Panorāma

Top "Bērna māja" darbam ar vardarbībā cietušiem bērniem

Panorāma

K. Kariņš: atvieglojumu vakcinētajiem kļūs arvien vairāk

Nevienlīdzība nodokļu atgūšanā par privāto bērnudārzu

Tiesībsargs: Nodokļu atgūšanā par izglītību valda nevienlīdzība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lai gan izdevumi par izglītību ir vieni no tā sauktajiem attaisnotajiem izdevumiem, kurus ik gadu var iekļaut ienākumu deklarācijā un atgūt pārmaksu, tas neattiecas uz maksājumiem ne par privātajiem bērnudārziem, ne maksas tālmācības vidusskolās iegūto izglītību. Šo attieksmi Tiesībsarga birojs uzskata par nevienlīdzīgu un aicina valdību to novērst.

Artūrs Grāvītis ir daudzbērnu tēvs. Viņa jaunākais bērns kādu laiku apmeklēja privāto bērnudārzu Rīgā, apgūstot valsts akreditētu mācību programmu. Vecāku līdzmaksājums par pusgadu pārsniedza 400 eiro, un maksājumu čekus Artūrs iesniedza Valsts ieņēmumu dienestā (VID), taču saņēma atteikumu atgūt pārmaksātos nodokļus.

"Ne vecāki, ne bērni nav vainīgi pie tā, kā valsts nefinansē visu privātās izglītības iestādes izdevumu sadaļu. Ja reiz vecākiem nākas piemaksāt, tad, es domāju, būtu tikai taisnīgi, ja arī par šo daļu valsts kompensētu atpakaļ, atdodot vismaz nodokļa daļu. Atbilstoši spēkā esošajam regulējumam, attaisnotajos izdevumos nav ietverti izdevumi par pirmsskolas izglītības, tai skaitā sākumizglītības un vidējās izglītības ieguvi, tai skaitā izdevumi par privātās mācību iestādes izglītības programmu apgūšanu," skaidroja Grāvītis.

VID norādīja, ka nodokļu politikas veidošana ir likumdevēja kompetencē. Artūrs VID lēmumu apstrīdēja un šobrīd ierosināta lieta Administratīvajā rajona tiesā.

Privātos bērnudārzus šobrīd apmeklē aptuveni 10 tūkstoši bērnu. Lielākā daļa tikai tāpēc, ka pašvaldību bērnudārzos trūkst vietu.

"Lielākajai daļai tā ir spiesta lieta, jo arī diezgan bieži, saņemot pieteikumus, vecāki raksta, tieši  saka šos ievadvārdus – esam pieteikušies uz trijām pašvaldības pirmsskolām rindā un meklējam iespēju privātajā," stāstīja Latvijas Privāto pirmsskolu biedrības vadītāja Daina Kājiņa.

Pašvaldību līdzfinsējums nosedz tikai daļu no privātās pirmsskolas izmaksām.

"Vecāki vairākkārt vērsušies pie mums, tieši jautājot, vai šos maksājumus var iesniegt arī Valsts ieņēmumu dienesta sistēmā atkal atgriezt pārmaksātos nodokļus, jo interešu izglītībā pirmsskolā tas ir piemērojams. Un diezgan bieži mēs nodarbojamies ar skaidrojošu darbu – šī daļa attiecas un šī neattiecas," atzina Kājiņa.

Šo situāciju izvērtējis arī Tiesībsarga birojs, nule sniedzot savu atzinumu. Tajā secināts, ka attieksme pret vispārējās izglītības ieguvējiem nav vienlīdzīga un aicina valdību to novērst. Īpaši steidzamā kārtā aicinot risināt pirmsskolu jautājumu.

"Mūsuprāt, šai izglītībai vajadzētu būt noteiktai bez maksas. Pēc fakta tā nav, jo 10 000 bērnu joprojām gaida rindā uz pašvaldības bērnudārziem.

Bet līdz tam laikam, kamēr šī problēma nav atrisināta, tad kā minimums izdevumi, šis līdzmaksājums, ko vecāki ir spiesti maksāt par privāto bērnudārzu apmeklēšanu, būtu jāiekļauj attaisnotajos izdevumos," uzskata Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vecākā juriste Kristīna Freiberga.

Tiesībsarga birojs atzinumu adresējis valdībai, un atbilde uz to tiek gaidīta līdz 15. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti