās, ka varētu dot darba devējiem tiesības atbrīvot no amata darbiniekus, kuri līdz 15. septembrim nebūs ieguvuši Covid-19 sertifikātu.  Tuvākajā laikā tiks vērtēts likumīgais pamats šādam valdības lēmumam – vai tas atbilst Satversmei.
Pastiprina apsardzi uz Latvijas robežas ar Baltkrieviju
Pastiprina apsardzi uz Latvijas robežas ar Baltkrieviju
Notikumi uz Lietuvas–Baltkrievijas robežas liek uzmanīties arī Latvijas robežsardzei. No ceturtdienas, 1. jūlija, arī uz Latvijas robežas sākusi strādāt Eiropas robežu un krasta apsardzes aģentūra "Frontex", kas atsaukusies palīdzības lūgumam. Tā ir pirmā reize, kad Latvijā tiek uzņemti eksperti robežas uzraudzībai.
Stepaņenko un Švecova aiziet no Gobzema partijas «Likums un kārtība»
(papildināts)
Stepaņenko un Švecova aiziet no Gobzema partijas «Likums un kārtība» (papildināts)
Pie frakcijām nepiederošā Saeimas deputāte Jūlija Stepaņenko paziņojusi, ka izbeidz savu dalību deputāta Alda Gobzema dibinātajā partijā "Likums un kārtība" un atkāpjas no valdes līdzpriekšsēdētājas amata. Neilgi pēc Stepaņenko paziņojuma arī pie frakcijām nepiederošā Saeimas deputāte Ļubova Švecova pavēstīja par izstāšanos no jaundibinātā politiskā spēka.
Aicina atbalstīt bijušos ieslodzītos – ļaut justies piederīgam un pierādīt sevi darbā
Aicina atbalstīt bijušos ieslodzītos – ļaut justies piederīgam un pierādīt sevi darbā
Sabiedrībai ir milzīga loma bijušo ieslodzīto nākotnē – būt palīgam, lai sodu izcietušie sāktu jaunu dzīvi, vai tieši otrādi – ar atbalsta trūkumu veicinātu bijušo ieslodzīto atgriešanos cietumā. Tā norāda Ieslodzījuma vietu pārvaldē, kas kampaņā “Nenovērsies, bet atbalsti un iesaisties” aicina izprast visas sabiedrības iespēju novērst nākotnes noziegumus.
Aug sūdzību skaits par vardarbību bērnudārzos, risinājumu rašana nesokas raiti
Aug sūdzību skaits par vardarbību bērnudārzos, risinājumu rašana nesokas raiti
Lielākā daļa jeb 71 procents no visām administratīvo pārkāpumu lietvedībām, ko pēdējā laikā ierosinājusi Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI), ir saistīta ar iespējamu vardarbību bērnudārzos. Rudenī raidījums “Aizliegtais paņēmiens” izgaismoja trūkumus dažādos pirmsskolas izglītības sistēmas līmeņos. Atbildīgās iestādes norāda, ka tas nostrādājis kā katalizators trūkumu novēršanai, tomēr ar to nesokas raiti.
Tiesībsargs: Nodokļu atgūšanā par izglītību valda nevienlīdzība
Tiesībsargs: Nodokļu atgūšanā par izglītību valda nevienlīdzība
Lai gan izdevumi par izglītību ir vieni no tā sauktajiem attaisnotajiem izdevumiem, kurus ik gadu var iekļaut ienākumu deklarācijā un atgūt pārmaksu, tas neattiecas uz maksājumiem ne par privātajiem bērnudārziem, ne maksas tālmācības vidusskolās iegūto izglītību. Šo attieksmi Tiesībsarga birojs uzskata par nevienlīdzīgu un aicina valdību to novērst.
Ministrs varētu rosināt daļu pensiju 2. līmeņa iemaksu pārdalīt par labu tagadējām pensijām
(papildi...
Ministrs varētu rosināt daļu pensiju 2. līmeņa iemaksu pārdalīt par labu tagadējām pensijām (papildināts)
Labklājības ministrs Gatis Eglītis (Jaunā konservatīvā partija) izteicis ideju, ka varētu rosināt kādu daļu iemaksu pensiju 2. līmenī pārdalīt par labu pašlaik izmaksājamo pensiju fondam jeb pensiju 1. līmenim. Koalīcijas partneri vēl nav dzirdējuši plašāku izklāstu par šādu variantu, bet būtu gatavi apspriest pensiju 2. līmeņa iemaksu mazināšanu. 
Valsts kontrole atklāj virkni nepilnību bērnu ar īpašām vajadzībām izglītības nodrošināšanā
(papildi...
Valsts kontrole atklāj virkni nepilnību bērnu ar īpašām vajadzībām izglītības nodrošināšanā (papildināts)
Neatbilstoša izvērtēšana, nožēlojami apstākļi internātos un vājas profesionālās izglītības iespējas – Valsts kontrole (VK) revīzijā atklājusi virkni nepilnību bērnu ar īpašām vajadzībām izglītības nodrošināšanā. Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) norāda, ka tuvākajā laikā ieteikumus un to izpildes iespējas apspriedīs ar kolēģiem citās institūcijās. 
Cistiskās fibrozes pacienti netiek pie vajadzīgajām zālēm
Cistiskās fibrozes pacienti netiek pie vajadzīgajām zālēm
Aptuveni 4% jeb 76 tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju ir kāda reta saslimšana. Daļu reto slimību var apturēt un ārstēt, taču jaunās paaudzes medikamenti Latvijā nereti ienāk krietni vēlāk nekā citviet Eiropā. Kāpēc tā – konkrētu  atbilžu nav arī amatpersonām.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd