Kristaps Feldmanis

LSM.lv autors un Latvijas Radio Ziņu dienesta programmu vadītājs

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Skolas: Visbiežāk Covid-19 skrīningā atklāj ārpus mācību iestādēm iegūtu vīrusu
Skolas: Visbiežāk Covid-19 skrīningā atklāj ārpus mācību iestādēm iegūtu vīrusu
Pēdējo nedēļu dati liecina, ka saslimstība ar Covid-19 mazinājusies, taču rādītāji izglītības iestādēs, lai arī pavisam nedaudz, tomēr rāda pretēju ainu – saslimstība skolās mazliet kāpj. Slimības izplatīšanās uzraugi skaidroja, ka pieaugums ir patiesi neliels, savukārt izglītības darbinieki un skolu vadītāji uzsver, ka dara visu iespējamo, lai nodrošinātu epidemioloģisko drošību, taču saslimstības pieaugums varētu būt saistīts ar to, ka skolā tiek konstatēti gadījumi, kuri radušies pēc nepietiekamas piesardzības brīvajā laikā.
Eksperti: Veselības inspekcija – vājais punkts ārstu pārkāpumu izmeklēšanā
Eksperti: Veselības inspekcija – vājais punkts ārstu pārkāpumu izmeklēšanā
Lai arī Veselības inspekcija savu darbu vērtē kā labu, vairāki veselības tiesību eksperti, kuri ikdienā saskaras ar inspekcijas darbu, uzskata – tieši šī iestāde ir vājais punkts pārkāpumu izmeklēšanā. Problēmu esot daudz – sākot ar objektivitātes trūkumu un beidzot ar zināšanu nepietiekamību.
Veselības inspekcija seksuālu vardarbību ārsta kabinetā nav konstatējusi ne reizi (precizēts)
(papil...
Veselības inspekcija seksuālu vardarbību ārsta kabinetā nav konstatējusi ne reizi (precizēts) (papildināts)
Turpinot Latvijas Radio podkāstā "Dokumentārijs" ierakstu sērijas "Vajadzēs noģērbties" aizsākto tematu par kāda imunologa, kā apgalvo viņa pacientes, veiktu seksuālu vardarbību, Latvijas Radio Veselības inspekcijā uzzināja – gadā tiek saņemtas vairāk nekā 1000 sūdzības par mediķu darbu, bet lielākoties tiek secināts, ka sūdzība bijusi nepamatota.
Pacientes apsūdz ārstu seksuālā vardarbībā; mediķis joprojām praktizē
(papildināts)
Pacientes apsūdz ārstu seksuālā vardarbībā; mediķis joprojām praktizē (papildināts)
Ceturtdien, 9. decembrī,  publicēts Latvijas Radio podkāsta "Dokumentārijs" otrais stāsts – "Vajadzēs noģērbties", kas veidots sadarbībā ar Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centru "Re:Baltica". Podkāstā vairākas sievietes stāsta par imunologu Jevgēniju Ņikiforenko, kurš veicis savai specialitātei neatbilstošas, vairāk ginekoloģiskas manipulācijas, kā arī tādas, kuras neveic pat ginekologa kabinetā.
Pirmā, kas vakcinēja. Medmāsa Ludmila Korlaša pret Covid-19 potē jau gandrīz gadu
Pirmā, kas vakcinēja. Medmāsa Ludmila Korlaša pret Covid-19 potē jau gandrīz gadu
Pirms gandrīz gada tas bija notikums, kuru gaidīja visa pasaule un kuram sekoja ziņās. Proti, pasaule un Latvija beidzot sagaidīja ilgi gaidītās vakcīnas pret Covid-19. Būt vienai no divām pirmām vakcinētājām Latvijā bijis uztraucoši, jo pirmos dūrienus uzmanījuši desmitiem kolēģu, mediju un slimnīcas administrācijas pārstāvju acu pāru. Viena no pirmajiem medicīnas māsām, kas sāka vakcināciju Latvijā, bija Ludmila Korlaša.
Izslimojot Covid-19, vakcinētie cilvēki iegūst arī izslimošanu apliecinošo sertifikātu
Izslimojot Covid-19, vakcinētie cilvēki iegūst arī izslimošanu apliecinošo sertifikātu
Ja ar Covid-19 inficējies pret to vakcinēts cilvēks, uz slimības laiku tiek anulēts personas vakcinācijas sertifikāts, taču pēc izslimošanas persona iegūst to atpakaļ, kā arī var saņemt otru sertifikātu, kurš apliecina izslimošanu. Vakcinācijas biroja pārstāve Inga Vasiļjeva skaidro – īpašas nozīmes diviem sertifikātiem gan nav un iedzīvotājs brīvi var izvēlēties, kuru no tiem vēlas uzrādīt.
Nopirkta pēdējā brīvā vieta Rīgas 2. Meža kapu kolumbārijā. Kāda situācija ar brīvajām kapa vietām L...
Nopirkta pēdējā brīvā vieta Rīgas 2. Meža kapu kolumbārijā. Kāda situācija ar brīvajām kapa vietām Latvijas pašvaldībās?
Rīgā aizvadītajā nedēļā nopirkta pēdējā vieta kolumbārijā, kuru 2017. gada februārī atklāja Rīgas 2. Meža kapos, tādēļ nākotnē jādomā par jaunu kolumbārija vietu radīšanu. Tikmēr tradicionālām kapu kopiņām vietas galvaspilsētā pietikšot vēl apmēram 15 gadiem. Arī citās Latvijas Radio aptaujātajās vietvarās norāda – esošos kapus nāksies paplašināt, taču vietas, kur apglabāt aizgājušos, būs vēl vismaz vairākus gadus.
Ne visiem Covid-19 riska grupā esošajiem gana pieejama informācija par potes nepieciešamību
Ne visiem Covid-19 riska grupā esošajiem gana pieejama informācija par potes nepieciešamību
Daudz tiek runāts par to, ka Covid-19 riska grupā ietilpstošajām personām, piemēram senioriem un hronisko slimību pacientiem ir īpaši svarīgi vakcinēties. Taču pie Latvijas Radio vērsās kāda onkoloģijas paciente, kura uzskata, ka, lai arī tiek stāstīts, ka tas jādara, tomēr nepietiekami tiek skaidrots, kādēļ. Vakcināciju paciente raksturo, kā “konveijeri”, kurā izrunāt visas savas bažas, lai pieņemtu informētu izvēli, neesot iespējams. 
Klātienes mācības visām klasēm atsāk arī aizvadītajā nedēļā neuzsākušās pašvaldības
Klātienes mācības visām klasēm atsāk arī aizvadītajā nedēļā neuzsākušās pašvaldības
Pirmdien, 22. novembrī, atsevišķas pašvaldības pievienojušās pārējām, kurās jau pirms nedēļas atsāktas klātienes mācības visās klašu grupās. Mācības klātienē šonedēļ atsāk, piemēram, Rīgā un Liepājā. Tāpat skolas izmanto arī ātros kovida testus, un to izmantošana visiem skolēniem esot izaicinājums, norādīja izglītības iestādēs. 
Aptauja: 51% plāno piedalīties nākamajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās
Aptauja: 51% plāno piedalīties nākamajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās
18% aptaujāto Latvijas pilsoņu noteikti piedalīsies 2024. gada Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, bet vēl 33% to darīs visticamāk. Tātad noteikti vai visticamāk 2024. gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās plāno piedalīties 51% Latvijas pilsoņu. Tas secināms no pētījumu centra SKDS veiktās aptaujas.
Slimnīcu tēriņus cīņai ar Covid-19 valsts jau atmaksā raitāk; daži maksājumi kavējas no marta
Slimnīcu tēriņus cīņai ar Covid-19 valsts jau atmaksā raitāk; daži maksājumi kavējas no marta
Covid-19 ir liels izaicinājums veselības aprūpes iestādēm. Lai uzlabotu un pielāgotu infrastruktūru, iegādātos aizsarglīdzekļus un veiktu citus ieguldījumus, valsts piešķīrusi līdzekļus, taču to saņemšana slimnīcām ir ne pārāk ērta. Proti, sākotnēji par visu jāmaksā slimnīcai un tad valsts to atmaksā. Taču gaidīšanas laiks ir ļoti ilgs; tas nozīmē, ka slimnīcas iegulda līdzekļus, nezinot, cik ātri tos atgūs. Šobrīd gan atmaksas ātrums esot palielinājies, taču kavējumi vēl ir.
Šajā Lāčplēša dienā karavīri palīdz arī Covid-19 nodaļās. Zemessardzes Ingas Plismanes pieredze
Šajā Lāčplēša dienā karavīri palīdz arī Covid-19 nodaļās. Zemessardzes Ingas Plismanes pieredze
Lāčplēša dienā pieminam Latvijas Brīvības cīņās kritušos karavīrus. Salīdzinot ar šī brīža miera laikiem, tolaik karavīriem bija pavisam citi uzdevumi, taču arī Covid-19 pandēmijas laiks licis armijai pielāgoties un palīdzēt citādi. Tā, piemēram, jau teju nedēļu zemessardzes karavīri palīdz aprūpēt Covid-19 pacientus Rīgas 1. un 2. slimnīcā. Ar Latvijas Radio savā pieredzē dalās zemessardze Inga Plismane, kura savu dienestu kādu laiku pildīs, palīdzot Covid-19 slimniekiem. 
Atsāk 4.–12. klašu skolēnu Covid-19 testēšanu – process jau ierasts, grūtības nesagādā
(papildināts)
Atsāk 4.–12. klašu skolēnu Covid-19 testēšanu – process jau ierasts, grūtības nesagādā (papildināts)
Tiek atsākta 4. līdz 12. klašu skolnieku Covid-19 testēšana. Nacionālais veselības dienests (NVD) informēja, ka problēmu ar skrīninga nodrošināšanu neesot. Tam piekrīt arī laboratorija. Testēšana jau veikta agrāk, tādēļ gan jaudas, gan iemaņu esot gana. Šis nelielais pārtraukums atsevišķiem pakalpojumu nodrošinātājiem ļāvis palielināt savu darba kapacitāti.
Ģimenes ārsti visus pret Covid-19 nepotētos seniorus prasītajā termiņā neapzvanīs
Ģimenes ārsti visus pret Covid-19 nepotētos seniorus prasītajā termiņā neapzvanīs
7.novembris ir noteikts termiņš, līdz kuram ģimenes ārstiem tika uzdots sazvanīt visus savās praksēs esošos pret Covid-19 nevakcinētos seniorus, lai ar viņiem pārrunātu nevakcinēšanās iemeslus un mudinātu to darīt. Termiņš te pat ap stūri, taču Latvijas Radio uzrunātie ģimenes ārsti skaidro – darbs tiek darīts, bet termiņš gan neuztraucot, jo nav vērts apzvanīt seniorus, ja nevar visiem uzreiz piedāvāt vakcinēties.
Ārstu biedrības nesaskaņas: jauno kolēģu centieni tikt politikā vai problēmas vadībā?
(papildināts)
Ārstu biedrības nesaskaņas: jauno kolēģu centieni tikt politikā vai problēmas vadībā? (papildināts)
Pēdējā laika notikumi Latvijas Ārstu biedrībā (LĀB) pamatīgi to sašūpojuši. No biedrības aizgājuši jau divi valdes locekļi, un valdē notikusi sašķelšanās – daļa uzstāj, ka vadītājai Ilzei Aizsilniecei amats jāpaņet, bet daļa ir pret. Latvijas Radio prasīja viedokli vairākiem biedrības valdes locekļiem. Uzskati ir dažādi – kāds domā, ka jaunākie kolēģi cenšas tikt politikā, bet citi sliecas domāt, ka notiekošais ir biedrības vadītājas nepieņemamās rīcības loģiskas sekas.
Ārstu biedrība aizvien izsaka neuzticību Pavļutam; no viceprezidenta amata atsakās Fūrmanis
(papildi...
Ārstu biedrība aizvien izsaka neuzticību Pavļutam; no viceprezidenta amata atsakās Fūrmanis (papildināts)
Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) viceprezidents Roberts Fūrmanis tviterī paziņojis par atteikšanos no amata biedrībā, kurā pēdējā laikā bija vērojamas nesaskaņas. Tāpat LĀB nolemts neorganizēt biedrības valdes ārkārtas vēlēšanas un  saglabāts lēmums par neuzticības izteikšanu veselības ministram Danielam Pavļutam ("Attīstībai/Par!"). 
VM budžets 2022: Atbalsts maksas rezidentiem, nepietiekami līdzekļi mediķu algām, medikamentiem un p...
VM budžets 2022: Atbalsts maksas rezidentiem, nepietiekami līdzekļi mediķu algām, medikamentiem un pakalpojumu pieejamībai
Nākamā gada budžetā Veselības ministrija cer saņemt 1 miljardu un 535 miljonus eiro. Šī nauda ļaus turpināt jau iesāktos darbus, kā arī paveikt ko jaunu – piemēram, paredzēts, ka no nākamā gada vairs nebūs absurdās situācijas, ka tā sauktajiem maksas rezidentiem ne tikai nemaksā par darbu slimnīcās, bet viņiem par rezidentūru pat jāpiemaksā. Tāpat varētu būt pieejams plašāks valsts apmaksāto rezidentūras vietu skaits. Daļēji atrasta nauda arī onkoloģijas plāna izpildei un citiem prioritārajiem mērķiem, taču medikamentu un ārstniecības pakalpojumu pieejamības veicināšanai vēlamā nauda gan budžeta ailēs neparādās kā plānots. Naudas nepietiks arī mediķu algu modeļa izstrādei par ko ārsti ir gana pikti. 
Psihoterapeite Ancāne: Sabiedrībā pandēmijas laikā valda dusmas, nevis bailes
Psihoterapeite Ancāne: Sabiedrībā pandēmijas laikā valda dusmas, nevis bailes
Laiks, kad Covid-19 uzliesmojumu, mirstības pieaugumu un mājsēdi piedzīvojam atkārtoti, ir krietni smagāks nekā pirmajā reizē, jo katrs šāds notikums patērē iekšējos resursus. Bez tam politiķu rīcība bieži vien ir bezatbildīga. Un tas viss sadusmo iedzīvotājus, intervijā Latvijas Radio atzina Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedras vadītāja, profesore Gunta Ancāne.
Prasība obligāti vakcinēties pret Covid-19 – izaicinājums mazajiem pārtikas veikaliem laukos
Prasība obligāti vakcinēties pret Covid-19 – izaicinājums mazajiem pārtikas veikaliem laukos
No 15. novembra darbu tirdzniecībā varēs turpināt tikai tie darbinieki, kuriem būs vakcināciju pret Covid-19 vai izslimošanu apliecinošs sertifikāts. Īpaši lielas problēmas tas var radīt lauku teritorijās, kur pārtikas veikali ir salīdzinoši tālu viens no otra. Ja vienā ciemā veikalu darbinieku trūkuma dēļ nāksies aizvērt, tad piekļuve pārtikai būs gaužām sarežģīta. Veikalnieki spiesti pamatīgi domāt, kā nepieļaut kādu veikalu slēgšanu pēc datuma, kurā nevakcinētajiem darbs būs jāpārtrauc.
Latvijas Ārstu biedrība pieprasa veselības ministra Pavļuta demisiju
(papildināts)
Latvijas Ārstu biedrība pieprasa veselības ministra Pavļuta demisiju (papildināts)
Ņemot vērā Veselības ministrijas (VM) ilgstoši pieļautās kļūdas krīzes vadībā un plānoto mediķu mobilizācijas izsludināšanu, Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) pieprasa veselības ministra Daniela Pavļuta ("Attīstībai/Par!") demisiju. Biedrība aicina valdības vadītāju nekavējoties pārskatīt krīzes vadību valstī un lēmumu pieņemšanā iesaistīt veselības nozares profesionālās organizācijas un ekspertus, teikts LĀB paziņojumā medijiem.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd