Zanda Ozola-Balode

Panorāma

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Telpu vēdināšana var mazināt Covid-19 izplatību
Telpu vēdināšana var mazināt Covid-19 izplatību
Nevēdinātās vai slikti ventilētās telpās Covid-19 izraisošais vīruss ilgstoši paliek gaisā sīku pilienu jeb aerosolu veidā. Pasaules veselības organizācija uzsver, ka intensīva telpu vēdināšana būtiski samazina risku inficēties ar lipīgo vīrusu. Arvien biežāk par vēdināšanas nozīmi runā arī Latvijas zinātnieki, aicinot uzņēmējus ar pilnu jaudu darbināt ventilācijas sistēmas, kā arī mērīt oglekļa dioksīda jeb CO2 piesātinājumu telpās.
Pārbauda Covid-19 ierobežojumu ievērošanu draudzē «Kristus pasaulei»; video ierakstos arī tiesnese S...
Pārbauda Covid-19 ierobežojumu ievērošanu draudzē «Kristus pasaulei»; video ierakstos arī tiesnese Sladzevska
Valsts policijas Teikas iecirknis sācis resorisko pārbaudi, lai noskaidrotu, vai reliģiskā draudze “Kristus pasaulei” nav pārkāpusi epidemioloģiskās drošības noteikumus. Pārbaude sākta saistībā ar draudzes mājaslapā publicētajiem dievkalpojumu videoklipiem. Viena no dievkalpojumu dalībniecēm, kas piedalās šajos pasākumos, ir arī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesnese Ieva Sladzevska.
Pēc vakcinācijas pret Covid-19 vēlams ieplānot brīvdienu
Pēc vakcinācijas pret Covid-19 vēlams ieplānot brīvdienu
Aptuveni puse pret Covid-19 vakcinēto pirmajās dienās pēc potes saņemšanas jūt gripai līdzīgus simptomus – visbiežāk galvassāpes, nogurumu vai paaugstinātu temperatūru. Šīs izjūtas ir paredzamas un nerada kaitējumu veselībai. Tomēr laikā, kad Latvija gatavojas masu vakcinācijai pret Covid-19, tie, kas vakcīnu jau saņēmuši, iesaka nākamo dienu pēc vakcinācijas ieplānot brīvu, savukārt darba devējiem necensties vienā dienā vakcinēt visu kolektīvu.
Uz sauszemes robežas obligātā Covid-19 testa esamību ieceļotājiem pārbauda izlases kārtībā
Uz sauszemes robežas obligātā Covid-19 testa esamību ieceļotājiem pārbauda izlases kārtībā
Riski Covid-19 atvest ar lidmašīnu šobrīd ir daudz mazāki, nekā ievest pa sauszemi, norāda gan Valsts policija, gan Civilās aviācijas aģentūra, uzsverot, ka gaisa satiksmes pasažieru epidemioloģiskās drošības prasības šobrīd ir ļoti stingras. Lai gan negatīvs Covid-19 tests jāuzrāda, arī ierodoties pa sauszemi, robežu šķērsotājus pārbauda izlases kārtībā.   
Laukos ģimenes ārsti pārsvarā vakcinēšanu ar «AstraZeneca» piektdien vēl nav atsākuši
Laukos ģimenes ārsti pārsvarā vakcinēšanu ar «AstraZeneca» piektdien vēl nav atsākuši
Piektdien vakcinācijas kabineti un ģimenes ārsti saņēma papildinātas instrukcijas un ieteikumu atsākt vakcināciju ar “AstraZeneca” vakcīnu pret Covid-19, ko nedēļas sākumā pārtrauca, reaģējot uz ziņojumiem par iespējamu vakcīnas saistību ar trombu veidošanos. Pēc Eiropas zāļu uzrauga ieteikuma arī Latvijā nolemts atsākt vakcināciju, tomēr ne visi tūliņ varēja atsākt potēšanu, dažiem vakcīnu nemaz nav, bet laukos savukārt nevar tik operatīvi uzaicināt pacientus ierasties uz potēšanu.
Daļa cilvēku gatavi potēties ar «AstraZeneca» vakcīnu pret Covid-19, neskatoties uz tās lietošanas a...
Daļa cilvēku gatavi potēties ar «AstraZeneca» vakcīnu pret Covid-19, neskatoties uz tās lietošanas apturēšanu
Uzreiz pēc ziņām, ka piesardzības dēļ tiek ieturēta pauze vakcinācijā ar “AstraZeneca” ražoto vakcīnu pret Covid-19, sociālo tīklu vietnēs parādījās vairāki aicinājumi atļaut ar šo vakcīnu potēties uz paša risku. Tomēr nozares speciālisti iesaka nogaidīt līdz Eiropas Zāļu aģentūras slēdziena saņemšanai, pat ja daudzas valstis joprojām turpina izmantot šo vakcīnu. Šo vakcīnu iesaka turpināt lietot arī Pasaules Veselības organizācija, norādot, ka ieguvumi ir lielāki par riskiem. Lai arī daļa speciālisti pauduši viedokli, ka sabiedrībā būs grūti atgriezt uzticību šī ražotāja vakcīnai, daļa cilvēku gatavi ar to potēties.
Kardiologs: Trombembolija Latvijā novērojama arī nesaistīti ar «AstraZeneca» vakcīnu pret Covid-19
Kardiologs: Trombembolija Latvijā novērojama arī nesaistīti ar «AstraZeneca» vakcīnu pret Covid-19
Ko nozīmē trombembolija, kuras dēļ vairākas valstis apturējušas “AstraZeneca” vakcīnas lietošanu vakcinācijā pret Covid-19? Kam un cik bieži tā var rasties saistīti vai nesaistīti ar kādu medikamentu lietošanu? Uz šiem jautājumiem atbildēja kardiologs, profesors Andrejs Ērglis. Viņš norāda, ka attiecībā uz vakcīnu nav pamata panikai, ir jāgaida speciālistu slēdziens. 
Pēc «AstraZeneca» Covid-19 vakcīnu «iepauzēšanas» vēl neizskata scenāriju par atteikšanos no tām
(pa...
Pēc «AstraZeneca» Covid-19 vakcīnu «iepauzēšanas» vēl neizskata scenāriju par atteikšanos no tām (papildināts)
Pēc lēmuma piesardzības nolūkā apturēt vakcinēšanu pret Covid-19 ar “AstraZeneca” vakcīnām atbildīgās amatpersonas aicina sagaidīt vispusīgu Eiropas Zāļu aģentūras izvērtējumu un nesteigties ar citu scenāriju izvērtēšanu. Pašreiz piegādātās vakcīnas turpinās uzglabāt, un amatpersonas cer, ka pēc visu gadījumu izvērtēšanas varēs atsākt vakcināciju ar tām.
Arī Latvijā izmeklē aizdomas par «AstraZeneca» Covid-19 vakcīnu blaknēm un saistību ar cilvēku nāvi
Arī Latvijā izmeklē aizdomas par «AstraZeneca» Covid-19 vakcīnu blaknēm un saistību ar cilvēku nāvi
Zāļu valsts aģentūra pašlaik pārbauda ziņas par mūziķa Ikara Ruņģa tēva negaidīto nāvi, kurā mūziķis vaino vakcīnas pret Covid-19  blakusparādības. Kopumā par visu Covid-19 vakcīnu radītajām blakusparādībām Latvijā tiek ziņots vienā no 100 vakcinācijas gadījumiem. Tiek izmeklēti arī seši nāves gadījumi, taču līdz šim saistība ar vakcīnu nav atklāta.  
Dumpis par Covid-19 lipīgāko paveidu: Jābūt gataviem strauji reaģēt
Dumpis par Covid-19 lipīgāko paveidu: Jābūt gataviem strauji reaģēt
Mums priekšā ir ļoti sarežģīts marts. Iespējams, ir vairāk jādomā par ierobežojumiem – tā intervijā LTV norādīja infektologs Uga Dumpis. Covid-19 vīrusa lipīgākā mutācija izplatās dažādos Latvijas reģionos, un ir skaidrs, ka tās īpatsvars pieaugs. Dumpis uzsvēra, ka ir jābūt gataviem rīkoties nekavējoties, tiklīdz redzams saslimstības pieaugums.
KNAB saņem signālus par Covid-19 vakcīnu rindas apiešanu
(papildināts)
KNAB saņem signālus par Covid-19 vakcīnu rindas apiešanu (papildināts)
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) saņēmis vairākus signālus par to, ka, iespējams, koruptīvu pārkāpumu dēļ tiek apieta Covid-19 vakcinācijas rinda. Par šādiem gadījumiem raksta arī cilvēki sociālo tīklu vietnēs. Uz ierakstiem reaģējusi arī Veselības inspekcija, kas sākusi pārbaudīt šo informāciju.  
Daļa Covid-19 slimnieku atkārtoti nonāk slimnīcās
Daļa Covid-19 slimnieku atkārtoti nonāk slimnīcās
Kopš pagājušā gada sākuma Latvijā reģistrēti vairāk nekā 87 tūkstoši Covid-19 slimnieku. Daļa slimību pārcietusi bez jūtamām sekām, bet daļai vīruss atstājis veselības problēmas, par kuru tālāku attīstību varēs spriest pēc ilgāka laika. Pašlaik Veselības ministrijas darba grupā noslēgumam tuvojas vadlīniju izstrāde Covid-19 pārslimojušo ilgstošai paturēšanai mediķu redzeslokā.
Krāslavieši nesteidzas pieteikties rindā vakcīnai pret Covid-19
Krāslavieši nesteidzas pieteikties rindā vakcīnai pret Covid-19
Līdzīgi, kā citur Latvijā, arī pierobežā daļa iedzīvotāju ļoti rūpīgi ievēro visus pandēmijas ierobežošanas nosacījumus, bet daļa vīrusam netic un neslēpj, ka apmeklē gan frizieri, gan neievēro citus drošības pasākumus.
Tēvs nogalina meitu un izdara pašnāvību – elle, kas nebeidzas. Mātes stāsts par dzīvi pirms un pēc t...
Tēvs nogalina meitu un izdara pašnāvību – elle, kas nebeidzas. Mātes stāsts par dzīvi pirms un pēc traģēdijas (papildināts)
Rubrikā par vardarbību ģimenē Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma" stāstīja par traģēdiju Krāslavā. Lai atriebtos sievai, kura pameta vīru varmāku, vīrs nogalināja viņu abu kopīgo meitu, nodedzināja īpašumu un pats pakārās. Tas notika pērn, pirmās ārkārtējās situācijas laikā. Tagad, nepilnu gadu pēc traģēdijas, sieviete notikušo salīdzina ar baisu elli, kas joprojām nav beigusies.
Brīdina par drūmu scenāriju – Covid-19 izplatība Latvijā var atkal strauji pieaugt
(papildināts)
Brīdina par drūmu scenāriju – Covid-19 izplatība Latvijā var atkal strauji pieaugt (papildināts)
Aizvadītajā nedēļā no 96 Covid-19 gadījumu paraugiem 8% bija Lielbritānijas paveids, un citu valstu pieredze liecina, ka šis lipīgākais vīrusa paveids izplatās ļoti strauji un drīz vien kļūst par dominējošo. Un tas nozīmē, ka jautājums ir nevis vai, bet kad Latvijā atkal būs straujāks slimības uzliesmojums, otrdien valdības sēdē norādīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (“Attīstībai/Par!”).
Vilipsona dzīvokļa lieta: TM rosina apkrāptiem labticīgiem pircējiem mantu atdot vai maksāt kompensā...
Vilipsona dzīvokļa lieta: TM rosina apkrāptiem labticīgiem pircējiem mantu atdot vai maksāt kompensāciju (papildināts)
Ir nepieciešams operatīvs risinājums labticīgas mantas ieguvēja tiesību aizsardzībai. To otrdien, 23. februārī, secināja Krimināltiesību politikas apakškomisija. Šis jautājums tika aktualizēts, kad publiski izskanēja informācija, ka māksliniekam Aivaram Vilipsonam tiek konfiscēts dzīvoklis, kuru viņš labticīgi bija iegādājies. Dzīvoklis kriminālprocesā tika arestēts, jo, pirms Vilipsons to nopirka, īpašums, iespējams, ticis izkrāpts, izmantojot viltotu testamentu. Tieslietu ministrija (TM) nākusi klajā ar saviem risinājumiem, tostarp piedāvājot apkrāptajiem labticīgajiem pircējiem maksāt kompensāciju.
Covid-19 krīzes pabalstiem novirzīs 100 miljonus eiro; par saņēmēju grupām vēl diskutēs
Covid-19 krīzes pabalstiem novirzīs 100 miljonus eiro; par saņēmēju grupām vēl diskutēs
Koalīcijas partijas vienojās novirzīt vēl 100 miljonus eiro, lai izmaksātu vienreizējos pabalstus Covid-19 krīzes dēļ cietušajām sociālajām grupām. Tie varētu būt pensionāri un invalīdi, bet par konkrētajām grupām, kas varētu saņemt šo pabalstu, kā arī par pašu pabalsta apmēru, Labklājības ministrija vēl diskutēs ar sociālajiem partneriem.
Cilvēki ar īpašām vajadzībām un «Sustento» neapmierināti ar rindām pie aptiekām
Cilvēki ar īpašām vajadzībām un «Sustento» neapmierināti ar rindām pie aptiekām
Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija “Sustento” nosūtījusi vēstuli Ministru kabinetam un atbildīgajai ministrijai ar aicinājumu atcelt prasību par 25 kvadrātmetru nodrošināšanu vienam apmeklētājam aptiekās. Ierobežojumi cilvēkiem ar īpašām vajadzībām radījuši sarežģījumus iegādāties nepieciešamās zāles.
Nevalstiskās organizācijas brīdina par sociālo katastrofu
(papildināts)
Nevalstiskās organizācijas brīdina par sociālo katastrofu (papildināts)
Ne visi, kas nonākuši dziļā krīzē, lūdz palīdzību. Daudziem ir kauns par to, ka nonākuši grūtībās. Par dažiem ziņo kaimiņi vai citādākā veidā viņus sameklē palīdzības sniedzēji. Nerisinot un nepalīdzot šiem cilvēkiem, mums draud sociāla katastrofa. Tik skarbi secinājumi ir daļai nevalstisko organizāciju (NVO), kas piektdien, 19. februārī, uzklausītas valdības stratēģiskās vadības grupas sēdē.
Premjers: Visu veikalu atvēršana būtu pāragrs solis
Premjers: Visu veikalu atvēršana būtu pāragrs solis
Saistībā ar sabiedrības nogurumu no pandēmijas ierobežojumiem, kā arī ekonomikas bremzēšanos, šobrīd asākās diskusijas ir starp tiem, kas uzskata, ka ierobežojumi straujāk jāatceļ, un starp tiem, kas saka, ka tam vēl ir par agru. Tam, ka visu veikalu atvēršana būtu pāragrs solis, piekrīt arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība").
Epidemiologs: Saslimstība ar Covid-19 mazinās, taču lipīgāko vīrusa celmu dēļ situācija ir trausla
Epidemiologs: Saslimstība ar Covid-19 mazinās, taču lipīgāko vīrusa celmu dēļ situācija ir trausla
Lai gan epidemioloģiskā situācija pamazām uzlabojas, ar ierobežojumu mīkstināšanu vai atcelšanu ir jābūt ļoti uzmanīgiem, norādīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs. Pašlaik jau 3% atklātajos Covid-19 gadījumos fiksēti vīrusa lipīgākie celmi, kas strauji izplatījušies vairākās Eiropas valstīs. Turklāt tie atklāti dažādos Latvijas novados un tas epidemioloģisko situāciju padara trauslu. 
Epidemiologi no VID iegūs datus par Covid-19 slimnieku nodarbošanos
Epidemiologi no VID iegūs datus par Covid-19 slimnieku nodarbošanos
Valdība otrdien apstiprināja drošas sistēmas izveidi, lai no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informāciju par cilvēku nodarbošanos nodotu Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC), informēja Ministru kabinetā. Tas palīdzēs SPKC vairāk izprast, kādās darba vietās Covid-19 saslimstība izplatās vairāk, tādējādi nodrošinot valdībai iespēju precīzāk pieņemt lēmumus par drošības pasākumiem.
«Prioritāri vakcinējamo» saraksts raisa sabiedrības sašutumu; turpmāk lēmumus sola padarīt caurspīdī...
«Prioritāri vakcinējamo» saraksts raisa sabiedrības sašutumu; turpmāk lēmumus sola padarīt caurspīdīgus
Gluži vai viedokļu eksploziju sociālo tīklu vietnēs radījis raidījuma “De facto” sižets par to, kā aiz slēgtām durvīm valdība izkārtoja “īpašo personu grupu” vakcinēšanu laikā, kad vakcīnas nav saņēmuši visi aprūpes centru iemītnieki, kā arī par prioritāšu maiņām, vakcinācijas saraksta galvgalī augstāk uzceļot gandrīz 14 000 cilvēku, arī Saeimas “kritiski svarīgos darbiniekus”. Daudzi iedzīvotāji šādu rīcību nosaukuši par nepieņemamu un veselības ministrs ieslēdzis atpakaļgaitu, solot turpmāk lēmumus par vakcināciju padarīt caurspīdīgākus.
Vakcinēto personu sarakstā parādījušies vairāki vakcīnas saņēmēji ārpus rindas kārtības
Vakcinēto personu sarakstā parādījušies vairāki vakcīnas saņēmēji ārpus rindas kārtības
Vakcinācija pret Covid-19 šobrīd ir viens no sabiedrībā apspriestākajiem tematiem. Netrūkst iebildumu pret valdības un tā saukto nozīmīgo amatpersonu potēšanu, pirms aizsardzību pret smagu saslimšanas gaitu nav saņēmušas to cilvēku grupas, kuru veselība un dzīvība būtu īpaši apdraudēta gan citu saslimšanu, gan gadu skaita dēļ. Vakcinēto personu sarakstā parādījušās arī vēl dažas sabiedrības grupas, kuru rinda atbilstoši vakcinācijas plānam vēl nav pienākusi. 
Veikali ar jauno Covid-19 kārtību: ciešāka uzraudzība un rindas pie ieejām
Veikali ar jauno Covid-19 kārtību: ciešāka uzraudzība un rindas pie ieejām
Lai tirdzniecība būtu droša, tirgotājiem kopš pirmdienas, 8. februāra, jānodrošina papildu noteikumu ievērošana, tajā skaitā jānosaka atbildīgais, kurš uz vietas to organizē un pārbauda. Tirdzniecības vietas uzrauga pastiprināti, un divās dienās pārbaudītas vairāk nekā 1200 tirdzniecības vietas, ieskaitot benzīntankus. Gandrīz sestajai daļai dotas preventīvas norādes, bet 19 gadījumos uzsāktas administratīvās lietvedības par apzinātu distancēšanās neievērošanu un sejas maskas nelietošanu.
Vēlas panākt atļauju jauniešu radošo centru «Open» darbībai
Vēlas panākt atļauju jauniešu radošo centru «Open» darbībai
Kopš ārkārtējās situācijas laikā durvis slēguši daudzi brīvā laika pavadīšanas centri un dienas centri, daļai riska grupas jauniešu vairs nav drošas vides, kur aizbēgt no ģimenes strīdiem un vardarbības. Viena no šādām drošības saliņām bija "Open" radošie centri brīvā laika pavadīšanai. To vadītājs jau vairākus mēnešus mēģina panākt, lai vismaz daži jaunieši, lietojot maskas, drīkstētu centros uzturēties. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd