Mūzikas akadēmijas orķestris svinēs simtgadi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA) 102. dzimšanas dienas dienu atzīmēs ar koncertu "Akadēmijas orķestrim – 100". Tas notiks 11. janvārī pulksten 18.00 akadēmijas Lielajā zālē, informēja JVLMA.

Vēsturiski avoti liecina, ka akadēmijas (toreiz Konservatorijas) orķestra pirmais koncerts noticis 1921. gada 12. decembrī orķestra klases vadītāja un diriģenta Augusta Junga vadībā. Kopš tā laika orķestra liktenis un profesionālais kalums izvijies caur daudzu prasmīgu vadītāju rokām. Augustam Jungam sekoja Latvijas Konservatorijas pirmais absolvents, vijolnieks Arvīds Norītis, tad Dmitrijs Kuļkovs. 1947. gadā sākās leģendām apvītais Leonīda Vīgnera laiks. Orķestra profesionālo attīstību turpināja Jānis Zirnis, Imants Resnis, Andris Vecumnieks. Kopš 2018. gada JVLMA simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs ir Kaspars Ādamsons un orķestra prakses vadītājs Jānis Puriņš.

Simtās jubilejas svinību koncertā kopā ar orķestri muzicēs arī dažādu žanru solisti: Anna Amanda Stolere, Paula Mihailova, Vlada Kitova (soprāns), Līga Anševica (mecosoprāns), Dainis Kalnačs (tenors), Daniils Kuzmins (baritons), Alise Golovacka (flauta), Annija Briška (alta saksofons), Inga Vamze (baritona saksofons), Kristers Dreimanis (trompete), Kārlis Feldbergs (trombons), Matīss Žilinskis (klavieres), Toms Valmiers (kontrabass), Mārcis Briška (bungas), Uģis Upenieks (vibrafons) un JVLMA kokļu ansamblis.

Koncertā izskanēs pirmatskaņojums Andra Vecumnieka darbam "Ziemsvētku prelūdija", kas tapis pēc īpaša JVLMA pasūtinājuma, Madaras Pētersones "Ūdenīraksti" kokļu ansamblim un pūtēju orķestrim, latviešu tautasdziesmas balsij ar orķestri Gunāra Ordelovska apdarē, otrā daļa no Ģederta Ramana ļoti reti koncertzālēs atskaņotā "Concerto leggiero" deviņiem džeza instrumentiem un orķestrim, Lūcijas Garūtas "Svētā mīla", Jāzepa Mediņa "Sapņojums", šī gada jubilāru Pētera Plakida "Dziedošā prelūdija un dejojošā fūga" un Georga Pelēča 13. Londonas simfonijas fināls.

Pie diriģenta pults stāsies teju visi JVLMA Orķestra diriģēšanas katedras mācībspēki – Imants Resnis, Viesturs Gailis, Andris Vecumnieks, Jānis Puriņš, Kaspars Ādamsons un Māra Lemkena.

"Savulaik augstskolas rektors Jāzeps Vītols ar lepnumu savās vēstulēs rakstījis, ka pianists un komponists Artūrs Šnābels, kā arī vācu komponists un diriģents Makss fon Šilings liecinājuši, ka tāds studentu orķestris kā Rīgā nav pat daudzās vācu konservatorijās. Savas simtgades laikā, sadarbojoties ar izciliem pašmāju un ārzemju diriģentiem, JVLMA simfoniskais orķestris izveidojies par vienu no mākslinieciski pārliecinošākajiem un tradīcijās stabilākajiem simfoniskajiem kolektīviem Latvijā, lai gan savas pedagoģiskās specifikas dēļ piedzīvo pakāpenisku dalībnieku maiņu. Orķestris gadā sagatavo vidēji septiņas koncertprogrammas, kuru vidū īpaša vieta ir projektam "Plecu pie pleca". Tā ietvaros kolektīvs dodas uz Latvijas reģioniem, lai koncertētu kopā ar Latvijas mūzikas skolu audzēkņiem," atzīmēja JVLMA pārstāvji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti