Kristaps Feldmanis

LSM.lv autors un Latvijas Radio Ziņu dienesta programmu vadītājs

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Covid-19 pandēmijas nauda medicīnā: Piemaksas mediķiem palīdz, bet tās nebūs «mūžīgais dzinējs»
Covid-19 pandēmijas nauda medicīnā: Piemaksas mediķiem palīdz, bet tās nebūs «mūžīgais dzinējs»
Jau pērn, Latvijā sākoties Covid-19 saslimušo skaita straujam pieaugumam, mediķi par darbu īpašajos apstākļos saņēma piemaksas. Lai arī šogad mediķu piemaksām, iespējams, varētu tikt izmaksāta pat piecas reizes lielāka naudas summa nekā pagājušajā gadā, arvien vairāk paši mediķi runā, ka grūto darbu slimnīcās ar Covid-19 pacientiem atalgot tikai ar lielāku naudu var būt par maz. Tāpat arvien biežāk piemin mediķu izdegšanu. Darbs nesniedz gandarījumu, un daudzi medicīnas darbinieki tam neredz ne gala, ne malas, jo valstī joprojām ir pārāk liels nevakcinēto skaits.
Diskutēs par tiesībsarga papildu funkciju – vidutājs politiķu un augstāko ierēdņu nesaskaņās
Diskutēs par tiesībsarga papildu funkciju – vidutājs politiķu un augstāko ierēdņu nesaskaņās
Valsts kanceleja ir izstrādājusi un izsludinājusi likumprojektu "Grozījumi Valsts civildienesta likumā:", kurā aktualizēts jautājums par augstāko civildienesta ierēdņu aizsardzības mehānismiem pret izrēķināšanos no politisko amatpersonu puses. Valsts kanceleja kā risinājumu piedāvājusi noteikt kārtību, ka konfliktsituācijas starp augstākajiem ierēdņiem un politiskajām amatpersonām varētu vērtēt tiesībsargs.
Doma baznīcā koncertu 11. septembra terorakta piemiņai veltīs koris «Latvija»
Doma baznīcā koncertu 11. septembra terorakta piemiņai veltīs koris «Latvija»
Sestdienas vakarā ar koncertu “Dvēseļu pārceļošana” Doma baznīcā pulksten 19.00, tiks noslēgts 24. Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls. Koncertu sniegs valsts akadēmiskais koris “Latvija”, diriģenta Māra Sirmā vadībā, kā arī Latvijas Nacionālais Simfoniskais orķestris. Noslēguma koncerts šoreiz veltīts 2001. gada 11. septembra Amerikā notikušo teroraktu piemiņai.
Olnīcu vēža pacientei valsts atbalstu sola vien tad, ja slimība progresēs
Olnīcu vēža pacientei valsts atbalstu sola vien tad, ja slimība progresēs
Anda Kivliša cīņu ar olnīcu vēzi uzsāka jau 2019. gada nogalē. Šobrīd tas šķietami ir uzvarēts, taču, lai nepiedzīvotu audzēja atgriešanos, Andai ir jālieto noteiktas zāles, kuras valsts gan kompensē tikai slimības progresijas gadījumā. Tas rada savādu situāciju, ka Anda nevar saņemt nepieciešamo atbalstu, lai nepieļautu vēža atgriešanos. Būtībā, lai saņemtu atbalstu, viņai būtu jāgaida, kad slimība atkal attīstās.
Ārstu biedrības Covid-19 darba grupa norobežojas no biedrības prezidentes publiskajiem izteikumiem
(...
Ārstu biedrības Covid-19 darba grupa norobežojas no biedrības prezidentes publiskajiem izteikumiem (papildināts)
Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) izveidojusi Covid-19 infekcijas profilakses darba grupu, kuras pārstāvjiem būs tiesības paust biedrības oficiālo viedokli saziņā ar presi un institūcijām par Covid-19 vakcinācijas un profilaktisko pasākumu jautājumiem. Tāpat biedrības pārstāvji norobežojušies no LĀB prezidentes Ilzes Aizsilnieces publiskā ieraksta par sejas masku valkāšanu skolās, informēja biedrības viceprezidents Roberts Fūrmanis.
Šogad ievērojami pieaudzis skolēnu skaits tālmācības programmās
Šogad ievērojami pieaudzis skolēnu skaits tālmācības programmās
Aizvadītais mācību gads un šī mācību gada sākums ne vienam vien skolēnam un vecākam bijis ļoti sarežģīts. Gan neskaidrība par to, vai nupat klātienē iesāktās mācības ir uz palikšanu, gan arī iebildumi pret skolēnu testēšanu ir galvenais iemesls, kādēļ ļoti strauji augusi bērnu un viņu vecāku vēlme zināšanas turpmāk iegūt tālmācībā. Pērnā mācību gada sākumā tālmācības programmās mācījās nedaudz virs 5000 skolēnu, bet mācību gada beigās jau par teju 800 bērniem vairāk. 
Siekalu testi skolās pagājušajā nedēļā atklāja 8% no visiem Covid-19 gadījumiem
Siekalu testi skolās pagājušajā nedēļā atklāja 8% no visiem Covid-19 gadījumiem
Tuvojas jaunais mācību gads, un skolēniem, kuri vēlas mācīties klātienē, obligāts kļuvis siekalu tests, kuram jāuzrāda, ka bērns nav slims ar Covid-19. Testēšana bija jāveic ļoti īsā laikā, un šis process neiztika bez dažādām nepilnībām – bijušas gan ziņas no skolu direktoriem par to, ka testu piegāde kavējusies vai tie atnākuši mazākā skaitā, nekā prasīts. Arī vecāki ziņojuši par gadījumiem, kad bērns it kā testu nav nodevis, tomēr saņēmis atbildi. Skolās veikto siekalu testu Covid-19 pozitīvo gadījumu skaits aizvadītajā nedēļā sastādīja 8% no visiem pozitīvajiem gadījumiem.
Latvijas pirmā vakcinācijas pretinieku skola vēl gaida mācību programmu licencēšanu
Latvijas pirmā vakcinācijas pretinieku skola vēl gaida mācību programmu licencēšanu
Jaunais mācību gads sāksies jau pēc dažām dienām. Līdz ar 1. septembri darbu plānojusi sākt arī Vislatvijas vidusskola – skola, kuru Covid-19 pandēmijas laikā izveidoja pret izglītības sistēmā strādājošo pienākumu vakcinēties noskaņoti iedzīvotāji. Mācības šajā skolā iecerētas attālināti, tādēļ pedagogiem nebūtu nepieciešams vakcinēties, savukārt audzēkņiem nebūtu iemesla nodot siekalu testus. Skola ir pārliecināta, ka 1. septembrī darbs varēs sākties, taču Izglītības kvalitātes valsts dienestā skaidro – tā vis nav.
Sporta klubi lūdz valsts atbalstu Covid-19 radītu zaudējumu dēļ; konkrētu palīdzības plānu neesot
Sporta klubi lūdz valsts atbalstu Covid-19 radītu zaudējumu dēļ; konkrētu palīdzības plānu neesot
Vienošanās par valsts atbalstu sporta klubiem Covid-19 pandēmijas radīto zaudējumu segšanai nav bijusi viegla. Nozari pārraugošā asociācija skaidroja – salīdzinoši apmierinoša vienošanās bijusi par atbalstu līdz martam, taču no aprīļa līdz jūnija vidum, kad klubi vēl strādāt nevarēja, atbalsta nav bijis, un arī tagad, kad klubi var atsākt strādāt, bet krietni ierobežoti, palīdzība no valsts ir nepieciešama. Tikmēr projekts, kurā varēja pieteikties palīdzībai par zaudējumiem līdz martam, tuvojas noslēgumam, taču palīdzīgu roku par laiku no aprīļa nozare pašlaik nemana.
Oriģinālās radio pultis un Elitas Mīlgrāves vīramātes marinētie gurķi – izstādē par augusta puča sle...
Oriģinālās radio pultis un Elitas Mīlgrāves vīramātes marinētie gurķi – izstādē par augusta puča slepeno radio
Pirms teju 30 gadiem no 19. līdz 21. augustam Padomju Savienībā notika augusta pučs – pēdējais mēģinājums apturēt Latvijas neatkarības atjaunošanas procesu un gāzt Latvijas Republikas likumīgo varu. Lai PSRS plāns izdotos, liela loma bija arī plašsaziņas līdzekļu „apklusināšanai”. Un tā 20. augusta naktī tika ieņemta Latvijas Radio studija Doma laukumā. Tomēr jau pirms šiem notikumiem plāns „X” stundai bija gatavs – pēc īsas klusuma pauzes klausītāji atkal tika uzrunāti. Šoreiz vairs ne no Doma laukuma, bet no slepenas radio stacijas Salaspilī. Atzīmējot šo notikumu trīsdesmito gada dienu, Salaspils kultūras namā „Rīgava” ir izveidota speciāla ekspozīcija. 
Latvijā joprojām sliktākā situācija valsts kompensēto medikamentu jomā Baltijā
Latvijā joprojām sliktākā situācija valsts kompensēto medikamentu jomā Baltijā
Lietuva un Igaunija gadiem ieguldījušas naudu kompensējamo medikamentu budžetā, bet Latvijā jautājuma risinājums iepalicis. Tādēļ pašlaik situācija Latvijā ar valsts kompensētajiem medikamentiem ir viena no sliktākajām gan Baltijas valstīs, gan arī Eiropā kopumā. Arī pacientu organizācijas piekrīt – strauji jākāpina kompensējamo medikamentu budžets, citādi nemitīgi zaudējam cilvēkus, kurus citviet varētu ārstēt.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd