Kristaps Feldmanis

LSM.lv autors un Latvijas Radio Ziņu dienesta programmu vadītājs

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Reportāža. Līdz šim Eiropā nenovērtēta Moldovas eksporta cerība – vīns
Reportāža. Līdz šim Eiropā nenovērtēta Moldovas eksporta cerība – vīns
Moldovas vīna tradīcijas ir jau gana senas, lai vietējie varētu teikt – tās nodotas no paaudzes, paaudzē. Vīnu ražo gan rūpnīcās, gan arī katrā sevi cienošā moldāvu ģimenē. Tomēr neskatoties uz starptautisku atsevišķu vīnu gūto atzinību profesionāļu aprindās un spēju saražot lielus apjomus, līdz šim Eiropas Savienība tā pa īstam Moldovas vīnu nav novērtējusi. Lai arī vīna pazinēji saka – tas ir vien laika jautājums, tomēr nav zināms, vai Moldovai vēl būs interese par Eiropas tirgu, ja turpinās attīstīties valsts sadarbība ar daudzkārt lielāko austrumvalstu tirgu.
ES delegācijas vadītājs: Moldovas ceļš Eiropas virzienā atkarīgs no iedzīvotājiem un valdības
ES delegācijas vadītājs: Moldovas ceļš Eiropas virzienā atkarīgs no iedzīvotājiem un valdības
Moldovas ceļš Eiropas virzienā pēc vēlēšanām ir vairāku apstākļu sakritības rezultāts un varbūt arī vairāku nejaušību kopums, tomēr nenoliedzami – vēlēšanās iegūtās teju divas trešdaļas krēslu parlamentā skaidri parāda iedzīvotāju vēlmi veidot vēl ciešākas saites ar Eiropas Savienību (ES). Tā intervijā Latvijas Radio sacīja ES delegācijas Moldovā vadītājs Jānis Mažeiks.
Nereāli vai ļoti nepieciešami? Ģimenes ārsti atšķirīgi vērtē pienākums apzvanīt pret Covid-19 nepotē...
Nereāli vai ļoti nepieciešami? Ģimenes ārsti atšķirīgi vērtē pienākums apzvanīt pret Covid-19 nepotētus seniorus
Vakcinācijas pret Covid-19 veicināšanai, ģimenes ārstiem būs pienākums sazināties ar visiem ārsta praksē esošajiem nevakcinētajiem senioriem. Mērķis ir pārrunāt nevakcinēšanās iemeslus un, iespējams, mainīt viņu domas par labu vakcīnas saņemšanai. Latvijas Radio uzrunāto  ģimenes ārstu viedoklis par uzdevumu gan dalās.
Latvija var būt paraugs Moldovai. Intervija ar Latvijas vēstnieku Mikutu
Latvija var būt paraugs Moldovai. Intervija ar Latvijas vēstnieku Mikutu
Moldovā vien dažus mēnešus valdības groži pilnībā nonākuši proeiropeiskas kustības rokās. Vai tas palīdzēs Moldovai straujāk veidot vēl ciešākas saites ar Eiropas Savienību (ES)? Tomēr Moldovas dienas kārtībā svarīgi ir arī citi jautājumi – gan cīņa ar Covid-19 pandēmiju, gan Piedņestras jautājuma sakārtošana un vēlme iegūt pasaules atzinību Moldovas lepnumam – vīniem. Latvijas Radio sarunājās ar Latvijas vēstnieku Moldovā Uldi Mikutu.
Eksperiments: Covid-19 testu nodošanas vietas sazvanīt grūti; rindas – garas
(papildināts)
Eksperiments: Covid-19 testu nodošanas vietas sazvanīt grūti; rindas – garas (papildināts)
Palielinoties Covid-19 radītajiem ierobežojumiem, arī testu nozīme, lai varētu veikt kādas ikdienišķas darbības, aug. Tādēļ arī pēdējā laikā redzamas īpaši lielas rindas pie testu nodošanas vietām. Latvijas Radio nelielā eksperimentā centās saprast, cik viegli sazvanīt Covid-19 testēšanas punktus, cik ērti pieteikties testam internetā, un noskaidrot, vai tuvāko dienu laikā vispār ir kāda brīva vieta.
Pansionātos potēšanās pret Covid-19 desmitkārt samazina NMPD izsaukumu skaitu uz tiem
Pansionātos potēšanās pret Covid-19 desmitkārt samazina NMPD izsaukumu skaitu uz tiem
Seniori un darbinieki sociālās aprūpes centros bija vieni no pirmajiem, kuri jau gada sākumā varēja tikt pie Covid-19 vakcīnas. Atsaucība bija mainīga, taču šobrīd var teikt – šajā grupā vakcinācija nesusi manāmus rezultātus. Pansionātos vairs nav novērojami tik nekontrolēti un plaši uzliesmojumi kā pērn. Arī neatliekamā medicīniskā palīdzība pie senioriem viesojas pat desmit reizes retāk.
Pēc slimnīcu plānveida pakalpojumu apturēšanas palīdzību piedāvā privātie medicīnas centri
Pēc slimnīcu plānveida pakalpojumu apturēšanas palīdzību piedāvā privātie medicīnas centri
Augot saslimstībai ar Covid-19, no nākamās nedēļas tiks pārtraukta plānveida pakalpojumu sniegšana slimnīcās Latvijā. Ģimenes ārsti paredz, ka šie ierobežojumi saasinās hroniskās kaites un daļa cilvēku, nesaņemot plānveida pakalpojumus, nonāks slimnīcās jau kā akūti pacienti. Lai situāciju kaut nedaudz risinātu, palīdzēt gatavi arī privātie uzņēmēji.
Sabiedriskajā transportā bez maskas – kādēļ ne visi iedzīvotāji ievēro Covid-19 noteikumus?
Sabiedriskajā transportā bez maskas – kādēļ ne visi iedzīvotāji ievēro Covid-19 noteikumus?
Sabiedriskais transports vienkopus pulcē lielas iedzīvotāju masas, turklāt brauciena laikā cilvēki nonāk visai tuvā kontaktā viens ar otru. Lai arī pārvadātāji cenšas ievērot visas prasības, piemēram, vēdina salonu un durvis atver automātiski, tomēr liela loma vīrusa ierobežošanā ir arī pašiem iedzīvotājiem, proti, Covid-19 ir infekcija, kas izplatās pa gaisu, tādēļ pasažieriem jāvelk sejas un deguna aizsegi, taču ne visi to ievēro.
Mediķi aicina valdību pieņemt «nopietnus lēmumus» – par pusi samazināt visu cilvēku kontaktus
(papil...
Mediķi aicina valdību pieņemt «nopietnus lēmumus» – par pusi samazināt visu cilvēku kontaktus (papildināts)
Saslimstība ar Covid-19 Latvijā ir sasniegusi tādus apmērus, ka ir nepieciešams noteikt kontaktu un pulcēšanās ierobežojumus visā sabiedrībā, attiecinot tos arī uz vakcinētajiem. To Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) preses konferencē paziņoja Stradiņa slimnīcas infektologs Uga Dumpis, aicinot valdību jau rīt pieņemt "nopietnus lēmumus" Covid-19 izplatības ierobežošanai, samazinot visu cilvēku kontaktēšanos par 50%.
Valsts apmaksātie skābekļa koncentratori var palīdzēt atbrīvot slimnīcu gultas; interese pagaidām –...
Valsts apmaksātie skābekļa koncentratori var palīdzēt atbrīvot slimnīcu gultas; interese pagaidām – ļoti zema
Skābekļa terapijas pakalpojumu mājās no valsts līdzekļiem var saņemt aptuveni divus mēnešus. Skābekļa koncentrāts pienākas gan hroniskiem pacientiem, kuriem tas būs nepieciešams līdz mūža beigām, gan arī subakūtiem pacientiem – tādiem, kuriem skābekļa terapija vajadzīga vien uz laiku, izrakstoties no slimnīcas pēc kādas akūtas saslimšanas. Sākotnēji prognozes liecināja – skābekļa terapiju vēl šogad varētu nodrošināt aptuveni 600 pacientiem, taču šobrīd šo pakalpojumu nesaņem pat 30. Kādēļ tā?
Iniciatīvu pret Covid-19 nevakcinētajiem par ārstēšanu likt maksāt pašiem Saeimā, visticamāk, neatba...
Iniciatīvu pret Covid-19 nevakcinētajiem par ārstēšanu likt maksāt pašiem Saeimā, visticamāk, neatbalstīs
“Pilngadību sasniegušām personām, kas atsakās no vakcīnas un inficējas ar Covid-19, ir jābūt atbildīgām par savu izvēli nevakcinēties un jāsedz vismaz daļa no ārstēšanās izmaksām,” šāds ir iniciatīvu platformā “manabalss.lv” jau nepieciešamās 10 000 balsis savākušās iniciatīvas apraksts. Tā paredz par ārstniecību pašiem maksāt tiem Covid-19 pacientiem, kuri no potes atteikušies. Tikmēr veselības ētikas eksperti, Saeimas un atbildīgās Veselības ministrijas (VM) pārstāvji jau tagad ir pret šādu ierosinājumu. 
„Saskaņu” turpinās vadīt Urbanovičs
„Saskaņu” turpinās vadīt Urbanovičs
Netaupot kritiku pie varas esošajiem politiskajiem spēkiem un par galveno mērķi un darbības virzienu nosaucot uzvaru tieši pēc gada gaidāmajās Saeimas vēlēšanās, sestdien, 2.oktobrī, notika partijas “Saskaņa” kongress. Tajā par partijas vadītāju atkārtoti ievēlēts partijas Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs. Savukārt Eiroparlamenta deputāts Nils Ušakovs atkārtoti tika ievēlēts par partijas domes priekšsēdētāju.
Rīgas zoodārzs aicina bērnus palīdzēt sarūpēt ozolzīles
Rīgas zoodārzs aicina bērnus palīdzēt sarūpēt ozolzīles
Jau par tradīciju kļuvusi Rīgas Zooloģiskā dārza akcija – "Zoozīļuks". Akcijā aicināta piedalīties visa klase. Uzdevums ir savākt ozolzīles un no 1. līdz 4. oktobrim, tās nodot Rīgas Zooloģiskajā dārzā. Svarīgākais gan nav daudzums, bet kvalitāte. Tā klase, kura salasīs vislabākās zīles. varēs doties ekskursijā uz zvēru dārzu. Zooloģiskajā dārzā saka – interese vienmēr ir ļoti liela un iegūtās zīles noder kā kamieļiem, tā arī skudrām.
Covid-19 ietekmē veselības aprūpē pāriet uz darbu paaugstinātā gatavībā
(papildināts)
Covid-19 ietekmē veselības aprūpē pāriet uz darbu paaugstinātā gatavībā (papildināts)
Saistībā ar strauju Covid-19 saslimstības pieaugumu un prognozēm par tā turpināšanos, kā arī ietekmi uz slimnīcu iespējām nodrošināt medicīnisko palīdzību ikvienam, kuram tas ir nepieciešams, Valsts operatīvā medicīniskā komisija (VOMK) 1. oktobrī veselības nozarē izsludināja paaugstinātas gatavības stāvokli, informēja Veselības ministrija (VM).
Papildu 420 000 eiro - liels solis atsāpināšanai dzemdībās un diagnozēm autiskā spektra bērniem, bet...
Papildu 420 000 eiro - liels solis atsāpināšanai dzemdībās un diagnozēm autiskā spektra bērniem, bet vajag vēl
Šonedēļ valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra naudu diviem ilgi lolotiem projektiem – gan epidurālās anestēzijas, gan arī veselības aprūpes pakalpojumu bērniem ar autiskā spektra traucējumiem pieejamības veicināšanai. Lai abus pakalpojumus padarītu pieejamākus jau šogad, atvēlēti kopumā vairāk nekā 420 tūkstoši eiro, taču turpmāk ik gadu šiem projektiem paredzēts veltīt vairāk nekā 2 miljonus eiro.
Pienākums potēties pret Covid-19 var veicināt daļas sociālo aprūpētāju aiziešanu no darba
(papildinā...
Pienākums potēties pret Covid-19 var veicināt daļas sociālo aprūpētāju aiziešanu no darba (papildināts)
Valdības otrdien nolemtais paredz, ka no 15. novembra vairākās nozarēs, arī sociālajā aprūpē, strādāt varēs tikai pret Covid-19 vakcinēti vai vīrusu pārslimojuši cilvēki. Latvijas Radio uzrunātajos pansionātos uz to raugās dažādi – sociālās aprūpes iestādes, kurās teju visi ir potējušies, bažu nav, bet citviet neizslēdz iespēju samazināt arī klientu skaitu, ja aizies visi darbinieki, kuri šobrīd vēl nav vakcinējušies.
Latvijā nav sakārtota sistēma nevajadzīgo medikamentu savākšanai
Latvijā nav sakārtota sistēma nevajadzīgo medikamentu savākšanai
Medikamentus, kuriem beidzies derīguma termiņš vai kuri gluži vienkārši vairs nav nepieciešami, nekādā gadījumā nedrīkst lietot. Tomēr arī izmest miskastē, izliet dārzā vai noskalot tualetes podā tos nedrīkst – tas var radīt nopietnu vides piesārņojumu. Tomēr Latvijā nav sakārtota sistēma, kā iedzīvotājiem nodot nevajadzīgos medikamentus. Bieži tos pieņem aptiekas, taču tā ir brīvprātīga to rīcība un par šo medikamentu utilizēšanu pašām aptiekām arī nākas maksāt. Vai sistēmu paredzēts sakārtot?

Vairāk

Svarīgākais šobrīd