Kultūras rondo


Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Vairāk nekā 300 porcelāna darbu. Par topošo Venēcijas biennāles ekspozīciju stāsta mākslinieces Skuj...
Vairāk nekā 300 porcelāna darbu. Par topošo Venēcijas biennāles ekspozīciju stāsta mākslinieces Skuja Braden
Tandēms mākslā Skuja Braden – Ingūna Skuja un Melisa D. Breidena – rosīgi darbojas Venēcijas biennāles gaidās. Uz starptautisko mākslas izstādi ceļos viņu porcelāna darbi. Piedzīvojot Latvijas paviljonu "Selling Water by the River" jeb "Tirgot ūdeni upes malā", apmeklētājiem pavērsies pavisam cits skats uz lietām, sola mākslinieces. 
Akustiskā koncertzāle Rīgā – jauna ēka vai pārbūve? Kādi plusi un mīnusi ir trīs potenciālajām novie...
Akustiskā koncertzāle Rīgā – jauna ēka vai pārbūve? Kādi plusi un mīnusi ir trīs potenciālajām novietnēm
20. janvārī tiešsaistes seminārā Kultūras ministrija (KM) un Latvijas Arhitektu savienība  (LAS) sabiedrību informēja par konkurētspējīgākajām Nacionālās akustiskās koncertzāles novietnēm Rīgas centrā. Priekšplānā eksperti izvirzījuši trīs opcijas, un starp tām arī Rīgas Kongresu nams, ko Latvijas iedzīvotāji aptaujā atzinuši par piemērotāko novietni.
Ar entuziasma un jaunības dzirksti. Svin simtgadi kopš Mūzikas akadēmijas orķestra pirmā koncerta
Ar entuziasma un jaunības dzirksti. Svin simtgadi kopš Mūzikas akadēmijas orķestra pirmā koncerta
"Mūsu pienākums ir piedāvāt mūsu plecus tiem, kuri pēc mums nāk, lai tie mūsu augumu pāraugtu, mums pāri celtos" – cik dzīvīgi šie komponista un pedagoga Jāzepa Vītola vārdi skan šodien, kad viņa vārdā godātā Mūzikas akadēmija piedzīvo svētku reizi. Tās simfoniskajam orķestrim 102. dzimšanas diena un arī simtgade kopš pirmā koncerta diriģenta Augusta Junga vadībā. 
Iepazīt pašiem sevi. Kā pandēmija ietekmējusi kultūras patēriņu – diskusija
Iepazīt pašiem sevi. Kā pandēmija ietekmējusi kultūras patēriņu – diskusija
Aizvadītais pandēmijas gads kalpo par apliecinājumu kultūras dzīvotsparam. Reizē neatstāj pārdomas, vai kultūra ir mūsu nepieciešamība vai arī piedzīvojam to paraduma pēc. Par kultūras patēriņu, jaunu auditoriju sasniegšanu, konkurenci, infrastruktūru, kā arī satura un formas savienību diskutē kultūras procesos un pētniecībā iesaistītie – producente Maija Pavlova, kurators Kaspars Vanags un pētniece Anda Laķe.  
Darbs laikmeta straumju «zupā». Kāda šodien Latvijā ir mākslas kritika?
Darbs laikmeta straumju «zupā». Kāda šodien Latvijā ir mākslas kritika?
10. janvārī par darbu dažādu mākslas jomu kritikā tiks daudzinātas šīs profesijas izcilības. Žūrija Gada balvai izvirzījusi Rasu Jansoni, Ievu Melgalvi, Zani Radzobi un Kārli Vērdiņu. Savukārt Jaunās kritiķes balvai nominēta Agnese Lipska. Sarīkojuma "NN Nakts" gaidās Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" par profesionālu kritiku sarunājas iepriekšējo gadu balvu saņēmēji un viena no šīgada pretendentēm. Vai platformu, kur publicēt mākslas kritiku, ir gana? Domas dalās. 
Ārpus ikdienišķā. Koncertzāle «Cēsis» jauno gadu sāks ar telpiskās mūzikas notikumu «Vidū»
Ārpus ikdienišķā. Koncertzāle «Cēsis» jauno gadu sāks ar telpiskās mūzikas notikumu «Vidū»
Savā septītajā darbības gadā Vidzemes koncertzāle "Cēsis" klausītājiem dāvās unikālu skaņas piedzīvojumu – telpiskās mūzikas notikumu "Vidū". No 3. līdz 9. janvārim vairākos seansos īpaši būvētā kupolā būs iespēja pieredzēt latviešu un lietuviešu laikmetīgās mūzikas komponistu radītus elektroakustiskus skaņdarbus. Šis nebūs vienreizējs notikums. Projekta īstenotāju iecere ir attīstīt telpiskās skaņas radīšanu, atskaņošanu un pieejamību klausītājam.
Brīvība, kādā dzīvo bērns. Gadumijas saruna ar mūziķi Jāni Šipkēvicu
Brīvība, kādā dzīvo bērns. Gadumijas saruna ar mūziķi Jāni Šipkēvicu
Šis mūziķim Jānim Šipkēvicam bijis radoši piepildīts gads. Dīkstāves laikā pierakstījis visas idejas, kurām vienmēr pietrūcis laika, un nu tās vienu pēc otras īsteno. Nodibinātas jaunas sadraudzības mākslā, attīstīta spēja atdevīgi un jēgpilni piepildīt savu laiku ģimenes un profesionālajā dzīvē. Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" talantīgais mūziķis stāsta par sadarbību ar dažādu paaudžu māksliniekiem, saņemto "Spēlmaņu nakts" apbalvojumu, "jā" teikšanu izaicinājumiem un iedrošinājumiem, ko sniedz sieva, bērni un draugi mūzikā. 
Plaša kultūras aina – platformā Diva.lv aktuāli Latvijas koncertieraksti un vēsturiski materiāli
Plaša kultūras aina – platformā Diva.lv aktuāli Latvijas koncertieraksti un vēsturiski materiāli
Digitalizēto video un audio ierakstu piekļuves portālā Diva.lv ikvienam Latvijas iedzīvotājam bez maksas pieejami vēsturiski, informatīvi un izglītojoši materiāli par valsts sabiedriskajiem procesiem, ikdienu un kultūras vērtībām. Mūzikas cienītājiem sarūpēts pussimts aktuālu, augstas kvalitātes koncertierakstu, un ar laiku tos skaits pieaugs par vēl divdesmit. 
Mēs pirms četrsimt gadiem. Tapis mūzikas ieraksts un pētījums par Georga Elgera katoļu dziesmu grāma...
Mēs pirms četrsimt gadiem. Tapis mūzikas ieraksts un pētījums par Georga Elgera katoļu dziesmu grāmatu
Izdevniecība "Musica Baltica" sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju (JVLMA) un Valsts kultūrkapitāla fondu klajā laidusi CD albumu un grāmatu "Elgera dziesmas. 17. gadsimta latviešu garīgā mūzika". 15 dziesmas no 1621. gadā izdotās garīdznieka, jezuīta Georga Elgera dziesmu grāmatas "Geistliche Catholische Gesänge" ieskaņojis "Fabella Ensemble". Savukārt grāmatā iekļauti raksti par Elgeru, pirmo latviešu katoļu dziesmu grāmatu, faksimila fragmenti, dziesmu tekstu transkripcijas un tulkojumi angļu valodā. 
Janvārī Valmieras teātris ar trim pirmizrādēm atgriežas vienā no saviem spēles laukiem – Apaļajā zāl...
Janvārī Valmieras teātris ar trim pirmizrādēm atgriežas vienā no saviem spēles laukiem – Apaļajā zālē
Kamēr Valmieras Drāmas teātrī norit rekonstrukcijas darbi, trupa aktīvi dodas viesizrādes pa Latviju. Atgriešanās savās telpās, protams, ir jo īpaši gaidīta, un šai ziņā nākamais gads solās būt gana cerīgs – janvārī skatītāji atkal varēs sanākt teātra Apaļajā zālē, lai baudītu vēl par trim izrādēm bagātāku repertuāru. 
Caurstrāvota ar mīlestību – pirmizrādīs operetes «Trīs zvaigznes. Zigfrīds» ekranizējumu
Caurstrāvota ar mīlestību – pirmizrādīs operetes «Trīs zvaigznes. Zigfrīds» ekranizējumu
"Trīs zvaigznes. Zigfrīds" – tāds nosaukums dots operetei, kuras centrālais tēls ir valstsvīrs, diplomāts Zigfrīds Anna Meierovics, un kuras pirmizrāde gaidāma nevis uz skatuves, bet gan uz ekrāna 10. decembrī VEF Kultūras pilī. Vidē inscenētā, mīlestības caurstrāvotā operete tuvākajās dienās būs skatāma arī Vidzemes koncertzāles "Cēsis" Kino zālē (12. decembrī) un Madonas kinoteātrī "Vidzeme" (14. decembrī).
Čaka balvu saņems Heli Lāksonena, Olga Pētersone un Mārtiņš Vilsons
Čaka balvu saņems Heli Lāksonena, Olga Pētersone un Mārtiņš Vilsons
Turpinās Aleksandra Čaka 120. jubilejas gads. Čaks mūs uzrunā gan izstāžu zālē "Rīgas Mākslas telpa" ekspozīcijā "No Aleksandra līdz Čakam", gan literārajos vakaros "Tikšanās Aleksandra Čaka viesistabā". Savukārt 3. decembrī svētku gaisotnē beidzot pasniegs Aleksandra Čaka balvas. Līdzās trim laureātiem – Heli Lāksonenai, Mārtiņam Vilsonam un Olgai Pētersonei – arī divi atzinības rakstu saņēmēji – Silvija Grosa un Māris Briežkalns. 
Māksliniekam labvēlīga kopaina. Latvijas vizuālās mākslas kuratori gūst pieredzi Francijā
Māksliniekam labvēlīga kopaina. Latvijas vizuālās mākslas kuratori gūst pieredzi Francijā
No 18. līdz 22. oktobrim notika Francijas institūta Parīzē rīkotais programmas “Fokuss” notikums, veltīts vizuālajai mākslai. Līdz ar 11 dažādu valstu kuratoriem uz Parīzi un Bordo devās arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Latvijas Vizuālās mākslas departamenta vadītāja Ginta Gerharde-Upeniece un Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītājs Māris Čačka. Francijā gūts ieskats viņu laikmetīgās mākslas tirgū, institūciju darbībā un mākslinieku atbalstā, kā arī izdevies nodibināt jaunus kontaktus, domājot par starptautiskas sadarbības iespējām nākotnē. 
Dzintaru koncertzāles direktors: Nacionālas nozīmes pašvaldību kultūras iestādēm «lokdaunā» vajadzīg...
Dzintaru koncertzāles direktors: Nacionālas nozīmes pašvaldību kultūras iestādēm «lokdaunā» vajadzīgs tiešs valsts atbalsts
Dzintaru koncertzāle kā pašvaldības kapitālsabiedrība pandēmijas laikā nav varējusi kvalificēties ne dīkstāves pabalstiem, ne arī apgrozāmo līdzekļu subsīdijām no valsts. No pašreizējā ārkārtējā situācijā apstiprinātajiem atbalsta mehānismiem, pieejama būs biļešu kompensācija par atceltajiem pasākumiem, taču Dzintaru koncertzāles un “Latvijas Koncerti” valdes loceklis Guntars Ķirsis ir pārliecināts, ka valstij būtu tiešākā veidā jānāk talkā pašvaldību kultūras kapitālsabiedrībām, kas veic ne tikai lokālu darbu, bet ir nacionālas nozīmes kultūras institūcijas.
Baltu valodas lieliski soļo līdzi laikam. Aizvadīts 13. Starptautiskais baltistu kongress
Baltu valodas lieliski soļo līdzi laikam. Aizvadīts 13. Starptautiskais baltistu kongress
Oktobra pirmajā pusē tiešsaistē notika 13. Starptautiskais baltistu kongress "Baltu valodas laikā un telpā". Valodas speciālistu pulkā tas ir patiesi gaidīts notikums. Tēmu loks sniedzās no baltu valodu likteņiem laika nogriežņos līdz skatījumam uz valodu mūslaikos. Joprojām aktuāls jautājums par angļu valodas ietekmi.  
VKKF padomes priekšsēdētāja: Nepietiekamā finansējuma dēļ nākas atteikt arī labiem projektiem
VKKF padomes priekšsēdētāja: Nepietiekamā finansējuma dēļ nākas atteikt arī labiem projektiem
Projektu izvērtēšanā tiek novērtēta gan projekta kvalitāte, gan konkursa konteksts, taču nepietiekamā finansējuma dēļ nereti nākas atteikt arī labiem projektiem, Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” skaidro Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) padomes jaunievēlētā padomes priekšsēdētāja un Teātra mākslas nozares ekspertu komisijas priekšsēdētāja Zane Kreicberga.
Izstādē «Airis, Mozus un radio. Koks Latvijas vēsturē» uzlūko cilvēka un koka attiecības
Izstādē «Airis, Mozus un radio. Koks Latvijas vēsturē» uzlūko cilvēka un koka attiecības
Turpinot izstāžu ciklu, kas veltīts Latvijai raksturīgiem materiāliem, svarīgiem dabas resursiem, Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā radīta jauna ekspozīcija “Airis, Mozus un radio. Koks Latvijas vēsturē”. Tā izseko cilvēka un koka attiecībām vairāku tūkstošu gadu garumā. Kamēr muzejtelpas “lokdauna” laikā ir slēgtas, daļu priekšmetu var iepazīt digitālajā vidē – e-muzejā.
Kultūras nozarē plānotais atbalsts: biļešu kompensācija, uzņēmumu atbalsta programma, dīkstāves paba...
Kultūras nozarē plānotais atbalsts: biļešu kompensācija, uzņēmumu atbalsta programma, dīkstāves pabalsti
Ja vēl nesen varējām runāt par kultūras sastrēgumu, tad līdz "lokdaunu", reālajās, ne-virtuālajās kultūrvietās atkal iestājas klusums. Laikposmā no 21. oktobra līdz 15. novembrim kultūras nozares atbalstam iecerēti vairāki mehānismi, kurus apgūt varēs gan institūcijas, uzņēmumi, gan pašnodarbinātie mākslinieki, interešu un profesionālas ievirzes izglītības darbinieki.  

Vairāk

Svarīgākais šobrīd