Zanda Ozola-Balode

Panorāma

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Uz Finanšu izlūkošanas dienesta priekšnieka amatu rīkos jaunu konkursu
Uz Finanšu izlūkošanas dienesta priekšnieka amatu rīkos jaunu konkursu
Uz Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) priekšnieka amatu rīkos jaunu konkursu, taču precīzs tā izsludināšanas datums vēl nav zināms. Normatīvais regulējums neparedz iespēju virzīt uz Ministru kabinetu un Saeimu kādu citu pretendentu, kas piedalījās konkursā, bet netika atzīts par uzvarētāju.
Nobremzē bērna kopšanas atvaļinājuma obligātu dalīšanu starp vecākiem
Nobremzē bērna kopšanas atvaļinājuma obligātu dalīšanu starp vecākiem
Nacionālās apvienības (NA) deputāti nobremzējuši likuma grozījumus, kas paredz, ka bērna kopšanas atvaļinājuma divus mēnešus obligāti jānodod bērna otram vecākam. Ja likuma grozījumi netiks pieņemti laikus, Latvijai būs jātaisnojas Eiropas Komisijai, jo šādu jauno regulējumu paredz Eiropas Savienības direktīva.
Likuma nepilnība neļauj Latvijā reģistrēt lielu daļu Ukrainas bēgļu automašīnu
Likuma nepilnība neļauj Latvijā reģistrēt lielu daļu Ukrainas bēgļu automašīnu
Latvijā likums paredz, ka automašīnas ar citu valstu numurzīmēm Latvijā ir jāreģistrē, ja to vadītāji vēlas valstī uzturēties ilgāk par trim mēnešiem, tomēr atklājusies likuma nepilnība, kas bēgļiem no Ukrainas šo procedūru neļauj izdarīt lēti un vienkārši. Līdz šim Latvijā ir piereģistrēts mazāk par desmit automašīnām ar Ukrainas numurzīmēm. Atbildīgā ministrija sola drīzu risinājumu.
Lietu par seksuālā aizskaršanā vainotā imunologa vēršanos pret žurnālisti vēl izmeklē; nozīmēta medi...
Lietu par seksuālā aizskaršanā vainotā imunologa vēršanos pret žurnālisti vēl izmeklē; nozīmēta medicinīskā ekspertīze
Imunologs Jevgēnijs Ņikiforenko, kurš  saukts pie kriminālatbildības par seksuālu vardarbību pret savām pacientēm, iepriekš vērsies arī pret žurnālisti, apsūdzot viņu  paraušanā aiz rokas. Lai gan visi pierādījumi, ieskaitot videoierakstus, liecina, ka žurnāliste ārstam nav pieskārusies, policija šo lietu izmeklē jau vairāk nekā pusgadu. Lietā nozīmēta arī medicīniskā ekspertīze.  
Levits aicina pastiprināt NATO spēku klātbūtni Latvijā
Levits aicina pastiprināt NATO spēku klātbūtni Latvijā
Valsts prezidents Egils Levits piektdien tā sauktā Bukarestes deviņnieka valstu vadītāju sanāksmē tikās ar pārējo astoņu valstu vadītājiem, lai vienotos par kopīgu nostāju attiecībā uz sabiedroto spēku klātbūtnes pastiprināšanu reģionā. Viņš aicināja pastiprināt NATO spēku klātbūtni Latvijā.
VID iesaka pārtraukt čeku loteriju
VID iesaka pārtraukt čeku loteriju
Čeku loterija, visticamāk, notiks vien līdz šā gada beigām. Valsts ieņēmumu dienests (VID) ieteicis Finanšu ministrijai loterijas rīkošanu pārtraukt, pirms tā nav sākusi nest zaudējumus. Loterijas dalībnieku skaits ir ievērojami sarucis un aizvien samazinās. Taču kopumā loterijas rīkošanu dienests vērtē ar pluszīmi.
Līdz vēlēšanām var paspēt atjaunot personu apliecinošos dokumentus
Līdz vēlēšanām var paspēt atjaunot personu apliecinošos dokumentus
Līdz oktobrī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām dokumenta derīguma termiņš beigsies ne mazāk kā 18 tūkstošiem iedzīvotāju. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) norāda, ka visus šos cilvēkus līdz vēlēšanām var paspēt apkalpot. Pārvalde sākusi izsūtīt arī atgādinājuma e-pastus. Taču iedzīvotājiem jārēķinās, ka pašlaik dzīvajā rindā var nākties gaidīt vairākas stundas.
Piecu Eiropas valstu, tostarp Latvijas, iedzīvotāju urīnā atrod ES aizliegtu vielu
Piecu Eiropas valstu, tostarp Latvijas, iedzīvotāju urīnā atrod ES aizliegtu vielu
Starp piecu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu lauku iedzīvotājiem Latvijas iedzīvotāju organismos atrasts vismazāk pesticīdu atliekvielu. Pētījuma autori secinājuši, ka Latvijas lauku iedzīvotāji vairāk ēd vietējos produktus un tie ir tīrāki. Tomēr labo ziņu aptumšo fakts, ka visu piecu pētīto valstu iedzīvotāju urīnā atrasta arī ES aizliegta viela. Latvijā šī viela atrasta 30% paraugu.
Saeimas deputāta Iesalnieka runa par okupantiem nonākusi drošības dienesta redzeslokā
(papildināts)
Saeimas deputāta Iesalnieka runa par okupantiem nonākusi drošības dienesta redzeslokā (papildināts)
Saeimas deputātiem, ceturtdien, 27. maijā, diskusija par pieminekļa Uzvaras parkā, kā arī citu padomju pieminekļu nojaukšanu, izvērtās emocionālās debatēs. Rezonansi izraisīja deputāta Jāņa Iesalnieka (Nacionālā apvienība (NA)) runa, kurā viņš norādīja, ka ienīst okupantus un vēlas Latviju bez tiem. Daļa Saeimas kolēģu no opozīcijas, kā arī daļa sabiedrības šos izteikumus iztulkojusi kā pret krieviem vērstus, jautājot – vai deputāts neaicina uz etnisko tīrīšanu. Deputāta runa nonākusi arī Valsts drošības dienesta (VDD) redzeslokā. 28. maijā Iesalnieks savā "Twitter" kontā atvainojās, ja viņa runa aizskārusi kādu Latvijai lojālu cittautieti.
«Saskaņai» nepiedaloties Civilās savienības likumprojekta skatīšanā, draud šķēršļi tā pieņemšanai
(p...
«Saskaņai» nepiedaloties Civilās savienības likumprojekta skatīšanā, draud šķēršļi tā pieņemšanai (papildināts)
Pēc vairāku Saeimas deputātu izteiktajām aizdomām, ka balsojums parlamenta Juridiskajā komisijā par Civilās savienības likumprojektu varētu būt "pretlikumīgi ietekmēts", Saeimas lielākā frakcija, opozīcijā esošā "Saskaņa", nolēmusi nepiedalīties balsojumā par šo likumprojektu, tādējādi var rasties šķēršļi tā pieņemšanai.
Lauksaimnieki prognozē lielu pārtikas cenu lēcienu
Lauksaimnieki prognozē lielu pārtikas cenu lēcienu
Šis laiks sarežģīts arī lauksaimniekiem. Ģeopolitiskā situācija rada daudz neskaidrību, bet viens gan ir skaidrs – šogad lauksaimniecības produkcijai gaidāms cenu lēciens. Cik liels, lauksaimnieki gan nevar pateikt, jo pagaidām nav zināms, cik kulšanas un žāvēšanas laikā maksās degviela un gāze. Produkcijas sadārdzinājums būs pamanāms, jo dažām no komponentēm, piemēram, slāpekļa mēslojumam cena ir pieaugusi līdz piecām reizēm.
Pieaugot kiberuzbrukumu skaitam, mudina iedzīvotājus parūpēties par savu datu drošību
(papildināts)
Pieaugot kiberuzbrukumu skaitam, mudina iedzīvotājus parūpēties par savu datu drošību (papildināts)
Šogad Latvijā audzis uzbrukumu internetā skaits. Aizsardzības ministrija vērtē – kopumā Latvijas kibertelpa tiek kontrolēta un situācija ir stabila. Tiesa, šajos uzbrukumos ne vien traucējumi piekļūt dažādām mājaslapām, bet arī mēģinājumi ielauzties informācijas sistēmās. Jomas eksperti mudina iedzīvotājus regulāri mainīt pieejas paroles saviem lietotāja profiliem.
Būvniecības izmaksu kāpuma dēļ atsevišķos ceļu posmos šogad remontus nesāks
Būvniecības izmaksu kāpuma dēļ atsevišķos ceļu posmos šogad remontus nesāks
Būvniecības izmaksu pieauguma dēļ vismaz četros Latvijas valsts ceļu posmos 46,5 kilometru garumā būvdarbi pagaidām nesāksies. Darbu saraksts, no kuriem būvnieki atsakās, ik nedēļu papildinās. Lai gan valsts SIA "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) izstrādājuši mehānismu, kā kompensēt būvniecības sadārdzinājumu, būvnieki norādīja – cenu lēciens ir tik liels, ka kompensācija nespēj segt visus zaudējumus.
Piecu bērnu māte no Ukrainas neziņā par nākotni
Piecu bērnu māte no Ukrainas neziņā par nākotni
Daļai Ukrainas bēgļu, kas Latvijā ieradušies kara sākumā, jau pavisam drīz beigsies 90 dienu periods, kurā viņi saņēma atbalstu, tajā skaitā apmaksātu dzīvesvietu viesnīcā. Bēgļu izmitināšana viesnīcā atzīta par pārāk dārgu. Viņus plānots pārvietot, piemēram, uz pielāgotām pašvaldību telpām, kā arī bēgļi aicināti īrēt dzīvokļus. Valdības vadītājs solījis, ka bez palīdzības neviens nepaliks. Tikmēr ne mazums Ukrainas iedzīvotāju, kas aizbēguši no kara, pašlaik ir lielā neziņā par tuvāko nākotni. 
Latvijas tūristu mītnēs martā par 36,6% vairāk viesu nekā pandēmijas sākumā
(papildināts)
Latvijas tūristu mītnēs martā par 36,6% vairāk viesu nekā pandēmijas sākumā (papildināts)
Latvijas tūristu mītnēs 2022. gada martā apkalpoti 108 800 ārvalstu un vietējo viesu, kas ir 2,3 reizes vairāk nekā 2021. gada martā un par 36,6% vairāk nekā 2020. gada martā, kad Covid-19 pandēmijas ietekme bija tikko sākusies, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Viesi tūristu mītnēs pavadīja 202 100 nakšu, kas ir 2,1 reizi vairāk, salīdzinot ar pagājušā gada martu. Tomēr nozares pārstāvji atzinuši, ka nākotnes situācija joprojām ir neskaidra.
Vietne «Inbox.lv» piedzīvo vēsturē lielāko kiberuzbrukumu
(papildināts)
Vietne «Inbox.lv» piedzīvo vēsturē lielāko kiberuzbrukumu (papildināts)
E-pakalpojumu vietne "Inbox.lv" šobrīd cīnās ar savā vēsturē lielāko hakeru uzbrukumu. Uzbrukums vietnei sākās naktī uz pirmdienu, 16. maiju, un uzņēmumā prognozēja, ka līdz pirmdienas pusdienlaikam "Inbox.lv" darbība vismaz Latvijas iedzīvotājiem tiks atjaunota, liecina "Inbox.lv" valdes priekšsēdētāja Andra Griķa paziņojums medijiem.
Latvijā iegūti pierādījumi tiesāšanai par kara noziegumiem Ukrainā
Latvijā iegūti pierādījumi tiesāšanai par kara noziegumiem Ukrainā
No pirmās dienas kopš Krievijas uzsāktā kara Ukrainā Latvija sniedz ne vien materiālu palīdzību Ukrainai, bet arī vāc un nostiprina pierādījumus par Krievijas veiktajiem kara noziegumiem, noziegumiem pret cilvēci un mieru. Arī Latvijā ir gūti pierādījumi pret konkrētām personām, lai tās varētu tiesāt. Tā pirmdien diskusijā Rīgas pilī norādīja ģenerālprokurors Juris Stukāns.
Rīgā cilvēki svin 4. maiju pacilātā un pozitīvā noskaņojumā
(papildināts)
Rīgā cilvēki svin 4. maiju pacilātā un pozitīvā noskaņojumā (papildināts)
Valstī ar vērienu svin 32. Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas gadadienu. Latvijas Radio galvaspilsētā uzrunātie cilvēki atzīmē pacilātā un pozitīvā noskaņojumā. Patriotismu veicina arī ģeopolitiskā situācija. Savukārt Saeimas priekšsēdētāja un bīskapi ekumēniskajā dievkalpojumā norāda, ka Ukrainas kara dēļ svētkus svinam citādā noskaņojumā, uzsverot, ka sabiedrībai jābūt pateicīgai, ka dzīvojam mierīgā valstī.
Malkas cena turpina strauji augt; pircēji gaida nedēļām garās rindās
Malkas cena turpina strauji augt; pircēji gaida nedēļām garās rindās
Arī tie, kuri nav atkarīgi no centralizētās siltumapgādes, šovasar satraucas par gaidāmo apkures sezonu. Malkas cena aug strauji, un pagaidām neviens nezina, kāda būs galējā robeža. Tā sacīja malkas ieguvēji. Bažās par kurināmā cenu pieaugumu arī pircēji šobrīd gaida nedēļām garās rindās.
Latvijā šogad vairāk kūlas ugunsgrēku
Latvijā šogad vairāk kūlas ugunsgrēku
Saulainais laiks šogad agrāk nekā citus gadus aktivizējis kūlas dedzinātājus. Tāpēc, salīdzinot ar pērno gadu, kūla dedzināta biežāk, glābēji dzēsuši par 200 kūlas ugunsgrēkiem vairāk nekā pērn. Ievērojami postījumi nodarīti dabai un īpašumiem.
Cistiskās fibrozes pacienti sāk saņemt medikamentu, kas var apturēt slimības attīstību
Cistiskās fibrozes pacienti sāk saņemt medikamentu, kas var apturēt slimības attīstību
"Mēs to nesām mājās kā dārgu dāvanu!" gājienu no aptiekas raksturo ģimene, kura šonedēļ saņēmusi ļoti gaidītu medikamentu, kas var apturēt ģenētiskas saslimšanas – cistiskās fibrozes attīstību. Pērnā gada beigās valsts piešķīra finansējumu 4,2 miljonu eiro apmērā medikamentu iegādei cistiskās fibrozes pacientiem. Zāles maksā tūkstošus, un tās jālieto mūža garumā. Taču tieši jaunās zāles var glābt dzīvību, neļaujot tālāk attīstīties smagajai slimībai, kas bojā dzīvībai svarīgus orgānus. 
Policija nefiksē būtisku naida noziegumu pieaugumu
Policija nefiksē būtisku naida noziegumu pieaugumu
Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā Valsts policija par dažādiem noziegumiem, kas vērsti pret ukraiņiem vai Ukrainas karogu, sākusi 26 kriminālprocesus, 50 administratīvos procesus un vairāk nekā simt resoriskās pārbaudes. Policijā norāda – katrs no šiem gadījumiem cilvēkos rada spēcīgas emocijas un, iespējams, arī priekšstatu, ka šādu noziegumu ir ļoti daudz, taču tie drīzāk būtu vērtējami kā atsevišķi gadījumi, ne tendence.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd