Kultūras rondo

Kultūra atgriežas digitālajā vidē: Ko mājsēde nozīmē nozarei kopumā?

Kultūras rondo

Izstāde "Airis, Mozus un radio. Koks Latvijas vēsturē” jeb cilvēka un koka attiecības

Izvaicājam Latgales vēstniecības “Gors” vadītāju Diānu Zirniņu

Garlaicīgi nebūs – «Gors» turpina darbu, plānojot tiešsaistes pasākumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latgales vēstniecībā “Gors” dīkstāves nebūs – priekšā daudz darba pārplānojot atceltos pasākumus un realizējot dažādus tiešsaistes notikumus. Atbalsta mehānisms, kurš tiek sagaidīts “lokdauna” laikā – biļešu kompensācija 80% apmērā. 

“Garlaicīgi mums nebūs, jo, ja tu strādā, tad četras nedēļas paiet ļoti ātri,” tā gaidāmo “lokdauna” laiku Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” uzlūko Latgales vēstniecības “Gors” vadītāja Diāna Zirniņa, protams, reizē cerot, ka tās tiešām būs četras nedēļas un pēc tām atkal varēs runāt par pasākumiem zaļajā režīmā. Aizvadītos darbības mēnešus viņa vēl nesauc par atgūšanās laiku visai kultūras nozarei, bet šis process pakāpeniski vērtu turpināties pavasarī.  

Lūgta komentēt skatītāju interesi par līdzšinējo “Gora” piedāvājumu, tā vadītāja norāda: “Protams, mums nebija nekādu ilūziju, tāpat kā daudzviet citur. 

Pirmā durvju atvēršana vienmēr nenozīmē garas rindas pie biļešu kasēm, bet šī atgriešanās bija ļoti vajadzīga. 

[..] Cilvēki nenāk dažādu iemeslu dēļ. Ir cilvēki, kuri ļoti grib, bet joprojām baidās. Ja mums kādreiz likās ļoti vienkārši – ir vakcīna un nav vakcīna –, tas nav vienīgas iemesls. Īstenībā, ja kāds veiktu pētījumu, kāpēc cilvēki neatgriežas tik ātri skatītāju zālēs vai atgriežas ar bažām, tur varētu būtu ļoti pārdomās raisoši rezultāti. Mēs šobrīd rūpējamies par fizisko veselību, bet par mūsu garu, par mūsu iekšējo pasauli, tas tāds liels darbs katram pašam ar sevi. Jā, paldies, ir šis [Kultūras] ministrijas apkopotais e-kultūras pasākumu klāsts, bet e-kultūra ir un paliek e-kultūra – visu tu telefonā un datorā nevari ielikt. Un cilvēks ir sociāla būtne.”

Pieejamais pandēmijas laika atbalsta rīku klāsts reģionālajām koncertzālēm (pašvaldību dibinātiem uzņēmumiem) ir ierobežots. 

Lai arī cik grūti bijis sākumā, Kultūras ministrija un arī Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) ir atraduši iespējas palīdzēt. Pēc pagājušā gada pieredzes “Gorā” prognozē, ka arī šoreiz vajadzētu būt pieejamam atbalstam biļešu atgriešanai. Papildus tiek gaidīti rezultāti VKKF projektu konkursam, kas vairāk orientēts tieši uz mākslas pieejamību reģionos.  

Laikposmu līdz 15. novembrim “Gorā” pavadīs, gatavojoties nākamajiem notikumiem, piemēram, vērienīgam tiešsaistes pasākumam Latgales dienas. Radīta plaša programma, kas skatās ne tikai uz kultūru, bet uz Latgali plašāk. 

Ērģeļmūzikas festivāls "ORGANismi" klātienē notiks nākamgad, bet šogad īpašā notikuma sajūtu varēs izbaudīt virtuālā atskatā uz iepriekšējiem koncertiem. 

“Šobrīd, apkopojot to, kas ir darīts pēdējos piecos gados, kādas programmas ir bijušas, jāsaka, ka mums tiešām ir ar ko lepoties,” pārliecināta Zirniņa. Jau laikus tiek domāts arī par ikgadējo latgaliešu kultūras gada balvu “Boņuks”. 

Protams, neiztrūkst arī birokrātiskais darbs un komunikācijas ar klientiem par biļešu atgriešanu. “Mēs gan aicinām cilvēkus sūtīt e-pastus, gan atstāt savus iesniegumus. Ņemot vērā, ka mums ir vairākas biļešu tirdzniecības sistēmas, tāpēc mieru tikai mieru – viss, kas būs jāizdara, būs arī izdarīts,” apliecina “Gora” vadītāja.

KONTEKSTS:

Covid-19 saslimstībai Latvijā sasniedzot visu laiku augstāko atzīmi, medicīnas nozarē izsludināja ārkārtējo situāciju. Mediķi cēla trauksmi par tūlītēju nepieciešamību pēc stingriem ierobežojumiem valstī.

Vēlāk valdība lēma valstī no 11. oktobra uz trim mēnešiem izsludināt ārkārtējo situāciju, kas Covid-19 pandēmijā ir jau trešā reize. 

Tomēr nedēļu vēlāk, redzot, ka vīrusa izplatība aug un Latvija ir pirmajā vietā pasaulē Covid-19 izplatības ziņā, vienojās no 21. oktobra līdz 15. novembrim ieviest tā dēvēto "lokdaunu" un mājsēdi. Iecerēts, ka pēc tās ikdienas gaitas plašāk varēs atsākt tā dēvētajā "zaļajā režīmā", proti, ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti