Covid-19 krīzē cietušo viesnīcu atbalstam novirza 4,74 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Viesnīcām operacionālo izmaksu segšanai, tajā skaitā darbinieku atalgojuma izmaksai, komunālo maksājumu un dažādu citu maksājumu segšanai novirzīti 4,75 miljoni eiro, otrdien, 3. novembrī, nolēma valdība.

ĪSUMĀ:

  • Viesnīcu atbalstam novirza 4,75 miljonus eiro.
  • Varēs segt izmaksas arī darbinieku algām, komunālajiem maksājumiem.
  • Atbalsts būs pieejams pēc saskaņošanas Eiropas Komisijā.
  • LIAA pieteikumus varētu sākt pieņemt novembra beigās vai decembra sākumā.
  • Plānots, ka atbalsts uzņēmējiem būs pieejams līdz 2021. gada jūnijam.
  • Atbalstam varēs pieteikties arī uzņēmumi, kuri dibināti pēc 2019. gada jūnija.
  • Atbalstu varētu saņemt orientējoši 200 viesnīcas; vidēji 23 731 eiro vienai.
  • Nauda atbalstam atrasta no citu programmu atlikuma. 
  • Vitenbergs: Ar steigu jāuzsāk diskusija par atbalstu arī citu nozaru uzņēmējiem.

Atbalsts uzņēmējiem būs pieejams pēc atbalsta saskaņošanas Eiropas Komisijā,  pieteikumu pieņemšanu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) varētu uzsākt novembra beigās vai decembra sākumā, paziņojumā medijiem informēja Ekonomikas ministrija. Plānots, ka atbalsts uzņēmējiem būs pieejams līdz 2021. gada jūnijam.

Viesnīcu atbalstam novirzīti visi pieejamie līdzekļi no Covid-19 skarto tūrisma nozares uzņēmumu atbalstam atvēlētā valsts finansējuma.  

Valdības noteikumos precizētas arī atbalstāmās izmaksas, iekļaujot arī atbalsta saņemšanu operacionālo izmaksu segšanai viesnīcām 4 eiro kvadrātmetrā apmērā.

Atbalstam varēs pieteikties arī tūrisma uzņēmumi, kuri dibināti pēc 2019. gada jūnija un attiecīgi līdz šim nekvalificējās atbalsta saņemšanai, jo bija jāpierāda apgrozījuma samazinājums 2020. gada jūnijā pret 2019. gada jūniju.

Prognozējams, ka atbalstu varētu saņemt orientējoši 200 viesnīcas Latvijā kopumā 4 746 290 eiro apmērā jeb vidēji 23 731 eiro vienam pieteicējam.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Raimonds Aleksejenko norādīja, ka Rīgas viesnīcām vietējais tūrisms neko šogad nepalīdzēja, noslogotība bija maza, un vasarā, kad vajadzēja uzkrāt rezerves, lai pārdzīvotu grūtākos mēnešus, to neizdevās izdarīt.  Tāpēc, lai pēc Covid-19  krīzes nākamajā sezonā būtu pieejamas viesnīcas, nepieciešams atbalsts, lai infrastruktūru varētu saglabāt, skaidroja Aleksejenko.

Raimonds Aleksejenko: Par atbalstu viesnīcām
00:00 / 00:50
Lejuplādēt

Atbalstam nepieciešamais finansējums – 4 746 290 eiro – rasts no atbalsta programmas tūrisma operatoru repatriācijas izmaksu segšanai un LIAA ieviestā atbalsta instrumenta Covid-19 skartajiem tūrisma nozares uzņēmumiem atlikuma.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (“KPV LV”) uzsvēra, ka valdības lēmums palīdzēs “risināt situāciju daļai tūrisma nozares uzņēmumu, kas šobrīd ir uz bankrota robežas”.

“Nozares darbība faktiski ir apstādināta – starptautiskā pasažieru plūsma ir pārtraukta, kā rezultātā Latvijā šobrīd ir tikai daži ārvalstu viesi, un tam ir tieša un ārkārtīgi negatīva ietekme uz viesnīcu darbību. Viesnīcu sektorā šobrīd ir iestājies augsts maksātnespējas risks,” situāciju nozarē raksturoja ministrs.

Viņš arī uzskata, ka “valdībai ar steigu jāuzsāk diskusija par atbalstu arī citu nozaru uzņēmējiem, kas šobrīd spiesti pārtraukt vai būtiski samazināt darbības apmērus valstī noteikto ierobežojumu vai vīrusa izplatības dēļ”.

KONTEKSTS:

Cīņa ar Covid-19 izplatīšanos un ieviestie ierobežojumi noveduši pie tā, ka šobrīd tūrisma nozare ir uz bankrota robežas.  Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") 26. oktobrī paziņoja, ka sagaida ekonomikas ministra piedāvājumu piecu miljonu eiro sadalei Covid-19 skartās tūrisma nozares atbalstam. Ekonomikas ministrija (EM) piedāvāja trīs pasākumus nozares atbalstam – komercdarbības aizsardzība, izmaksu samazināšanas un apgrozījumu veicināšanas pasākumus.

Savukārt Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks akcentēja, ka ir jāpalīdz ekonomikai atgūties, taču valsts atbalstu nedrīkstētu novirzīt "iesaldētu", faktiski "mirušu" uzņēmumu glābšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti