Arhitekts Dripe saredz iespēju bijušās Centrālkomitejas ēku saglabāt, īstenojot ideju par koncertzāli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Nacionālās akustiskās koncertzāles projekta attīstības darba grupas vadītāja vietnieks arhitekts Jānis Dripe uzskata, ka, īstenojot koncertzāles ideju, ēku Elizabetes ielā 2, kur savulaik strādāja Latvijas Komunistiskās partijas Centrālā komiteja, varētu saglabāt. Par akustiskās koncertzāles risinājumiem forumā spriež arī arhitektūras studenti.

Piektdien ar publiskām prezentācijām un diskusiju noslēgsies Baltijas arhitektūras skolu studentu un profesūras forums-plenērs. Tā mērķis ir Nacionālās akustiskās koncertzāles potenciālās novietnes telpisko iespēju pārbaude Elizabetes ielas 2 areālā Rīgā. Foruma dalībnieku uzdevums būs analizēt Elizabetes ielas 2 areāla iespējamos plānojuma un telpiskās attīstības scenārijus, izstrādājot konceptuālus variantus, ko turpmāk Kultūras ministrija un uzņēmums "Valsts nekustamie īpašumi" izmantos projekta kopējai attīstībai un starptautiska metu konkursa sagatavošanai, kas plānots nākamā gada sākumā.

Nacionālās akustiskās koncertzāles projekta attīstības darba grupas vadītāja vietnieks arhitekts Jānis Dripe
00:00 / 01:13
Lejuplādēt

"Mēs esam saņēmuši vairākus priekšlikumus. Tehniskā universitāte startē ar trim priekšlikumiem. RISEBA ar vienu. Lietuvieši un igauņi arī ar vienu. Skatīsim tos kopā vienā forumā, prezentācijās, – vai un kā koncertzāle būtu iespējama Elizabetes ielas 2 areālā," stāstīja Dripe.

Atbildot uz jautājumu, vai tas būtu iespējams, Dripe atbildēja apstiprinoši. 

"Es domāju, ka ir iespējama. Jautājums ir par to, kā tas sadzīvos ar esošo ēku – sadzīvos vai nesadzīvos. Es pēc dabas esmu kompromisa cilvēks. Es domāju, ka ir iespējams šo ēku saglabāt šeit un arī izveidot tādu sava veida Latvijas mūzikas centru, atrodoties tur gan koncertzālei, gan varbūt daudziem ar mūziku saistītiem birojiem, kas būtu šīs ēkas labs saturs. Labā lieta, ka arī Kronvalda bulvāris 6 ir pieejams – bijušās Jūras akadēmijas ēka. Un turpat blakus ir arī mūzikas koledža. Tā sinerģija diezgan labi varētu tam visam kalpot," klāstīja Dripe.

KONTEKSTS:

Valdība 16. jūnijā atbalstīja Kultūras ministrijas (KM) rosinājumu attīstīt Rīgas akustiskās koncertzāles būvniecību Elizabetes ielā 2, Kronvalda parkā. Prognozēts, ka ēkas demontāžu varētu sākt 2021. gada pavasarī un ka ēkas nojaukšana un Rīgas koncertzāles metu konkurss izmaksās ap 3 miljoniem eiro.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) izteicis cerību, ka koncertzāli pabeigs pēc 6–7 gadiem.

Vairāki arhitekti ceļ trauksmi par koncertzāles būvniecībai izvēlēto vietu, norādot, ka ēka ir padomju laika modernisma arhitektūras mantojums un to nojaukt nevajadzētu. Atsevišķu arhitektu grupa vērsusies Nacionālajā kultūras mantojuma pārvaldē, aicinot piešķirt kultūras pieminekļa statusu ēkai Rīgā, Elizabetes ielā 2. Tas gan tika noraidīts.

Savukārt mūzikas jomas pārstāvji, tai skaitā Latvijas Mūzikas padome un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, pauduši atbalstu valdības lēmumam.

Arhitektu birojs “NRJA” piedāvājis ideju ēkā izvietot mākslas, arhitektūras un dizaina muzeju. Jau šobrīd tur izveidota "MAD Arhitektūras telpa".

Padziļinātā tehniskā izpētē būvinženieri konstatējuši, ka ēka Elizabetes ielā Rīgā ir apmierinošā tehniskā stāvoklī, bet ar virkni neatbilstību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti