Zane Mače

LTV raidījuma “Kas notiek Latvijā?” redaktore

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Rīgā aptuveni 150 cilvēku piketā prasa atbrīvot Maskavā aizturēto «Meduza» žurnālistu
(papildināts)
Rīgā aptuveni 150 cilvēku piketā prasa atbrīvot Maskavā aizturēto «Meduza» žurnālistu (papildināts)
Pagājušajā nedēļā Maskavā policija aizturēja Rīgā bāzētā krievu tīmekļa medija "Meduza" korespondentu Ivanu Golunovu, kuru apsūdz narkotiku pirkšanā. Mediju sabiedrība uzskata, ka tā ir Krievijas varasiestāžu atriebība žurnālistam, kurš ilgstoši pētījis nelikumības Krievijā. Lai paustu atbalstu kolēģim un pieprasītu viņa atbrīvošanu, Latvijas Žurnālistu asociācija otrdien plkst. 9 no rīta pie Krievijas vēstniecības Rīgā rīkoja piketu.
Remontējamā Jūrmalas šosejas posmā uzstādīs pagaidu foto radaru
Remontējamā Jūrmalas šosejas posmā uzstādīs pagaidu foto radaru
Šīs nedēļas sākumā Ventspils šosejas sākumposmā uz Jūrmalas šosejas abām brauktuvēm sākās ceļa būvdarbi. Remontu zonā paredzēts vietām sašaurināt abas brauktuves un ir noteikts ātruma ierobežojums no 90 kilometriem stundā uz 70 kilometriem stundā.
Piektdien avārijās cietuši daudzi cilvēki
Piektdien avārijās cietuši daudzi cilvēki
Pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrēti 112 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cieta 34 cilvēki, informē Valsts policijas pārstāve Ilze Jurēvica. Savukārt agrā sestdienas rītā Rīgā, Stabu ielas un Brīvības ielas krustojumā sadūrušies divi spēkrati, no kuriem viens ietriecies tobrīd vēl slēgtā kafejnīcā. Šajā negadījumā cietuši divi cilvēki, viena iesaistītā auto šoferis, bet otra pasažiere. Policija vēl skaidro šī negadījuma iemeslus.
Palīdzības izsaukšanai var izmantot arī aplikāciju «Mana drošība»
Palīdzības izsaukšanai var izmantot arī aplikāciju «Mana drošība»
Gadījumos, kad ir apdraudēta dzīvība, veselība, drošība vai īpašums ir jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numurs 112. Izstāstot notikušo, cilvēks saņems nepieciešamo palīdzību. Taču kā rīkoties gadījumā, kad nelaime piemeklējusi, bet cietušais nevar runāt. To skaidroja Latvijas Radio.
Rimšēvičs atkārtoti uz Latvijas Bankas prezidenta amatu nekandidēs
Rimšēvičs atkārtoti uz Latvijas Bankas prezidenta amatu nekandidēs
Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs nav mainījis nostāju par sev izvirzītajām apsūdzībām. Viņš tās joprojām uzskata par nomelnošanas rezultātu. Preses konferencē, kurā centrālās bankas galva stāstīja par Latvijas ekonomikas prognozēm, Rimšēvičs atklāja, ka decembrī, kad beigsies viņa pilnvaru termiņš, vairs uz šo amatu nekandidēs.
Bērnu slimnīcā veikta īpaši augstas sarežģītības sirds operācija
Bērnu slimnīcā veikta īpaši augstas sarežģītības sirds operācija
Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) pirmo reizi Latvijā veikta īpaši sarežģīta sirds operācija bērnam ar iedzimtu, komplicētu sirds kaiti - aortas vārstuļa aizvietošana ar pacienta plaušu vārstuli un kreisā kambara izejas trakta paplašināšana Kono modifikācijā, izmantojot pacienta sirds somiņas audus.
Mudina būt uzmanīgiem peldoties
Mudina būt uzmanīgiem peldoties
Sinoptiķi sola karstu nedēļas nogali, tāpēc glābēji aicina to pavadīt, domājot par savu un arī apkārtējo drošību.
Cēsīs ar konferenci atzīmēs Cēsu kaujas simtgadi
Cēsīs ar konferenci atzīmēs Cēsu kaujas simtgadi
Šogad Cēsīs plaši tiek atzīmēta Cēsu kaujas simtgade, kuras kulminācija būs 22. jūnijā. Notikuma pieminēšanā aktīvi līdzdarbojas arī Cēsu Vēstures un mākslas muzejs, kurš rīkos notikumam veltītu divu dienu konferenci. Šodien tajā ar zinātniskajiem referātiem uzstāsies Kara muzeja, Aizsardzības akadēmijas, Latvijas okupācijas muzeja un Cēsu Vēstures un mākslas muzeja vēsturnieki. Savukārt otrā konferences diena būs veltīta piemiņas un mantojuma saglabāšanai, izbraucot uz kaujas vietām.
Saeimas komisija atbalsta ieceri Zakatistovu izdot kriminālvajāšanai
(papildināts)
Saeimas komisija atbalsta ieceri Zakatistovu izdot kriminālvajāšanai (papildināts)
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vairākums šodien atbalstīja lēmumprojektu par "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Ata Zakatistova izdošanu kriminālvajāšanai. Ar lūgumu Zakatistovu izdot kriminālvajāšanai parlamentā vērsās Ģenerālprokuratūra. Galavārdu Zakatistova izdošanā šonedēļ teiks Saeima.
«Latvijas dzelzceļa» padome aizvien nelemj par valdes likteni
«Latvijas dzelzceļa» padome aizvien nelemj par valdes likteni
Akciju sabiedrības “Latvijas dzelzceļš” padome trešdien, 5. jūnijā, sēdē nepieņēma lēmumus par uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Edvīna Bērziņa un divu valdes locekļu – Aivara Strakšas un Aiņa Stūrmaņa – atbrīvošanu no amata.
Eksperte: Investīciju dati ļauj cerēt uz labāku ražīgumu rūpniecībā
Eksperte: Investīciju dati ļauj cerēt uz labāku ražīgumu rūpniecībā
Pagājušā gada skandāli finanšu sektorā, piemēram, Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komitejas neglaimojošais „Moneyval” ziņojums, satricināja Latvijas reputāciju. Eksperti bažījās, ka tas var ietekmēt investīciju piesaisti, līdz ar to arī visu Latvijas ekonomiku. Tagad, atskatoties uz pērno gadu un šī gada sākumu, speciālisti vairs nav tik pesimistiski.
Joprojām neskaidra ielūgumu dalīšana uz valsts rīkotiem pasākumiem
Joprojām neskaidra ielūgumu dalīšana uz valsts rīkotiem pasākumiem
Joprojām nav sakārtots jautājums par to, kādā kārtībā ierēdņi, politiķi un citi sabiedrībā pazīstami cilvēki saņem ielūgumus uz dažādiem valsts iestāžu rīkotiem pasākumiem. Prezentējot ministriju un centrālo valsts iestāžu finanšu revīziju, tā sacīja Valsts kontroles vadītāja Elita Krūmiņa.
Prokurors LTV vadītāja konkursa nolikumā un kandidātu atlasē konstatē nepilnības
(papildināts)
Prokurors LTV vadītāja konkursa nolikumā un kandidātu atlasē konstatē nepilnības (papildināts)
Par Latvijas Televīzijas (LTV) valdes priekšsēdētāju ieceltais Einārs Giels, kurš no amata pēc tam atteicās, formāli atbilst Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma prasībām jautājumā par piecus gadus ilgu profesionālo pieredzi uzņēmumu vadībā, konstatēts prokuratūras pārbaudē. Vienlaikus prokurors konkursa nolikumā un kandidātu atlasē konstatējis vairākas nepilnības, informēja prokuratūrā.
VK: Aptuveni trešdaļu attīstībai plānotās naudas iestādes izlietojušas neatbilstoši
VK: Aptuveni trešdaļu attīstībai plānotās naudas iestādes izlietojušas neatbilstoši
Valsts kontrole (VK) fiksējusi nepieļaujamas tendences valsts attīstības izdevumu plānošanā un izlietošanā - 2018. gadā no izlases kārtā pārbaudītajiem 30,6 miljoniem eiro neatbilstoši sākotnējiem mērķiem tika iztērēti vismaz 9 miljoni eiro. To, pabeidzot ikgadējās revīzijas par iestāžu 2018. gada pārskatu pareizību, konstatējusi VK. Tāpat secināts, ka jāmaina publiskā sektora atlīdzības principi.
14 gadi pēc divu meiteņu pazušanas Aizkraukles pusē. Vai kāds viņas vēl meklē?
14 gadi pēc divu meiteņu pazušanas Aizkraukles pusē. Vai kāds viņas vēl meklē?
Annamarijai Indānei šogad būtu 29. dzimšanas diena. Laurai Strazdiņai – 21. Abas bez pēdām pazuda Daugavpils šosejas rajonā ap Aizkraukli. 16 gadus vecā Annamarija pazuda 2006. gada septembrī. Laura, kura tikko bija sākusi skolas gaitas, gadu iepriekš. Kas ar abām meitenēm noticis, policijai nav izdevies noskaidrot. Lai gan versijas bija dažādas, neviena aizturētā nav. Kopš meiteņu pazušanas pagājuši aptuveni 14 gadi. Abu meiteņu meklēšana ir nonākusi pasīvajā fāzē, un policija cer, ka ar laiku kāds atzīsies, un izdosies pazušanu atrisināt šādā veidā.
Vērtējam Pabrika padarīto Eiroparlamentā. Svārstīgs starp Latvijas un Eiropas līmeni
Vērtējam Pabrika padarīto Eiroparlamentā. Svārstīgs starp Latvijas un Eiropas līmeni
Bijušais un esošais aizsardzības ministrs, kā arī bijušais ārlietu ministrs un Saeimas deputāts Artis Pabriks Eiropas Parlamentu (EP) pameta, lai pēdējās Saeimas vēlēšanās kandidētu uz premjera krēslu no "Attīstībai Par!" saraksta. Pēc Pabrika ievēlēšanas Saeimā viņa vietā Briselē atgriezās divkārtējais bijušais izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis. Lai gan nākamais rindā uz šo amatu bija "Jaunās Vienotības" politiķis Ojārs Ēriks Kalniņš, viņš no EP deputāta mandāta atteicies, jo tika ievēlēts 13. Saeimā. Savukārt Šadurskis Saeimas deputāta mandātu neieguva, paliekot pirmais "aiz strīpas".
Sāks meklēt Stūra mājai īrniekus
Sāks meklēt Stūra mājai īrniekus
Tuvākajā laikā varētu izsludināt nomas izsoli tā dēvētajai Stūra mājai. To šonedēļ Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē deputātiem sacīja „Valsts nekustamo īpašumu” (VNĪ) pārstāvji. Tomēr pagaidām intereses no valsts iestāžu puses par šo ēku nav, tajā gatavs palikt vien Okupācijas muzejs.
Internetā iemanās pārdot to, kas sākotnēji šķiet netirgojams. «Etsy» piemērs
Internetā iemanās pārdot to, kas sākotnēji šķiet netirgojams. «Etsy» piemērs
Galdi, kuri izgatavoti no dažādu materiālu savienojumiem, pašradīts apģērbs, priežu čiekuri. Cilvēki internetā tirgo visdažādākās preces. Jau vairākus gadus Latvijā ir populāra interneta bode “Etsy”, kurā cilvēki no visas pasaules tirgo savus rokdarbus un autorproduktus. Kā tas notiek, un kā uz to skatās nodokļu iekasētāji?
Prokuratūra un Iekšlietu ministrija deputātiem sūkstās par ēku slikto stāvokli
(papildināts)
Prokuratūra un Iekšlietu ministrija deputātiem sūkstās par ēku slikto stāvokli (papildināts)
Daudzas ēkas, kurās atrodas tiesībaizsardzības iestādes – policija, prokuratūra, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, robežsardze – ir sliktā tehniskā stāvoklī. Piemēram, prokuratūras ēka Rīgā, Aspazijas bulvārī, ir atzīta par bīstamu un savilkta ar speciāliem metāla savilcējiem, lai nesabruktu. Pašlaik gan tiek pārbūvēta vēsturiskā ēka Aspazijas bulvārī 7, kurā 2021. gadā darbu uzsāks desmit prokuratūras.
9.maija pasākumu dēļ ierobežo satiksmi
(papildināts)
9.maija pasākumu dēļ ierobežo satiksmi (papildināts)
Saistībā ar 9.maija pasākumiem pie Uzvaras pieminekļa, Rīgā, Pārdaugavā jau kopš trešdienas, 8.maija, ieviesti vairāki satiksmes ierobežojumi. Piemēram, vairākās ielās liegta automašīnu apstāšanās. Ar dažādiem ierobežojumiem gājējiem un braucējiem jārēķinās visas šis dienas garumā.
Ušakovs tiesai prasīs izvērtēt arī Pūces kriminālatbildību
(papildināts)
Ušakovs tiesai prasīs izvērtēt arī Pūces kriminālatbildību (papildināts)
Nils Ušakovs ("Saskaņa"), apstrīdot vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces ("Attīstībai/Par!") rīkojumu par Ušakova atstādināšanu no Rīgas domes priekšsēdētāja amata, lūdzis tiesai arī izvērtēt iespējamu Pūces interešu konfliktu un pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu.
Vērtējam Kalnietes padarīto Eiroparlamentā. Aktīva ārpolitikā, Eiropas un Krievijas attiecībās
Vērtējam Kalnietes padarīto Eiroparlamentā. Aktīva ārpolitikā, Eiropas un Krievijas attiecībās
Bijusī Latvijas vēstniece ANO un Francijā, vēlāk Latvijas ārlietu ministre. Sandra Kalniete Eiropas Parlamentā (EP) ir jau divus sasaukumus. Pirmo reizi, pirms desmit gadiem, Eiropas Parlamentā viņu ievēlēja no "Pilsoniskās savienības". Uz otro termiņu – no "Vienotības" saraksta. Sandra Kalniete bijusi nu jau likvidētās partijas "Jaunais laiks" biedre un no šī saraksta ievēlēta Saeimā, tad iestājās partijā "Pilsoniskā savienība", kas vēlāk apvienojās ar partiju "Vienotība".
Lielajā talkā savācamo atkritumu kļūst mazāk
Lielajā talkā savācamo atkritumu kļūst mazāk
Visrosīgākie Lielās talkas dalībnieki šogad bijuši Pierīgā. Taču arī citviet Latvijā cilvēki aktīvi sakopuši vidu. To, cik daudz strādnieku talkā piedalījies, šogad neapkopo. Bet ziņas par savākto atkritumu daudzumu būs pēc pāris nedēļām.
Sestdien Rīgā atklāj motociklu sezonu
Sestdien Rīgā atklāj motociklu sezonu
Šodien ar oficiālu pasākumu Rīgā atklāj motociklu sezonu. Tas nozīmē, ka šo braucamo uz ielām kļūs arvien vairāk, un policija aicina visus satiksmes dalībniekus citam pret citu izturēties ar toleranci.
Lielās talkas rīkotāji aicina iedzīvotājus arī ikdienā ziņot par nesakoptām vietām
Lielās talkas rīkotāji aicina iedzīvotājus arī ikdienā ziņot par nesakoptām vietām
Šodien notika Lielā talka, un cilvēkus aicināja ne tikai atkritumus savākt, bet arī šķirot. Tam paredzēti divu krāsu maisi – zilie, kuros jāliek plastmasa, un baltie, kuros var likt pārējos atkritumus. Lielā talka norisinājās vairāk nekā 1400 vietās visā Latvijā, un arī ārvalstīs dzīvojošie latvieši nolēmuši organizēt savas apkārtnes sakopšanu. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd