Edgars Kupčs

Latvijas Radio Ziņu dienesta producents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Jaunā izsolē Rīga būtiski kāpina ieņēmumus no krematorijas nomas
Jaunā izsolē Rīga būtiski kāpina ieņēmumus no krematorijas nomas
Arī turpmāk ar kremācijas biznesu Rīgas pašvaldībai piederošajās telpās Varoņu ielā nodarbosies ilggadējais domes sabiedrotais – uzņēmums “Rīgas kremācijas centrs – krematorija”. Tikai šoreiz tas pie tādām tiesībām ticis atklātā un godīgā vairāku konkurentu cīņā, pēc Augstākās tiesas iejaukšanās pašvaldībai sarīkojot nomas tiesību izsoli.
Jelgava pirms vēlēšanām: pilsēta izaugsmei, bet ar vecu politiku
Jelgava pirms vēlēšanām: pilsēta izaugsmei, bet ar vecu politiku
Pilsēta izaugsmei, bet ar vecu politiku. Tā Jelgavas pilsētas saukli var sasaistīt ar faktu, ka pilsētas vadība jau divdesmit gadus ir vienās rokās. Pēdējās pāris vēlēšanās Zaļo un Zemnieku savienības pieredzējušais politiķis un Jelgavas mērs Andris Rāviņš gan ir tielējies par kandidēšanu arī pēc nākamās četrgades, bet arī pēc savas 66. dzimšanas dienas ir redzams saraksta pirmajā vietā. Un viņu var dēvēt par politisku veiksminieku, jo par spīti korupcijas skandāliem, izšķērdīgiem iepirkumiem, aizdomīgiem un beigu galā neveiksmīgiem daudzmiljonu projektiem pilsētniekiem viņš un viņa politika acīmredzot patīk. Tomēr Jelgavas nākotni ar katrām vēlēšanām nosaka arvien mazāks vēlētāju īpatsvars.
Pieprasījums pēc vietējām karpām un forelēm atjaunojies teju pirmspandēmijas līmenī
Pieprasījums pēc vietējām karpām un forelēm atjaunojies teju pirmspandēmijas līmenī
Aizvadītajos septiņos gados akvakultūras nozarei no Eiropas atbalsta fondiem bijuši pieejami no 25 līdz 30 miljoniem eiro. Tie nonākuši dažos desmitos saimniecību, kas iekšzemē audzē karpas, foreles, samus un stores. Lai gan pašas nozares un Zemkopības ministrijas (ZM) aplēses par mūsu dīķsaimniecības ciešanām pandēmijas laikā atšķiras, turklāt ierēdņi par akvakultūru ir bēdīgākās domās nekā pati nozare, nu jau esot sācies cerību pilns laiks. Turklāt izaugsmi ļauj plānot arī nākamajiem septiņiem gadiem rezervētais atbalsts.
Prasības elektroskrejriteņu braucējiem: Bez pasažieriem un uz ietves – ne ātrāk kā gājēji
(papildinā...
Prasības elektroskrejriteņu braucējiem: Bez pasažieriem un uz ietves – ne ātrāk kā gājēji (papildināts)
Valdība otrdien, 11. maijā, bez diskusijām atbalstīja izmaiņas Ceļu satiksmes noteikumos. Ar tām beidzot ieviesta kārtība, kā lietojami elektroskrejriteņi. Noteikumi paredz, ka ar tādiem transportlīdzekļiem primāri jāpārvietojas pa velosipēdiem paredzēto infrastruktūru, vien atsevišķos gadījumus ar elektroskrejriteņiem drīkst braukt arī pa ietvēm vai ielām. Rīga, kur šis augošais bizness rada visvairāk neērtību, savu kārtību ieviest pagaidām neplāno, bet aicina gaidīt jēdzīgu veloceliņu tīklu.
Pēc reformas darbinieku skaits pašvaldībās ne tikai nesaruks, bet pat augs
Pēc reformas darbinieku skaits pašvaldībās ne tikai nesaruks, bet pat augs
Pēc mēneša, kad pašvaldību vēlēšanas būs jau aiz muguras, līdzšinējo 119 vietvaru vietā būs gandrīz trīsreiz mazāk pašvaldību – četrdesmit divas. Ievēlamo deputātu skaits gan nekritīsies tik strauji – par dzīvi ārpus Rīgas pašvaldībās pašreizējo teju 1600 tautas kalpu vietā lems 683 domnieki. Mazliet vairāk nekā divas reizes mazināmais deputātu skaits varētu būt arī lielākais administratīvo resursu ietaupījums pēc vēlēšanām un tām sekojošās teritoriālās reformas. Jo, lai gan līdz šim dažādos līmeņos daudzkārt uzsvērts, ka apvienotās pašvaldības ietaupīs uz strādājošo skaita, domes savus izpildvaras darbiniekus nemaz atbrīvot negrasās. Vēl vairāk – daudzviet pat plāno audzēt štatus.
Ar elektroauto pirkšanu esam noķēruši Igauniju, bet Lietuva ar valsts atbalstu strauji izraujas prie...
Ar elektroauto pirkšanu esam noķēruši Igauniju, bet Lietuva ar valsts atbalstu strauji izraujas priekšā
Pēc pagājušā gada, kad reģistrēto elektroauto skaits Latvijā dubultojās, šogad kāpuma vismaz jaunu mašīnu segmentā vairs nav. Statistiku gan augšup padzen fakts, ka lietotus elektromobiļus iegādājamies vairāk. Auto nozare secina, ka tādus braucamos gribam, bet bez valsts atbalsta nevaram atļauties, tāpēc pērkam lietotos. Turklāt mašīnas arī tiek liktas lietā, par ko liecina augošais uzlāžu skaits. Ar elektroauto pirkšanu esam noķēruši Igauniju, bet Lietuva ar valsts atbalstu strauji izraujas priekšā.

Auto asociācija jau labu laiku brīdinājusi, ka pārredzamā nākotnē tradicionāli darbināmās mašīnas kļūs par vēsturi, par pārvietošanās līdzekļiem kļūstot elektromobiļiem. Pērn Latvijā ticis reģistrēts divreiz vairāk elektroauto nekā gadu iepriekš. Tomēr šogad, kad autotirgus priecājas par parasto mašīnu darījumu skaita kāpumu, eletroauto pārdošanas apjomi stabilizējušies. 
Pirms teritoriālās reformas pašvaldības tērējas prātīgāk – stingrāk uzrauga gan ministrija, gan Vals...
Pirms teritoriālās reformas pašvaldības tērējas prātīgāk – stingrāk uzrauga gan ministrija, gan Valsts kontrole
Pirms šovasar gaidāmās teritoriālās reformas pašvaldības vairs nav tik naskas uz neapdomīgiem tēriņiem, kā tas bija vērojams pirms iepriekšējās reformas, kad pagastu vietvaras tika apvienotas novados. Tagad Valsts kontroles revidentiem nav ziņu par pēkšņi ceļamiem kultūras namiem un baseiniem nekurienēs, savukārt pašvaldību lietu ministrija ir savlaicīgi ieviesusi kontroles mehānismu, lai domēm kājas nemaz nepaslīdētu vismaz uz lielas naudas tērēšanu, neizvērtējot jēgu un atstājot parādus pēctečiem.
Tirdzniecības centri aicina valdību atcelt ierobežojumus tirdzniecībā
Tirdzniecības centri aicina valdību atcelt ierobežojumus tirdzniecībā
Latvijā strādājošie lielie tirdzniecības centri ir aicinājuši Ministru kabinetu ņemt vērā mērījumu  rezultātus par gaisa kvalitāti tirdzniecības centros un pilnībā atcelt ierobežojumus, lai nediskriminētu atsevišķus tirgotājus. Tā lasāms Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses un tirdzniecības centru vēstulē valdībai.
Dienu pirms mēra vēlēšanām jaunas politiskās kaislības Dundagas domē – visa opozīcija noliek mandātu...
Dienu pirms mēra vēlēšanām jaunas politiskās kaislības Dundagas domē – visa opozīcija noliek mandātus (papildināts)
Ilgstoši bez politiskās vadības palikušajā Dundagas novada domē jaunas politiskas kaislības – četri no deviņiem domniekiem, opozīcijas pārstāvji, ir paziņojuši, ka noliek mandātus. Arī viņu pēcteči sarakstos neplānojot strādāt domē. Šāds notikumu pavērsiens seko dienu pirms tam, kad Dundagas domes ārkārtas sēdi plānojis sasaukt pašvaldību lietu ministrs, kam kopš janvāra nav izdevies stabilizēt politisko situāciju Dundagā.
Autotirgotājos atgriežas optimisms; uz salonu pēc jauna auto jādodas ar iepirkumu groziņu
Autotirgotājos atgriežas optimisms; uz salonu pēc jauna auto jādodas ar iepirkumu groziņu
Marts nācis ar pozitīvām ziņām autotirgū – par trešdaļu kāpis pārdoto mašīnu skaits, salīdzinot ar pērno martu. Turklāt rosība manāma arī jauno, ne tikai lietoto automašīnu segmentā, kur tirgojās arī stingro ierobežojumu laikā, jo daudziem braucamais ir nepieciešamība, nevis ekstra. Pamazām vērojami arī korporatīvo klientu darījumi, kas nozīmē, ka uzņēmēji sāk ieguldīt attīstībā, ļaujot domāt par optimisma atgriešanos. Tirgotāji gan pasmaida par valdības noteikumiem, jo esot amizanti, kad klients savu "Bentley" izvēlas, rokās turēdams iepirkumu groziņu.
Politologi: Pašvaldību vēlēšanu tuvums maz ietekmē valdības stabilitāti
Politologi: Pašvaldību vēlēšanu tuvums maz ietekmē valdības stabilitāti
Neveiksmes ar vakcināciju pašreizējās koalīcijas opozīcija drīzāk izmantos, gatavojoties Saeimas vēlēšanām, nevis lai pelnītu balsis pirms drīzumā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām, Latvijas Radio atzīst politologi, norādot, ka valdība pašlaik ir tikpat nestabila, cik vienmēr ir bijusi, taču reizē arī stabila, jo īsti alternatīvu jau nemaz nav.
Vairākas pašvaldības iekritušas, miljonu projektos nolīgstot apšaubāmu firmu
(papildināts)
Vairākas pašvaldības iekritušas, miljonu projektos nolīgstot apšaubāmu firmu (papildināts)
Pēc četrām nedēļām, kad svinēsim Latvijas neatkarības atjaunošanas dienu, Ogres pilsētā beidzot būtu jānoslēdzas pirms trim gadiem sāktajam siltumapgādes efektivitātes paaugstināšanas projektam. Cilvēku valodā runājot, tas nozīmē, ka pilsētas centrā zem ielām nomainīs siltumtrases vairāk nekā trīsarpus kilometru garumā un būs glīti atjaunotas pašlaik izrakņātās brauktuves, kā arī nomainīts siltumizolācijas materiāls caurulēm vairāk nekā trīs kilometru garumā daudzdzīvokļu māju pagrabos. Vienreiz jau piemānītā Ogre arvien cer, ka uzņēmējs šos darbus paveikt pagūs. 
EK rosina krīzes laikā no PVN atbrīvot svarīgās preces un pakalpojumus
EK rosina krīzes laikā no PVN atbrīvot svarīgās preces un pakalpojumus
Eiropas Komisija (EK) ierosinājusi atbrīvot no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) preces un pakalpojumus, ko EK, Eiropas Savienības (ES) struktūras un aģentūras dara pieejamus dalībvalstīm un iedzīvotājiem krīzes laikā, informēja EK pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā.
Brīvdienās dzēsti teju simts kūlas ugunsgrēku
Brīvdienās dzēsti teju simts kūlas ugunsgrēku
Aizvadītajā nedēļas nogalē kopš piektdienas ugunsdzēsēji steigušies likvidēt 99 kūlas ugunsgrēkus. Tādējādi šogad reģistrēti jau 406 pērnās zāles ugunsgrēki, Latvijas Radio informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Agrita Vītola.
Vēja enerģijas nozare iekārojusi valsts mežus, ar naudu cer samierināt pašvaldības
Vēja enerģijas nozare iekārojusi valsts mežus, ar naudu cer samierināt pašvaldības
Latvijā aizvadītajā gadā nav izveidots neviens jauns vēja parks, un pēdējos astoņus gadus vēja enerģijas jauda ir bijusi nemainīga ar nepilniem 80 megavatiem. Lai izpildītu valsts apņemšanos līdz 2030. gadam attīstīt vēja enerģijas apguvi, nākamajos astoņos gados vēja parku jauda būtu jāaudzē desmit reižu. Taču attīstītāju līdzšinējie pūliņi atdūrušies pret pašvaldību noliegumu – lai gan kopumā iedzīvotāji atjaunojamo resursu likšanu lietā vērtē atzinīgi, tiklīdz ir runa par vēja ģeneratoriem tuvumā, sākas straujš noliegums. Tagad vēja enerģijas nozarei ir plāns, kā jaudas strauji attīstīt.
Tiesa lemj apcietināt vīrieti, kas Liepājā nogalināja tramvaja vadītāju
Tiesa lemj apcietināt vīrieti, kas Liepājā nogalināja tramvaja vadītāju
Liepājas tiesa piektdien, 2. aprīlī, lēma apcietināt vīrieti, kuru policija ceturtdien aizturēja par tramvaja vadītāja nogalināšanu, informē Valsts policijas pārstāve Gita Gžibovska. 1959. gadā dzimušais vīrietis ir iepriekš sodīts par svešas kredītkartes nelikumīgu izmantošanu

Vairāk

Svarīgākais šobrīd