Dokumentālista Ivara Zviedra pandēmijas filmas pirmizrāde plānota martā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Režisora un operatora Ivara Zviedra topošā dokumentālā filma “Bahs pret Covid” (“Bach vs Covid”) šobrīd projekta stadijā iekļauta Jihlavas dokumentālo filmu festivāla tirgus programmā “New Vision”, informēja Nacionālā kino centra (NKC) pārstāvji. Plānots, ka filma pie skatītājiem nonāks 2022. gada 14. martā – divus gadus pēc tam, kad Latvijā sākās Covid-19 krīze.

Kā uzsvēra NKC, Jihlavas festivāls Čehijā ir viens no Eiropā nozīmīgākajiem dokumentālā kino forumiem, šogad tas notiek jau 25. reizi (26. –31. oktobrī). Ivara Zviedra topošās filmas projekts ir izturējis atlases konkurenci un aicināts iekļauties sadaļā “New Visions Market” – tiešsaistes kopražojumu platformā, kas izveidota, lai dotu iespēju autoriem un projektiem dažādās ražošanas stadijās satikt kopproducentus, izplatīšanas aģentus, televīzijas kanālu pārstāvjus un citus ieinteresētus profesionāļus. Platforma “New Visions Market” darbosies tiešsaistē līdz 14. novembrim, ievietojot projektus savā datu bāzē un dodot iespēju filmu autoriem koordinēt tikšanās ar ekspertiem.

Filma "Bahs pret Covid"
Filma "Bahs pret Covid"

Paralēli Jihlavas festivālā darbosies arī sadaļa “New Visions Forum”, kurai atlasīti divi Latvijas projekti attīstīšanas stadijā – režisora Andra Gaujas topošā filma “Brīnišķīgais tukšums” (“Beautiful Void”) un producentes Ievas Ūbeles kopdarbs ar moldāvu režisoru Juriju Tokmašu “Nistru. Dzīves neapturamais plūdums” (''Nistru. The Irreversible Flow of Life”).

Pirms gada, 2020. gadā, Jihlavas dokumentālo filmu festivāla galveno balvu kategorijā “Between the Seas” saņēma Ivara Zviedra dokumentālā filma “Valkātājs” (“Latvian Coyote”).

Ivars Zviedris savu dokumentālo filmu sāka uzņemt jau pirmajās ārkārtas situācijas dienās 2020. gada martā, un pamazām tā izvērtusies savdabīgā dokumentāli muzikālā pandēmijas filmā, kuras stūrakmeņi ir čellists Normunds, viņa mīļotais čells, Johana Sebastiana Baha mūzika, Doma laukums un Covid-19 notikumu dienasgrāmata.

Filma "Bahs pret Covid"
Filma "Bahs pret Covid"

Režisors uzsver, ka dokumentālista misija ir būt klāt Latvijai un pasaulei svarīgos notikumos. “Kad 13. martā Latvijā izsludināja ārkārtas stāvokli, es ņēmu kameru un devos filmēt. Doma laukums bija tukšs, tikai Normunds spēlēja čellu un baroja baložus. Nu jau gandrīz divus gadus mēs abi sekojam Covid-19 notikumu attīstībai.  Nekas vēl nav beidzies, jo slimība nav atkāpusies, vienlaikus aug sociālā spriedze sabiedrībā. Šādos apstākļos valsts un tās pavalstnieki rīkojas tik dažādi – šis ir laiks, kad vislabāk var redzēt, kas ir kas; indivīda identitāte un attiecības ar valsti ir redzamas īpaši skaidri. Labs laiks kino vērojumam.”

Filma “Bahs pret Covid” top Ivara Zviedra studijā “Dokumentālists”, tā saņēmusi finansiālu atbalstu no Nacionālā kino centra un Valsts kultūrkapitāla fonda; filmas plānotais garums – 69 minūtes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti