Vairākus gadus pēc nodokļu reformas desmitiem tūkstoši iedzīvotāju arvien parādā valstij

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

1. decembris ir pēdējais termiņš, kad vairāk nekā 40 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju aicināti atbrīvoties no nodokļa parāda, kas izveidojies par pērno un 2018. gadu. Tā dēvētā nodokļu piemaksa daļai iedzīvotāju izveidojās pēc neviennozīmīgi vērtētās nodokļu reformas ieviešanas. Vēlāk likumdevējs pagarināja parādu nomaksas termiņu, bet nu tuvojas tā izskaņa.

Vairākus gadus pēc nodokļu reformas desmitiem tūkstoši iedzīvotāju arvien parādā valstij
00:00 / 03:01
Lejuplādēt

Nodokļu reformu ar it kā progresīvām iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmēm pirms vairākiem gadiem ieviesa Zaļo un Zemnieku savienības vadītā valdība. Vēlāk atklājās, ka desmitiem tūkstošu iedzīvotāju valstij ir palikuši parādā nenomaksātus nodokļus. Lielākai daļai tā sauktā piemaksa bija mērāma centos vai dažos eiro, bet daudzi valstij bija parādā simtiem un pat tūkstošiem eiro.

"Summas ir ļoti atšķirīgas. Lielākā daļa nav lielas. Vidējā summa patiešām nav liela," norāda Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes direktore Santa Garanča.

Saprotot augošo neapmierinātību sabiedrībā, pērnā gada pavasarī Saeima pagarināja nodokļa parāda nomaksas termiņu līdz šā gada 1. decembrim. Opozīcija toreiz nāca klajā ar visai utopiskiem piedāvājumiem. Piemēram, «Saskaņas» deputāte Ļubova Švecova gribēja panākt parādu amnestiju tiem, kas «uz rokas» saņem līdz vienam tūkstotim eiro.

Tomēr likumdevējs tādai labdarībai nepiekrita. Valsts ieņēmumu dienests līdz šim ir izsūtījis sešas atgādinājuma vēstules ar lūgumu nodokļa parādu nomaksāt. Taču vairāk nekā 42 tūkstoši iedzīvotāju aicinājumam nav atsaukušies. Viņu saistības pret valsti kopumā veido vairāk nekā trīs miljonus eiro. Kā stāsta Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes direktore Garanča, daļa vēl var pagūt sameklēt attaisnojuma dokumentus un no parāda atbrīvoties bez tēriņiem.

"Savācot čekus, precizējot vai papildinot deklarāciju, varbūt nav jāmaksā. Cerība ir, ka pa šiem diviem gadiem lielāka daļa iedzīvotāju sapratuši jauno sistēmu," saka Garanča.

Šonedēļ dienests parādniekiem izsūtījis atgādinājuma vēstules, kurās norādīta arī informācija par iespēju sadalīt maksājumu termiņā līdz vienam gadam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti