Edgars Kupčs

Latvijas Radio Ziņu dienesta producents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Valsts un pašvaldību policija resursus novirzīs pārbaudēm ārkārtējās situācijas laikā
Valsts un pašvaldību policija resursus novirzīs pārbaudēm ārkārtējās situācijas laikā
Valsts policijas prioritāte turpmākajās nedēļās būs kontrolēt, kā sabiedrība ievēro jaunos ierobežojumus, ar kuriem plānots mazināt Covid-19 izplatību. Brīvdienās tirdzniecības centros nestrādās mazāk svarīgie, piemēram, apģērbu veikali. Pasākumus klātienē drīkstēs apmeklēt tikai ar sertifikātu un visiem būs jābūt maskās. Krogi, pasākumi, ēdināšanas iestādes varēs darboties no sešiem rītā līdz deviņiem vakarā.
Rīga groza budžetu: šim gadam papildu naudas nav, nākamgad var nākties sajozt jostas
Rīga groza budžetu: šim gadam papildu naudas nav, nākamgad var nākties sajozt jostas
Rīgas domes nozaru komitejas sākušas vētīt ierēdņu sagatavotos budžeta grozījumus. Rātsnama politiskie saimnieki jau paziņojuši, ka naudas papildu tēriņiem nav, tāpēc departamentiem atļauts vien pamainīt izdevumu pozīcijas jau iepriekš nolemtā budžeta apjomos. Tomēr pieejamie dokumenti dažādās nozarēs rāda krasi atšķirīgu ainu – kamēr vieniem speciālistiem tiks gādātas naudas balvas, prēmijas un piemaksas, citviet strādā ar veciem telefoniem un datoriem, bet galvaspilsētas bedru lāpīšanai paredzētā nauda jau iztērēta. Nākamais gads Rīgai solās būt vēl grūtāks par šo.
Dārgāk un divreiz retāk – pagaidām maz ieguvumu no komerciālajiem pasažieru pārvadājumiem
Dārgāk un divreiz retāk – pagaidām maz ieguvumu no komerciālajiem pasažieru pārvadājumiem
Braucieni kļuvuši divreiz dārgāki, bet autobusu reisi – divreiz retāki. Tā var īsumā un no pasažieru pozīcijām raksturot valsts izšķiršanos dažos maršrutos pārvadājumus ar autobusiem nodot brīvajam tirgum, kur jāvalda konkurencei, nevis ierēdņu regulējumam. Tomēr no komerciālajiem pasažieru pārvadājumiem ieguvumu vismaz pagaidām tikpat kā nav ne braucējiem, ne vedējiem.
«Pandoras dokumenti» atklāj pasaules politiķu ārzonās noslēptos miljonus
(papildināts)
«Pandoras dokumenti» atklāj pasaules politiķu ārzonās noslēptos miljonus (papildināts)
Valstu vadītāji, biznesmeņi un slavenības ar ārzonu starpniecību ir slēpušas savu bagātību, izvairījušās no nodokļiem, bet atsevišķos gadījumos arī atmazgājušas nelikumīgi iegūtus līdzekļus. Tas ir atklājies žurnālistu rīcībā nonākušos slepenos dokumentos no vairākām firmām, kas bagātiem un ietekmīgiem cilvēkiem palīdzējušas noslēpt milzīgas naudas summas. Vienu no šīm firmām vadīja latvieši.
Palikusi bez mēra, politiskā atbalsta valdībā un saimniekošanas ostā, Ventspils vairs daudz neatšķir...
Palikusi bez mēra, politiskā atbalsta valdībā un saimniekošanas ostā, Ventspils vairs daudz neatšķiras no citām pilsētām
Aprit septiņi mēneši kopš Ventspils līdera Aivara Lemberga apcietināšanas. Gan palikšana bez autoritārā vadītāja, gan valsts rīcība, atņemot domei par naudas pumpi dēvēto Ventspils ostu, ir divi galvenie iemesli, kādēļ pilsēta patlaban ja ne nīkuļo, tad vismaz nogaidošā stāvoklī ir gan. Vēl pirms Lemberga apcietināšanas, kad mērs viņš bija praktiski, bet teorētiski tas viņam bija liegts, augstākās amatpersonas pienākumus pildīja vietnieks Jānis Vītoliņš. Tagad viņš ir pilntiesīgs Ventspils mērs, bet pats labi apzinās, ka tikai pilda pienākumus uz laiku.
Kokmateriālu cenu kāpums un valsts mežu izlikšana tirgū būtiski audzē pieprasījumu pēc jaunas meža t...
Kokmateriālu cenu kāpums un valsts mežu izlikšana tirgū būtiski audzē pieprasījumu pēc jaunas meža tehnikas
Strauji kāpjošās kokmateriālu cenas liek daudziem privātajiem mežu īpašniekiem izšķirties pārdot izaugušos kokus, savukārt uzņēmums “Latvijas Valsts meži”, kas pārvalda pusi no visiem mūsu valsts mežiem, zāģeru izsolēs lielākas cerības tikt pie mežizstrādes dod tiem, kam jaunāka tehnika. Tas viss strauji kāpinājis pieprasījumu pēc lielās meža tehnikas, kam seko šo agregātu sadārdzinājums un pat gadu ilgas piegādes. 
OECD par Latvijas pedagogu atalgojumu: Zemākas algas par lielāku slodzi
(papildināts)
OECD par Latvijas pedagogu atalgojumu: Zemākas algas par lielāku slodzi (papildināts)
Latvijas izglītības sistēmā ne pirmo gadu iezīmējas lielāka skolotāju slodze par mazāku atalgojumu nekā citās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstīs, atklāj jaunākais organizācijas pārskats par izglītību Latvijā. Tomēr Covid-19 krīzes gads parādījis arī pozitīvas tendences izglītības jomā un jaunas iespējas mācību organizēšanai pēc pandēmijas beigām.
Jūrmala iebraukšanas maksu pilsētā plāno noteikt visam gadam
Jūrmala iebraukšanas maksu pilsētā plāno noteikt visam gadam
Pēc nākamās vasaras maksas caurlaižu režīms Jūrmalā uz ziemu vairs netiks atcelts, un turpmāk visa gada garumā viena iebraukšana kūrortpilsētā maksās divus eiro.  Tā otrdien, 14. septembrī, nolēma Satiksmes komitejas deputātu vairākums, bet vēl lems visa dome.
Minimālo ienākumu sliekšņus plāno paaugstināt no 2023. gada
Minimālo ienākumu sliekšņus plāno paaugstināt no 2023. gada
Valdība sēdē otrdien, 14. septembrī, izskatīja plānu minimālo ienākumu atbalsta sistēmas pilnveidošanai laikā no 2022. līdz 2024. gadam. Tas paredz pēc laika ik gadu palielināt garantēto minimālo ienākumu un pārskatīt metodiku tā aprēķināšanai. 
Latvijas kokrūpnieki ceļ trauksmi par mūsu banku lielo piesardzību darījumos ar Baltkrievijas uzņēmu...
Latvijas kokrūpnieki ceļ trauksmi par mūsu banku lielo piesardzību darījumos ar Baltkrievijas uzņēmumiem
Pret Baltkrieviju noteiktās sankcijas skar ne tikai šīs valsts amatpersonas un tai pietuvinātos uzņēmējus, bet arī mūsu komersantus, kas ar Baltkrieviju tirgojas. Tā izriet no pēdējā laikā kokrūpnieku celtās trauksmes, ka mūsu bankas ir pārspīlēti piesardzīgas un mēdz neapkalpot darījumus ar baltkrieviem, bezmaz vai liekot uzņēmējiem pierādīt, ka viņu sadarbības partneri, kam tiek pārskaitīta nauda, nav rados vai draugos ar Aleksandra Lukašenko režīmu.
Ar suņa palīdzību skolā Aizkrauklē atrod pīpmaņus, narkomānus un piedzērušos jauniešus
Ar suņa palīdzību skolā Aizkrauklē atrod pīpmaņus, narkomānus un piedzērušos jauniešus
Likumsargi pirmajā skolas dienā un arī 8. septembrī veikuši divas pārbaudes kādā izglītības iestādē Aizkrauklē, vienā no tām pie kāda jaunieša atrodot maisiņu ar marihuānu. Kopā ar kinologu un dienesta suni Darvinu Aizkraukles izglītības iestādē abās dienās tika konstatēti 33 likumpārkāpumi, par ko sākti 32 administratīvo pārkāpumu procesi un viens kriminālprocess.
Jelgava mēra dēla firmai izkārtotā konkursā grib pirkt desmitiem vecu autobusu; pilsētnieki iegūs dā...
Jelgava mēra dēla firmai izkārtotā konkursā grib pirkt desmitiem vecu autobusu; pilsētnieki iegūs dārgu nastu
Ar noteikti baltu augšpusi un dzelteniem sāniem, obligāti viena ražotāja radīti, ne vairāk kā 700 000 kilometru nobraukums, 32 sēdvietas. Tās ir dažas no prasībām, ko Jelgavas domes pasažieru pārvadāšanas uzņēmums izvirzījis iepirkumā, kurā vēlas iegādāties 32 lietotus autobusus. Tieši prasītos var nodrošināt pilsētas mēra, Zaļo un Zemnieku savienības politiķa Andra Rāviņa dēla Riharda Rāviņa vadīts uzņēmums, kura braucamos Jelgava nomā jau pašlaik. Turklāt iepirkumu par autobusiem, ar ko braukt domā vien pāris gadu, pilsēta izsludinājusi pēdējā dienā, kad normatīvi vēl ļāva gādāt vecus braucamos.
Pēc pašvaldību apvienošanās lielāka neziņa par algām un pabalstiem, nevis iesākto projektu nākotni
Pēc pašvaldību apvienošanās lielāka neziņa par algām un pabalstiem, nevis iesākto projektu nākotni
Teritoriālā reforma, pēc kuras nu jau trīs mēnešus daudzi novadi apvienoti un daudzviet mainījusies arī politiskā vadība, nav būtiski ietekmējusi iepriekšējo domju iesāktos būvniecības projektus. Dažas jaunās vietvaras gan atteikušās no valsts aizdevumiem, un vēl dažviet uzņēmējiem nācies pacīnīties par rēķinu apmaksu, taču lielu politisku kolīziju šajā ziņā nav. Tieši pretēji – pašvaldības esot gatavas īstenot jaunus un lielus infrastruktūras attīstības plānus.
Lidojumu skaits no Rīgas strauji aug, bet optimismu bremzē neziņa par vīrusa izplatību rudenī
Lidojumu skaits no Rīgas strauji aug, bet optimismu bremzē neziņa par vīrusa izplatību rudenī
Kopš maija lidostā "Rīga" apkalpoto pasažieru skaits katru mēnesi strauji audzis, dubultojoties pret iepriekšējā mēneša lidotāju skaitu. Arī aviokompānijas sāk drošāk runāt par nozares atlabšanu, atverot jaunus galamērķus un aicinot darbā iepriekš atlaistos. Tomēr lidotgribētāju skaits ir sasniedzis tikai piekto daļu no pirmspandēmijas apjoma, turklāt nu jau bažas sāk sēt vīrusa straujā izplatība. 
Speciālo skolu audzēkņiem ļaus atšķirīgu pieeju Covid-19 testēšanā
(papildināts)
Speciālo skolu audzēkņiem ļaus atšķirīgu pieeju Covid-19 testēšanā (papildināts)
Latvijas speciālo skolu audzēkņu Covid-19 testēšanas kārtībā paredzēs atšķirīgu pieeju. Lai ņemtu vērā šo bērnu īpašās vajadzības, ļaus testēšanu veikt izlases veidā, nosakot, ka skolas personāls ar ārstniecības personām var vienoties par testēšanas veidu. Tā piektdien ārkārtas valdības sēdē, kas notika aptaujas kārtībā, lēma valdība.
Jaunais mācību gads Covid-19 dēļ izaicinājumu pilns visiem iesaistītajiem
(papildināts)
Jaunais mācību gads Covid-19 dēļ izaicinājumu pilns visiem iesaistītajiem (papildināts)
Zinību dienas svētkos durvis ver 672 pašvaldību un privātās skolas, kurās mācīsies vairāk nekā 218 000 skolēnu. Visiem izglītības nozarē iesaistītajiem šis 1. septembris ir izaicinājumu pilns,  atsākot mācības klātienē. Skolu vadītājiem un pedagogiem ik nedēļu jāveic virkne jaunu pienākumu, lai uzraudzītu epidemioloģisko situāciju. Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) vērsa uzmanību uz Covid-19 testēšanas sistēmas problēmām. Savukārt paši audzēkņi bažījas par mobingu pret tiem skolēniem, kas nebūs vakcinējušies.
Katru nedēļu kāds uzņēmējs piedzīvo kiberuzbrukumu; zaudē desmitiem tūkstošus eiro
Katru nedēļu kāds uzņēmējs piedzīvo kiberuzbrukumu; zaudē desmitiem tūkstošus eiro
Katru nedēļu vismaz viens vai pat vairāki uzņēmumi Latvijā kļūst par interneta krāpnieku upuriem. Tā sekas ir desmitiem tūkstošu eiro tēriņos vai pazaudēti dati. Tā atklāj informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv". Arī auditorkompānijas "Ernst & Young" pētījums parāda, ka lielākā daļa uzņēmēju novēro uzbrukumus, bet paši arī atklāj, ka līdz ar attālināto darbu ir nepietiekami gādājuši par drošību. 
Pirmo Valstiskuma balvu saņem luterāņu garīdznieks Rubenis
Pirmo Valstiskuma balvu saņem luterāņu garīdznieks Rubenis
Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas 30. gadadienā Rīgas pilī svinīgā ceremonijā pirmo reizi pasniegta biedrības «4. maija Deklarācijas klubs» iedibinātā Valstiskuma balva. To saņēma luterāņu garīdznieks un rakstnieks Juris Rubenis.
Tukuma novada dome apstrīdēs tiesas lēmumu vēja parka «Pienava» būvniecības lietā
(papildināts)
Tukuma novada dome apstrīdēs tiesas lēmumu vēja parka «Pienava» būvniecības lietā (papildināts)
Tukuma novada dome apstrīdēs tiesas lēmumu, ar kuru apmierināts uzņēmuma “Pienava Wind” pieteikums par vēja elektrostaciju parka "Pienava" būvniecību Tukuma novadā. Tā šodien lēma novada dome. Sēdes gaitu pie domes nama pavadīja vairāk nekā desmit cilvēku pikets, kurā plakātos domnieki tika aicināti aizstāvēt iedzīvotāju intereses. Tukumnieki uzskata, ka vēja parks Džūkstē kaitēs vietējai ekonomikai un videi. Taču gan dome, gan paši iedzīvotāji būtu ar mieru apsvērt piekrišanu vēja turbīnām, ja to kompensētu.
Dalība kartelī pagaidām neliedz lielajiem būvniekiem turpināt piedalīties citos iepirkumos
Dalība kartelī pagaidām neliedz lielajiem būvniekiem turpināt piedalīties citos iepirkumos
Vēsturiski lielākā būvniecības uzņēmumu karteļa atklāšana valstij un pašvaldībām draud ar ievērojama finansējuma atprasīšanu Eiropas atbalstītajos projektos, kā arī izgaismojusi būtiskas nepilnības nozares regulējumā. Turklāt netiek slēpts, ka bez pašu pasūtītāju līdzdalības tāda iepirkumu sarunāšana, izmaksu audzēšana un konkurences kropļošana nebūtu bijusi iespējama. Tomēr šis skandāls nesteidzina valsti kartelī iesaistītos lielākos būvniekus jau tagad patriekt no dalības konkursos.
Par jaunām finanšu tehnoloģijām klientiem visvairāk domā bankas
Par jaunām finanšu tehnoloģijām klientiem visvairāk domā bankas
Iespēja veikalā samaksāt ar telefonu vai terminālim tikai pietuvinātu karti, ieiet savos profilos internetā ar pirksta nospieduma palīdzību vai datu glabāšana nevis savos datoros, bet tā sauktajā mākonī jeb attālinātos datu centros, par kuru atrašanās vietu nemaz nezinām. Šie rīki jau labu laiku kļuvuši par mūsu ikdienu, un tehnoloģiju attīstība kopā ar stingrāku valsts regulējumu arī Latvijas finanšu tirgus dalībniekus rosina ieviest jaunus risinājumus gan klientu ērtībai, gan drošībai.
Jelgava bez cīņas ar Konkurences padomi negrasās ieviest godīgu atkritumu apsaimniekošanu
Jelgava bez cīņas ar Konkurences padomi negrasās ieviest godīgu atkritumu apsaimniekošanu
Salīdzinoši bargais 51 000 eiro naudas sods nav pietiekams iemesls, lai Jelgavas dome steigtos novērst neatbilstības atkritumu apsaimniekošanas nozarē. Domes vadība izšķīrusies izmantot iespēju apstrīdēt Konkurences padomes piemēroto sodu par dominējoša stāvokļa izmantošanu. Tādējādi pilsētnieki vēl kādu laiku maksās, iespējams, paaugstinātu cenu par atkritumu izvešanu, audzējot domes sabiedrotā privātuzņēmēja kapitālu.
KP soda Jelgavas pašvaldību par konkurences slēgšanu atkritumu apsaimniekošanā pilsētā
(papildināts)
KP soda Jelgavas pašvaldību par konkurences slēgšanu atkritumu apsaimniekošanā pilsētā (papildināts)
Konkurences padome (KP) sodījusi Jelgavas pilsētas pašvaldību par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, nepamatoti un neatbilstoši normatīvajam regulējumam nodrošinot savai kapitālsabiedrībai SIA “Jelgavas komunālie pakalpojumi” tiesības darboties sadzīves atkritumu savākšanas un pārvadāšanas tirgū Jelgavā. Rezultātā uz vairāk nekā septiņiem gadiem tirgus tika noslēgts konkurencei.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd