Pasažieru pārvadātāju izdzīvošanai SM prasa valdībai vairāk nekā 18 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Līdzīgi kā katru rudeni arī pašlaik pasažieru pārvadātāji sāk celt trauksmi, brīdinot par bankrotiem un iedzīvotāju palikšanu bez sabiedriskā transporta. Iepriekšējos gados galvenais iemesls bija fakts, ka valsts gada sākumā zaudējumu segšanai ieplāno pārāk mazu summu. Tomēr šogad klāt nācis būtisks pasažieru skaita un līdz ar to arī ieņēmumu kritums. Tāpēc tuvākajā laikā valdībai būs jāizšķiras par papildu 18 miljonu eiro dotācijām.

Pasažieru pārvadātāju izdzīvošanai valdībai prasa vairāk nekā 18 miljonus eiro
00:00 / 03:07
Lejuplādēt
Pandēmija pasažieru pārvadājumus ir ietekmējusi būtiski. Tā atzina Pasažieru pārvadātāju asociācijas prezidents Ivo Ošenieks.

 

"Ja vasaras sākumā bija cerīgs skats uz to, ka situācija varētu uzlaboties, tad diemžēl, sākot ar septembri, mēs redzam, ka situācija sāk pasliktināties. Diemžēl mēs šobrīd esam situācijā, ka novembra un decembra mēnešos nav faktiski vispār finansējuma zaudējumu segšanai. Situāciju smagu padara vēl tas, ka ir būtiski samazinājušies ieņēmumi. Ja skatāmies astoņu mēnešu datus, ieņēmumi samazinājušies par aptuveni 30%," klāstīja Ošenieks.

Turklāt attālināto mācību pagarināšana vecāko klašu skolēniem ļauj prognozēt, ka braucēju turpmāk būs vēl mazāk, tādējādi zaudējumu apmērs pieaugs.

"Jo mazāks pārvadātājs ar mazākiem apjomiem, jo tā situācija ir grūtāka. Agrāk vai vēlāk jebkurš pārvadātājs saskarsies ar problēmām. Lielāks uzņēmums varēs izdzīvot līdz kādam novembra vidum. Lielajiem uzņēmumiem problēmas varētu rasties vēl nedaudz vēlāk," teica Pasažieru pārvadātāju asociācijas prezidents

To saprot arī Autotransporta direkcija, kuras valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš skaidroja, ka

atšķirībā no citiem gadiem šoreiz pārvadātāju brīdinājumus par bankrotiem pavada draudošāki darbības rādītāji.

"Pavasarī vienu daļu finansējuma Covid-19 seku segšanai piešķīra, tie bija vairāk nekā pieci miljoni eiro. Bet ir skaidrs, ka Covid-19 sekas saglabājas visa šī gada laikā un, visticamāk, būs jārēķinās ar ietekmi arī nākamgad. Septembra sākumā ieņēmumi sasniedza 85% no pagājušā gada līmeņa, un tas bija labākais rādītājs pēc februāra mēneša. Šobrīd tas ir nedaudz vairāk kā tikai 60%," sacīja Godiņš.

Satiksmes ministrija (SM) pie valsts maka turētājas Finanšu ministrijas (FM) ir devusies ar papildu vairāk nekā 18 miljonu eiro prasījumu pasažieru pārvadājumu nozarei. Tādējādi pamatdotācijas un atbalsts Covid-19 seku pārvarēšanai veidos vairāk nekā 86 miljonus eiro. 

"Tur ir tie zaudējumi, kam nav saistības ar Covid-19. Plus vēl ir aprēķināti tādi zaudējumi, kas radušies, tieši samazinoties pasažieru skaitam Covid-19 ietekmē," skaidroja SM valsts sekretāra vietnieks Dins Merirands.

Par jaunāko – 18 miljonu eiro – prasījumu FM līdz otrdienas, 3. novembra, valdības sēdei zaļo gaismu vēl tomēr neiedeva, tādējādi šī jautājuma skatīšana gaidāma nākamajā Ministru kabineta sanāksmē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti