Ivara Zviedra filmas skatāmas tiešsaistē; tostarp ar «Lielo Kristapu» godalgotā lente «Valkātājs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Oktobrī "Kino Bize" mājas kino skatāmi Ivara Zviedra kino darbi. Izlasē iekļautas trīs pilnmetrāžas filmas (“Valkātājs”, “Zāģeri”, “Bēgums”), īsformāta darbi par Latvijas pierobežu (“Štābs Ipiķi”, “Ērik, atnāc!”, “Mazpilsēta”), kā arī stāsti par Rīgu un tās iedzīvotājiem (“Rezidenti”, “Rīga”, “Es”).

Līdzās filmām pieejama saruna ar Ivaru Zviedri par “dokumentālista lāstu” – par attiecību veidošana ar varoņiem, atbildību par tiem pēc filmas nonākšanas uz ekrāniem un nemitīgo vēlmi dokumentēt notiekošo, informēja kinoteātra pārstāvji.

"Ivars Zviedris ir latviešu dokumentālā kino režisors, operators un producents, kura izpētes centrā vienmēr ir bijis cilvēks, ļaujot ielūkoties vienkāršo cilvēku dzīvēs jeb tajās, kuru ikdienas ir paslēptas no apkārtējo acīm vai neievērotas, tomēr visu laiku klātesošas. Ivars Zviedris ļauj ne tikai pamanīt, bet arī ieskatīties ciešāk. Filmu varoņi ir patiesi un nesamāksloti," režisora daiļradi raksturoja programmas veidotāji.

Filmu izlasē tiek piedāvātas deviņas filmas. Režisora jaunākajā pilnmetrāžas filmā “Valkātājs” tiek sekots līdzi pierobežas iedzimtā Pepiņa gaitām, kurš ir cieši saistīts ar nelegālo imigrāciju Latvijā. Filma pērn saņēma "Lielo Kristapu" kā labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma un balvu par labāko operatora darbu dokumentālajā filmā.

“Zāģeri” stāsta par Romānu, kurš par spīti visam cenšas būt veiksmīgs mežizstrādes uzņēmējs, savukārt filmā “Bēgums” Valda un viņa gliemežotāju ikdienas ritms Īrijā ir atkarīgs no bēguma – jūrai atkāpjoties, gliemežus var salasīt.

Īsformāta darbos par Latvijas pierobežu iekļauta “Štābs Ipiķi”, kurā dokumentēti bērni Latvijas tālākajā apdzīvotajā punktā pie Igaunijas robežas. Filmā “Ērik, atnāc!” seko izbijuša jūrnieka Ērika dienas gaitām. Viņš dzīvo skārda būdiņā bez elektrības pie pašas Latvijas un Igaunijas robežas. “Mazpilsēta” ļauj uzzināt vairāk par tālāko Latvijas ziemeļu pilsētu un arī paša režisora dzimto vietu – Rūjienu.

Izlasē par Rīgu filmā “Rezidenti” skatītāji tiek iepazīstināti ar Lauru un Kārli, kuri vēlas strādāt savā ārsta profesijā, lai gan apzinās, ka Makdonaldā varētu nopelnīt vairāk. Novele par Rīgu, kurā sastopas gan dzeju deklamējoši dzejnieki, gan tramvaja vadītāji, vērojama filmā “Rīga”. “ES” ir 12 režisoru kopdarbs, kopā radot filmu par tautas noskaņojumu un referenduma norisi 2003. gada 20. septembrī, kurā cilvēkiem bija iespēja nobalsot “par” vai “pret” iestāšanos Eiropas Savienībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti