Zanda Ozola-Balode

Panorāma

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Pieaug pieteikumu skaits Covid-19 testiem
Pieaug pieteikumu skaits Covid-19 testiem
Aizvadītajā diennaktī sasniegts Covid-19  testu rekords – testēti 12 155 analīžu paraugi. Kopš pagājušās sestdienas Covid-19 testu cilvēki ar slimības simptomiem var veikt bez ģimenes ārsta nosūtījuma, un uzreiz tajā pašā dienā zvanu centrā pieteikumu skaits dubultojās. Tiesa, aicina neveikt testus tiem, kuriem nav nekādu saslimšanas pazīmju.
Ziemas saulgriežos tradicionālā bluķa vilkšana – tiešraidē
Ziemas saulgriežos tradicionālā bluķa vilkšana – tiešraidē
Pagājušajā naktī tika svinēti vieni no latviešu tautas svarīgākajiem tradicionālajiem svētkiem – ziemas saulgrieži. Tautas tradīcijas paredz lielas saimes pulcēšanos vienuviet, un šonakt tā arī notika, taču nepārkāpjot pulcēšanās ierobežojumus. Folkloristi to vēroja tiešsaistē, arī bluķa vilkšanu.
Zinātnieki meklēs jaunā koronavīrusa paveidu Latvijā
Zinātnieki meklēs jaunā koronavīrusa paveidu Latvijā
Pagaidām nav zināms, vai Covid-19 saslimšanu izraisošā vīrusa jaunā, lipīgākā mutācija ir sastopama Latvijā. Šonedēļ zinātnieki sāks analizēt analīžu paraugus, un atbilde varētu būt zināma nākamnedēļ.    
Vardarbība atkārtojas arī nākamajā paaudzē. Kā izrauties no «apburtā loka»?
Vardarbība atkārtojas arī nākamajā paaudzē. Kā izrauties no «apburtā loka»?
Dzīve vardarbībā atstāj nopietnu nospiedumu uz cilvēka pasaules uztveri, uz viņa attiecībām ar citiem cilvēkiem. Tā sagrauj personību. Bērnam, kas audzis vardarbīgā ģimenē, ik uz soļa redzējis vardarbību, ir daudz lielāks risks iekļūt vardarbīgās attiecībās: pašam kļūt gan par varmāku vai tieši otrādi – par upuri. Līdzīgi kā bumba ar laika degli arī upuris kādā brīdī var kļūt par varmāku. Kā to pārtraukt?
Vardarbība. Vai baznīcā var saņemt mierinājumu?
Vardarbība. Vai baznīcā var saņemt mierinājumu?
Vardarbībai patīk klusums. Par to, kas noticis mājās, parasti klusē gan varmāka, gan cietušais. Cilvēkiem ir kauns atzīties, ka perfektā ģimene nemaz nav perfekta, ka kāds šajā ģimenē cieš. Par uzticības personām dažkārt kļūst reliģisko draudžu locekļi. Taču ne vienmēr vardarbības upuri saņem cerēto atbalstu.
Kā rīkoties, ja pamanīta vardarbība citā ģimenē
Kā rīkoties, ja pamanīta vardarbība citā ģimenē
Māte, kas nespēj pamest vardarbīgo bērnu tēvu, vai bērns, kurš ik dienu cieš, klausoties vecāku strīdos un noraugoties viņu kautiņos. Lai gan tas viss lielākoties notiek prom no sabiedrības acīm, nereti arī kaimiņi vai paziņas nojauš, ka tuvumā kādā ģimenē ikdienas sabiedrotais ir vardarbība. Kā reaģēt, kā palīdzēt?
Ar Covid-19 inficētie slimnīcā pavada vidēji 10 dienas
Ar Covid-19 inficētie slimnīcā pavada vidēji 10 dienas
Desmitā daļa saslimušo ar Covid-19 nonāk slimnīcā, un desmit dienas ir vidējais ārstēšanās ilgums stacionārā. Te gan jāņem vērā, ka ir pacienti, kuri stacionārā palikuši arī piecas un sešas nedēļas. Tiem, ko slimība skārusi smagāk, atveseļošanās nebeidzas ar nokļūšanu mājās – ārsta uzraudzībā priekšā ir garš atveseļošanās posms.   
Sāktas vairākas administratīvās lietas par iespējamu vardarbību Rīgas 36. bērnudārzā
Sāktas vairākas administratīvās lietas par iespējamu vardarbību Rīgas 36. bērnudārzā
Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) sākusi vairākas administratīvās lietvedības par iespējamu vardarbību Rīgas 36. pirmsskolas izglītības iestādē. Iesniegumu iesnieguši Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" žurnālisti, inspekcijā vērsušies arī vairāku bērnu vecāki. Aizvadīto trīs gadu laikā inspekcija saņēmusi aptuveni 100 līdzīga rakstura iesniegumu.
Aicina neklusēt par seksuālu vardarbību
Aicina neklusēt par seksuālu vardarbību
Vardarbībai patīk klusums, un īpaši seksuālajiem varmākām patīk, ja bērni par piedzīvoto klusē. 70% no dzimumnoziegumiem skar nepilngadīgos. Turklāt lauvas tiesa – 95% – no pāridarītājiem nekad iepriekš nav nonākuši tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā. Speciālisti šodien – Eiropas dienā bērnu aizsardzībai no seksuālās vardarbības – aicina pamanīt seksuālu vardarbību un ziņot.
Pētījums: Skolēni neapšauba latviešu valodas nozīmi, bet zūd motivācija to apgūt
Pētījums: Skolēni neapšauba latviešu valodas nozīmi, bet zūd motivācija to apgūt
Skolēni neapšauba latviešu valodas nozīmīgumu un vēlas to labi apgūt, taču bērni motivāciju nereti zaudē mācību procesa gaitā. Viens no vājajiem punktiem – atbalsta trūkums pedagogiem. Šādus secinājumus izdarījusi pētnieku grupa, kas trīs gadus 14 Latvijas skolās pētīja attieksmi pret latviešu valodu un tās mācību procesu. Pētījuma rezultātus paredzēts izmantot skolotāju atbalstam un mācību procesa uzlabošanai.
Slimības lapu skaits nepieaug, bet aug valsts tēriņi par tām
Slimības lapu skaits nepieaug, bet aug valsts tēriņi par tām
Laikā, kad pat ar mazākajām elpceļu slimību pazīmēm cilvēki tiek aicināti nenākt uz darbu, aizvadītajos divos mēnešos nemaz nav pieaudzis atvērto slimības lapu skaits. Tā liecina Nacionālā veselības dienesta dati. Taču valsts tēriņi par darbnespējas lapām ir auguši. Un tie turpinās pieaugt arī tuvāko mēnešu laikā, jo kopš 16. novembra pirmās trīs darba nespējas dienas elpceļu saslimšanu gadījumā apmaksās valsts.
Baltkrievijas bēgļiem Latvijā plāno vieglāku bankas konta atvēršanu, baltkrievu studentiem – stipend...
Baltkrievijas bēgļiem Latvijā plāno vieglāku bankas konta atvēršanu, baltkrievu studentiem – stipendijas (papildināts)
Latvijas institūciju un nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvji pirmdien notikušajā Koordinācijas sanāksmē vienojās mazināt dažādus ierobežojumus un paplašināt atbalstu Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai. Tiks meklēti veidi, lai no Baltkrievijas atbraukušie cilvēki varētu ātrāk iekārtoties darbā un vieglāk atvērt bankas kontu. Tāpat tiek domāts arī par atbalstu baltkrievu studentiem, kas mācības turpina Latvijā.
Krīze ietekmē piemiņas zīmes izveidi Saldus ebrejiem
Krīze ietekmē piemiņas zīmes izveidi Saldus ebrejiem
Pandēmijas izraisītā krīze ietekmējusi piemiņas vietas izveidi holokaustā bojā gājušajiem Saldus ebrejiem. Krīzē cietuši uzņēmēji, kuri bija apņēmušies atbalstīt ieceri izveidot vides objektu un tā uzstādīšanu.
Ģimenes ārstiem slodze Covid-19 dēļ kļūst par smagu
Ģimenes ārstiem slodze Covid-19 dēļ kļūst par smagu
Darba telefons zvana bez pauzēm. Tagad arī brīvdienās zvana epidemiologi. Šāda pašlaik ir ikdiena daudzās ģimenes ārstu praksēs. Covid-19 pandēmijas dēļ uzliktie papildu pienākumi būtiski palielinājuši ģimenes ārstu slodzi, un tā tikai pieaug. Asociācija aicina lēmumu pieņēmējus ņemt vērā, ka daudziem mediķiem slodze sāk kļūt par smagu. 
Kad Covid-19 izslimojušais drīkst atgriezties sabiedrībā?
Kad Covid-19 izslimojušais drīkst atgriezties sabiedrībā?
Arvien pieaug arī to Covid-19 pacientu skaits, kas izveseļojušies. Un ne vien pašu, bet arī viņu kolēģu un draugu lokā valda neziņa un apjukums. Vai tiešām var atgriezties sabiedrībā un darbā, ja Covid-19 tests joprojām ir pozitīvs? Atbilde – jā, var, taču šo lēmumu pieņem ārstējošais ārsts. 
Rīgā pieaug nepieciešamība pēc pansionātiem
Rīgā pieaug nepieciešamība pēc pansionātiem
Galvaspilsētas iedzīvotāji noveco, un samērā strauji pieaug rīdzinieku skaits, kam nepieciešama aprūpe pansionātā. Pēc pieciem gadiem tādu būs vismaz par piektdaļu vairāk nekā pašlaik. Datu analītiķi, kas modelējuši situāciju, norāda, ka domniekiem jārēķinās, ka šim nolūkam arī attiecīgi pieaugs nepieciešamo līdzekļu apjoms.
Sociālo darbinieku biedrība pieprasa labklājības ministres demisiju
(papildināts)
Sociālo darbinieku biedrība pieprasa labklājības ministres demisiju (papildināts)
Sociālo darbinieku biedrība ir nosūtījusi atklātu vēstuli Latvijas politiķiem un augstākajām amatpersonām ar aicinājumu par labklājības ministres Ramonas Petravičas (“KPV LV”) demisiju, informēja Sociālo darbinieku biedrība. Vēstules autori pieprasa apstādināt ministrijas iniciatīvu uzlikt pašvaldību sociālajiem dienestiem jaunu funkciju – vērtēt pašnodarbināto un mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju atbilstību trūcīgas personas statusam.
Plānveida medicīnas palīdzību pagaidām neierobežos
Plānveida medicīnas palīdzību pagaidām neierobežos
Ceturtdien Stradiņa slimnīcā bija 17 ar Covid-19 sasirguši medicīnas darbinieki, bet piektdien, 30. oktobrī, – jau 20. Līdzīgi arī Austrumu slimnīcas un citu medicīnas iestāžu mediķi inficējas un nonāk pašizolācijā. Pagaidām šie un citi objektīvi apstākļi ir galvenie iemesli, kāpēc pacientiem mēdz pārcelt plānveida operācijas vai konsultācijas, un centralizēti plānveida medicīnas pakalpojumus pagaidām neierobežos.  
Kārklu ģimenē ar Covid-19 inficējas dēls, bet pārējiem izdodas nesaslimt
Kārklu ģimenē ar Covid-19 inficējas dēls, bet pārējiem izdodas nesaslimt
Plašais Covid-19 uzliesmojums Natālijas Draudziņas vidusskolā skāra arī Elīnas Kārklas ģimeni. Inficējās viņas dēls. Un Kārklu ģimenes piemērs apliecina, ka roku mazgāšanai un distancei ir milzīga nozīme. Ievērojot epidemiologu ieteikumus, viņai pašai un pārējiem ģimenes locekļiem ir izdevies nesaslimt.
Slimnīcām oranžais gatavības režīms darbam ar Covid-19 pacientiem
(papildināts)
Slimnīcām oranžais gatavības režīms darbam ar Covid-19 pacientiem (papildināts)
Latvijā pieaugusi saslimstība ar Covid-19 un pieaudzis arī ar jauno koronavīrusu inficēto pacientu skaits slimnīcā. Līdz ar to šonedēļ tiek strādāts pie plāna slimnīcu darba mobilizēšanai lielāka Covid-19 pacientu skaita uzņemšanai, medijiem pastāstīja Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško.
Stingrāk ierobežo pulcēšanos; masku lietošana – plašāka un uz nenoteiktu laiku
(papildināts)
Stingrāk ierobežo pulcēšanos; masku lietošana – plašāka un uz nenoteiktu laiku (papildināts)
Ministru kabinets piektdien, 23. oktobrī, attālinātajā ārkārtas sēdē paplašināja drošības pasākumu loku Covid-19 izplatības ierobežošanai Latvijā. Tostarp noteiktas stingrākas pulcēšanās prasības iekštelpās un ārtelpās, kā arī tas, ka sejas masku obligāta lietošana publiskās vietās būs obligāta arī pēc 6. novembra, proti, vairs nebūs terminēta. Savukārt pulcēšanās ierobežojumi būs spēkā līdz 15. novembrim.
Piesārņots gaiss – klusais slepkava
Piesārņots gaiss – klusais slepkava
Piesārņots gaiss ik gadu Latvijā klusām nogalina tūkstošiem cilvēku. Sekas ieelpotam piesārņojumam var izpausties pat pēc vairākiem gadiem. Tāpēc būtiski to apzināties un mazināt, tajā skaitā modernizējot apkures iekārtas, kā arī mazinot transportlīdzekļu daudzumu pilsētās. Lai tam pievērstu uzmanību, atklāta kampaņa, aicinot iedzīvotājus apzināties gaisa piesārņojuma avotus un pašiem tos neradīt.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd