Kristaps Feldmanis

LSM.lv autors un Latvijas Radio Ziņu dienesta programmu vadītājs

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Tik daudz kā Latvijā attīstītajās valstīs nedzer nekur. Kā ir būt dzērāja bērnam?
Tik daudz kā Latvijā attīstītajās valstīs nedzer nekur. Kā ir būt dzērāja bērnam?
Latvijā ir daudz ģimeņu, kuras posta alkohols. Daudz ir bērnu, kuri auguši alkoholiķu ģimenēs. Viņi zina, kā ir baidīties nākt mājās no skolas. Skandāli un nedrošības sajūta bija viņu bērnības neatņemama sastāvdaļa. Patiesībā alkohola atkarība ietekmē un apdraud visu sabiedrību. Mūsu valstī ir augstākais alkohola patēriņš uz vienu iedzīvotāju Eiropā. Kāpēc Latvijas iedzīvotāji tik ļoti mīl iedzert, un kādas tam ir sekas?
«Stradiņu» uzņemšanas nodaļā pacientu tiesības gadiem ir novārtā. Problēmu zina, risinājumu tik drīz...
«Stradiņu» uzņemšanas nodaļā pacientu tiesības gadiem ir novārtā. Problēmu zina, risinājumu tik drīz nesola
Nekāda privātuma, pacientu sarunas ar ārstiem dzirdamas ikvienam, bet no citu acīm pasargā vien neliels aizkariņš. Un tas pats – ne vienmēr aizvērts. Savukārt tuvinieku klātbūtne aizliegta. Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas uzņemšanas nodaļa jau gadiem neatbilst pacientu tiesību normām. To apstiprina arī paši ārsti, kuri spiesti strādāt šādos apstākļos, bet slimnīca uzlabojumus sola vien līdz ar jaunās piebūves izveidošanu.
Pēdējo dienu sabiedriskās vietās drīkst lietot auduma sejas maskas
Pēdējo dienu sabiedriskās vietās drīkst lietot auduma sejas maskas
Pirmdiena, 24. janvāris, ir pēdējā diena, kad sabiedriskās vietās iedzīvotāji drīkst lietot auduma sejas maskas. No otrdienas darbavietās, sabiedriskajā transportā un citviet tās vairs nederēs. Būs jālieto medicīniskas sejas maskas vai respiratori.
Cilvēkus ar dzirdes traucējumiem labprāt nodarbina pārtikas lieluzņēmumi
Cilvēkus ar dzirdes traucējumiem labprāt nodarbina pārtikas lieluzņēmumi
Darba tirgū sevi pierādīt cenšas arī cilvēki ar funkcionāliem traucējumiem. Tiesa gan, šiem cilvēkiem nereti atrast darbu, īpaši augstu kvalificētu, ir daudz sarežģītāk nekā cilvēkiem bez invaliditātes. Nereti darba devēja noraidījums ir saistīts ar bailēm par pastiprinātu uzmanību no valsts un pašvaldības iestāžu puses. Taču ir arī labie piemēri – cilvēkus ar dzirdes traucējumiem labprāt nodarbina tādi Latvijas pārtikas lieluzņēmumi kā putnu fabrika "Ķekava" un dārzeņu audzētājs "Mārupes siltumnīcas".
Pēc uzvārda maiņas Covid-19 potes sertifikāts jāgaida pat 2 nedēļas; sola meklēt risinājumus
Pēc uzvārda maiņas Covid-19 potes sertifikāts jāgaida pat 2 nedēļas; sola meklēt risinājumus
Mainot uzvārdu, Annai jaunu autovadītāja apliecību un citus dokumentus izdevies nokārtot diennakts un pat pusstundas laikā. Taču lielākā problēma ir ar datu maiņu Covid-19 potes sertifikātā. Viņai skaidrots – līdz brīdim, kad atkal varēs izmantot sertifikātu ar jauno uzvārdu, var nākties gaidīt pat divas nedēļas. Atbildīgajās iestādēs norāda – arī šajā starplaikā var uzrādīt dokumentu par uzvārda maiņu, taču problēma ir zināma un tai tiek meklēts risinājums.
Saeimā skata iedzīvotāju iniciatīvu par apmaksātu bērnu zobārstu akūtās situācijās; eksperts neatbal...
Saeimā skata iedzīvotāju iniciatīvu par apmaksātu bērnu zobārstu akūtās situācijās; eksperts neatbalsta (papildināts)
Saeimas Mandātu ētikas un iesniegumu komisija sākotnējā izvērtēšanā skatīja vairāk nekā 10 000 Latvijas iedzīvotāju parakstītu iniciatīvu, kuras autore norāda – saskaroties ar akūtām bērna zobu sāpēm, viņa sapratusi – valstij būtu jānodrošina apmaksāta zobārstniecība visu diennakti katrā Latvijas reģionā, jo nereti zobu ārstēšana diennakts režīmā bērniem ir nepieejama un dārga. Saeimas komisijā iniciatīvu atbalstīja un nodeva padziļinātai izpētei Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai.
Jūrmalā vāc parakstus pret Jaundubultu kāpu meža privatizēšanas iespējām
(papildināts)
Jūrmalā vāc parakstus pret Jaundubultu kāpu meža privatizēšanas iespējām (papildināts)
Portālā “manabalss.lv” sākta parakstu vākšana pret Jaundubultu kāpu meža privatizēšanas iespējām. Interesi par meža privatizāciju izrādījis kāds uzņēmējs, kurš pagājušajā gadā savā īpašumā iegādājies netālu esošo kādreizējo viesnīcu un palīgēkas, kas atrodas iedzīvotāju iecienītajās pastaigu vietās. Tādēļ uzsākta parakstu vākšana par meža saglabāšanu iedzīvotāju pastaigām. 
Inspekcija pārbaudes lietas par seksuālā izmantošanā vainoto imunologu iznīcinājusi pēc Latvijas Rad...
Inspekcija pārbaudes lietas par seksuālā izmantošanā vainoto imunologu iznīcinājusi pēc Latvijas Radio intereses (papildināts)
Latvijas Radio ir kļuvis zināms, ka Veselības inspekcija maldinājusi Latvijas Radio žurnālisti par to, ka inspekcijas rīcībā nav pieejami izmeklēšanas materiāli par imunologa Jevgēnija Ņikiforenko iespējamās seksuālās vardarbības pārkāpumiem. Žurnāliste dokumentus lūdza vēl augusta nogalē, taču inspekcijā saņēma atbildi, ka visi dokumenti par šo termiņu jau “nodoti arhīvā vai uz iznīcināšanu”. Taču patiesībā Veselības inspekcija arhīva atļauju dokumentu iznīcināšanai prasījusi gandrīz divus mēnešus pēc žurnālistes intereses.
Diskusijas atziņa: Ārsta un pacienta attiecībās vajag noteiktākus regulējumus
Diskusijas atziņa: Ārsta un pacienta attiecībās vajag noteiktākus regulējumus
Ārsta un pacienta savstarpējā uzticēšanās ir viens no būtiskākajiem aspektiem medicīnā, tāpēc ārstam savā darbā ir jāievēro tiesību un ētiskās normas, kā arī jālieto viņa specialitātei atbilstošas metodes. Tā piektdien, 7. janvārī, notikušajā diskusijā uzsvēra mediķu profesionālā organizācija – Latvijas Ārstu biedrība (LĀB).
Divu bērnu nāve viņu mājās. Vai attālinātais darbs uzraugošajām iestādēm nācis par sliktu?
Divu bērnu nāve viņu mājās. Vai attālinātais darbs uzraugošajām iestādēm nācis par sliktu?
Aizvadītā mēneša laikā notikuši divi traģiski notikumi. Decembra vidū Liepājā un gadu mijā Rīgā savās ģimenēs, iespējams, apzināti, nogalināti bērni. Zināms, ka Liepājas gadījumā ģimene bijusi gan bāriņtiesas, gan arī sociālā dienesta redzes lokā, tomēr no nelaimes tas nav pasargājis. Vai kovida laika diktētie attālinātā darba noteikumi neiedragā tādu nozīmīgu iestāžu kā bāriņtiesa un sociālais dienests spēju kvalitatīvi pievērsties un izvērtēt situāciju katrā ģimenē, pirms notiek kāda liela nelaime?
No slimnīcas iziet un bez vēsts pazūd sirmgalvis; aicina izstrādāt skaidru izrakstīšanas kārtību
(pa...
No slimnīcas iziet un bez vēsts pazūd sirmgalvis; aicina izstrādāt skaidru izrakstīšanas kārtību (papildināts)
Gada pirmajā dienā no Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas tika izrakstīts 1934. gadā dzimis kungs, kurš, nesasniedzot savu dzīvesvietu Medemciemā, pazuda bezvēsts. Laimīgā kārtā vīrieti pēc policijas iesaistīšanās tomēr atrada. Notikušais gan aktualizējis jautājumu – pēc kādiem kritērijiem slimnīcas izvērtē, vai pacientus drīkst izrakstīt. Organizācija, kura nodarbojas ar bezvēsts pazudušo meklēšanu, norāda – ir jāizveido skaidra kārtība, jo no slimnīcām izrakstītas personas pazūd visnotaļ bieži.
Nāves, ko varēja novērst. VUGD mācība no 2021. gada – izglītot riska grupas
Nāves, ko varēja novērst. VUGD mācība no 2021. gada – izglītot riska grupas
Pēc aizvadītā gada lielākajām ugunsnelaimēm vai gāzes sprādzieniem un citām traģēdijām, kas 2021. gada statistiku iekrāsojušas īpaši melnu, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir pārdomājis iemeslus. Tāpēc dienests jaunajā gadā uzsāks pilotprojektu, kurā par ugunsdrošību izglītos riska grupās esošas personas.
Mācītājs un apbedītājs Andrejs Kostaļeba: Cilvēkiem patiesībā ļoti pietrūkst sadraudzības
Mācītājs un apbedītājs Andrejs Kostaļeba: Cilvēkiem patiesībā ļoti pietrūkst sadraudzības
Aizvadītajā gadā piedzīvojām nu jau kārtējo Covid-19 saslimstības uzliesmojumu, arī mirstības rekordus un veselības aprūpes sistēmas pārslodzi. No šiem pārdzīvojumiem gada nogalē noteikti iznākam ar lielākām zināšanām par vīrusu, taču cilvēki tāpat slimo un mirst, un Latvija diemžēl ir gozējusies šo topu galvgalī. Taču arī tas virkni iedzīvotāju, pat to, kuri Covid-19 izraisītu nāvi redz ikdienā, nespēj pārlieicināt par vakcinēšanos. Šodienas cilvēks ziņu virsrakstos Covid-19 pandēmiju redz dažādās tās izpausmēs. Tas ir Priekules vasarsvētku draudzes mācītājs un vietējā apbedīšanas biroja vadītājs Andrejs Kostaļeba. Cilvēkiem ir bail un viņiem vajadzīga sadraudzība, saka Kostaļeba.
Profesors Danilāns: Lai svētkos nepārēstos, jāēd lēnām un daudz jākustas
Profesors Danilāns: Lai svētkos nepārēstos, jāēd lēnām un daudz jākustas
Ja aizvadītajos Ziemassvētkos gadījies pamatīgi pārēsties, taču ikdienā pārēšanās problēmu nav, tad par to pārlieku nebūtu jāpārdzīvo. Tā uzskata Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas gastroenterologs, profesors Anatolijs Danilāns. Tomēr vēl gaidāmajos gadumijas svētkos viņš gan visiem iesaka izvairīties no pārēšanās, svētku vakariņas aizvadot lēnām, kā arī daudz kustoties, jo dažādas papildu nodarbības, kā pastaigāšana, parunāšana un citas vienkārši neļauj tik daudz bez apstājas apēst. 
Dimanta: labdarības maratonā «Dod pieci!» saziedotais liecina – mūsu sabiedrība ir sirsnīga un solid...
Dimanta: labdarības maratonā «Dod pieci!» saziedotais liecina – mūsu sabiedrība ir sirsnīga un solidāra
Sarežģītajā pandēmijas un arī enerģētiskās cenu krīzes laikā labdarības maratonā "Dod pieci!" cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem saziedotie vairāk nekā 470 000 eiro liecina, ka mūsu sabiedrība ir sirsnīga, solidāra un ir gatava viens otram palīdzēt. Tā maratonā sasniegto rezultātu vērtēja labdarības organizācijas "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta.
Svētkos atgādina par iespēju medicīnisko palīdzību saņemt arī pie dežūrārstiem 
Svētkos atgādina par iespēju medicīnisko palīdzību saņemt arī pie dežūrārstiem 
Lai arī svētku brīvdienas neatliekamās medicīniskās palīdzības saņemšanu neietekmē nekādā veidā, tomēr vieglāku veselības traucējumu gadījumā iedzīvotājiem jāņem vērā – brīvdienās palīdzību iespējams meklēt vēršoties pie dežūrspeciālistiem klātienē vai, piemēram, zvanot uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni. Tāpat iespējams apmeklēt dežūrārstus. 
Eksperti neizpratnē par ierobežojumu atvieglošanu pirms Covid-19 omikrona paveida pieņemšanās spēkā...
Eksperti neizpratnē par ierobežojumu atvieglošanu pirms Covid-19 omikrona paveida pieņemšanās spēkā (papildināts)
Veselības aprūpes eksperti ir neizpratnē par valdības otrdien, 21. decembrī, pieņemtajiem Covid-19 izplatības ierobežojumu atvieglojumiem laikā, kad Covid-19 vīrusa omikrona paveida izplatība pieņemas spēkā. Valdība, no vienas puses, aicina svētkos nepulcēties, bet, no otras puses, dod zaļo gaismu Covid-19 "superizplatītāju notikumiem", vērtēja infektologs Uga Dumpis. 
Darba devēja bailes ir pārāk lielas. Vājdzirdīgās Kristīnes stāsts
Darba devēja bailes ir pārāk lielas. Vājdzirdīgās Kristīnes stāsts
Kristīne Zapoļska ir jauna sieviete ar augstāko izglītību speciālajā pedagoģijā un logopēdijā, kuras sapnis būtu kļūt par auklīti kādam bērnam ar funkcionāliem traucējumiem. Taču mēnesi sekojot Kristīnes centieniem iegūt darbu, jāsecina – darba devēju bailes no cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem ir tik lielas, ka teju vienmēr, uzzinot, ka Kristīne nedzird, tālākas ziņas no darba devējiem saņemt vairs neizdodas, pat meklējot apkopējas darbu.
Iespējamas jaunas Covid-19 krīzes gadījumā slimnīcas solās būt gatavas zibenīgi
Iespējamas jaunas Covid-19 krīzes gadījumā slimnīcas solās būt gatavas zibenīgi
Lai arī kopš novembra bija vērojums Covid-19 saslimstības samazinājums un arī slimnīcās pacientu bija mazāk, pēdējo dienu dati signalizē par jauna Covid-19 saslimstības viļņa tuvošanos, par ko brīdina arī Latvijas un ārvalstu eksperti. Cik gatavi esam iespējamam slimības atgriešanās scenārijam un vai jau kārtējais Covid-19 uzliesmojums slimnīcām nebūs tikpat liels pārsteigums, kā daļai autovadītāju ik gadu pirmais sniegs? Veselības aprūpes sniedzēji un pārraugi sakās – vēlākais divu diennakšu laikā iespējams atkal pielāgot visas nodaļas, nodrošināt darbiniekus un strādāt Covid-19 diktētajos apstākļos. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd